Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο προσκήνιο και πάλι το «πανωπροίκι» της ΔΕΥΑΝ

Published

on

Με ερώτησή του στο πρόσφατο και τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της δημοτικής αρχής Λουκόπουλου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος – πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ και επανεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του νέου Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, Θωμάς Κοτρωνιάς, προχώρησε σε καταγγελία κατά της ΔΕΥΑΝ σχετικά με το θέμα της απόκρυψης της υπόθεσης  της προσφυγής της Περιφέρειας κατά της απόφασης του υπουργού και του Ανωτάτου Τεχνικού Συμβουλίου για την υπόθεση των πρόσθετων εργασιών – κόστους 2 εκατ. ευρώ (το γνωστό πανωπροίκι) –  στο έργο της αποχέτευσης Ναυπάκτου.

«…Πείστηκε η κοινωνία ότι το θέμα έληξε ενώ κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι από την απέναντι πλευρά, είχαν δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», σημείωσε με έμφαση ο κ. Κοτρωνιάς.

Στην απάντησή της η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη τόνισε ότι          «… η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με αυτή που ακολούθησε η δική σας θητεία κ. Κοτρωνιά, είχε ένα αίσιο τέλος. Μην προσπαθείτε να το μηδενίσετε. Οι πολίτες της Ναυπάκτου χαίρονται αυτή τη νίκη».

 

«Για τη ΔΕΥΑΝ και το κράτος το θέμα είναι λήξαν»

Για το θέμα, τις διαδικασίες και τις πιθανές επιπτώσεις στην ΔΕΥΑΝ ζητήσαμε την άποψη του οικονομολόγου, μέλους του ΔΣ της ΔΕΥΑΝ και νέου δημοτικού συμβούλου Νίκου Δημητρόπουλου.

 

«Το οριστικό πρωτόκολλο παραλαβής του έργου της αποχέτευσης Ναυπάκτου εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, που περιείχε το «πανωπροίκι» του ενός 1,7 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μειοψηφούντων του διευθυντή της ΔΕΥΑΝ Δημήτρη Κότσαλου και του αντιδημάρχου Κώστα Καρακώστα.

Μετά από αυτό η ΔΕΥΑΝ έκανα δύο κινήσεις:  διοικητικά προς το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του κράτους και ταυτόχρονα προσέφυγε στο Εφετείο Πατρών κατά του πρωτοκόλλου που ενέκρινε η Περιφέρεια και κατά πιθανής αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων.

Μετά από τέσσερις πολύωρες συνεδριάσεις το Ανώτατο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, ανεξαρτήτως της συμπληρωματικής σύμβασης, εξέτασε όλο το έργο από την αρχή και έκρινε με οριστική του απόφαση ότι κακώς καταλογίστηκαν εργασίες 2 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ.

Η απόφαση αυτή μεταφέρθηκε στον Υπουργό ο οποίος και την προσυπέγραψε

Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή, αλλά έπρεπε η ΔΕΥΑΝ να αποσύρει από το Εφετείο Πατρών την προσφυγή της κατά της Περιφέρειας και κατά του Συμβουλίου.

Η ΔΕΥΑΝ όντως αποσύρει την προσφυγή και ο υπουργός δίνει εντολή προς την Περιφέρεια για άμεση εκτέλεση της απόφασης.

Μάλιστα οι περιφερειακοί υπάλληλοι υπέβαλαν αίτημα προς το Υπουργείο αν θα πρέπει η απόφαση να εκτελεστεί άμεσα, με το Υπουργείο να απαντά με επιστολή του για την άμεση εκτέλεσή της.

Γιατί ΔΕΥΑΝ σε ανώτατο διοικητικό επίπεδο του κράτους το θέμα έκλεισε.

Από κει και πέρα ο οποιοσδήποτε θιγόμενος μπορεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Εδώ έχει μία ευθύνη η υπηρεσία -βλέπε Περιφέρεια – καθώς κοστολόγησε εργασία που δεν έπρεπε να έχει κοστολογήσει.

Σε κάθε περίπτωση για τη ΔΕΥΑΝ και το κράτος το θέμα είναι λήξαν.

Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας έγινε η προσφυγή αυτή και επαναλαμβάνω ότι ο κάθε θιγόμενος έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ζήτημα είναι μεταξύ Περιφέρειας και εργολάβου και εδώ μπορεί να ληφθεί ακόμα και Πολιτική απόφαση για τη διευθέτησή του».

 

«Υπάλληλοι λειτουργούν υπέρ του εργολάβου»!!!

Το Nafsweek, με αφορμή τις δηλώσεις του στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο ζήτησε και την άποψη – θέση του καταγγέλλοντος δημοτικού συμβούλου Θωμά Κοτρωνιά, όπου και μας δήλωσε για την υπόθεση:

 

«Φυσικά και δεν έχει λήξει το θέμα, ανεξάρτητα με την απόφαση υπουργού, η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια.

Εδώ όμως έχουμε τρομερά πράγματα, γιατί στην περίπτωση αυτή δεν προσέφυγε ο εργολάβος του έργου αλλά οι υπάλληλοι της Περιφέρειας κατά της απόφασης του υπουργού και του Ανώτατου Τεχνικού Συμβουλίου και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι όλα αυτά δεν ήταν σε γνώση της Αντιπεριφερειάρχη της κας Σταρακά!

Πέρασαν το θέμα κάτω από τη μύτη της περιφέρειας και το έστειλαν στο Εφετείο Πατρών.

Υπάρχει πιθανότητα το Εφετείο να πάρει μία άλλη απόφαση και ξαφνικά τα 2 εκατομμύρια να γίνουν 4 απαιτητά από την ΔΕΥΑΝ και τον Δήμο.

Οι υπάλληλοι κατά την παραλαβή έκαναν επιμετρήσεις στο έργο, κρίθηκε η υπόθεση, με το Ανώτατο Τεχνικό Συμβούλιο να δέχεται τις επιμετρήσεις που είχα κάνει εγώ ως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ.

Μετά από αυτό πήγε το θέμα από την ΔΕΥΑΝ στο Ανώτατο Τεχνικό Συμβούλιο και στον Υπουργό».

Υπάρχει δηλαδή σήμερα κίνδυνος για “περίεργη” εξέλιξη στο θέμα;

«Αν προσέφευγε κατά της απόφασης του υπουργού και του Τεχνικού Συμβουλίου ο εργολάβος οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες. Όμως εδώ ήρθαν και προσέφυγαν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας και μάλιστα χωρίς να το γνωρίζει η αντιπεριφερειάρχης.

Αυτό λέει πάρα πολλά!!!

Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ να προσφεύγουν οι υπάλληλοι κατά του υπουργού και του Ανώτατου Τεχνικού Συμβουλίου, ουσιαστικά λειτουργώντας υπέρ του εργολάβου!

Και εγώ από την πλευρά μου ρωτάω τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας γιατί δεν ενημερώνει την κοινωνία για τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα και απλά επιμένει ότι έχει λήξει οριστικά;

Θα πρέπει όλοι μαζί να δούμε τι θα κάνουμε για το σοβαρό αυτό θέμα που έχει προκύψει».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λαϊκισμός Κοτσανά και με προσωπικές επιθέσεις

Published

on

By

Η αήθης επίθεση Κοτσανά, σε προσωπικό επίπεδο πλέον, κατά του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα αποτυπώνει τα όσα μέλλει να δούμε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου το επόμενο διάστημα.

Με άκρατο λαϊκισμό ο κ. Κοτσανάς και αφού ξεπέρασε με μια εντυπωσιακή κυβίστηση την «αποκάλυψή του»  για την παράνομη και ανήθικη πρόσληψη στην ΚΕΔΝ συγγενικού προσώπου αντιδημάρχου, πέρασε στις επιθέσεις σε προσωπικό πια επίπεδο.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μονοπαραταξιακά και με υπόδειξη Δημάρχου τα Δ.Σ των επιχειρήσεων του Δήμου

Published

on

By

Όπως είχαμε καταγράψει σε ρεπορτάζ στο φύλλο της 13ης Σεπτεμβρίου της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας Nafsweek.gr, με τον τίτλο «Θολό τοπίο για τις επιχειρήσεις του Δήμου», η αναμενόμενη Εγκύκλιος που θα διαφώτιζε τα πράγματα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία υπό νέα διοίκηση των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 16 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Εγκύκλιος τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του άρ.6 του ν.4623/2019 και του άρθρου 10 του ν. 4625/2019.

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση της διάταξης, σκοπός των διατάξεων αυτών είναι να διασφαλίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι η πλειοψηφία προέρχεται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, ώστε να μπορεί να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο και να λαμβάνονται αποφάσεις που απηχούν τη λαϊκή εντολή.

Στην Εγκύκλιο επισημαίνονται τα εξής:

«- Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, όπου προβλέπεται ο ορισμός μελών στη Διοίκηση των Ν.Π. των Δήμων και των Περιφερειών, αυτά υποδεικνύονται κατά τα 3/5 από το Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη.

– Η ποσοστιαία αναλογία των 3/5 υπολογίζεται επί του αριθμητικού συνόλου των μελών του Συμβουλίου και ανεξάρτητα από τις ιδιότητες με τις οποίες αυτά συμμετέχουν (Αιρετοί, δημότες κλπ).

– Η υπόδειξη του Δημάρχου είναι δεσμευτική για το Συμβούλιο, όπως άλλωστε οπουδήποτε η νομοθεσία προβλέπει υποδεικνυόμενα μέλη στις Διοικήσεις Ν.Π., πλην της περίπτωσης που ρητώς ορίζεται στην παρ.1 του αρ.13 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (εφόσον το αρμόδιο για την υπόδειξη όργανο, εν προκειμένω ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης, δεν υποδείξει μέλη, η συγκρότηση του οικείου Συμβουλίου τεκμαίρεται νόμιμη χωρίς αυτά).

– Για την πλήρωση της ποσοστιαίας αναλογίας των 3/5 δύναται να υποδειχθούν μέλη (τακτικά και αναπληρωτές) και από άλλες Παρατάξεις, εφόσον η διάταξη δεν θέτει περιορισμούς.

– Μέλη ex officio, καθώς και οι εκπρόσωποι Φορέων και εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της υπόδειξης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

– Σε περίπτωση που κατά τον υπολογισμό της ποσοστιαίας αναλογίας των 3/5 δεν προκύψει ακέραιος αριθμός, το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, πάντοτε με γνώμονα την βασική αιτιολογική σκέψη της διάταξης του αρ.6 του ν.4623/2019 ότι «σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία των μελών προέρχεται από το Συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης».

Επί παραδείγματι, εάν τα οριζόμενα μέλη είναι 2, η ποσοστιαία αναλογία των 3/5 είναι 1,2 και στρογγυλοποιούμενη στην αμέσως επόμενη ακέραια μονάδα, δίνει άθροισμα 2.

– Ο ορισμός του Προέδρου του Δ.Σ. περιλαμβάνεται στα 3/5 των μελών που υποδεικνύονται δεσμευτικά από το Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη αντίστοιχα.

– Για τον υπολογισμό της αναλογίας που προβλέπεται στην παρ.1β’ του αρ.6 του ν.2839/2000, όπως ισχύει, περί της υποχρεωτικής αναλογικής εκπροσώπησης κάθε φύλου, αυτή υπολογίζεται στο 1/3 επί των μελών που υποδεικνύονται (για τα υποδεικνυόμενα μέλη) και επί του 1/3 για τα λοιπά προτεινόμενα προς το Συμβούλιο, πλην της αιτιολογημένης ανεπάρκειας ικανού αριθμού εκπροσώπων του ετέρου φύλου και εξαιρουμένων των ex officio μελών».

 

Πάμε σε μονοπαραταξικά Διοικητικά Συμβούλια

Η παράγραφος της Εγκυκλίου όπου αναφέρεται ότι «Μέλη ex officio, καθώς και οι εκπρόσωποι φορέων και εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν μέρος της υπόδειξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη», οδηγεί σε μονοπαραταξικά Διοικητικά Συμβούλια καθώς σε όλα τα Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων του Δήμου, όπου τα μέλη ex officio συμπληρώνουν τα 2/5 των θέσεων, αποκλείεται παντελώς η αντιπολίτευση ακόμη και όταν αυτή εκπροσωπεί μεγάλο ποσοστό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ιστορικά αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το πράγμα να έχει και συνέχεια καθώς, με άλλη διάταξη του νόμου, αφαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και η αρμοδιότητα έγκρισης του Προϋπολογισμού των Νομικών Προσώπων!

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019”. Συμμετέχει ο Δήμος Ναυπακτίας ;

Published

on

By

Επιστολή μέσω της ΚΕΔΕ έστειλε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης  με την οποία τους παρακινεί να συμμετάσχουν ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019.

Επιπλέον ο κ. Μπακογιάννης θυμίζει στους Δημάρχους ότι το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει να ανατεθούν καθήκοντα “Τοπικού Συντονιστή Βιώσιμης Κινητικότητας” σε υπάλληλο κάθε δήμου έτσι ώστε αυτός να καταχωρηθεί και να συμμετάσχει στο Πανελλαδικό Δίκτυο με Εθνικό Συντονιστή.

Αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως θεματοφύλακας της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, για άλλη μία χρονιά συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας το Σεπτέμβριο (16-22/09/2019).

Σας καλούμε να ενώσετε μαζί μας τις δυνάμεις σας προκειμένου να επιτύχουμε την αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς των πολιτών, όσον αφορά στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Στόχος είναι η ενίσχυση των ήπιων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, τα πατίνια, η αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ, ο διαμοιρασμός όλων των μέσων και ο συνδυασμός αυτών σε κάθε διαδρομή. Η επίτευξή του στόχου αυτού θα έχει σαν αποτέλεσμα πόλεις καθαρές, ήσυχες, ασφαλείς, οικονομικά ενδυναμωμένες, προσβάσιμες και προσπελάσιμες από όλους, εν τέλει ιδανικότερες για την καθημερινή διαβίωση όλων των κοινωνικών ομάδων.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Η εβδομάδα κορυφώνεται με την «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» κατά την οποία κεντρικοί δρόμοι ή και μεγάλα τμήματα των πόλεων κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» (ΕΕΚ) εστιάζει κάθε χρόνο σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2019 είναι «Ασφαλές περπάτημα – ασφαλή ποδηλασία»…

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ