Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον απόηχο του Παζαριού

Published

on

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και παρά τη δεδομένη οικονομική στενότητα, για άλλη μια φορά η Ναύπακτος «βούλιαξε» από κόσμο.  Και αυτή η δεδομένη κάθε χρόνο κοσμοσυρροή δεν έχει προκύψει ως αποτέλεσμα τουριστικού σχεδιασμού και στρατηγικής. Διαθέτει όμως πολλά στοιχεία και χαρακτηριστικά που βοηθούν να καταλάβουμε πώς και γιατί το συγκεκριμένο τριήμερο η Ναύπακτος προσελκύει κάθε χρόνο  τόσο πολύ κόσμο, τι μπορούμε να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τα θετικά και να βελτιώσουμε το όλο εγχείρημα.

Κατ’ αρχάς το Παζάρι κουβαλά στοιχεία παράδοσης. Το Παζάρι πέρα από την παράδοση των καθιερωμένων αυτού του είδους μικροαγορών, συνδέεται και με το έθιμο της γουρουνοπούλας, που προσελκύει ακόμα και αυτούς που δηλώνουν ότι δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου γαστρονομικού είδους.

Την περίοδο των Παζαριών η Ναύπακτος γίνεται και γαστρονομικός προορισμός, και μάλιστα χωρίς ποτέ να έχει μπει κάτω από την ταμπέλα των γνωστών και τόσο κοινότυπων πλέον γιορτών προϊόντων.

Κάθε προϊόν της πρωτογενούς παραγωγής έχει και τη γιορτή του σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, άσχετα αν η παραγωγή του δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες της γιορτής. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει, είναι ότι προσελκύει ό,τι κουβαλά στοιχεία αυθεντικότητας.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η απόφαση του δήμου να κλείνει τη συγκεκριμένη περίοδο η παραλία του Γριμπόβου για τα αυτοκίνητα. Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους από τη μια ως την άλλη άκρη χωρίς την ενοχλητική παρουσία αυτοκινήτων. Η σύγκριση του τι γινόταν παλιά που κόσμος και αυτοκίνητα κινούνταν ταυτόχρονα σε σχέση με το σήμερα από μόνη της δείχνει ότι είναι μια ορθή και προς όφελος όλων απόφαση.

Επόμενο στοιχείο είναι οι εγκαταστάσεις της Εμποροπανήγυρης. Είναι πολύ σημαντικό που αναβαθμίστηκαν οι υποδομές με την ασφαλτόστρωση και την τέντα. Όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πόσο αναγκαία είναι μια μόνιμη κατασκευή που θα εξυπηρετεί κι άλλες ανάγκες όλο τον χρόνο πέρα από τα Παζάρια.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι όλα αυτά τα χρόνια τα ποσά που ξοδεύονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις θα έφταναν και θα περίσσευαν για τη δημιουργία μόνιμων υποδομών.

Κατά συνέπεια ο προγραμματισμός – σχεδιασμός είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε η Ναύπακτος να αποκτήσει αυτού του είδους την υποδομή.

Ένα ακόμα στοιχείο έχει να κάνει με την παρουσία του Δήμου και των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων. Δυστυχώς δεν είναι εμφανής η παρουσία τους. Το περίπτερο του Δήμου χωμένο μέσα στο χώρο των Παζαριών μοιάζει με «φτωχό συγγενή».

Χρειάζεται άλλος σχεδιασμός και στενή συνεργασία όλων, ώστε η παρουσία του Δήμου και των τοπικών φορέων να δίνει την αίσθηση του άριστου οικοδεσπότη και να γίνεται πρεσβευτής του Δήμου.  Πέρα από την οργανωμένη και καλοστημένη παρουσία χρειάζεται εμπλουτισμός με μικρά και ευφάνταστα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορα  σημεία  σε όλη την πόλη.

Τέλος ο Δήμος μαζί με όλους τους επαγγελματικούς φορείς οφείλει να διαπραγματευτεί με τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. την έκδοση κάρτας για τη συγκεκριμένη εβδομάδα με προνομιακές τιμές,  έτσι ώστε να διευκολυνθεί και να μεγιστοποιηθεί η προσέλευση επισκεπτών.

Κι ας μην ξεχνάμε σε ότι κάνουμε ότι εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο!

#Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας την Τετάρτη 21/2 

Published

on

By

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής Δήμου Ναυπακτίας θα πραγματοποιηθεί  την  Τετάρτη   21-02-2024   και  ώρα  18:00     στο Δημοτικό κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής , με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Πλημμυρικά φαινόμενα στην δημοτική κοινότητα Ξηροπηγάδου από το χείμαρρο «Τζάβαρη» (δημοτικός σύμβουλος κ. Γουρζής Σπυρίδων)

2. Ενέργειες για την μελέτη προστασίας ακτογραμμής από την διάβρωση τον καιρικών φαινομένων. (δημοτικός σύμβουλος κ. Σιαμαντάς Γεώργιος)

3. Ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης της γέφυρας Μόρνου – Δάφνης ενέργειες από πλευράς του Δήμου Ναυπακτίας. (δημοτικός σύμβουλος κ. Ασημακόπουλος Γεώργιος)

4. Χρονοδιάγραμμα για τον εξοπλισμό και την λειτουργίας του Ξενία. (δημοτικός σύμβουλος κ. Γούλας Γεώργιος)

5. Μέτρα προστασίας και διαχείρισης αγελών αγρίων αλόγων στη δημοτική κοινότητα Γαλατά.  (δημοτικός σύμβουλος κ. Καλαβριζιώτης )

6. Ενέργειες για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντόπουλος Ανδρέας)

7. Κριτήρια και όροι στις απευθείας αναθέσεις. (δημοτικός σύμβουλος κ. Κεχαγιάς Παναγιώτης)

8.  Πότε ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία το πολύπαθο έργο της «Αποχέτευσης Αντιρρίου» (δημοτικός σύμβουλος κ. Κοτσανάς Ανδρέας)

 

Δημοτική Κοινότητας Στύλιας (πρόεδρος κ. Αλεξόπουλος Σπυρίδων)

  1. Επαναλειτουργία γεώτρησης στη θέση Ρουπάκια.
  2. Συντήρηση των δύο υδρομαστεύσεων στη θέση Κρύα Βρύση.
  3. Αποκατάσταση της Μπακόβρυσης η οποία καταστράφηκε από πλημμύρα.

Δημοτική Κοινότητα  Ξηροπηγάδου (πρόεδρος κ. Πετσίνης Βασίλειος)

  1. Επικινδυνότητα οδοστρώματος στην οδό Μόρνου της δημοτικής κοινότητας Ξηροπηγάδου.

Δημοτική Κοινότητα Αντιρρίου (πρόεδρος κ. Ταμπάκης Νικόλαος)

  1. Αποκατάσταση Δυτικής προβλήτας Αντιρρίου. Πλήρη ενημέρωση για την νέα χρηματοδότηση του έργου ύψους 900.000,00€.
  2. Δράσεις για τη βιωσιμότητα του Γυμνασίου Αντιρρίου.

Δημοτική κοινότητα Καταφυγίου ( πρόεδρος κ. Θεοδωρόπουλος Αλέξανδρος)

  1. Ενημέρωση για την συνδετήρια 24η -25η  επαρχιακή οδό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάηκαν δυο ηλικιωμένοι στην Ναύπακτο

Published

on

By

Απανθρακωμένα βρέθηκαν σήμερα το πρωί δυο ηλικιωμένα αδέλφια, ένας άνδρας και μια γυναίκα, που διέμεναν σε μονοκατοικία στην Παλαιοπαναγιά Ναυπάκτου.

Τους ηλικιωμένους που πρόσφατα είχαν επιστρέψει από την Γερμανία, φρόντισε γυναίκα η οποία φτάνοντας στο σπίτι σήμερα το πρωί βρέθηκε μπροστά σε ένα φρικτό θέαμα.

Απανθρακωμένη στο κρεβάτι βρισκόταν η ηλικιωμένη γυναίκα ενώ δίπλα σε καρέκλα νεκρός ήταν ο αδελφός της.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική όπου σε λίγο χρόνο έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από ηλεκτρική κουβέρτα που χρησιμοποιούσε το ζευγάρι των ηλικιωμένων, ενώ η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φάρμακα: Αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Published

on

By

Στην αύξηση έως και 80% στη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πάνω από 1.700 καθημερινά φάρμακα εφάρμοσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το υπουργείο Υγείας με αυτή του την απόφαση, αφαιρεί τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από την επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, και τα φορτώνει στους πολίτες, προκαλώντας παράλληλα την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων και των πολιτών οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις “φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς να παίρνουν τα φάρμακά τους”.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου τις τελευταίες ημέρες με στόχο όπως υποστηρίζει να επέλθει ισορροπία στην αγορά.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας έδωσε μικρές αυξήσεις σε φάρμακα που κοστίζουν κάτω από 5 ευρώ προκειμένου να μην αποσυρθούν από την αγορά και αντικατασταθούν από άλλα ακριβότερα. Ένα αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια από τη φαρμακοβιομηχανία.

Παράλληλα όμως η αύξηση στις τιμές των γενοσήμων θα επέλθει και από την κατάργηση της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή.

Να επισημανθεί ότι η ασφαλιστική τιμή είναι το ποσό που καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. Το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να κερδίσει περί τα 40 εκατ. ευρώ με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας.

Επίσης σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη όλα τα φθηνά μοναδικά φάρμακα της αγοράς που πωλούνται κάτω από 10 ευρώ, οι εταιρείες τους μπορούν να αιτηθούν αύξηση τιμής.

Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις του υπουργού Υγείας έφεραν και αύξηση στη συμμετοχή στις βιταμίνες κατά 50%. Σήμερα η συμμετοχή ήταν 25%.

Εξαιρούνται μόνο οι βιταμίνες για εγκύους και παιδιά (κυρίως σίδηρος) που η συμμετοχή είναι μηδενική

Από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 που άρχισε να ισχύει το καινούριο δελτίο τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι μιλούν για δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών και  διευκρινίζουν ότι:

Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.

Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα

Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ