Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Ναύπακτο το 24ο Εθνικό Συνέδριο AHEPA Hellas ( 9-10 Ιουνίου 2023)

Published

on

Στη Ναύπακτο θα χτυπάει η καρδιά της AHEPA Hellas το διήμερο 9-10 Ιουνίου, καθώς έχει προγραμματιστεί το 24ο πανελλαδικό συνέδριο της οργάνωσης. Το τμήμα της Ναυπάκτου «AHEPA Lepanto 1571» ως  οικοδεσπότης θα υποδεχτεί τους συνέδρους/μέλη AHEPA από όλη την Ελλαδική επικράτεια, φιλοδοξώντας να προβάλλει την πόλη αλλά και την σημαντική  ιστορία της.

Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Ιουνίου 2023, στα πλαίσια της έναρξης του συνεδρίου διοργανώνεται πολιτιστική βραδιά στον Πύργο του Μπότσαρη στο λιμάνι της πόλης. Καθώς η Ναυπακτία  έχει δώσει γενιές μεταναστών ειδικά στην Αμερική, η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στους Έλληνες μετανάστες που προόδευσαν στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ. Θα εκφωνηθεί επίκαιρη σχετική ομιλία από τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιώς Κο Θεοδωρόπουλο Σωτήρη. 

Το παρόν θα δώσει ο ύπατος κυβερνήτης AHEPA (Washington D.C) κ Jimmy Kokotas, οι αρχές του τόπου, καθώς και μέλη της οργάνωσης από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. 

Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την τιμητική βράβευση του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα κ George Tsunis, στο πρόσωπο του οποίου τιμώνται όλοι εκείνοι οι Έλληνες μετανάστες που δεν ξέχασαν τη Μητέρα Πατρίδα και που κρατούν πάντα το βλέμμα τους στραμμένο προς αυτήν.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα της πόλης, θα γίνουν οι εργασίες του συνεδρίου που θα κορυφωθούν με τις ετήσιες αρχαιρεσίες για την εκλογή  του νέου διοικητικού συμβουλίου της Χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το φετινό εθνικό συνέδριο της οργάνωσης έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ συμμετοχών από μέλη από την Ελλάδα και την Αμερική. 

Το συνέδριο είναι συνδιοργάνωση και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Ναυπακτίας.

Ο πρόεδρος του τμήματος Ναυπάκτου «AHEPA Hellas», Άγγελος Σταυρόπουλος, με αφορμή την οργάνωση του συνεδρίου στην Ναύπακτο επισημαίνει: «Είναι μεγάλη η τιμή η παρουσία του πλήθους συνέδρων στο συνέδριο της Ναυπάκτου αλλά και στην εκδήλωση της Παρασκευής. Η Ναύπακτος δείχνει το καλύτερό της πρόσωπο προς τα έξω και εμείς φιλοδοξούμε να είμαστε οι καλύτεροι οικοδεσπότες. Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στους ομογενείς που διέπρεψαν στο εξωτερικό και με τη σειρά τους βοήθησαν τους τόπους καταγωγής τους στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, που είναι δωρεά του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ελληνοαμερικανού Δημητρίου Παπαχαραλάμπους. Θα χαρούμε να υποδεχθούμε τους φιλοξενούμενούς μας και προσκαλούμε τους συμπολίτες μας να παρευρεθούν στην ανοικτή τελετή έναρξης  στον κήπο του Μπότσαρη την Παρασκευή 9 Ιουνίου στις 19:30μμ»

 

296034907_10160259561508011_611050071593873545_n.jpeg

Χορηγοί της εκδήλωσης της Παρασκευής είναι οι εταιρείες:

CSE– ΚΕΝΤΡΟ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ, ROCAREFRACTORIESΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, PRINTSYST– ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΠΕΛΑΔΑ– ΟΥΖΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ, ANGELAKISFRUITS,EVLOGIA– ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, TERRAMEDI– ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ, ΓΡΑΤΣΑΝΗΣ– ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ,ΑΦΟΙ Ε. ΜΗΛΑ ΕΕ – ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ,STILIARASHONEY– ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΕΛΙ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ AGRINO – ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια  περιοδικής εικαστικής έκθεσης του Χρήστου Παλλαντζά  στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Published

on

By

​Η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Παλλαντζά θα φιλοξενηθεί από τις 26 Ιουλίου έως τις  28 Σεπτεμβρίου 2024 στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, με τίτλο «ΤΟΠΟΣ & ΜΥΘΟΣ».

Η έκθεση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 και ώρα 20.00.

Ειδικά για την έκθεση στο Φετιχιέ τζαμί, ο ζωγράφος δημιούργησε και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά έργα με θέμα τη Ναύπακτο και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Με την επιστράτευση πολλών στρώσεων χρώματος, τα μνημεία της πόλης χάνονται στην αχλή του χρόνου. Ο παραθαλάσσιος οθωμανικός πυργίσκος, χαμένος στην πρωινή ομίχλη, μπορεί να είναι κάτι που είδε σήμερα ο ζωγράφος, όμως αν μισοκλείσουμε τα μάτια ίσως διακρίνουμε τον φρουρό που φυλά σκοπιά, κρατώντας το τόξο του. Ίσως πάλι τα τείχη με τις δαντελωτές πολεμίστρες να μην ανήκουν μόνο στην καστροπολιτεία της Ναυπάκτου, αλλά να είναι μια αναφορά σε όλα τα μεσαιωνικά, οθωμανικά και ενετικά τείχη που στολίζουν τις ακτές της Μεσογείου.

Στις διαδρομές του κατά μήκος του Κορινθιακού από Αθήνα προς Ναύπακτο, αλλά και σε άλλα ταξίδια του στην Πελοπόννησο, τη Φωκίδα και την Αιτωλοακαρνανία φυλακίζει με τα μάτια του, όχι τόσο το τοπίο αυτό καθαυτό, όσο την αίσθηση που ο ανοιχτός ορίζοντας αφήνει μέσα του, και με τα μάτια της ψυχής αποτυπώνει στο τελάρο τα χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς ενός τόπου σε μια άχρονη διάσταση. Πορτοκαλί του καδμίου, λευκό του μόλυβδου, μπλε του κοβάλτιου και άλλα χημικά στοιχεία, επιστρατεύονται για να καταδείξουν το πέρασμα του χρόνου ή μια στιγμή του.

Η Ναύπακτος μετά από μια καταιγίδα, η θάλασσα του Κορινθιακού όταν ο ήλιος έχει δύσει, η Ακρόπολη λουσμένη στο αττικό φως. Με τα δάχτυλά του σκαλίζει το χρώμα, το δουλεύει και το στρώνει, μέχρι να νιώσει ότι η επιφάνεια του καμβά έχει ζωντανέψει και αποπνέει την αύρα του νερού, το κύκλωμα του κεραυνού, την ένταση του καυτού ήλιου.

Μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς  θα παρέχονται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και η έκθεση θα είναι ανοιχτή για την πραγματοποίηση ομαδικών επισκέψεων από μαθητές.

 

Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Γεννήθηκε στη Λάρισα, το 1962

1983-89 Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας ζωγραφική με καθηγητές τους Δ. Μυταρά, Δ. Κοκκινίδη και Ν. Κεσσανλή, τεχνική των Βυζαντινών εικόνων (αγιογραφία), νωπογραφία (φρέσκο) με καθηγητή τον Κ. Ξινόπουλο, και ψηφιδωτό με τον Γ. Βαλαβανίδη. Ιστορία της τέχνης με καθηγήτρια την Μ Λαμπράκη-Πλάκα, ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Ρυθμολογία με καθηγητές τους Ι. Καρατζόγλου και Σ. Κονταράτο. Εισαγωγή στην Αισθητική, τη θεωρία της Τέχνης και Φιλοσοφία με καθηγητή τον Π. Χριστοδουλίδη. Παιδαγωγική Ψυχολογία και διδακτική με καθηγητή τον Δανασή-Αφεντάκη.

1990-92 Με υποτροφία της Γαλλικής κυβέρνησης συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts de Paris με δάσκαλο τον Pierre Carron.

1988-90 Εργάστηκε ως ζωγράφος μουσειοπαιδαγωγός στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού  «Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ».

1992-93 Δίδαξε ζωγραφική στις τρεις πρώτες τάξεις του 25 Δημοτικού Σχολείου Περισσού.

1997-98 Δίδαξε σχέδιο και ζωγραφική στο τμήμα Εφαροσμένης Ζωγραφικής στις σχολές ΑΚΤΟ.

2011-13 Εργάστηκε στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  Παίδων «Αγία Σοφία»  ως art-therapist στο πρόγραμμα Προαγωγή Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων με χρόνια σωματική νόσο.

2011 Εργάστηκε στην συμπλήρωση και αποκατάσταση των αρχαίων τοιχογραφιών Ακρωτηρίου Θήρας.

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στην Πινακοθήκη της Φλώρινας,στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, στο Μουσείο Φρυσίρα, στις συλλογές Αγροτικής Τράπεζας, Παπαστράτου, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Βογιατζόγλου και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το εικαστικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει  φιλοτεχνήσει πολλά ημερολόγια ιδιωτικών εταιρειών και επιλέχθηκε ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες Καλλιτέχνες για να εκπροσωπήσει με το έργο του τη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

……………………………………………….

Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου

Διάρκεια έκθεσης: 26/7 – 28/09

Ώρες λειτουργίας:  Τετάρτη έως Κυριακή  11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00

Πληροφορίες: 2631055654

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτάζει ο Προφήτης Ηλίας  του Κάστρου της Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρά τον καύσωνα πολλοί ήταν εκείνοι που ανηφόρισαν στο κάστρο της Ναυπάκτου το απόγευμα της Παρασκευής όπου και τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεου.

Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν ο βουλευτής Θανάσης  Παπαθανάσης,  ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος , ο πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Ναυπακτίας Άγγελος Σταυρόπουλος , οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου, Γιάννης Παπαϊωαννίδης και Νίκος Ραυτόπουλος  , η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ  Αγγελική Σμπούκη, η εντεταλμένη σύμβουλος Μαρίνα Ρισβά – Πατακοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής  του Α.Τ. και της τροχαίας Ναυπάκτου καθώς και δημότες και επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

10 εκατομμύρια στους δήμους για το «Βοήθεια στο Σπίτι» – Τι ποσό λαμβάνει ο δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων» -ΚΑΠ, συνολικό ποσό ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000) σε Δήμους της Χώρας, ως δεύτερη (2η) δόση του έτους 2024, για την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ο δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 60.790 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ