Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή Ν/Σ με δεκάδες Αυτοδιοικητικές Διατάξεις

Published

on

ΠΟΕ-ΟΤΑ-ιδιώτες-συμβάσεις-με-δήμους

Κατατέθηκε στη Βουλή  τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης με διατάξεις πλήθους Υπουργείων, εντός του οποίου υπάρχουν και άρθρα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα τη Δημόσια Διοίκηση. Σταχυολογούμε κάποια άρθρα  που αφορούν ειδικά τους ΟΤΑ, με επεξήγηση για την ουσία κάθε άρθρου:

Άρθρο 10: Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ρυθμίσεις που, με απλά λόγια, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρακτικό πρόβλημα, όταν σφραγίζεται ένα μπαράκι/κέντρο διασκέδασης, να ανοίγει στη θέση του ίδιο μαγαζί αλλά στο όνομα άλλου.

Άρθρο 13: Αναστολή δόσεων Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δόσεων 2020, 2021 και 2022 των Δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, από ρυθμίσεις χρεωστικών ανοιγμάτων τους. Θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2023, με τριετή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Άρθρο 14: Επιχορηγήσεις Δήμων

Στην περ.i της παρ.1Α του αρ.202 του Κώδικα Δήμων (ως προς τη δυνατότητα παροχής χρηματικών επιχορηγήσεων με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) προστίθενται οι «αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες».

Άρθρο 15: Προϋπολογισμοί ΟΤΑ

Α) Οι Δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους επενδυτικούς ΚΑΠ (οι παλαιότεροι τους ξέρουν ως “ΣΑΤΑ”) για να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες, ακόμα και για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Β) Οι Δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν πάσης φύσεως ανειδίκευτες πιστώσεις για να καλύπτουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Γ) Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς, θα μπορούν να «προβαίνουν σε συμφωνία με πιστωτές τους για τον διακανονισμό οφειλών τους”.

Άρθρο 16 και Άρθρο 17:  Εφαρμογή των διατάξεων περί δαπανών και διάρκειας ισχύος του προϋπολογισμού και στις κοινωφελείς επιχειρήσεις και στις ΔΕΥΑ

Τα αρ.158 και 160 του Κώδικα Δήμων θα εφαρμόζονται αναλογικά και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και στις ΔΕΥΑ. Αφορούν το ποιες θεωρούνται υποχρεωτικές και προαιρετικές δαπάνες, καθώς και τι μπορεί να πληρώνεται μέχρι να εκκινήσει ο νέος προϋπολογισμός κάθε έτους.

Άρθρο 18: Παράταση στις Δηλώσεις των αδήλωτων (“κρυφών”) τετραγωνικών

Η προθεσμία δήλωσης παρατείνεται από 31/12/2021 σε 30/6/2022, ενώ η προθεσμία των Δήμων για εκκαθάριση των Δηλώσεων από 31/3/2022 σε 30/9/2022.

Άρθρο 19: Βεβαιώσεις Δήμων περί μη οφειλής ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Εισάγονται εναλλακτικές διαδικασίες, που μπορεί να εφαρμοστούν αντί της έκδοσης Βεβαίωσης από το Δήμο περί μη οφειλής ΤΑΠ, πριν την υπογραφή του συμβολαίου.

Άρθρο 22: Απευθείας τα χρήματα για πυροπροστασία στους Συνδέσμους Δήμων

Πρόκειται πλέον για έθιμο, κάθε άνοιξη να ψηφίζεται παράταση της παρ.2 του αρ.25 του ν.4479/2017, ώστε και φέτος τα χρήματα για την πυροπροστασία να δοθούν απευθείας από το Υπουργείο στους Συνδέσμους ΟΤΑ.

(Έχουν, δηλαδή, προηγηθεί το αρ.96 του ν.4530/2018, το αρ.67 του ν.4607/2019, το αρ.133 του ν.4685/2020 και το αρ.247 του ν.4798/2021).

Άρθρο 23: Άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού

Κατά παρέκκλιση διατάξεις για τους ΟΤΑ που κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Αφορούν α) τις αναθέσεις, β) υπερωρίες Υπαλλήλων.

Η οριζόμενη διαδικασία περιλαμβάνει Απόφαση Δήμαρχου/Περιφερειάρχη που εν συνεχεία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το Δημοτικό/Περιφερειακό Συμβούλιο.

Άρθρο 31: Ανάθεση δημοσίων συμβάσεων για την προμήθεια υλικών λόγω κορωνοϊού

Παρατείνεται  έως 30 Ιουνίου (θα έληγε 31 Μαρτίου) η δυνατότητα των ΟΤΑ να προμηθεύονται κατά παρέκκλιση (με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση) υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τονίζεται ότι η παρ.3 (που τώρα παρατείνεται) στην περίπτωση β’ περιλαμβάνει Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και, εάν χρειάζεται αναμόρφωση του π/υ, δεσμευτική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.

Άρθρο 52: Παρακράτηση από τους ΚΑΠ για τα ληξιπρόθεσμα

Μειώνεται στο μισό (από 60 % που ισχύει, σε 30 %) η παρακράτηση από τους ΚΑΠ, των ποσών που έλαβαν οι ΟΤΑ για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα υπηρεσία από την Τheocar

Published

on

By

Η εταιρεία Theocar πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο, δραστηριοποιείτε 20 και πλέον χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς καθώς και ενοικίασης οχημάτων, πλέον προσφέρει και μια νέα υπηρεσία.

Οι έμπειροι οδηγοί αναλαμβάνουν με αξιοπιστία την μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες, με απολυτή ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία, σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο πελάτης έχοντας  ειδικό όχημα με ράμπα για την μεταφορά με αναπηρικό αμαξίδιο.

Επιπλέον υπάρχει  και η δυνατότητα ενοικίασης- μίσθωσης του οχήματος σε οδηγούς που πληρούν τις προαπαιτούμενος προϋποθέσεις για την ενοικίαση.

Για επιπλέον πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα καταστήματά μας.

Βρείτε μας στην Πάτρα, στο Αίγιο, στη Ναύπακτο, στο Αγρίνιο, στη Κυλλήνη αλλά και στο Κατάκολο.

Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.theocar.com και στο τηλεφωνικό μας κέντρο 211 8008090.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό το πέρασμα στον Εύηνο

Published

on

By

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και με τον όγκο του νερού του Εύηνου ποταμού να είναι αυξημένος  λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, παραμένει κλειστή η ιρλανδικού τύπου γέφυρα.

Η διέλευση των κατοίκων της περιοχής και όσων θέλουν να φτάσουν εκεί διεξάγεται μέσω της Ιόνιας οδού.

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και μετά τον καθαρισμό της  γέφυρας από τα φερτά υλικά θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία ο δρόμος.         –photo Galatasnews

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαίνια και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΟΜ Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Σάββατο 28/1/23 στις 6 μ.μ. σας καλούμε στα εγκαίνια του γραφείου μας (πλατεία Φαρμάκη 2), όπου θα κόψουμε πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα συζητήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα παραβρεθούν οι βουλευτές, μέλη της ΚΕ και στελέχη του κόμματος.

Σας περιμένουμε!

Ο.Μ. Ναυπακτίας

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ