Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο παρά ένα για τις «οικιστικές πυκνώσεις» Τι γίνεται με Παλαιοπαναγιά;

Published

on

Δεκάδες δήμοι της χώρας, ανάμεσά τους και ο Δήμος Ναυπακτίας, μετά από τρεις παρατάσεις, ενώ η νομοθετημένη καταληκτική προθεσμία έληγε στις 15 Μάιου 2018,  δεν είχαν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, σχετικά με τα οικιστικά περιγράμματα. Επί της ουσίας στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών τους και εμποδίζουν τη λύση, που προωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου με νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος για 1,5 εκατομμύριο «δασικά αυθαίρετα». Δηλαδή για ακίνητα που βρίσκονται σε  διαμορφωμένους  οικισμούς περιοχών, οι οποίοι είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945. Στο παρά ένα ή μάλλον στο… ακριβώς, ο Δήμος Ναυπακτίας έστειλε το πρωί της Τρίτης 15 Μαΐου, τις ηλεκτρονικές καταγραφές που ζητούνταν από το ΥΠΕΝ, αφού πρώτα το θέμα συζητήθηκε και έλαβε κατά πλειοψηφία την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 14 Μαΐου το βράδυ.

Το αναμενόμενο θα ήταν πρώτοι οι δήμοι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνεται να επιλυθεί το χρόνιο και ακανθώδες θέμα των οικιστικών πυκνώσεων. Δυστυχώς, μετά από τρεις παρατάσεις, αλλεπάλληλες επιστολές και προειδοποιήσεις που έχει αποστείλει το ΥΠΕΝ στους ΟΤΑ, εμφανίζονται δήμοι, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο υπουργείο ζητούν να αρχίσουν τώρα τις μελέτες για την εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους!

Οι προγραμματισμοί του ΥΠΕΝ προβλέπουν ότι η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου, που επεξεργάζεται το θέμα τους τελευταίους μήνες ολοκληρώνει παράλληλα το έργο της, προκειμένου να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τις οικιστικές πυκνώσεις, σύμφωνα με τις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε μετά από διάλογο εντός και εκτός Βουλής να κατατεθεί μέχρι το τέλος Μάιου για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το  ΥΠΕN προωθεί λύση για 1.5 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα, η οποία θα προβλέπει συν των άλλων δημιουργία μητρώου δασικών αυθαιρέτων, χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες με οικονομικό  αντίτιμο και εν συνεχεία νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Οι οικιστικές πυκνώσεις,  ήταν δημιούργημα του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη για να απεμπλακεί η υπόθεση των δασικών χαρτών από τις μαζικές αντιρρήσεις πολιτών. Μάλιστα, συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, με την απόφαση να την έχουν προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το περασμένο καλοκαίρι το Ε’ τμήμα να κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της ολομέλειας. Με βάση την ρύθμιση που έγινε τότε, οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, μέχρι η πολιτεία να αποφανθεί με ποιο τρόπο θα τους αντιμετωπίσει συνολικά. Για να γίνει όμως αυτό οι ΟΤΑ όφειλαν να έχουν καταθέσει στοιχεία για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του δήμου (ή άλλα σχέδια) αλλά και τις οικιστικές πυκνώσεις στις περιοχές τους.

Πορτοκαλί – Κίτρινο και ιώδες…

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση και έγκριση από το Σώμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας την περασμένη Δευτέρα 14 Μαΐου. Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας ενημέρωσε το Σώμα για την υποχρέωση που είχε η υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας να αναρτήσει στον ιστότοπο «κτηματολόγιο» τα όρια στους 120 οικισμούς της περιοχής Ναυπακτίας, καθώς κάθε κοινότητα του Δήμου έχει περισσότερους από έναν οικισμό.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πολεοδομική πράξη αλλά για κύρωση δασικών χαρτών, με την υπηρεσία να πρέπει να δει, σε όλη τη Ναυπακτία, που υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή σπίτια που δεν είναι στα όρια των οικισμών.

Διευκρίνισε επίσης ότι ως «οικιστικές πυκνώσεις»  χαρακτηρίζονται συστάδες τουλάχιστον 50 σπιτιών σε μία έκταση 25 στρεμμάτων. Σημείωσε ότι η υπηρεσία επεξεργαζόταν τις οικιστικές πυκνώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, με τον Δήμο Ναυπακτίας να εμφανίζει τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά τμήμα οικισμού στο Γαλατά με την ονομασία νέος οικισμός, η δεύτερη, οικισμός στο Κρυονέρι με 40 – 45 σπίτια, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο πόλης και η τρίτη στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοπύργου, σε ένα τμήμα που βρίσκεται πέρα από τα όρια του οικισμού, αλλά έχει πάρει ΦΕΚ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΝ),  διευκρίνισε ο κ. Καρακώστας οι περιοχές στους χάρτες χαρακτηρίζονται μέτρια χρώματα:

Πορτοκαλί χρώμα είναι οι οικισμοί όπου έχει εφαρμοστεί ήδη το σχέδιο πόλης και υπάρχει κανονική οικοδόμηση.

Με κίτρινο χρώμα χαρακτηρίζονται οικισμοί που έχουν οριοθετηθεί προ του 1923 η υπάρχουν σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες κλπ.

Τέλος,  με ιώδες (μωβ) χρώμα χαρακτηρίζονται συστάδες τουλάχιστον 50 οικιών σε μία έκταση εμβαδού 25 στρεμμάτων εντός δάσους. Σημείωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενώ δεν υπήρχε αρχικά ανάγκη να περάσει το θέμα από τα δημοτικά συμβούλια για απόφαση, προφανώς για να κάνει συνυπεύθυνους και τους δήμους έδωσε εντολή να υπάρχει η έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια. Επίσης διευκρίνισε ότι είναι ενήμεροι οι πρόεδροι των περιοχών όπου υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις στη Ναυπακτία, ενώ τόνισε πως ο εξωτερικός συνεργάτης μελετητής που έχει αναλάβει το έργο για το Δήμο Ναυπακτίας έχει υποχρέωση για την υποστήριξη της υπηρεσίας σε όλη τη διαδικασία μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Έλλειμμα στην ενημέρωση

 

Για έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει καμία προετοιμασία για το θέμα από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων,  έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπούλες.  Ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τόνισε, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καράκωστα ότι από το 2016 που υπήρχε αυτή η υποχρέωση από τον Δήμο, έρχεται την τελευταία μέρα της λήξης της προθεσμίας για να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο και να πάρουν απόφαση. «Δεν μπορώ να αξιολογήσω τις επιπτώσεις από όλο αυτό. Ο κ. Καρακώστας θα πρέπει να απολογηθεί στην κοινωνία γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να έχουμε κάποιο χαρτί μπροστά μας και χωρίς καμία ενημέρωση. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον τρόπο που χειρίζεται δημοτική αρχή τόσο σοβαρά ζητήματα», σημείωσε με έμφαση ο κ. Μπουλές.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Τσαγκουρνός αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία και σε νόμους που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί από τη ελληνικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την περίοδο 1945 – 1975 ως την περίοδο που έχουν γίνει οι μεγαλύτερες ατασθαλίες σχετικά με το οικιστικό και την προστασία των δασών. Αντιρρήσεις και ενστάσεις κατέγραψαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Ανδρέας Κοτσανάς και Γιάννης Ράπτης, σχετικά με το θέμα της ενημέρωσης. Ακολούθως επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός και μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοκαρνανίας Γιάννης Κοργιαλάς και Θεόδωρος Κάντζος.

Οι απόψεις των ειδικών

Για το θέμα μιλά στο Nafsweek.gr  ο πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Κάντζος

«Η πρόσκληση του υπουργείου για την κατάθεση των αρχείων δεν αφορά μόνο τις οικιστικές πυκνώσεις αλλά είναι οτιδήποτε υπάρχει σε πολεοδομικό όριο ή αδιευκρίνιστο, προκειμένου να φτάσουμε στις οικιστικές πυκνώσεις. Οικιστικές πυκνώσεις είναι η τρίτη κατηγορία των χρωμάτων που είναι αδιευκρίνιστη μέχρι τώρα, και τι μέλλον θα έχει. Υπάρχει ήδη προσβολή για συνταγματικότητα και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μάλλον αρνητική θα είναι, οπότε θα τροποποιηθεί ο ορισμός».

Τι ακριβώς αφορά το όλο θέμα;

«Η όλη υπόθεση αφορά τους δασικούς χάρτες, δηλαδή καθορίζει σε όλη τη χώρα που έχουμε δάσος, τι είδους δάσος έχουμε και που έχουμε χώρο για πολεοδόμηση.

Με τα τρία χρώματα καθορίζονται πρώτον με το πορτοκάλι, το τι είναι νόμιμο και ήδη καθορισμένο σχέδιο πόλης, ή οικισμός, ή οικισμός προ του 1923 με σχέδιο και είναι πολεοδομημένο. Εκεί δεν θα αναζητηθεί ποτέ δάσος.

Στην δεύτερη περιοχή που είναι το κίτρινο χρώμα υπάγονται όλες οι περιοχές οι οποίες είναι πολεοδομικά ενεργές, έχουμε ήδη εκεί οικισμούς και ζήτηση να γίνουν σπίτια, αλλά δεν έχουμε καθορίσει τους όρους. Ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει την πολεοδόμηση για να έχουμε υποδομές και όλα αυτά που πρέπει να έχει μία πόλη. Αυτό έχει προκύψει είτε γιατί δεν μπορέσαμε είτε γιατί δεν θέλαμε. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται πολλές περιοχές και έρχεται σήμερα η διαδικασία της καταγραφής και ζητάει από τις Υπηρεσίες Δόμησης, όχι από τους δήμους και τις τεχνικές τους υπηρεσίες, να δώσουν στο Δασαρχείο και στο ΥΠΕΝ τις περιοχές αυτές.  Αυτές θα τις ζητήσουν αμέσως μετά, αφήνοντας να προχωρήσει όμως η διαδικασία για τον υπόλοιπο δασικό χάρτη, ώστε να μην έχουμε αντιρρήσεις καθώς κάποιος μπορεί να έχει δικαιώματα, μπορεί να έχει άδεια από την πολεοδομία κάτι που το γνωρίζει πολεοδομία, και αύριο πιθανόν να είναι στην πορτοκαλί περιοχή αλλά ακόμα βρίσκεται στην κίτρινη. Για παράδειγμα η Παλαιοπαναγιά όπου είναι αναγνωρισμένος οικισμός που δεν οριοθετήθηκε για χιλιάδες λόγους.

Ακόμα είναι το θέμα με τα κέντρα των οικισμών που είναι και αυτό περίπου οριοθέτηση, δηλαδή είναι ακόμα αμφισβητήσιμη, γιατί σε όλες αυτές τις περιοχές τις κίτρινες υπάρχουν κομμάτια μέσα που ποτέ δεν θα πολεοδομηθούν γιατί απαγορεύεται γιατί είτε αυτά είναι δάσος, είτε αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ.  Όλα αυτά θα πρέπει να καθοριστούν.

Αφού γίνουν οι συζητήσεις θα προκύψει  (ενδεχομένως και ανάλογα και με τη ζήτηση που υπάρχει)  και το μέγεθος του μελλοντικού πορτοκαλί χρώματος».

Πρακτικά αφήνουν το θέμα στην άκρη για να προχωρήσει η ολοκλήρωση των Δασικών χαρτών;

«Σήμερα την κίτρινη περιοχή την εξαιρεί και την πάει σε ειδική διαδικασία του άρθρου 24 όπου, αργότερα και με άνεση χρόνου θα πρέπει το Δασαρχείο μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς  να βάλουν τους όρους και θα αποφασίσουν τι είναι τι. Είναι πρακτικά ένα «πάσο» για να το συζητήσουμε αργότερα το θέμα.

Στην τρίτη κατηγορία στις ιώδεις περιοχές υπάρχει δάσος που έχει καθορίσει η Δασική υπηρεσία.  Εφόσον υπάρχουν αυτές οι οικιστικές πυκνώσεις, πρακτικά είναι αυθαίρετα,  δηλαδή είναι μία συγκέντρωση αυθαιρέτων.

Αυτή η κατηγορία τώρα θα εξαιρεθεί γιατί θα μετριάσει πολύ το μέγεθος των προσφυγών και μιλάμε για τεράστιο νούμερο, οπότε το Δασαρχείο δεν θα μπορούσε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες,  καθώς θα έπρεπε να τελεσιδικήσουν όλες αυτές οι ενστάσεις.

Γι’ αυτό τώρα εξαιρούνται, προκειμένου με γρήγορο ρυθμό όποιοι είναι εκτός των πυκνώσουν αυτών να κάνουν τις ενστάσεις τους, να εκδικαστούν με ότι αποτέλεσμα έχουν, και να αναρτηθεί ο τελικός χάρτης.  Αυτός ο χάρτης θα έχει «τρύπες» οι οποίες αφορούν τις αμφισβητούμενες κίτρινες περιοχές και τα ιώδη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ κάποιες περιοχές που είναι σήμερα ολόκληρες πολιτείες θα δουν τι μπορούν με συγκεκριμένους όρους να πολεοδομήσουν. Όλα το ζητούμενο είναι να βγουν οι δασικοί χάρτες. Όλα αυτά που συζητάμε, τα χρώματα και τα λοιπά είναι ο νόμος περί δασικών χαρτών, αφού είναι υποχρεωμένο το κράτος από το Σύνταγμα να βγάλει ένα Δασικό χάρτη για να γνωρίζει ο πολίτης που είναι το δάσος και που δεν είναι. Κάτι που για πολλές δεκαετίες δεν είχε καταστεί δυνατόν, γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα».

Ποιό είναι το μέλλον για τις κίτρινες και τις ιώδεις περιοχές;

«Και οι κίτρινες περιοχές και οι ιώδεις θα συζητηθούν. Πρώτα θα εξαντληθούν οι κίτρινες, γιατί έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να οικοδομηθούν, όπως η Παλαιοπαναγιά που βρίσκεται 40 χρόνια σε ομηρία. Προφανώς και κάποια από τα κίτρινα που δεν θα γίνουν πορτοκάλι, μετά θα μπούνε στην κατηγορία Ιώδη.

Στις κίτρινες περιοχές υπάρχει η δέσμευση της πολιτείας μέσω των δασικών χαρτών ότι θα συζητηθεί το θέμα αργότερα. Για τις ιώδεις, που θα μείνουν πιο πίσω, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία με τις κίτρινες περιοχές και να καταλήξουν και με το θέμα των αυθαιρέτων».

Με τον νόμο να υπάρχει από το 2016, φτάσαμε στο παρά ένα για την ανάρτηση των χαρτών…   

«Καλό θα ήταν, για όλη διαδικασία, η υπηρεσία του δήμου μας να ήταν περισσότερο προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει αυτό που αντιμετώπισε αυτές τις μέρες. Και το λέω αυτό γιατί δεν το άφησε στο πάρα πέντε μόνο για τις ιώδεις περιοχές που ζητάει η πολιτεία, αλλά το άφησε και για όλα τα υπόλοιπα, κάτι που είναι η καθημερινή της δουλειά. Ο καθορισμός των ορίων  έχει γίνει από πάρα πολλούς δήμους εδώ και πολύ καιρό. Εμείς το είχαμε αφήσει να το κάνουμε με ανάθεση την τελευταία στιγμή.

Δεν είναι επιχείρημα ότι έχουμε 120 οικισμούς. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Μυτιλήνης θα δείτε από πότε όλα αυτά τα διαγράμματα έχουν αναρτηθεί και τα βλέπει ο πολίτης».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία πολιτών: “Το έβαλαν στα πόδια”

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Συνεργασία πολιτών” του Βασίλη Γκίζα, μετά τα όσα διαμείφθηκαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της ανάπλασης, αναφέρει:

“Μόνο ως ανεύθυνη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση των συμβούλων της αντιπολίτευσης που εδώ και τόσους μήνες εγκαλούσαν τη δημοτική αρχή ότι δεν έφερνε προς συζήτηση το θέμα της ανάπλασης, και όταν αυτό ήρθε… απλά εγκατέλειψαν τα έδρανά τους.

  • Γιατί δεν έμειναν να υποστηρίξουν με επιχειρήματα και με την ψήφο τους τις μέχρι τώρα θέσεις τους;
  • Γιατί απέφυγαν να είναι παρόντες στη διαδικασία, δηλώνοντας μάλιστα ευθαρσώς ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε μία τόσο δύσκολη απόφαση και να αναλάβουν την ευθύνη της ψήφου για τη συνέχιση ή μη του έργου;

Ξεχνούν ότι έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στις διαδικασίες του κορυφαίου οργάνου και να λαμβάνουν ξεκάθαρη θέση.

Η εν γένει στάση των μελών της αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου, αποκαλύπτει τη μία και μοναδική εξ αρχής επιδίωξή τους.  Τη δημιουργία της τέλειας παγίδας για τη δημοτική αρχή, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σύρουν το δήμαρχο και τη συμπολίτευση μέχρι τις εκλογές.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό.  Το χειρότερο είναι ότι μπροστά σε αυτή τους την επιδίωξη, δεν είχαν καμία απολύτως αναστολή να βάλουν σε περιπέτειες μια ολόκληρη πόλη με ένα έργο που γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είχε καμία απολύτως πιθανότητα να ολοκληρωθεί.  Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά ότι όλο αυτό το διάστημα, αλλά και τώρα που ήρθε το θέμα προς συζήτηση, δεν πρότειναν το παραμικρό ως λύση στα σοβαρότατα προβλήματα του έργου.  Μοναδικό αφήγημά τους; «Το έργο πρέπει να γίνει».  Χωρίς καμία άλλη εξήγηση, χωρίς καμία απολύτως πειστική πρόταση.

Η δημοτική αρχή επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δε σύρθηκε και δεν παρασύρθηκε.  Ο Δήμαρχος Βασίλης Γκίζας ενημέρωσε αναλυτικά για τα δεδομένα του έργου και τα στοιχεία που υπάρχουν με τις υπογραφές των πλέον αρμοδίων στελεχών του δήμου.  Και όλα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης από κανέναν.

  1. Έλλειψη νόμιμης χρηματοδότησης ως προς τις μη επιλέξιμες δαπάνες
  2. Έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών ως προς τα ευρήματα μετά το σκανάρισμα
  3. Έλλειψη σωστού εργολάβου

Τα υπόλοιπα αποτελούν αντιπολιτευτικές κορώνες με μηδενικό αντίκρισμα και ευτυχώς για όλους μας η κοινωνία γνωρίζει”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κικίλιας: «Η Ναύπακτος μπαίνει δυναμικά στο χάρτη της Τουριστικής Ανάπτυξης»

Published

on

By

Επίσκεψη στην Ναύπακτο πραγματοποίησε το πρωί σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Τον υπουργό,  τον βουλευτή  Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη υποδέχτηκε στο δημαρχείο της πόλης ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Κοτρωνιάς, Σωκράτης Παπαβασιλείου, Γιάννης Παπαϊωαννίδης και Ντίνος Τσουκαλάς, καθώς και ο πρόεδρος της    Αιτωλικής Γιώργος Κοτρώνης.

Μετά την υποδοχή ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο δημάρχου και με την ολοκλήρωσή της έγιναν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Για συνεργασίες, με στόχο την  τουριστική εξωστρέφεια, με το υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκανε λόγο ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας με τον Βασίλη Κικίλια να δηλώνει ότι η Ναύπακτος μπαίνει δυναμικά στο χάρτη της Τουριστικής Ανάπτυξης, καθώς  γίνονται σημαντικά πράγματα στην περιοχή, με το υπουργείο να συνδράμει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και το θέμα της μαρίνας Ναυπάκτου, με θετικά στοιχεία το ενδιαφέρον για εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων πέραν του Ατλαντικού, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά.

Στις δηλώσεις του ο βουλευτής Σπήλιος Λιβανός χαρακτήρισε την Ναύπακτο και την Ναυπακτία ως έναν παγκόσμιο προορισμό για τον εναλλακτικό τουρισμό.

Για μαγικό τόπο που έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ιστορία,  πολιτισμό θαλάσσιο μέτωπο ,όπως και  ορεινό όγκο που προσφέρει μοναδικές απολαύσεις. Είμαστε ένας άξιος προορισμός και ως Δυτική Ελλάδα και ως Ναύπακτος και είναι κάτι που θα συνεχίσει να επιτυγχάνεται μέσα από τις διαρκείς προσπάθειες, τόνισε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Αναμνηστική πλακέτα της πόλης της Ναυπάκτου για τον εορτασμό των 450 ετών από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, προσέφερε ο Δήμος Ναυπακτίας μέσω του αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Ντίνου Τσουκαλά στο υπουργό Τουρισμού.

Ακολούθησε επίσκεψη του υπουργού στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας όπου τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Θέμης Δαβανέλλος και εκπρόσωποι των επαγγελματιών.

Στην συνέχεια ο κ. Κικίλιας επισκέφτηκε την πρότυπη μονάδα συσκευασίας μελιού «Styliaras Honey» όπου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της καθώς και την ζυθοποιία  Πλούμη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι στο αίτημα της αντιπολίτευσης για μετάθεση την Δευτέρα της συζήτησης για την Ανάπλαση

Published

on

By

Αύριο Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 στο Δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της ανάπλασης. Για το λόγο οτι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά το μέλλον της πόλης μας, τόσο η Ομοσπονδία -ΟΕΒΕΝ όσο και το σύνολο των συμβούλων της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΔΣ  Γ. Σιμάκη να μεταθέσει τη συνεδρίαση για την προσεχή Δευτέρα, αίτημα το οποίο δεν εισακούστηκε.

Ακολουθούν οι επιστολές των δημοτικών συμβούλων και η απάντηση Σιμάκη

“Αγαπητέ κ. πρόεδρε,

Μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της επιτροπής που συγκροτήθηκε για το έργο της ανάπλασης μας στείλατε την Παρασκευή 24/6/22 πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 30/6/22.

Γνωρίζετε τη σοβαρότητα του θέματος και το ενδιαφέρον που έχουν οι συμπολίτες μας για το έργο της ανάπλασης που καθυστερεί ανεξήγητα μέχρι σήμερα και με ορατό τον κίνδυνο της μη ολοκλήρωσής του.

Με αυτό ως δεδομένο μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι επιλέξατε για την ειδική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη το απόγευμα, ημέρα κατά την οποία τα καταστήματα είναι ανοιχτά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους περιλαμβάνεστε και εσείς αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Για το θέμα αυτό έχετε λάβει την από 24/6/22 σχετική διαμαρτυρία από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας.

Υπογραμμίζουμε ότι μέχρι σήμερα όλα τα Δημοτικά Συμβούλια τα συγκαλείτε Δευτέρα ή Τετάρτη απόγευμα. Ως εκ τούτου είναι προφανής η σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας σας να καλέσετε την ειδική αυτή συνεδρίαση για την Πέμπτη το απόγευμα με στόχο να δυσκολέψετε την παρουσία δημοτικών συμβούλων και να αποτρέψετε την παρουσία πολιτών που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο έργο.

Πέραν αυτών, γνωρίζετε κ πρόεδρε ότι για το θέμα αυτό είναι απαραίτητη η προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης οι οποίοι καλούνται να τοποθετηθούν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα στη διάθεση τους. Τα έγγραφα αυτά μπορούμε να τα ζητήσουμε σήμερα Δευτέρα 27/6/22 και είναι αμφίβολο αν θα μας δοθούν μέχρι τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μας δίνετε  καθόλου χρόνο να τα μελετήσουμε και πολύ περισσότερο να διερευνήσουμε σε βάθος όλες τις πτυχές του θέματος (νομικές, τεχνικές, οικονομικές κλπ)

Για να μελετήσουμε το θέμα και να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας ζητάμε να μεταθέσετε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το απόγευμα της Δευτέρας 4/7/22. Ουσιαστικά πρόκειται για μετάθεση της συζήτησης κατά μια εργάσιμη ημέρα χωρίς να  προκύπτει κάποιο πρόβλημα για το δήμο. Άλλωστε έχουν παρέλθει τρία χρόνια και το θέμα έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά και μετά από συνεχείς πιέσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης.  Με τον τρόπο αυτό θα μας δώσετε ένα ελάχιστο χρονικό περιθώριο για να μελετήσουμε καλύτερα το φάκελο του έργου και να τοποθετηθούμε υπεύθυνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θεωρούμε δεδομένη την πρόσκλησή σας προς το μελετητή ώστε να παραστεί στη συνεδρίαση του ΔΣ και να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις πάνω στη μελέτη που συνέταξε.

Ναύπακτος 27/6/2022

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Λουκόπουλος Παναγιώτης

Σιαμαντας Γεωργιος

Χρυσανθόπουλος Λάμπρος

Κονίδας Παναγιώτης

Δημητρόπουλος Νικόλαος

Σκαρλάτος

Μπουλές Ιωάννης

Κοτσανας Ανδρέας

Ασημακόπουλος Νικόλαος

Καλαβρουζιώτη Παναγιώτα

Γούλας Γεώργιος

Ασημακόπουλος Γεώργιος

 

Η απάντηση του προέδρου του ΔΣ Γ. Σιμάκη

“Σε απάντηση του ανωτέρου σχετικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι φροντίζουμε πάντοτε για τη διευκόλυνση του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Προς ενημέρωσή σας, τη συγκεκριμένη ημέρα που προτείνετε θα απουσιάζουν τουλάχιστον 2 μέλη του συμβουλίου.

Σας υπενθυμίζω ότι, κατά τη τελευταία συνεδρίαση ζητήσατε την όσο το δυνατόν πιο άμεση σύγκληση του σώματος, η οποία βάσει των διαδικασιών που απαιτούνται, είναι η Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, η οποία και τελικώς επελέγη.  Σημειώνω δε ότι, προφανώς και υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία σας, δεδομένου ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να δοθεί προτεραιότητα σε οποιοδήποτε έγγραφο ζητηθεί από μέρους σας. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, είχατε τη δυνατότητα να προετοιμαστείτε κατάλληλα”.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεώργιος Σιμάκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ