Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο επίκεντρο τα Νομικά Πρόσωπα και οι δημοτικές Επιχειρήσεις

Published

on

Τα Νομικά Πρόσωπα και κυρίως οι Επιχειρήσεις στους Δήμους ανέκαθεν γίνονται πεδίο τριβών και αντιπαραθέσεων. Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να ερμηνεύσουν αυτό το φαινόμενο. Στους πιο  βασικούς συγκαταλέγονται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που ως ένα βαθμό δίνει τη δυνατότητα «ευελιξίας»,  η οποία όμως  ερμηνεύεται ανάλογα με τις αρχές που χαρακτηρίζουν  την εκάστοτε δημοτική αρχή και τους εκπροσώπους της στη διοίκηση των φορέων αυτών. Έτσι η «ευελιξία» μπορεί να ταυτιστεί με την αποτελεσματική και διαφανή διοίκηση και διαχείριση, μπορεί να μετατρέπεται σε τεντωμένο σκοινί, μπορεί όμως και να ξεχειλώσει σε βαθμό που να προκαλέσει ντόμινο  παρενεργειών.

Θα θυμούνται ίσως κάποιοι  τις αναταράξεις και το θόρυβο των αντιδράσεων που είχε  προκαλέσει η πολιτική απόφαση της εκκαθάρισης της «αμαρτωλής» ΑΝ.ΝΑ. Κι ενώ η ΑΝ.ΝΑ πλέον είναι παρελθόν, η ιστορία συνεχίζεται με άλλες όμως σελίδες.

Οι αντιδράσεις και οι «καταγγελίες» που προκλήθηκαν  τόσο για τη ΔΕΥΑΝ όσο και για την ΚΕΔΝ κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο αλλά και με το ξεκίνημα της νέας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Ο σημερινός αντιδήμαρχος κ. Κοτρωνιάς είχε βάλει πολλά ερωτηματικά για τη ΔΕΥΑΝ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της θητείας Λουκόπουλου. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κοτσανάς πυροδότησε το κλίμα με καταγγελτικές αναρτήσεις του για την ΚΕΔΝ, ενώ η εταιρεία διοικείται ακόμα από τη διοίκηση Λουκόπουλου.

Οι δύο επιχειρήσεις του Δήμου έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και διαμορφώνεται ένα «πεδίο μάχης» με φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα που κάνουν κρότο και δημιουργούν ένα θολό τοπίο, που μέχρι και σήμερα δεν ξεκαθαρίζεται. Γιατί η αντιπαράθεση που γίνεται μέσα από αναρτήσεις, ανακοινώσεις και δελτία τύπου που το ένα μάλιστα διαδέχεται το άλλο όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζουν αλλά θολώνουν ακόμα περισσότερο το τοπίο κηλιδώνοντας μάλιστα και πρόσωπα που με αυτό τον τρόπο μετατρέπονται σε άμαχο πληθυσμό.

Κι ενώ δεν είχαν απαντηθεί ερωτήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με αποφάσεις  στη  ΔΕΥΑΝ και τη ΚΕΔΝ και η κοινωνία δεν έχει επίσημα ενημερωθεί, η σημερινή δημοτική αρχή έφερε θέμα στο δημοτικό συμβούλιο  τη συγκρότηση των  νέων διοικήσεων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Κι αν δεν προέκυπτε το θέμα με την εγκύκλιο που «διαφωτίζει» το θέμα της «κυβερνησιμότητας» στα νομικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις των δήμων, τα θέματα αυτά δεν θα είχαν αναβληθεί και θα είχαν συγκροτηθεί τα νέα διοικητικά τους συμβούλια.

Εδώ προκύπτει το ερώτημα. Τι παραδίδουν οι σημερινές διοικήσεις, και τι θα παραλάβουν οι νέες; Γιατί ο κ. Λουκόπουλος δεν υλοποιεί την δέσμευσή του για γραπτό απολογισμό πριν παραδώσει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δήμου;  Με ποια εχέγγυα θα αναλάβουν οι νέες διοικήσεις όταν δεν γνωρίζουν βασικά θέματα και  κρίσιμα ζητήματα που θα κληθούν άμεσα να διαχειρισθούν;

Το ότι  νομικά δεν προβλέπεται η παράδοση – παραλαβή από τη μια στην άλλη δημοτική αρχή, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται και  οι πρώην και οι επόμενοι από την υποχρέωση να ενημερώνουν δημόσια και υπεύθυνα την κοινωνία, έτσι ώστε να μην αφήνονται περιθώρια παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης ή ακόμα και φήμες, ακόμα κι αβάσιμες, για καλύψεις.

Με αυτά και άλλα πολλά όχι μόνο αναπάντητα ερωτήματα αλλά  και καυτά θέματα η νέα δημοτική αρχή καλείται ή να αλλάξει την πορεία του δήμου ή να συνεχίσει στη ρότα που χάραξαν οι προηγούμενοι. Εδώ είμαστε για να παρακολουθήσουμε την πορεία του δημοτικού σκάφους.

# Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη Ευαγγελία Πλατανιώτη

Published

on

By

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Ο Δήμος Ναυπακτίας τίμησε την Ολυμπιονίκη και Παγκόσμια  Πρωταθλήτρια Ευαγγελία Πλατανιώτη «για τις κορυφαίες διακρίσεις της και τη σημαντική προσφορά της στην καλλιτεχνική κολύμβηση».

Την ναυπάκτια στην καταγωγή κ. Πλατανιώτη βράβευσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ.Ιερόθεος και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης Ημερίδας «Υγιής Αθλητισμός και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Lepanto Formula Kite 2022.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

Νωρίτερα, η κ.Πλατανιώτη που συμμετείχε ως ομιλήτρια στην Ημερίδα μοιράστηκε με το κοινό την εμπειρία της και στιγμές από την αθλητική της πορεία.  Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην καθοριστική στήριξη και συμβολή της οικογένειά της και όσων στάθηκαν στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια.

Παρόντες ήταν ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Σιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Ντίνος ΤσουκαλάςΣωκράτης ΠαπαβασιλείουΓιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Πλατάνου κ. Γιώργος Πολύχρονος, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Κλάσης Αετοσανίδας (International Kiteboarding Association) κ. Σπύρος Κρότσης, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης κ. Άκης Τσαλίκης και ο Αθλητικός Διευθυντής της AHEPA Hellas κ. Αδάμ Βλαχογιάννης.

Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια Πλατανιώτη-ευαγγελία-βραβευση-ναυπακτια

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για την επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες

Published

on

By

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς θα «τρέξει» με το μοντέλο «Αλλάζω Συσκευή».

Πιθανότατα, οι επιδοτήσεις θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια – εισοδηματικά και κοινωνικά – αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυσαν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ