Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο παρά ένα για τις «οικιστικές πυκνώσεις» Τι γίνεται με Παλαιοπαναγιά;

Published

on

Δεκάδες δήμοι της χώρας, ανάμεσά τους και ο Δήμος Ναυπακτίας, μετά από τρεις παρατάσεις, ενώ η νομοθετημένη καταληκτική προθεσμία έληγε στις 15 Μάιου 2018,  δεν είχαν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, σχετικά με τα οικιστικά περιγράμματα. Επί της ουσίας στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών τους και εμποδίζουν τη λύση, που προωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου με νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος για 1,5 εκατομμύριο «δασικά αυθαίρετα». Δηλαδή για ακίνητα που βρίσκονται σε  διαμορφωμένους  οικισμούς περιοχών, οι οποίοι είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945. Στο παρά ένα ή μάλλον στο… ακριβώς, ο Δήμος Ναυπακτίας έστειλε το πρωί της Τρίτης 15 Μαΐου, τις ηλεκτρονικές καταγραφές που ζητούνταν από το ΥΠΕΝ, αφού πρώτα το θέμα συζητήθηκε και έλαβε κατά πλειοψηφία την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα 14 Μαΐου το βράδυ.

Το αναμενόμενο θα ήταν πρώτοι οι δήμοι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που δίνεται να επιλυθεί το χρόνιο και ακανθώδες θέμα των οικιστικών πυκνώσεων. Δυστυχώς, μετά από τρεις παρατάσεις, αλλεπάλληλες επιστολές και προειδοποιήσεις που έχει αποστείλει το ΥΠΕΝ στους ΟΤΑ, εμφανίζονται δήμοι, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο υπουργείο ζητούν να αρχίσουν τώρα τις μελέτες για την εκπόνηση των δασικών χαρτών με τις οικιστικές πυκνώσεις της περιοχής τους!

Οι προγραμματισμοί του ΥΠΕΝ προβλέπουν ότι η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου, που επεξεργάζεται το θέμα τους τελευταίους μήνες ολοκληρώνει παράλληλα το έργο της, προκειμένου να καταρτιστεί το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τις οικιστικές πυκνώσεις, σύμφωνα με τις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ, ώστε μετά από διάλογο εντός και εκτός Βουλής να κατατεθεί μέχρι το τέλος Μάιου για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το  ΥΠΕN προωθεί λύση για 1.5 εκατομμύριο δασικά αυθαίρετα, η οποία θα προβλέπει συν των άλλων δημιουργία μητρώου δασικών αυθαιρέτων, χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες με οικονομικό  αντίτιμο και εν συνεχεία νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Οι οικιστικές πυκνώσεις,  ήταν δημιούργημα του προηγούμενου αναπληρωτή υπουργού ΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη για να απεμπλακεί η υπόθεση των δασικών χαρτών από τις μαζικές αντιρρήσεις πολιτών. Μάλιστα, συνάντησε σθεναρές αντιδράσεις από επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς φορείς, με την απόφαση να την έχουν προσβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και το περασμένο καλοκαίρι το Ε’ τμήμα να κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της ολομέλειας. Με βάση την ρύθμιση που έγινε τότε, οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, μέχρι η πολιτεία να αποφανθεί με ποιο τρόπο θα τους αντιμετωπίσει συνολικά. Για να γίνει όμως αυτό οι ΟΤΑ όφειλαν να έχουν καταθέσει στοιχεία για τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του δήμου (ή άλλα σχέδια) αλλά και τις οικιστικές πυκνώσεις στις περιοχές τους.

Πορτοκαλί – Κίτρινο και ιώδες…

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση και έγκριση από το Σώμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας την περασμένη Δευτέρα 14 Μαΐου. Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας ενημέρωσε το Σώμα για την υποχρέωση που είχε η υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας να αναρτήσει στον ιστότοπο «κτηματολόγιο» τα όρια στους 120 οικισμούς της περιοχής Ναυπακτίας, καθώς κάθε κοινότητα του Δήμου έχει περισσότερους από έναν οικισμό.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πολεοδομική πράξη αλλά για κύρωση δασικών χαρτών, με την υπηρεσία να πρέπει να δει, σε όλη τη Ναυπακτία, που υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή σπίτια που δεν είναι στα όρια των οικισμών.

Διευκρίνισε επίσης ότι ως «οικιστικές πυκνώσεις»  χαρακτηρίζονται συστάδες τουλάχιστον 50 σπιτιών σε μία έκταση 25 στρεμμάτων. Σημείωσε ότι η υπηρεσία επεξεργαζόταν τις οικιστικές πυκνώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, με τον Δήμο Ναυπακτίας να εμφανίζει τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Η πρώτη αφορά τμήμα οικισμού στο Γαλατά με την ονομασία νέος οικισμός, η δεύτερη, οικισμός στο Κρυονέρι με 40 – 45 σπίτια, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο πόλης και η τρίτη στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοπύργου, σε ένα τμήμα που βρίσκεται πέρα από τα όρια του οικισμού, αλλά έχει πάρει ΦΕΚ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΥΠΕΝ),  διευκρίνισε ο κ. Καρακώστας οι περιοχές στους χάρτες χαρακτηρίζονται μέτρια χρώματα:

Πορτοκαλί χρώμα είναι οι οικισμοί όπου έχει εφαρμοστεί ήδη το σχέδιο πόλης και υπάρχει κανονική οικοδόμηση.

Με κίτρινο χρώμα χαρακτηρίζονται οικισμοί που έχουν οριοθετηθεί προ του 1923 η υπάρχουν σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες κλπ.

Τέλος,  με ιώδες (μωβ) χρώμα χαρακτηρίζονται συστάδες τουλάχιστον 50 οικιών σε μία έκταση εμβαδού 25 στρεμμάτων εντός δάσους. Σημείωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενώ δεν υπήρχε αρχικά ανάγκη να περάσει το θέμα από τα δημοτικά συμβούλια για απόφαση, προφανώς για να κάνει συνυπεύθυνους και τους δήμους έδωσε εντολή να υπάρχει η έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια. Επίσης διευκρίνισε ότι είναι ενήμεροι οι πρόεδροι των περιοχών όπου υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις στη Ναυπακτία, ενώ τόνισε πως ο εξωτερικός συνεργάτης μελετητής που έχει αναλάβει το έργο για το Δήμο Ναυπακτίας έχει υποχρέωση για την υποστήριξη της υπηρεσίας σε όλη τη διαδικασία μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών.

Έλλειμμα στην ενημέρωση

 

Για έλλειψη ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει καμία προετοιμασία για το θέμα από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων,  έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ Γιάννης Μπούλες.  Ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τόνισε, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καράκωστα ότι από το 2016 που υπήρχε αυτή η υποχρέωση από τον Δήμο, έρχεται την τελευταία μέρα της λήξης της προθεσμίας για να ενημερώσουν το δημοτικό συμβούλιο και να πάρουν απόφαση. «Δεν μπορώ να αξιολογήσω τις επιπτώσεις από όλο αυτό. Ο κ. Καρακώστας θα πρέπει να απολογηθεί στην κοινωνία γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να έχουμε κάποιο χαρτί μπροστά μας και χωρίς καμία ενημέρωση. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον τρόπο που χειρίζεται δημοτική αρχή τόσο σοβαρά ζητήματα», σημείωσε με έμφαση ο κ. Μπουλές.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Τσαγκουρνός αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία και σε νόμους που έχουν μέχρι σήμερα ψηφιστεί από τη ελληνικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την περίοδο 1945 – 1975 ως την περίοδο που έχουν γίνει οι μεγαλύτερες ατασθαλίες σχετικά με το οικιστικό και την προστασία των δασών. Αντιρρήσεις και ενστάσεις κατέγραψαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Ανδρέας Κοτσανάς και Γιάννης Ράπτης, σχετικά με το θέμα της ενημέρωσης. Ακολούθως επί του θέματος τοποθετήθηκαν οι αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός και μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοκαρνανίας Γιάννης Κοργιαλάς και Θεόδωρος Κάντζος.

Οι απόψεις των ειδικών

Για το θέμα μιλά στο Nafsweek.gr  ο πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Κάντζος

«Η πρόσκληση του υπουργείου για την κατάθεση των αρχείων δεν αφορά μόνο τις οικιστικές πυκνώσεις αλλά είναι οτιδήποτε υπάρχει σε πολεοδομικό όριο ή αδιευκρίνιστο, προκειμένου να φτάσουμε στις οικιστικές πυκνώσεις. Οικιστικές πυκνώσεις είναι η τρίτη κατηγορία των χρωμάτων που είναι αδιευκρίνιστη μέχρι τώρα, και τι μέλλον θα έχει. Υπάρχει ήδη προσβολή για συνταγματικότητα και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μάλλον αρνητική θα είναι, οπότε θα τροποποιηθεί ο ορισμός».

Τι ακριβώς αφορά το όλο θέμα;

«Η όλη υπόθεση αφορά τους δασικούς χάρτες, δηλαδή καθορίζει σε όλη τη χώρα που έχουμε δάσος, τι είδους δάσος έχουμε και που έχουμε χώρο για πολεοδόμηση.

Με τα τρία χρώματα καθορίζονται πρώτον με το πορτοκάλι, το τι είναι νόμιμο και ήδη καθορισμένο σχέδιο πόλης, ή οικισμός, ή οικισμός προ του 1923 με σχέδιο και είναι πολεοδομημένο. Εκεί δεν θα αναζητηθεί ποτέ δάσος.

Στην δεύτερη περιοχή που είναι το κίτρινο χρώμα υπάγονται όλες οι περιοχές οι οποίες είναι πολεοδομικά ενεργές, έχουμε ήδη εκεί οικισμούς και ζήτηση να γίνουν σπίτια, αλλά δεν έχουμε καθορίσει τους όρους. Ουσιαστικά δεν έχουμε κάνει την πολεοδόμηση για να έχουμε υποδομές και όλα αυτά που πρέπει να έχει μία πόλη. Αυτό έχει προκύψει είτε γιατί δεν μπορέσαμε είτε γιατί δεν θέλαμε. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται πολλές περιοχές και έρχεται σήμερα η διαδικασία της καταγραφής και ζητάει από τις Υπηρεσίες Δόμησης, όχι από τους δήμους και τις τεχνικές τους υπηρεσίες, να δώσουν στο Δασαρχείο και στο ΥΠΕΝ τις περιοχές αυτές.  Αυτές θα τις ζητήσουν αμέσως μετά, αφήνοντας να προχωρήσει όμως η διαδικασία για τον υπόλοιπο δασικό χάρτη, ώστε να μην έχουμε αντιρρήσεις καθώς κάποιος μπορεί να έχει δικαιώματα, μπορεί να έχει άδεια από την πολεοδομία κάτι που το γνωρίζει πολεοδομία, και αύριο πιθανόν να είναι στην πορτοκαλί περιοχή αλλά ακόμα βρίσκεται στην κίτρινη. Για παράδειγμα η Παλαιοπαναγιά όπου είναι αναγνωρισμένος οικισμός που δεν οριοθετήθηκε για χιλιάδες λόγους.

Ακόμα είναι το θέμα με τα κέντρα των οικισμών που είναι και αυτό περίπου οριοθέτηση, δηλαδή είναι ακόμα αμφισβητήσιμη, γιατί σε όλες αυτές τις περιοχές τις κίτρινες υπάρχουν κομμάτια μέσα που ποτέ δεν θα πολεοδομηθούν γιατί απαγορεύεται γιατί είτε αυτά είναι δάσος, είτε αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ.  Όλα αυτά θα πρέπει να καθοριστούν.

Αφού γίνουν οι συζητήσεις θα προκύψει  (ενδεχομένως και ανάλογα και με τη ζήτηση που υπάρχει)  και το μέγεθος του μελλοντικού πορτοκαλί χρώματος».

Πρακτικά αφήνουν το θέμα στην άκρη για να προχωρήσει η ολοκλήρωση των Δασικών χαρτών;

«Σήμερα την κίτρινη περιοχή την εξαιρεί και την πάει σε ειδική διαδικασία του άρθρου 24 όπου, αργότερα και με άνεση χρόνου θα πρέπει το Δασαρχείο μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς  να βάλουν τους όρους και θα αποφασίσουν τι είναι τι. Είναι πρακτικά ένα «πάσο» για να το συζητήσουμε αργότερα το θέμα.

Στην τρίτη κατηγορία στις ιώδεις περιοχές υπάρχει δάσος που έχει καθορίσει η Δασική υπηρεσία.  Εφόσον υπάρχουν αυτές οι οικιστικές πυκνώσεις, πρακτικά είναι αυθαίρετα,  δηλαδή είναι μία συγκέντρωση αυθαιρέτων.

Αυτή η κατηγορία τώρα θα εξαιρεθεί γιατί θα μετριάσει πολύ το μέγεθος των προσφυγών και μιλάμε για τεράστιο νούμερο, οπότε το Δασαρχείο δεν θα μπορούσε να αναρτήσει τους δασικούς χάρτες,  καθώς θα έπρεπε να τελεσιδικήσουν όλες αυτές οι ενστάσεις.

Γι’ αυτό τώρα εξαιρούνται, προκειμένου με γρήγορο ρυθμό όποιοι είναι εκτός των πυκνώσουν αυτών να κάνουν τις ενστάσεις τους, να εκδικαστούν με ότι αποτέλεσμα έχουν, και να αναρτηθεί ο τελικός χάρτης.  Αυτός ο χάρτης θα έχει «τρύπες» οι οποίες αφορούν τις αμφισβητούμενες κίτρινες περιοχές και τα ιώδη. Μετά την απόφαση του ΣτΕ κάποιες περιοχές που είναι σήμερα ολόκληρες πολιτείες θα δουν τι μπορούν με συγκεκριμένους όρους να πολεοδομήσουν. Όλα το ζητούμενο είναι να βγουν οι δασικοί χάρτες. Όλα αυτά που συζητάμε, τα χρώματα και τα λοιπά είναι ο νόμος περί δασικών χαρτών, αφού είναι υποχρεωμένο το κράτος από το Σύνταγμα να βγάλει ένα Δασικό χάρτη για να γνωρίζει ο πολίτης που είναι το δάσος και που δεν είναι. Κάτι που για πολλές δεκαετίες δεν είχε καταστεί δυνατόν, γιατί υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα».

Ποιό είναι το μέλλον για τις κίτρινες και τις ιώδεις περιοχές;

«Και οι κίτρινες περιοχές και οι ιώδεις θα συζητηθούν. Πρώτα θα εξαντληθούν οι κίτρινες, γιατί έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να οικοδομηθούν, όπως η Παλαιοπαναγιά που βρίσκεται 40 χρόνια σε ομηρία. Προφανώς και κάποια από τα κίτρινα που δεν θα γίνουν πορτοκάλι, μετά θα μπούνε στην κατηγορία Ιώδη.

Στις κίτρινες περιοχές υπάρχει η δέσμευση της πολιτείας μέσω των δασικών χαρτών ότι θα συζητηθεί το θέμα αργότερα. Για τις ιώδεις, που θα μείνουν πιο πίσω, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία με τις κίτρινες περιοχές και να καταλήξουν και με το θέμα των αυθαιρέτων».

Με τον νόμο να υπάρχει από το 2016, φτάσαμε στο παρά ένα για την ανάρτηση των χαρτών…   

«Καλό θα ήταν, για όλη διαδικασία, η υπηρεσία του δήμου μας να ήταν περισσότερο προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει αυτό που αντιμετώπισε αυτές τις μέρες. Και το λέω αυτό γιατί δεν το άφησε στο πάρα πέντε μόνο για τις ιώδεις περιοχές που ζητάει η πολιτεία, αλλά το άφησε και για όλα τα υπόλοιπα, κάτι που είναι η καθημερινή της δουλειά. Ο καθορισμός των ορίων  έχει γίνει από πάρα πολλούς δήμους εδώ και πολύ καιρό. Εμείς το είχαμε αφήσει να το κάνουμε με ανάθεση την τελευταία στιγμή.

Δεν είναι επιχείρημα ότι έχουμε 120 οικισμούς. Αν μπείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Μυτιλήνης θα δείτε από πότε όλα αυτά τα διαγράμματα έχουν αναρτηθεί και τα βλέπει ο πολίτης».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ξαφνική» συνέντευξη Μοσχανδρέου για τη δωρεά έργων στην πόλη

Published

on

By

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το πρωί  ο Χρήστος Π. Μοσχανδρέου, συλλέκτης έργων, ιδιοκτήτης και   ιδρυτής της «πινακοθήκης Μοσχανδρέου» στο Μεσολόγγι.

Η συνέντευξη είχε ως θέμα τα έργα – πίνακες ζωγραφικής, για τα οποία  έχει εκφράσει εδώ και καιρό την βούλησή του να δωρίσει στον Δήμο Ναυπακτίας για την δημιουργία πινακοθήκης στην πόλη.

Στην συνέντευξη ο κ. Μοσχανδρέου αναφέρθηκε στην από το 2019 αλληλογραφία που είχε με τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, τον οποίον και κατηγόρησε πως δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχείς οχλήσεις του για το θέμα.

Σημείωσε δε ότι ως μοναδικό «αντάλλαγμα» της δωρεάς των έργων είναι η ονοματοδοσία οδού, στο σημείο όπου και σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς  μέλη της οικογένειάς του στην πόλη της Ναυπάκτου.

Επιπρόσθετα τόνισε πως στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ο δήμαρχος στην δημιουργία λειτουργία  πινακοθήκης, θα αποσύρει τη δωρεά του και θα διαθέσει αυτή  στον δήμο Ζωγράφου, με «αντάλλαγμα» την ονοματοδοσία αντίστοιχης οδού εκεί.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην στάση του πρώην δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου σημειώνοντας: «αν και δεν έχω κανένα όφελος από τις τοπικές εκλογές αφού ψηφίζω στο Μεσολόγγι, ωστόσο αν ψήφιζα στη Ναυπακτία, θα στήριζα τον κ. Λουκόπουλο».

Κλείνοντας την συνέντευξη ο κ. Μοσχανδρέου κάλεσε όλους τους υποψηφίους δημάρχους Ναυπακτίας να πάρουν θέση για το θέμα.

Σε ερώτηση που ακολούθησε αν η δωρεά ισχύει, ανεξαρτήτως του χώρου που θα λειτουργήσει η πινακοθήκη, η απάντηση ήταν πως υπάρχει ο χώρος στο «Ξενία», επαναλαμβάνοντας ότι αν το πρώτο εξάμηνο του 2024 δεν υπάρξει αντίδραση από μέρους του Δήμου Ναυπακτίας θα αποσύρει την δωρεά.

Σε κάθε περίπτωση, και μετά τα όσα δήλωσε μόλις έξι ημέρες προ των εκλογών στην συνέντευξή του ο κ. Μοσχανδρέου, αναμένουμε την απάντηση του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ  Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΊΑ  ΜΕΤΑΞΥ ΧΡ. ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ – Β. ΓΚΙΖΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι απαντούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Nafsweek.gr

Published

on

By

Αποκλειστική συνέντευξη παραχωρούν στο Nafsweek.gr  οι τέσσερεις υποψήφιοι δήμαρχοι   Ναυπακτίας.

Ο Βασίλης Γκίζας επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συνεργασία πολιτών» και νυν δήμαρχος Ναυπακτίας, ο Τάκης Λουκόπουλος, πρώην δήμαρχος,  επικεφαλής της «Ενωτικής πρωτοβουλίας», ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, νέος υποψήφιος     δήμαρχος και  επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε πλεύση» και ο Νίκος Μπίμπας νέος και αυτός υποψήφιος από την «Λαϊκή συσπείρωση», απαντούν σε κοινές για όλους ερωτήσεις που τους θέσαμε.

Ερωτήσεις που αφορούν το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τα πολεοδομικά θέματα, το ΓΠΣ, το παραλιακό μέτωπο και το περιβάλλον.

Ο καθένας από την δική του οπτική γωνία αναφέρεται στα όσα την επόμενη πενταετία και όχι μόνο, έχει ανάγκη η Ναύπακτος και η Ναυπακτία, έργα και δράσεις που θα συμβάλουν ώστε να αλλάξει η ποιότητα ζωής των κατοίκων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Βασίλης Γκίζας : Δήμαρχος – Επικεφαλής παράταξης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Α. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 Ως δημοτική αρχή έχουμε ήδη επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία και την επανδρώνουμε με 12 στελέχη προκειμένου, μεταξύ άλλων, να έχουμε την πλήρη επιτήρηση των σημείων στάθμευσης, του διπλοπαρκαρίσματος αλλά και του παρκαρίσματος σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται.

Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος με τις εξής παρεμβάσεις:

 • Άμεση εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στα κεντρικά σημεία της πόλης ώστε να δοθεί δυνατότητα ολιγόλεπτης στάθμευσης με εναλλαγή. Με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζουμε σημαντικά τις ήδη υφιστάμενες θέσεις στάθμευσης
 • Δέσμευση και χρήση περισσότερων χώρων στάθμευσης κυρίως εντός του ιστορικού κέντρου της πόλης
 • Ολοκλήρωση κυκλοφοριακής μελέτης δυτικών συνοικιών της πόλης
 • Μονοδρόμηση του δυτικού τομέα κυκλοφορίας της πόλης και ιδίως της οδού Μεσολογγίου, όπου στο νότιο τμήμα της μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος στάθμευσης λεωφορείων (κτήριο Τσώνη έως φανάρια γωνία Κονιστή-Λαγκαδούλα) και χρήση της οδού Θέρμου ως δυτικής εξόδου της πόλης, εφόσον συντελεστούν οι προβλεπόμενες διανοίξεις.
 • Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μελετών κατασκευής της Παράκαμψης Κάστρου Ναυπάκτου (τούνελ), ώστε μακροπρόθεσμα να αποσυμφορηθεί το κέντρο από το φόρτο των αυτοκινήτων. Για τις συγκεκριμένες μελέτες εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
 • Ανάπτυξη έξυπνων διαβάσεων πεζών σε επιλεγμένα σημεία μειωμένης οδικής ασφάλειας στο κέντρο της Ναυπάκτου. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 2,6 εκ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του έργου. Επίκειται έναρξη των εργασιών.

Β. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όσον αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έχει ήδη εκπονηθεί η Γεωλογική μελέτη και ολοκληρώσαμε και τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.  Ενώ, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, το σύνολο του Δήμου Ναυπακτίας, δηλαδή η Ναύπακτος, το Αντίρριο, η Χάλκεια, η Αποδοτία, ο Πλάτανος και η Πυλήνη, εντάχθηκε στη διαδικασία εκπόνησης  των μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, υποβάλλαμε πλήρη φάκελο για τις Επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλης ανατολικά και δυτικά της Ναυπάκτου ώστε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση ύψους 800.000.  Μετά την ολοκλήρωση της οριοθέτησης των ρεμάτων, προχωρούμε στην ολοκλήρωση  των επεκτάσεων ανατολικά και δυτικά.

Γ.  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ 

Δίνοντας προτεραιότητα και ιδιαίτερη βαρύτητα σε ζητήματα περιβάλλοντος, ολοκληρώσαμε σημαντικά έργα όπως η ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς, η σύνδεση Ρέκκα, οι τοπικές επεκτάσεις του δικτύου αποχέτευσης, όπως στις οδούς Κυρίλου και Μεθοδίου και προσεχώς στην πλατεία Στάικου, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται έργα όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός Άνω Χώρας και η Αποχέτευση Αντιρρίου.  Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει να εκτελείται το έργο του Πράσινου Σημείου και έχει ήδη συμβασιοποιηθεί και ξεκινά η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην οδό Μεσολογγίου.

Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχουμε ήδη δρομολογήσει είναι οι εξής:

 • Δίδυμος καταθλιπτικός αγωγός στο Γρίμποβο.  Τροποποιήσαμε την υπάρχουσα μελέτη και συμπληρώσαμε  το έργο, ώστε να είναι ολοκληρωμένο προκειμένου να αναβαθμιστεί  το αντλιοστάσιο στο Γρίμποβο και στη συνέχεια υποβάλαμε αίτημα  προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
 • Τηλεμετρία στα ορεινά, με σκοπό την αύξηση της αποδοτικής χρήσης νερού στα δίκτυα ύδρευσης των ΔΕ Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης και την εγκατάσταση συστήματος μέτρησης παροχής για τη μείωση των διαρροών των ΔΕ Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες, υποβάλαμε αίτημα προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης και στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 7,1 εκ. ευρώ.
 • Ανάπτυξη συστήματος  χωριστής  συλλογής  βιοαποβλήτων. Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δ.Ελλάδας με προϋπολογισμό 433.000 ευρώ.
 • Αποχέτευση Δάφνης. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες, λάβαμε τις εγκρίσεις, υποβάλαμε αίτημα προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Τρίτσης  και στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ.
 • Απαλλοτριώσεις χώρων (οικοπέδου οικίας Παπαχαραλάμπους). Εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο και προχωρούν οι πράξεις αναλογισμού.

Όσον αφορά στο παραθαλάσσιο μέτωπο, ολοκληρώσαμε τη χωροθέτηση και την επέκταση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος  και  ολοκληρώνουμε  τις μελέτες κατασκευής για την κατασκευή του Αλιευτικού Αγκυροβολίου (Μικτής Χρήσης) Βαριάς.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ναυπάκτου, με γήπεδα beach volley, παιδικές χαρές, κατασκευή πίστας bmx-skate και λοιπά έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ ευρώ μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. 

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας, εξασφαλίσαμε: 

 • Τη χωροθετημένη Μαρίνα και τη διαδικασία επαναδέσμευσης ιδιοκτησίας που αποχαρακτηρίστηκε ως χερσαία ζώνη λιμένα. Εξασφαλίσαμε επίσης τη χρηματοδότηση των μελετών της νέας μαρίνας  ποσού  000 ευρώ από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ  και προχωρούμε στη δημοπράτησή τους.
 • Τη χρηματοδότηση μελετών ύψους 000 ευρώ  από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τα  εξής επιπλέον έργα:
 1. Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός Λιμένος Αντιρρίου και προστασία αντιστήριξης του παρακείμενου Κάστρου Αντιρρίου.
 2. Κατασκευή λιμενίσκου-καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Κάτω Βασιλική.
 • Επισκευή-Επέκταση υπάρχοντος προβλήτα λιμένα και ανάπλαση της χερσαίας ζώνης λιμένος Κρυονερίου. 
 • Την αντικατάσταση μεγάλου τμήματος του ξύλινου deck στο Γρίμποβο.
 • Την αποκατάσταση των κρηπιδωμάτων στο Αντίρριο που εκτελείται.
 • Τη στέγαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο στο ισόγειο του κτηρίου «Ναυπακτία» ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του, αφού βρίσκεται σε άμεση επαφή με το χώρο ευθύνης του.  Ταυτόχρονα, το κτήριο παραμένει μόνιμα ανοικτό και επισκέψιμο εξυπηρετώντας τουρίστες και επισκέπτες της Ναυπάκτου. 

Σημαντικές είναι και οι επιμέρους παρεμβάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως: η τοποθέτηση SEA ACCESS και W.C. για ΑμεΑ στην παραλία Ψανής, η εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο Γρίμποβο, η εγκατάσταση 2 οργανωμένων παραλιών σε Αντίρριο και Ψανή, η αγορά σύγχρονου ναυαγοσωστικού εξοπλισμού (σκάφη, jet ski, όπως ορίζει ο νόμος), η τοποθέτηση εξοπλισμού με απινιδωτές στις παραλίες και πολλά ακόμη.

Την προσεχή πενταετία στοχεύουμε:

 • στη συνεχή βελτίωση  των υποδομών  ύδρευσης  σε όλα  τα δημοτικά διαμερίσματα και ιδίως σε περιοχές με σοβαρά  προβλήματα  υδροδότησης.
 • στην ένταξη νέων περιοχών στο κεντρικό αποχετευτικό σύστημα (Δάφνη, Πλατανίτης, Μακύνεια, τμήματα Ναυπάκτου και Αντιρρίου κα).
 • στη δημιουργία μικρών μονάδων βιολογικού καθαρισμού (τύπου combact)  σε  μεγάλες τοπικές κοινότητες που  δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με  κεντρικό  αποχετευτικό σύστημα (Τρίκορφο,  Βασιλική κλπ).
 • στην εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών και την αλλαγή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στο ιστορικό κέντρο της πόλης με παράλληλο διαχωρισμό  των ομβριών από τα αποχετευτικά λήμματα  στο  δυτικό τομέα της πόλης βάσει μελέτης που ήδη  έχουμε εκπονήσει.
 • στην αύξηση  των ελεύθερων χώρων, χώρων πράσινου και χώρων στάθμευσης  καθώς και στη  διαμόρφωση και ανάπλαση χώρων  προς όφελος του δημότη
 • στην κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας ΧΥΤΥ, με επαναδημοπράτηση του έργου.
 • στη διαρκή αναβάθμιση και ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του δήμου μας με τη βελτίωση των υφισταμένων  ή τη δημιουργία  νέων υποδομών
 • στην ουσιαστική και αποτελεσματική βελτίωση της ποιότητας των νερών της θάλασσάς μας μέσω έργων και δράσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα (όπως η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου, ο διαχωρισμός δικτύων κλπ)

Το όραμά μας

Το όραμά μας για τον τόπο μας βασίζεται στα ήδη πεπραγμένα μας.  Κατά την πρώτη μας θητεία ως δημοτική αρχή, με ομαδικότητα και πνεύμα σύνθεσης και συνεργασίας, παράξαμε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, καθιστώντας τη Ναυπακτία επίκεντρο και μεταβάλλοντας ριζικά την εικόνα που είχε πριν από πολύ λίγα χρόνια.

Επενδύσαμε στην εξωστρέφεια, σε έργα υποδομών και περιβάλλοντος, αλλά και στην επίλυση ζητημάτων καθημερινότητας.

Στόχος μας είναι η Ναυπακτία να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και εξωστρέφειας ώστε ο κάθε συμπολίτης μας να είναι περήφανος για τον τόπο του και ο κάθε επισκέπτης μας να βιώνει μία ξεχωριστή εμπειρία που θα τον κάνει να θέλει να επιστρέψει και πάλι.

Η Ναυπακτία πλέον κοιτάζει μόνο μπροστά.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

Τάκης Λουκόπουλος: Επικεφαλής παράταξης “ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”

Α) Το κυκλοφοριακό

Θεωρούμε ότι το κυκλοφοριακό είναι το σημαντικότερο και πιο σύνθετο, στη λύση του, πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, για την πόλη μας, για αυτό και στο πρόγραμμά μας προβλέπουμε:

 • Επαναφορά και επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης. Αποσαφήνιση και οριοθέτηση ποδηλατικών διαδρομών.
 • Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με διαβούλευση για το ωράριο ισχύος.
 • Ηλεκτρονική κάρτα μόνιμου κατοίκου.
 • Ολοκληρωμένο σύστημα παρκαρίσματος μέσω εφαρμογής για τον εύκολο εντοπισμό θέσεων πάρκινγκ. •Ωράριο εφοδιασμού καταστημάτων.
 • Δημοτική αστυνομία, ενίσχυση τμήματος τροχαίας και λιμεναρχείου Ναυπάκτου.
 • Αποκέντρωση με προσθήκη ΑΤΜ τραπεζών εκτός του κέντρου της Πόλης
 • Επίσπευση διαδικασίας περάσματος στο δήμο του κτήματος Παπαχαραλάμπους στο κέντρο της πόλης μέσω του «Πράσινου Ταμείου» και πράξη αναλογισμού ώστε να προστεθούν θέσεις παρκινγκ που αφαιρέθηκαν από τις κάθετες οδούς με το πρόγραμμα «κέντρο εμπορίου».
 • Συνεργασία με το ΤΕΕ για διερεύνηση περαιτέρω μόνιμης λύσης και ενδεικτικά για υπόγειο πάρκινγκ.

Β) Τα πολεοδομικά θέματα

Όπως γνωρίζετε οι παρεμβάσεις μας σε πολεοδομικά θέματα ήσαν καταλυτικές από την προηγούμενη θητεία μας, όταν αυξήσαμε τους συντελεστές δόμησης σε διάφορες περιοχές του Δήμου, κάτι που δεν ήταν ούτε απλό ούτε εύκολο! Αλλά και για την επόμενη πενταετία σχεδιάζουμε:

 • Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών επικαιροποίησης των επεκτάσεων του Σχεδίου Πόλης Ανατολικά και Δυτικά ώστε να αποδοθούν οι περιουσίες τους στους ιδιοκτήτες έτοιμες για οικοδόμηση ώστε να ανασάνει η πόλη και το οικιστικό, να τονωθεί η οικονομία και να αξιοποιηθεί η περιουσία των συμπολιτών μας.
 • Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Πόλης. •Πολεοδόμηση της Παλαιοπαναγιάς ως ξεχωριστής πολεοδομικής ενότητας όπως απεικονίζεται στις προτάσεις του νέου Γ.Π.Σ.

Γ) Το παραλιακό μέτωπο – περιβάλλον.

Και εδώ το πρόγραμμά μας προβλέπει ένα σύνολο δράσεων και πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Επαναφορά και ολοκλήρωση ανάπλασης αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων διαχωρισμός όμβριων από την Εθνική Τράπεζα έως την Θέρμου και έως τα φανάρια του δρόμου της Εθνικής αντιστάσεως.
 • Τοποθέτηση δίδυμων αγωγών στο Γρίμποβο αναβάθμιση όλων των αντλιοστασίων, για καθαρή θάλασσα, υγιές πόσιμο νερό και αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων σε όλο το μήκος διοχετεύοντας τα όμβρια στη Θάλασσα και όχι στον αγωγό της αποχέτευσης.
 • Επίσπευση της ολοκλήρωσης και σύνδεσης αποχέτευσης Αντιρρίου.
 • Κατασκευή αποχέτευσης Δάφνης και δρομολόγησης για χρηματοδότηση του διαχωρισμού των λυμάτων από τα όμβρια, από τις δεύτερες εργατικές κατοικίες έως του «Ρέκα», για οριστική λύση στην Παραλία Παλαιοπαναγιάς. ΓΙΑ μόνιμα καθαρή θάλασσα και επιστροφή στα άριστα νερά κολύμβησης και τις «μπλε σημαίες» σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ναυπάκτου.
 • Ολοκλήρωση πεζοδρομίων ανατολικά και παράλληλη δρομολόγηση των πεζοδρομίων δυτικά στη Θέρμου.
 • Σύνδεση της παράκαμψης Ναυπάκτου με το κάστρο σύμφωνα με την πρόταση του νέου ΓΠΣ, ως έργο αποσυμφόρησης της κίνησης στο δυτικό τμήμα της πόλης αλλά και αύξησης της επισκεψημότητας του Κάστρου.
 • Άμεση βελτίωση της παράκαμψης και μέτρα οδικής ασφάλειας.
 • Επαναφορά της διεκδίκησης της ακτομηχανικής μελέτης και του έργου προστασίας του παραλιακού μετώπου της Παλαιοπαναγιάς.
 • Ανάπλαση και κατασκευή υποδομών στις παραλίες Παλαιοπαναγιάς, Πλατανίτη, «Πατρινών» και πλαζ Αντιρρίου, Μακύνειας, Βασιλικής και Κρυονερίου
 • Επαναφορά υλοποίησης της πεζογέφυρας Γριμπόβου.
 • Επαναφορά υλοποίησης του τουριστικού καταφυγίου (εφικτό έργο όπως πολλαπλώς αναλύθηκε) και παράλληλα του αλιευτικού καταφυγίου στα δυο άκρα της Ναυπάκτου διευκολύνοντας ότι μπορούν να ενταχθούν σε διαφορετικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα.

Το όραμά μας για τον Δήμο

Το όραμα μου για το Δήμο Ναυπακτίας, δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έχει στο μυαλό του ο κάθε συμπολίτης μας. Ένας Δήμος σύγχρονος, ανθρώπινος, λειτουργικός και αποτελεσματικός! Ένας Δήμος που θα αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής στους δημότες, αλλά και θα είναι ελκυστικός για τους επισκέπτες. Ένας Δήμος που θα σέβεται και θα τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό του και αυτά θα τα μετατρέπει σε εργαλεία ανάπτυξης και προοπτικής! Ένας Δήμος που θα κρατάει τους νέους μας στον τόπο τους και θα μας κάνεις όλους υπερήφανους! Αυτό είναι το όραμα μου για το Δήμο Ναυπακτίας και για αυτό δεσμεύομαι πως θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις!!!

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: Επικεφαλής παράταξης “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΠΛΕΥΣΗ”

Πεποίθησή μας είναι πως από τη Ναυπακτία δεν λείπουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ούτε οι άνθρωποι με ικανότητες. Αντιθέτως, αυτό που λείπει είναι μια φρέσκια, καινοτόμα προσέγγιση στα τοπικά δρώμενα, στα προβλήματα, στις ατέλειες, στις ελλείψεις και στις προκλήσεις που παρουσιάζει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια. Μια προσέγγιση που τη διαπνέει ο ρεαλισμός, το όραμα και ο προσανατολισμός επίλυσης προβλημάτων. Δέσμευση μας να εργαστούμε σκληρά, συστηματικά και μεθοδικά, μέσα από ένα στρατηγικό σχέδιο για τη Ναυπακτία του 2030. Για να αφήσει η Ναυπακτία οριστικά πίσω της όσα την κρατούν δέσμια στο παρελθόν, να κάνει άλμα προς τα εμπρός με ρόλο πρωταγωνιστή στις εξελίξεις για το παρόν και το μέλλον.

Επίκεντρό μας το Όραμα για έναν σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο που στόχο έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα βασίζεται:

Να αναπτύξει δυναμικά και βιώσιμα όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργώντας οφέλη και ευκαιρίες για όλους.

Να ξαναγίνει ελκυστική για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενισχύοντας διαρκώς την εικόνα και την αναγνωσιμότητα της, αναδεικνύοντας την ιστορία, την παράδοση, τον φυσικό πλούτο και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ως τα πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Να δημιουργήσει και να εγγυάται μια καθημερινότητα ποιότητας ζωής για πολίτες, κατοίκους, εργαζόμενους και τους επισκέπτες της.

Να αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών, δημιουργώντας νέες δυνατότητες και μηχανισμούς βελτίωσης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Το στοίχημα του Συνδυασμού μας είναι η ανάδειξη της καστροπολιτείας μας η οποία αποτελεί την ταυτότητα μας με το μοναδικό πενταζωνικό κάστρο που εκτείνεται από το λιμάνι της Ναυπάκτου έως την ακρόπολη και δέσμευση μας είναι η ανάδειξη και η διασύνδεση σε συνεργασία με την Εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος. Αρχαιολογικών χώρων τόσο της Σκάλας, της Βομβοκούς, των ελληνικών της Βελβίνας, το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας και του κάστρου του Αντιρρίου. Δέσμευση μας είναι να αποδοθούν όλα αυτά τα μνημεία στους πολίτες οπού θα προσθέσουν πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη καθώς και οικονομική ευημερία για τον τόπο.

Α. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Διαμορφώνουμε και δημιουργούμε 3 χώρους στάθμευσης, ανατολικά, δυτικά και βόρεια της παλιάς πόλης της Ναυπάκτου. Δημιουργούμε γραμμή mini bus σε συνεργασία με τους επαγγελματίες οδηγούς ΚΤΕΛ-Ταξί για την μετακίνηση από τους 3 χώρους στάθμευσης προς το κέντρο της πόλης και για την επικοινωνία μεταξύ τους.

Μετά από διαβούλευση προχωράμε στις μονοδρομήσεις και στην κατασκευή κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις σε περιοχές που υπάρχει υψηλό κυκλοφοριακό φορτίο.

Επαναλειτουργία και στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αναλαμβάνουμε δράσεις σε συνεργασία με την τροχαία και σχολεία για την απόκτηση κυκλοφοριακής παιδείας στα μικρά παιδιά με τη λειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.

Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες επικαιροποιούμε το πρόγραμμα τροφοδοσίας των καταστημάτων και επαγγελματιών κατά τις πρωινές ώρες με συγκεκριμένο ωράριο.

Κατασκευή δρόμων διασύνδεσης ώστε να αποκτήσουμε μια επιπλέον είσοδο από την περιμετρική στην περιοχή του κάστρου.

Β. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όσον αφορά το σχέδιο πόλεως Ναυπάκτου από Λαγκαδούλα μέχρι Σκα, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή του σχεδίου πόλεως του 1937 (και των τροποποιήσεων αυτού) σχετικά με τη διάνοιξη των δρόμων μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων με υλοποίηση πράξεων αναλογισμού  και σύνταξης και δημοπράτησης μελετών  των έργων υποδομής (πεζοδρόμια, ηλεκτροφωτισμός, όμβρια, αποχέτευση) επί των οδών αυτών, τη στιγμή  που έχουν εξασφαλιστεί και ευρεθεί οι πόροι υλοποίησης των ανωτέρω.

Το ίδιο ισχύει και για τις επεκτάσεις δυτικά και ανατολικά του σχεδίου πόλεως Ναυπάκτου στο οποίο έχει εφαρμογή το Π.Δ. του 1978 με την ταυτόχρονη υλοποίηση χώρων πρασίνου πλατειών, παιδικών χαρών.

Ως προς τις επεκτάσεις του 2005, απαιτείται έκδοση Π.Δ., πράξη εφαρμογής της Υ.Α. 35531/30-08-2005 και κατ’ επέκταση πράξεων αναλογισμού και υλοποίησης των έργων υποδομής των Ο.Τ. έτσι ώστε αυτά να καταστούν λειτουργικά ως προς τη χρήση και εκμετάλλευση των χώρων αυτών.

Για όλα τα ανωτέρω, θα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς υλοποίηση των μελετών και των υποδομών.

Γ) Το παραλιακό μέτωπο – περιβάλλον

Το παραλιακό μέτωπο της Ναυπακτίας εκτείνεται από τις εκβολές του Μόρνου διαπερνάει τον παλιό Δήμο Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας και καταλήγει στις εκβολές του Ευήνου. Στο πλαίσιο της γαλάζιας ανάπτυξης η οποία θα προωθηθεί τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο Συνδυασμός «Αλλάζουμε Πλεύση» δεσμεύεται για την μελέτη και υλοποίηση ενός θεματικού περιβαλλοντικού πάρκου από τις εκβολές του Μόρνου ως τις εκβολές του Σκα στην ανάδειξη και υλοποίηση  του παραλιακού μετώπου Γριμπόβου και Ψανής ως μια ελκυστική κοιτίδα ανάπτυξης.

Στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος του παραλιακού μετώπου Παλαιοπαναγιάς καθώς επίσης και στην ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από τον Πλατανίτη έως το Αντίρριο και από την δυτική προβλήτα του Αντιρρίου έως την Ρίζα ο Δήμος Ναυπακτίας μπορεί να υπερηφανεύεται για τα μοναδικής ομορφιάς τοπία δίπλα στη θάλασσα όχι όμως για την αξιοποίηση τους που σε όλο αυτό το εύρος του παραλιακού μετώπου έχει μόνο 2 γαλάζιες σημαίες στη Κάτω Βασιλική και στο Κρυονέρι.

Η γαλάζια ανάπτυξη προϋποθέτει την μελέτη, κατασκευή και διαχείριση μιας σύγχρονης μαρίνας που θα προσδώσει υπεραξία στο τουριστικό προϊόν του Δήμου μας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

Νίκος Μπίμπας : Επικεφαλής παράταξης “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”

Η Λαϊκή Συσπείρωση παίρνοντας θέση για μια σειρά ζητήματα που τέθηκαν [κυκλοφοριακό, πολεοδομικά θέματα, παραλιακό μέτωπο, περιβάλλον και το όραμά μας για το Δήμο] οφείλει να απαντήσει στο Ναυπακτιακό λαό επί του συνόλου των θεμάτων, γιατί τα θεωρεί άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Παράλληλα να αναδείξει τον φιλολαϊκό χαρακτήρα επίλυσής τους καλύπτοντας τις ολοένα αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας της πόλης.

Όταν καλούμαστε να δώσουμε λύση στα προβλήματα εντός του αστικού ιστού αλλά και να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της Ναυπάκτου δεξιά και αριστερά, όπως και την παράλληλη ανάπτυξη και του παραλιακού μετώπου, πρέπει πρώτα απ’ όλα να απαντήσουμε στο ερώτημα τί ανάπτυξη θέλουμε και προς όφελος ποιανού.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει απαντήσει στην ερώτηση με ποιόν θα συμμαχήσει και κάνουμε ξεκάθαρο με ποιόν θα πάμε και ποιόν θα αφήσουμε.

Επιλέγουμε λοιπόν την πολύπλευρη ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών, σχεδιάζοντας μια πόλη λειτουργική που θα εξυπηρετεί τους δημότες κάνοντας ευκολότερη την καθημερινότητά τους σε μια Ναύπακτο στο ύψος των ονείρων μας, κόντρα στα συμφέροντα.

Παράλληλα θέλουμε την Ναυπακτία ελκυστική, θέλουμε ένα Δήμο που όλοι θα θέλουν να τον επισκεπτούν και να γνωρίσουν από κοντά την ομορφιά της πόλης και της υπαίθρου, τα πανέμορφα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, το θαύμα της Ευηνολίμνης, να γνωρίσουν την φιλοξενία των δημοτών της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση βαδίζοντας σε αυτήν την λογική ανάπτυξης έχει στο πρόγραμμά της τις εξής προτάσεις που θα βοηθήσουν στην λύση του κυκλοφοριακού και τον σχεδιασμό της πόλης με ματιά στις επόμενες δεκαετίες παίρνοντας υπ’ όψιν την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης.

 1. Άμεση στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό που θα έχει γνώση και του Δήμου αλλά και του χαρακτήρα της πόλης για να βοηθήσουν στον σχεδιασμό της πόλης και την επίβλεψη ώστε να αποφεύγονται ευτράπελα και κακόγουστες παρεμβάσεις.
 2. Να περάσει εδώ και τώρα η λειτουργία του ΧΥΤΑ και του βιολογικού στην ευθύνη του Δήμου για να ελαχιστοποιηθούν τα δημοτικά τέλη.
 3. Άμεση αναβάθμιση του αντλιοστασίου της Ψανής {Φλοίσβο}
 4. Άμεση αντικατάσταση του 2ου αντλιοστασίου του Γριμπόβου {Ρέππα}
 5. Κατάργηση του απαρχαιωμένου πανρροϊκού συστήματος {λύματα και όμβρια} αποχέτευσης και κατασκευή νέων ξεχωριστών, ώστε να διαχωρίζονται και να μην καταλήγουν και τα δύο στα αντλιοστάσια και να έχουμε τα σημερινά αποτελέσματα της υπερχείλισης των αντλιοστασίων {για να επιστρέψουν οι μπλέ σημαίες στις παραλίες μας}
 6. Αντικατάσταση του απαρχαιομένου συστήματος ύδρευσης από αμιαντοσωλήνες, {στα τμήματα όπου υπάρχει}
 7. Να προχωρήσει η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης του ’37 για την Καστρόπολη και να ισχύσει η υφιστάμενη κατάσταση. Να γίνουν επισκευές και νέες πλακοστρώσεις, φωτισμός και σήμανση μονοπατιών προς το Κάστρο και τα σημεία αναφοράς.
 8. Διάνοιξη όλων των δρόμων με βάση το σχέδιο πόλης του 1978.
 9. Να γίνει πράξη εφαρμογής της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης του 2005.
 10. Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου με διάνοιξη δρόμων, βάσει του αιγιαλού και της παραλίας που εχει εγκριθεί.
 11. Άμεση πολεοδόμηση της Παλαιοπαναγιάς γιατί αν συνεχίσει για αρκετό καιρό ακόμη να οικοδομείται ως οικισμός προ του 1923, θα χαθούν κοινόχρηστοι χώροι και ο κίνδυνος να έχει οικοδομηθεί μια {παραγκούπολη} θα είναι ορατός.
 12. Να χρησιμοποιηθούν όλα τα τεχνικά και επιστημονικά μέσα στην αποκομιδή των απορριμμάτων, ώστε να διευκολύνονται και οι εργαζόμενοι και ο Δήμος να έχει οικονομικό όφελος.
 13. Την χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Για την προστασία του περιβάλλοντος, του αέρα και του νερού.

Η επαρκής ύδρευση όλων των πολιτών, όλους τους μήνες του έτους, όπως η ολοκλήρωση της αποχέτευσης και των πεζοδρομίων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν χθες.

Ο ορεινός όγκος έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Με ακαθάριστους δασικούς και αγροτικούς δρόμους, κατεστραμμένο επαρχιακό δίκτυο με εμφανή τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, με χωριά αποκλεισμένα από κατολισθίσεις, με χωριά με χωματόδρομο το 2023, χωρίς τεχνικά έργα και χωριά με προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης, συγκομιδής της ανακύκλωσης {ενίοτε και των σκουπιδιών}. Με υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας στην ενότητα Αποδοτίας, ενώ στην ενότητα Πυλήνης και Πλατάνου η ιατρική φροντίδα είναι μόνο για συνταγογράφιση κάθε 15 μέρες έως ένα μήνα. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα πεδινά χωριά της ενότητας Χάλκειας.

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν έχουν καμία βοήθεια καμιά μέριμνα με αποτέλεσμα να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να φροντίσουν τα ζώα τους, να μεταφέρουν τροφές και εφόδια για τα σπαρτά τους και τα ζώα τους. Επιπλέον ξοδεύουν αρκετά χρήματα να πάνε στο Αγρίνιο να σφάξουν τα ζώα τους. Όλα αυτά κάνουν τα προϊόντα τους πανάκριβα για το λαό.

Συμπληρωματικά να πούμε ότι η κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, για υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και ελεύθερων χώρων θα συμπλήρωνε το όραμά μας για το τί πόλη θέλουμε αλλά και για ολόκληρη την Ναυπακτία.

Ήρθε η ώρα να το πάμε αλλιώς για να δούμε αλλιώς την πόλη μας.

Όσο πιο ψηλά φτάσει η Λαϊκή Συσπείρωση, τόσο πιο μπροστά θα βγουν οι λαϊκές ανάγκες, κόντρα σε κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτική αρχή.

Ψηφίζουμε παντού Λαϊκή Συσπείρωση.

Νίκο Μπίμπα υποψήφιο δήμαρχο Ναυπακτίας

Σωτήρη Παρίση υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα ηχήσουν οι σειρήνες τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023, θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας και των καμπανών εκκλησιών, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23».

Συγκεκριμένα στην περιοχή μας:

Ώρα 11:00 | Σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).

Ώρα 11:05’ | Σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Ώρα 11:30’ | Σήμανση προειδοποιητικού συναγερμού Χημικής Βιολογικής Ραδιολογικής Πυρηνικής (Χ.Β.Ρ.Π.) απειλής, για χρονική διάρκεια δύο λεπτών (ήχος διακοπτόμενος διαφορετικής έντασης).

Ώρα 11:35’ | Σήμανση λήξης συναγερμού, για χρονική διάρκεια ενός λεπτού (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Επισημαίνεται ότι, πρόκειται καθαρά για ενέργεια που έχει δοκιμαστικό σκοπό και επομένως δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ