Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ναύπακτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Published

on

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αιτωλ/νία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα την Ναύπακτο. Με την συνοδεία βουλευτών, και στελεχών της παράταξης το πρωί σήμερα έφτασε στην Ναύπακτο, όπου και τον υποδέχθηκαν μέλη και φίλοι της ΝΔ.  Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε  με τον  Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο, τον δήμαρχο Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο,ενώ  είχε την ευκαιρία να περπατήσει στην πόλη και να βρεθεί με πολίτες και επαγγελματίες.

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην  Ναύπακτο και την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία αναφέρει:

«Σε προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη Κυριάκου τη Παρασκευή 05/04/2019 στη Ναύπακτο, υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας κ. Σούζα Ταξιάρχη σε γνωστό καφέ με θέα το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη τους προβληματισμούς της τοπικής επιχειρηματικότητας για πολλά και μεγάλα θέματα που απασχολούν τη Ναυπακτία στο σύνολό της.

 Στη συνέχεια, τόνισε μεγάλα ζητήματα των επιχειρηματιών της εστίασης,  όπως την άμεση μείωση του Φ.Π.Α. και αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως:

• Την άμεση χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων μέσω των Τραπεζών.

• Την απελευθέρωση ρευστότητας, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις που αυτή τη περίοδο ο τόπος μας έχει ανάγκη.

• Τη στήριξη της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης όπως αυτό εκφράζεται από το σύνολο κ από τη ΝΔ κατά καιρούς.

Ακόμη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας έδωσε έμφαση στη μείωση της φορολογίας όπου θα ελαφρύνει τους νομοταγείς επιχειρηματίες, έτσι ώστε να υπάρξει  κίνητρο αποφυγής από την εξωστρέφεια.

Τέλος, ο κ. Σούζας ανέφερε ότι εάν υλοποιηθούν αυτά, θα ζητάμε από μόνοι μας πιο εντατικούς ελέγχους, έτσι ώστε να αποδείξουμε με τη σειρά μας ότι κινούμαστε στην ίδια ακριβώς γραμμή και θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη αυτού του ευλογημένου τόπου.

Ο κ. Μητσοτάκης σε όλη αυτή την εποικοδομητική συζήτηση απάντησε σε όλα θετικά και τόνισε επί το πλείστον ότι αυτά που ζητήθηκαν είναι στο πρόγραμμά του και πως επί κυβερνήσεως είχαν υλοποιηθεί ενέργειες όπως η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση. Πήραμε τη δέσμευση ότι μέσω των Βουλευτών του Νομού Αιτ/νιας θα υπάρξει συνεργασία που θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος

Σούζας Ταξιάρχης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κίνα βρήκε το μυστικό για την ανακύκλωση του 99,9% μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Published

on

By

Είναι γεγονός ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει πάρει το δρόμο του εξηλεκτρισμού. Είτε πρόκειται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είτε για υβριδικά κάθε είδους, όλα έχουν κάτι κοινό: Μεγαλύτερες ή μικρότερες μπαταρίες. Και αυτό οδηγεί σε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα: Τι θα συμβεί σε αυτή τη μπαταρία όταν τελειώσει ο κύκλος ζωής του αυτοκινήτου;

Η απάντηση θα έπρεπε να είναι η ανακύκλωση, αλλά οι σημερινές μέθοδοι εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων και δεν επιτρέπουν την ανάκτηση όλου του λιθίου και άλλων συστατικών της μπαταρίας. Ωστόσο, Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν το κλειδί για την ανάκτηση του 99,99% του λιθίου των μπαταριών. Και το μυστικό συστατικό είναι κάτι που υπάρχει στα πρωτεϊνικά ροφήματα που καταναλώνουμε για να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα: Η γλυκίνη.

Η εξάρτησή μας από τις μπαταρίες λιθίου είναι προφανής. Πολυάριθμες συσκευές τις έχουν ως πηγή ενέργειας. Ωστόσο στην περίπτωση των ηλεκτρικών οχημάτων, η ποσότητα του λιθίου που απαιτείται είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που προκάλεσε τον τετραπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής λιθίου μεταξύ 2010 και 2022. Για την ανακύκλωση των μπαταριών απαιτείται πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αρχικά πρέπει να απενεργοποιηθούν εντελώς πριν τις μεταχειριστούμε με ασφάλεια και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται δύο  εναλλακτικές μέθοδοι:

  1. Υδρομεταλλουργία: Με τη βοήθεια οξέων, τα μέταλλα διαλύονται σε μια διαδικασία γνωστή ως έκπλυση. Μπορούμε να λάβουμε τόσο το λίθιο όσο και το νικέλιο / κοβάλτιο και εκτιμάται ότι το 99% αυτών είναι κατάλληλα για νέες μπαταρίες.
  2. Πυρομεταλλουργία: Χρησιμοποιώντας φούρνους στους 1.500 βαθμούς Κελσίου, τα συστατικά λιώνουν και διαχωρίζονται το κοβάλτιο, το νικέλιο και ο χαλκός, αφενός και τα υπόλοιπα συστατικά (αλουμίνιο, λίθιο και μαγγάνιο) αφετέρου. Για την ανάκτηση του λιθίου, μετά την πυρομεταλλουργία, πρέπει να γίνει μια διαδικασία υδρομεταλλουργίας.

Το μειονέκτημα στην περίπτωση της υδρομεταλλουργίας, είναι ότι η χρήση οξέων είναι πολύ ρυπογόνος και πρέπει να γίνεται διαχείριση των υγρών αποβλήτων. Επιπλέον, απαιτείται πολύς χρόνος για την αποσύνθεση και τον διαχωρισμό των στοιχείων. Στην πυρομεταλλουργία, αν και η διαδικασία είναι ταχύτερη, παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα και καταναλώνεται πολλή ενέργεια.

Είναι απαραίτητο να βρεθούν πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και σε αυτό το σημείο έρχεται στο προσκήνιο η γλυκίνη. Ερευνητές από το South Central University of Changsha, το University of Guizhou και το National Research Center for Advanced Energy Storage Engineering Materials βρήκαν έναν τρόπο να ανακυκλώνουν το 99,9% των υλικών μιας μπαταρίας με λιγότερο ρυπογόνο τρόπο. Στη μελέτη τους εξηγούν πώς η γλυκίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στις πρωτεΐνες, μπορεί να επιτύχει μια αποτελεσματική ανάκτηση 99,99% λιθίου, 96,86% νικελίου, 92,35% χαλκού και 90,59% μαγγανίου σε μπαταρίες.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι το κλειδί είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας ομαλής έκπλυσης. Η αλλαγή των «σκληρών» οξέων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ανακύκλωση μπαταριών, με διαλύματα ουδέτερου pH με γλυκίνη, επιτρέπει την αποσύνθεση των υλικών της παλιάς μπαταρίας για να ανακτηθούν αργότερα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν για επαναχρησιμοποίηση σε νέο εξοπλισμό.

Όταν οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες έρχονται σε επαφή με διάλυμα άλατος σιδήρου, οξαλικού νατρίου και υγρής γλυκίνης, σχηματίζεται πάνω τους ένα στρώμα σιδήρου που παίζει το ρόλο της ανόδου, ενώ το υλικό της μπαταρίας που ανακυκλώνεται λειτουργεί ως κάθοδος. Αυτή η χημική διάταξη δρομολογεί μια διαδικασία που αποσυνθέτει τη δομή της μπαταρίας, διευκολύνοντας την ανεξάρτητη διάλυση του λιθίου, του νικελίου, του κοβαλτίου και του μαγγανίου. Επιπλέον, η ομάδα διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια γρήγορη διαδικασία: Μόλις 15 λεπτά.

Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι πρόκειται για μια φθηνότερη διαδικασία, πιο ενεργειακά αποδοτική και με λιγότερες εκπομπές ρύπων από τις παραδοσιακές μεθόδους υδρομεταλλουργίας που χρησιμοποιούν οξύ ή αμμωνία. Αυτό φυσικά είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί στο εργαστήριο και θα πρέπει να φανεί και σε ένα πραγματικό σενάριο. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η ανακύκλωση φαίνεται να είναι το κλειδί για να προχωρήσει ο εξηλεκτρισμός της αυτοκινητοβιομηχανίας χωρίς να καταφύγουμε σε αύξηση της εκμετάλλευσης των ορυχείων λιθίου.

Να αναφέρουμε εδώ ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Stanford δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία συνέκριναν τα οφέλη της ανακύκλωσης των μπαταριών ιόντων λιθίου σε σχέση με την εξόρυξη νέων υλικών. Συνοπτικά:

  • Εκπέμπονται μεταξύ 58% και 81% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.
  • Χρησιμοποιείται μεταξύ 72% και 88% λιγότερο νερό.
  • Χρησιμοποιείται 77% έως 89% λιγότερη ενέργεια.
  • Εκπέμπεται επίσης λιγότερη αιθάλη και θείο.

Είναι λοιπόν σαφές ότι, όπως ακριβώς υπάρχει ένας αγώνας δρόμου για την ηλεκτροκίνηση, υπάρχει επίσης μια ενεργή έρευνα για τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης των υλικών των μπαταριών που δεν είναι πλέον χρήσιμες, αλλά τα υλικά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μπαταριών σε νέα αυτοκίνητα.

 

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πασχαλινές αναμνήσεις (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Κι έκατσα πάνω στο σκαμνάκι που ανήκε κάποτε  στον παππού .    Γρήγορες εικόνες από παλιές ,ωραίες ,γιορτινές στιγμές χορό τρελό έστησαν μπροστά μου.

Με είδα πιτσιρίκι ανάμεσα σε συγγενείς να προσπαθώ να τσιμπήσω κι εγώ λίγο από την περιβόητη πετσούλα του πασχαλινού οβελία .

Όσο όμως κι αν έφερνα σβούρες σπάνια τα κατάφερνα.

Με είδα να σουλατσάρω με τα καλά μου τα λουστρίνια μέσα στην κουζίνα και να γεμίζουν τα ρουθούνια μου αρώματα .

Με παρατήρησα εκεί που έσπρωχνα για πλάκα τα ξαδέλφια μου για να μην προλάβουν το πιο γερό , κόκκινο αυγό ,αυτό που με το παιδικό μου μυαλό θα μου έφερνε μονάχα νίκες .

Κι έστρεψα το βλέμμα μου στην αυλή την άδεια πια .

Με πιάνουν για λίγο τα κλάματα για όλους εκείνους που δεν θα βρεθούν πια στο πασχαλινό τραπέζι μαζί μας αφού αναχώρησαν για το τελευταίο τους ταξίδι .

Το τώρα όμως με σκουντάει σαν να μου λέει η ζωή συνεχίζεται .  Χαμογελώ πίκρα …

Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία .

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πριν το Πάσχα

Published

on

By

Λέγεται ότι μία τοπική πανηγυρική εκδήλωση (Έξοδος Ι. Π Μεσολογγίου, Καρναβάλι της Πάτρας, Ναυμαχία της Ναυπάκτου), πετυχαίνει όταν την επόμενη της λήξης της, οι αρμόδιοι φορείς μελετούν την καινούργια που έρχεται.

Κάπως έτσι σκέπτεται η ελληνική οικογένεια.

Λίγες μέρες μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αρχίζει ο επίμονος προγραμματισμός για το Πάσχα.

Καταφεύγει στα μετεωρολογικά δελτία να βρει τι καιρός προβλέπεται.

Η διαβεβαίωση ότι οι καιρικές συνθήκες είναι προμήνυμα του καλοκαιριού που έρχεται, της δίνει ώθηση.

Άλλωστε της έχει εμπεδωθεί.

Πάσχα στο χωριό Χριστούγεννα στην πόλη.

Ούτε ο διάχυτος προβληματισμός για το κύμα ακρίβειας αποτελεί τροχοπέδη.

Καθεμία οικογένεια σκέπτεται να γιορτάσει το Πάσχα σα να μην υπάρχει αύριο.

Μ’ αυτές τις συνθήκες, έπεσε στο κενό η απαλή πίεση στην Κυβέρνηση να χορηγήσει το μισθό του Μάη, τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Παραμονή του Λαζάρου και τα πλοία των γραμμών προς τα μαγευτικά νησιά, ταξιδεύουν με πληρότητα πάνω από εβδομήντα τοις εκατό.

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο κόσμος τι πρόκειται να ακολουθήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αν και τα εισιτήρια έκαναν την υπέρβαση με την εκτόξευση στα ύψη της τιμής τους.

Τα καταστήματα είναι ανοιχτά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων.

Παρέχεται αρκετός χρόνος για τα τελευταία αναγκαία ψώνια.

Από τις αρχές του Απρίλη οι  βιτρίνες είναι χάρμα ομορφιάς.

Ανοιξιάτικα ρούχα και παπούτσια για όλα τα γούστα, για κάθε πορτοφόλι. Σοκολατένια αυγά και καταστόλιστες λαμπάδες ομορφαίνουν τις βιτρίνες.

Στα δελτία ειδήσεων κυριαρχούν ρεπορτάζ για την πληρότητα των καταλυμάτων σε κοσμικούς τόπους.

Η ελληνική  οικογένεια πανηγυρίζει το Πάσχα.

Αναγνωρίζει ότι το Πάσχα συμβολίζει την Ανάσταση, τη συνέχεια.

Σε αντίθεση με τους Δυτικοευρωπαίους. Γι’  αυτούς είναι μία γιορτή οικογενειακή.

Ποιος ξεχνά τα δύο χρόνια του κορωνοϊού. Τότε που η δυνατότητα εξόδου από την πόλη δεν ήταν εύκολη.  Κινδύνεψαν οι Έλληνες να πάθουν κατάθλιψη.

Γιατί το Πάσχα ξεχωρίζει μεταξύ όλων των εορτών και αργιών.

Δυο έννοιες  δημιουργούν τη διαφορά. Η θρησκευτική διάσταση με τα υπαρξιακά προβλήματα και τις αγωνίες που φέρνει.

Ο ερχομός της Άνοιξης και η απελευθέρωση από το χειμώνα που καλλιεργούν καινούργιο τρόπο ζωής.

Πιστεύει στο Πάσχα σαν ευκαιρία ξεκούρασης και κοινωνικών επαφών.

Όμως φέτος η ευχάριστη μυρωδιά που αναδύεται καθώς το αρνί στη σούβλα αργοψήνεται, επισκιάζεται από την αναστάτωση και την αλλαγή που επικρατεί.

Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά προβλήματα που σκιάζουν την ατμόσφαιρα.

Η διεθνής κατάσταση είναι τεταμένη. Όλα ρευστά.

Το Πάσχα ας απαλύνει την κοινωνική ένταση, τις ανησυχητικές διαθέσεις.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ