Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον απόηχο του Παζαριού

Published

on

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και παρά τη δεδομένη οικονομική στενότητα, για άλλη μια φορά η Ναύπακτος «βούλιαξε» από κόσμο.  Και αυτή η δεδομένη κάθε χρόνο κοσμοσυρροή δεν έχει προκύψει ως αποτέλεσμα τουριστικού σχεδιασμού και στρατηγικής. Διαθέτει όμως πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά που βοηθούν να καταλάβουμε πώς και γιατί το συγκεκριμένο τριήμερο η Ναύπακτος προσελκύει κάθε χρόνο  τόσο πολύ κόσμο, τι μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τα θετικά και να βελτιώσουμε το όλο εγχείρημα.

Κατ’ αρχάς το Παζάρι κουβαλά στοιχεία παράδοσης. Το Παζάρι πέρα από την παράδοση των καθιερωμένων αυτού του είδους μικροαγορών, συνδέεται και με το έθιμο της γουρουνοπούλας, που προσελκύει ακόμα και αυτούς που δηλώνουν ότι δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου γαστρονομικού είδους.

Την περίοδο των Παζαριών η Ναύπακτος γίνεται και γαστρονομικός προορισμός, και μάλιστα χωρίς ποτέ να έχει μπει κάτω από την ταμπέλα των γνωστών και τόσο κοινότυπων πλέον γιορτών προϊόντων.

Κάθε προϊόν της πρωτογενούς παραγωγής έχει και τη γιορτή του σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, άσχετα αν η παραγωγή του δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες της γιορτής. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει, είναι ότι προσελκύει ό,τι κουβαλά στοιχεία αυθεντικότητας.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η απόφαση του δήμου να κλείνει τη συγκεκριμένη περίοδο η παραλία του Γριμπόβου για τα αυτοκίνητα. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους από τη μια ως την άλλη άκρη χωρίς την ενοχλητική παρουσία αυτοκινήτων. Η σύγκριση του τι γινόταν παλιά που κόσμος και αυτοκίνητα κινούνταν ταυτόχρονα σε σχέση με το σήμερα από μόνη της δείχνει ότι είναι μια ορθή και προς όφελος όλων απόφαση.

Επόμενο στοιχείο είναι οι εγκαταστάσεις της Εμποροπανήγυρης. Είναι πολύ σημαντικό που αναβαθμίστηκαν οι υποδομές με την ασφαλτόστρωση και την τέντα. Όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πόσο αναγκαία είναι μια μόνιμη κατασκευή που θα εξυπηρετεί κι άλλες ανάγκες όλο τον χρόνο πέρα από τα Παζάρια.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όλα αυτά τα χρόνια τα ποσά που ξοδεύονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις θα έφταναν και θα περίσσευαν για τη δημιουργία μόνιμων υποδομών.

Κατά συνέπεια ο προγραμματισμός – σχεδιασμός είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε η Ναύπακτος να αποκτήσει αυτού του είδους την υποδομή.

Ένα ακόμα στοιχείο έχει να κάνει με την παρουσία του Δήμου και των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. Δυστυχώς δεν είναι εμφανής η παρουσία τους. Το περίπτερο του Δήμου χωμένο μέσα στο χώρο των Παζαριών μοιάζει με «φτωχό συγγενή».

Χρειάζεται άλλος σχεδιασμός και στενή συνεργασία όλων, ώστε η παρουσία του Δήμου και των τοπικών φορέων να δίνει την αίσθηση του άριστου οικοδεσπότη και να γίνεται πρεσβευτής του Δήμου.  Πέρα από την οργανωμένη και καλοστημένη παρουσία χρειάζεται εμπλουτισμός με μικρά και ευφάνταστα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορα  σημεία  σε όλη την πόλη.

Τέλος ο Δήμος μαζί με όλους τους επαγγελματικούς φορείς οφείλει να διαπραγματευτεί με τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. την έκδοση κάρτας για τη συγκεκριμένη εβδομάδα με προνομιακές τιμές,  έτσι ώστε να διευκολυνθεί και να μεγιστοποιηθεί η προσέλευση επισκεπτών.

Κι ας μην ξεχνάμε σε ότι κάνουμε ότι εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο!

#Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Κραυγή λαού…  για το έγκλημα των Τεμπών

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου  και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η απεργία – συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην Ναύπακτο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι  φωνές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μαθητές απαίτησαν  να πληρώσουν οι υπαίτιοι για το  έγκλημα των Τεμπών.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Φαρμάκη στη Ναύπακτο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος και η πρόεδρος του  Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας Βάσω Νταουσάνη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Η συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν  η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 ήταν τεράστια και πανελλαδικά οι πολίτες απότισαν φόρο τιμής στους  57  συνανθρώπους μας – θύματα  της τραγωδίας των Τεμπών, βάζοντας τα ερωτήματα: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πως δε θα συμβεί ποτέ ξανά;

Ταυτόχρονα απαίτησαν οι ευθύνες να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές.  Δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ