Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον απόηχο του Παζαριού

Published

on

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και παρά τη δεδομένη οικονομική στενότητα, για άλλη μια φορά η Ναύπακτος «βούλιαξε» από κόσμο.  Και αυτή η δεδομένη κάθε χρόνο κοσμοσυρροή δεν έχει προκύψει ως αποτέλεσμα τουριστικού σχεδιασμού και στρατηγικής. Διαθέτει όμως πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά που βοηθούν να καταλάβουμε πώς και γιατί το συγκεκριμένο τριήμερο η Ναύπακτος προσελκύει κάθε χρόνο  τόσο πολύ κόσμο, τι μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τα θετικά και να βελτιώσουμε το όλο εγχείρημα.

Κατ’ αρχάς το Παζάρι κουβαλά στοιχεία παράδοσης. Το Παζάρι πέρα από την παράδοση των καθιερωμένων αυτού του είδους μικροαγορών, συνδέεται και με το έθιμο της γουρουνοπούλας, που προσελκύει ακόμα και αυτούς που δηλώνουν ότι δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου γαστρονομικού είδους.

Την περίοδο των Παζαριών η Ναύπακτος γίνεται και γαστρονομικός προορισμός, και μάλιστα χωρίς ποτέ να έχει μπει κάτω από την ταμπέλα των γνωστών και τόσο κοινότυπων πλέον γιορτών προϊόντων.

Κάθε προϊόν της πρωτογενούς παραγωγής έχει και τη γιορτή του σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, άσχετα αν η παραγωγή του δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες της γιορτής. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει, είναι ότι προσελκύει ό,τι κουβαλά στοιχεία αυθεντικότητας.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η απόφαση του δήμου να κλείνει τη συγκεκριμένη περίοδο η παραλία του Γριμπόβου για τα αυτοκίνητα. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους από τη μια ως την άλλη άκρη χωρίς την ενοχλητική παρουσία αυτοκινήτων. Η σύγκριση του τι γινόταν παλιά που κόσμος και αυτοκίνητα κινούνταν ταυτόχρονα σε σχέση με το σήμερα από μόνη της δείχνει ότι είναι μια ορθή και προς όφελος όλων απόφαση.

Επόμενο στοιχείο είναι οι εγκαταστάσεις της Εμποροπανήγυρης. Είναι πολύ σημαντικό που αναβαθμίστηκαν οι υποδομές με την ασφαλτόστρωση και την τέντα. Όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πόσο αναγκαία είναι μια μόνιμη κατασκευή που θα εξυπηρετεί κι άλλες ανάγκες όλο τον χρόνο πέρα από τα Παζάρια.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όλα αυτά τα χρόνια τα ποσά που ξοδεύονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις θα έφταναν και θα περίσσευαν για τη δημιουργία μόνιμων υποδομών.

Κατά συνέπεια ο προγραμματισμός – σχεδιασμός είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε η Ναύπακτος να αποκτήσει αυτού του είδους την υποδομή.

Ένα ακόμα στοιχείο έχει να κάνει με την παρουσία του Δήμου και των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. Δυστυχώς δεν είναι εμφανής η παρουσία τους. Το περίπτερο του Δήμου χωμένο μέσα στο χώρο των Παζαριών μοιάζει με «φτωχό συγγενή».

Χρειάζεται άλλος σχεδιασμός και στενή συνεργασία όλων, ώστε η παρουσία του Δήμου και των τοπικών φορέων να δίνει την αίσθηση του άριστου οικοδεσπότη και να γίνεται πρεσβευτής του Δήμου.  Πέρα από την οργανωμένη και καλοστημένη παρουσία χρειάζεται εμπλουτισμός με μικρά και ευφάνταστα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορα  σημεία  σε όλη την πόλη.

Τέλος ο Δήμος μαζί με όλους τους επαγγελματικούς φορείς οφείλει να διαπραγματευτεί με τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. την έκδοση κάρτας για τη συγκεκριμένη εβδομάδα με προνομιακές τιμές,  έτσι ώστε να διευκολυνθεί και να μεγιστοποιηθεί η προσέλευση επισκεπτών.

Κι ας μην ξεχνάμε σε ότι κάνουμε ότι εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο!

#Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη για το : «Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο»

Published

on

By

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας ( Ο.ΣΥ.Ν ) και οι  Συνδιοργανωτές Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας & Δήμος Ναυπακτίας διοργανώνουν  συνέντευξη τύπου με θέμα: «Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο».

Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ξενία στην Ναύπακτο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υποψήφιος με το Ν. Φαρμάκη στην Περιφέρεια Ο Γ. Σύψας

Published

on

By

Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίας, Γιάννης Σύψας.

Αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Νεκτάριο Φαρμάκη.

Η συμμετοχή μου στα κοινά είχε πάντα ως στόχο την προσφορά, δίχως να υπολογίζω το πολιτικό κόστος και δεν είναι λίγες οι φορές που έχω συγκρουστεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Η μέχρι τώρα πορεία του Νεκτάριου Φαρμάκη, ενός ανθρώπου με ήθος, αρχές και όραμα, ενός ανθρώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι ο κυρίαρχος λόγος της συμπόρευσης μαζί του.

Η νέα μου προσπάθεια ξεπερνά τα όρια της Ναυπακτίας και αφορά το σύνολο του Νομού μας. Η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η καλύτερη συγκρότηση των κοινωνικών δομών, η βελτίωση της καθημερινότητας καθώς και η δημιουργία πλούτου αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου.

Ελπίζω με τη δική σας ψήφο, να έχω τη δυνατότητα να σας εκπροσωπήσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα του τόπου μας και των ανθρώπων του!».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά την Δευτέρα το Θεματικό Πάρκο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο στο κλειστό του Παπαχαραλάμπειου

Published

on

By

Από την Δευτέρα 25 έως την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου το Θεματικό Πάρκο θα φιλοξενείται στο Κλειστό Γυμναστήριο του Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου.

Πρόκειται για τον 2ο κύκλο δράσεων του πρώτου βιωματικού – διαδραστικού πάρκου, που σχεδιάστηκε στην Ελλάδα και είναι αποτέλεσμα της κοινής πρωτοβουλίας που ανέλαβαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό οι μαθητές δημοτικών σχολείων να γίνουν συμμέτοχοι στην ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών, να καταλαβαίνουν τα όρια τους στη χρήση του διαδικτύου, αλλά και να ενημερωθούν για την πρόληψη από κινδύνους που εντοπίζονται στο Διαδίκτυο.

Στόχος της δράσης είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όσα το δυνατόν περισσότερα παιδιά της Δυτικής Ελλάδας να ενημερωθούν για τον Εθισμό και τους Κινδύνους στο Διαδίκτυο.

Το Θεματικό Πάρκο για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες. Τηλεπαιχνίδια τύπου μπάζερ, επιδαπέδιο παιχνίδι, ζωντανή επίδειξη σε υπολογιστές για τους κινδύνους του διαδικτύου και έκθεση ζωγραφικής, με στόχο οι μικροί χρήστες του διαδικτύου να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά τις νέες τεχνολογίες και να γνωρίσουν τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.

Ο κύκλος των δράσεων του Θεματικού Πάρκου πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Δήμων Ναυπακτίας, Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, του Οργανισμού Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου, του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, καθώς και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-rouxa-axesouar-kosmimata

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ