Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή Ν/Σ με δεκάδες Αυτοδιοικητικές Διατάξεις

Published

on

ΠΟΕ-ΟΤΑ-ιδιώτες-συμβάσεις-με-δήμους

Κατατέθηκε στη Βουλή  τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης με διατάξεις πλήθους Υπουργείων, εντός του οποίου υπάρχουν και άρθρα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα τη Δημόσια Διοίκηση. Σταχυολογούμε κάποια άρθρα  που αφορούν ειδικά τους ΟΤΑ, με επεξήγηση για την ουσία κάθε άρθρου:

Άρθρο 10: Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ρυθμίσεις που, με απλά λόγια, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρακτικό πρόβλημα, όταν σφραγίζεται ένα μπαράκι/κέντρο διασκέδασης, να ανοίγει στη θέση του ίδιο μαγαζί αλλά στο όνομα άλλου.

Άρθρο 13: Αναστολή δόσεων Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δόσεων 2020, 2021 και 2022 των Δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, από ρυθμίσεις χρεωστικών ανοιγμάτων τους. Θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2023, με τριετή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Άρθρο 14: Επιχορηγήσεις Δήμων

Στην περ.i της παρ.1Α του αρ.202 του Κώδικα Δήμων (ως προς τη δυνατότητα παροχής χρηματικών επιχορηγήσεων με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) προστίθενται οι «αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες».

Άρθρο 15: Προϋπολογισμοί ΟΤΑ

Α) Οι Δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους επενδυτικούς ΚΑΠ (οι παλαιότεροι τους ξέρουν ως “ΣΑΤΑ”) για να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες, ακόμα και για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Β) Οι Δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν πάσης φύσεως ανειδίκευτες πιστώσεις για να καλύπτουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Γ) Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς, θα μπορούν να «προβαίνουν σε συμφωνία με πιστωτές τους για τον διακανονισμό οφειλών τους”.

Άρθρο 16 και Άρθρο 17:  Εφαρμογή των διατάξεων περί δαπανών και διάρκειας ισχύος του προϋπολογισμού και στις κοινωφελείς επιχειρήσεις και στις ΔΕΥΑ

Τα αρ.158 και 160 του Κώδικα Δήμων θα εφαρμόζονται αναλογικά και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και στις ΔΕΥΑ. Αφορούν το ποιες θεωρούνται υποχρεωτικές και προαιρετικές δαπάνες, καθώς και τι μπορεί να πληρώνεται μέχρι να εκκινήσει ο νέος προϋπολογισμός κάθε έτους.

Άρθρο 18: Παράταση στις Δηλώσεις των αδήλωτων (“κρυφών”) τετραγωνικών

Η προθεσμία δήλωσης παρατείνεται από 31/12/2021 σε 30/6/2022, ενώ η προθεσμία των Δήμων για εκκαθάριση των Δηλώσεων από 31/3/2022 σε 30/9/2022.

Άρθρο 19: Βεβαιώσεις Δήμων περί μη οφειλής ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Εισάγονται εναλλακτικές διαδικασίες, που μπορεί να εφαρμοστούν αντί της έκδοσης Βεβαίωσης από το Δήμο περί μη οφειλής ΤΑΠ, πριν την υπογραφή του συμβολαίου.

Άρθρο 22: Απευθείας τα χρήματα για πυροπροστασία στους Συνδέσμους Δήμων

Πρόκειται πλέον για έθιμο, κάθε άνοιξη να ψηφίζεται παράταση της παρ.2 του αρ.25 του ν.4479/2017, ώστε και φέτος τα χρήματα για την πυροπροστασία να δοθούν απευθείας από το Υπουργείο στους Συνδέσμους ΟΤΑ.

(Έχουν, δηλαδή, προηγηθεί το αρ.96 του ν.4530/2018, το αρ.67 του ν.4607/2019, το αρ.133 του ν.4685/2020 και το αρ.247 του ν.4798/2021).

Άρθρο 23: Άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού

Κατά παρέκκλιση διατάξεις για τους ΟΤΑ που κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Αφορούν α) τις αναθέσεις, β) υπερωρίες Υπαλλήλων.

Η οριζόμενη διαδικασία περιλαμβάνει Απόφαση Δήμαρχου/Περιφερειάρχη που εν συνεχεία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το Δημοτικό/Περιφερειακό Συμβούλιο.

Άρθρο 31: Ανάθεση δημοσίων συμβάσεων για την προμήθεια υλικών λόγω κορωνοϊού

Παρατείνεται  έως 30 Ιουνίου (θα έληγε 31 Μαρτίου) η δυνατότητα των ΟΤΑ να προμηθεύονται κατά παρέκκλιση (με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση) υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τονίζεται ότι η παρ.3 (που τώρα παρατείνεται) στην περίπτωση β’ περιλαμβάνει Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και, εάν χρειάζεται αναμόρφωση του π/υ, δεσμευτική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.

Άρθρο 52: Παρακράτηση από τους ΚΑΠ για τα ληξιπρόθεσμα

Μειώνεται στο μισό (από 60 % που ισχύει, σε 30 %) η παρακράτηση από τους ΚΑΠ, των ποσών που έλαβαν οι ΟΤΑ για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΝΑΙ στην ανάπλαση από την Ομοσπονδία – Ανακοίνωση / κάλεσμα

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα της Ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου, με το θέμα να συζητείται σήμερα στο Δημοτικό συμβούλιο, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας  αναφέρει: 

”  Πρiν από 3 χρόνια και εν μέσω πολλών διαφωνιών και ενστάσεων από την μεριά της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών έγινε η τοποθέτηση του εργολάβου και ξεκίνησε ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών στην Ναύπακτο. Μέχρι σήμερα καταφέρανε να γίνει η πλακόστρωση της οδού Μπότσαρη, δεν τελείωσε ακόμα η οδός Ναυμαχίας, δεν τελείωσε ακόμα η οδός Σοιδά , δεν τελείωσε ακόμα ( έστω και για χρήση ‟PARKING”) ο χώρος  μπροστά στο κτίριο ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ, και η οδός Αγελάου ,ένας δρόμος μόλις  50 μέτρων, τα έργα «συνεχίζονται» εδώ και 1 χρόνο.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου και μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε στον εργολάβο, είναι τον Σεπτέμβριο του 2023. Όμως το σημαντικότερο κομμάτι του έργου που είναι από το Δημαρχείο μέχρι την οδό Θέρμου, στο οποίο προβλέπεται η αντικατάσταση του ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ ύδρευσης και ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΒΡΙΑ ΥΔΑΤΑ ώστε αυτά να μην καταλήγουν στην θάλασσα, με ότι αυτό συνεπάγεται ,δεν ξεκίνησε ακόμα.

Την Πέμπτη 30-6-2022 συζητείται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ίσως μάθουμε που βρίσκονται οι ευθύνες μη ολοκλήρωσης του έργου αλλά  θα ληφθεί και απόφαση για την συνέχιση ή μη του έργου.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας με ομόφωνη απόφαση μας και χωρίς να εξετάζουμε αν φταίει η Περιφέρεια, ο Δήμος, ο εργολάβος ή όλοι μαζί, ζητάμε την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου ,με τις τροποποιήσεις της μελέτης που έχουμε ζητήσει , εκτιμώντας την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα του έργου για την τουριστική ανάπτυξη και την αισθητική αναβάθμιση της πόλης ,αλλά και την υγιεινή και ασφάλεια όλων μας.

Σας καλούμε την Πέμπτη 30-6-2022 και ώρα 18:30 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,για να απαιτήσουμε :

ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ

ΚΑΘΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ”

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τουρνουά ποδοσφαίρου των ΚΔΑΠ του Δήμου

Published

on

By

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, στο γήπεδο ποδοσφαίρου του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου πραγματοποιήθηκε το 1ο τουρνουά ποδοσφαίρου, μεταξύ των ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας, με στόχο την προώθηση του αθλητικού πνεύματος, την ευγενή άμιλλα, την ψυχαγωγία και την άθληση.

Πλήθος παιδιών συμμετείχαν στους αγώνες, έχοντας την ευκαιρία, να γνωρίσουν καλύτερα το άθλημα και να αναπτύξουν το αίσθημα του συναγωνισμού και της ομαδικότητας, μέσα από τους κανόνες που το διέπουν.

Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με πλήρη συμμετοχή και έκλεισε με την απονομή μεταλλίων από την Πρόεδρο της ΚΕΔΝ κα Άντα Καυκιά, σε όλα τα παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με γλυκά και όχι μόνο ξεφάντωσαν στην Μαμουλάδα

Published

on

By

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022,  μετά από δυο χρόνια πανδημίας , ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαμουλάδας  διοργάνωσε για μια ακόμη χρονιά τη «Βραδιά Γλυκού». Στον αύλειο  χώρο του Ι.Ν Αγ. Πολυκάρπου μέλη  του συλλόγου ετοίμασαν γλυκά και λιχουδιές.

Ζογκλέρ και ξυλοπόδαροι  διασκέδασαν  μικρούς και μεγάλους, ενώ παραδοσιακή δημοτική ορχήστρα έδωσε τον τόνο,  με χορευτές του συλλόγου να παρουσιάζουν τις ικανότητές τους, παρασύροντας τους παρευρισκόμενους στο χορό.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, αντιδήμαρχοι και πλήθος κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ