Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο πόδι και πάλι η Χάλκεια

Published

on

Στην Χάλκεια Ναυπακτίας ζουν και εργάζονται   2.000 κάτοικοι που είναι αποφασισμένοι να μην διαπραγματευτούν την ζωή των παιδιών τους και την δική τους με κανέναν. Μετά την τοποθέτηση πανό στις εισόδους και εξόδους των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας στο Δήμο Ναυπακτίας, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται σήμερα στις 11:00 στα Χάνια Γαβρολίμνης για να συντονίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε επιστολή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά τα παρακάτω:

 

«Αγώνας ενάντια στην προσπάθεια μετατροπής της περιοχής μας σε χαβούζα»

«Είμαστε πέντε χωριά του τέως Δήμου Χάλκειας Ναυπακτίας ( Γαβρολίμνη, Κάτω  Καλαβρούζα , Τρίκορφο , Κάτω Βασιλική και Άνω Βασιλική ) με κέντρο τα Χάνια Γαβρολίμνης , από το οποίο απέχουν όλα κατά μέσο όρο 3 χιλιόμετρα , με συνολικό πληθυσμό γύρω στους 1600 μόνιμους κατοίκους όλο το χρόνο και το καλοκαίρι να ξεπερνούν τις 2.000.

Όλος αυτός ο κόσμος ζει και εργάζεται σε αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες και σε άλλες εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες δημιουργώντας αξιόλογες επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν πολλοί ντόπιοι κάτοικοι.

Είναι ένας ευλογημένος τόπος που διαθέτει τα πάντα: βουνά , θάλασσα , ποτάμι , δάση , αρχαιότητες , ιστορικά μνημεία , πολιτιστικές δραστηριότητες , πεζοπορικές διαδρομές , κυνήγι , ψάρεμα , πανηγύρια , φημισμένα φαγάδικα , καταλύματα.

Και ενώ όλα ”έβαιναν καλώς” και ο κόσμος ζούσε ευτυχισμένος στον τόπο του, ξαφνικά σε λιγότερο από ένα χρόνο κάποιοι ξένοι ήρθαν να ταράξουν την ηρεμία και την ησυχία τους βγάζοντας άδειες για εγκατάσταση διαχείρισης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων όπως:

  1. Εδαφοδεξαμενές ακάλυπτες ελαιοτριβείων.
  2. Βιορευστά παραγωγής ρεύματος από την καύση τηγανέλαιων.
  3. Βιοαέριο παραγωγής ρεύματος από την καύση των αποβλήτων των σφαγείων, των πτηνοτροφείων και της κοπριάς των αιγοπροβάτων.
  4. Καύση υδρογόνου για παραγωγή ρεύματος

Και όλα αυτά να στήνονται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια μας , χωρίς να ρωτήσουν , χωρίς να ενημερώσουν κανέναν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους , όλους εμάς που κατοικούμε στην περιοχή.

Ο Δήμος είναι ενήμερος και τι έκανε γι’ αυτό;

Πώς είναι δυνατόν σε μια ακτίνα τριών χιλιομέτρων να δουλεύουν τέτοιες μονάδες παραγωγής ρεύματος, βγάζοντας στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη τοξικά αέρια, μικρο σωματίδια, ανυπόφορη δυσοσμία διαχεόμενα στην περιοχή όλη τριγύρω και εισπνεόμενα από τον κόσμο που ζει  και εργάζεται στο ύπαιθρο όλη την ημέρα και μ’ όλες τις καιρικές συνθήκες ;

Πώς να βγουν έξω τα παιδιά να πάνε σχολείο, να παίξουν, να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες, να χαρούν τη ζωογόνο φύση μέσα στην οποία ζουν ;

Τι αέρα θ’ αναπνεύσουν; Πώς θα μεγαλώσουν αυτά τα παιδιά; Είναι δυνατόν να ζήσουν σε τέτοιο περιβάλλον; Ποιό νέο ζευγάρι θα στήσει σπιτικό δίπλα στα βιορευστά, στις δεξαμενές αποβλήτων, στο βιοαέριο;

Ποιοι είναι αυτοί που δίνουν άδειες για τέτοιες επιχειρήσεις μέσα και γύρω από τα χωριά μας;

Γιατί να πανικοβάλλουν τον κόσμο με τον κίνδυνο ανίατων ασθενειών και να τους αναγκάζουν να ζουν μ’ αυτόν τον εφιάλτη σ’ όλη τους τη ζωή;

Δεν αισθάνονται, δε ντρέπονται , δεν καταλαβαίνουν , ότι είναι ηθικοί αυτουργοί των δεινών που θ’ ακολουθήσουν σε λίγα χρόνια;

Είναι σκέτοι δολοφόνοι !…

Τι χρωστάει ο κόσμος να του κάνουν το βίο αβίωτο;

Τι σκοπό έχουν, να κάνουν αυτή την περιοχή ”Χαβούζα”;

Θέλουν να μας ξεκάνουν ;

Να μας διώξουν από τον τόπο μας ;

Η Χάλκεια δεν έχει ελαιοτριβεία και τα απόβλητα θα τα φέρνουν από 50 χιλιόμετρα απόσταση και θα τα αδειάζουν 300 μέτρα από τα σπίτια μας, ΓΙΑΤΙ;

Η Χάλκεια δεν έχει τηγανέλαια, αυτά θα έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και θα τα καίνε δίπλα στα σπίτια μας, ΓΙΑΤΙ;

Η Χάλκεια δεν έχει βουστάσια, ορνιθοτροφεία, μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία και τυροκομεία, γιατί να τα φέρνουν τόσα χιλιόμετρα; για να βρωμίσουν τα δικά μας σπίτια.

Η Χάλκεια έχει 7 ξενοδοχεία και μεγάλη προοπτική στο τουρισμό, λόγο της γεωγραφικής θέσης του.

Αυτά δεν τα βλέπει ο Υπουργός Περιβάλλοντος; Δεν τα βλέπει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας; Δεν τα βλέπουν οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας; Δεν τα βλέπει ο Δήμαρχος Ναυπάκτου;

Γιατί θέλουν να βρωμίσουν τη Χάλκεια, τα πέντε πανέμορφα χωριά μας;

Γιατί θέλουν να μας διώξουν από τα σπίτια μας;

Όχι  κύριοι !…Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Εμείς που ζούμε και αναπνέουμε αυτόν τον καθαρό αέρα , δεν επιτρέπουμε σε κανέναν , όποιος και να’ ναι αυτός , να μας τον μολύνει.

Αυτοί που’ βάλαν τις υπογραφές , να τις πάρουν πίσω με το καλό αν θέλουν.

Διαφορετικά αυτοί θα χάσουν και θα μετανιώσουν».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζωντανά ( 25/3 – 07:00) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, Αγ. Δημήτριος Ναυπάκτου

Published

on

By

Παρακολουθήστε ζωντανά  σήμερα Σάββατο  25 Μαρτίου 2023, εορτή του Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου και Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου  1821, την  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία  από τον Μητροπολιτικό Ιερό  Ναό  Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Τεχνική υποστήριξη -μετάδοση

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος ο κόμβος Μαλαμάτων

Published

on

By

Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή της Δωρίδας και όχι μόνο, αλλά  και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, υλοποιήθηκε. Το έργο «Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων», είναι πλέον πραγματικότητα. Το έργο με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2016, εγκρίθηκε η ένταξη από το αρμόδιο υπουργείο.

Η αναγκαιότητα του έργου είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για  την  κατασκευή  ανισόπεδου  κόμβου,  ο  οποίος  αναπτύσσεται  στην  περιοχή  ανατολικά   του  ποταμού  Μόρνου, και  συγκεκριμένα,  στη  διασταύρωση της Εθνικής  Οδού Άμφισσας – Αντιρρίου, με  την  Επαρχιακή  Οδό Γέφυρα Μόρνου-Μοναστηράκι,  με ταυτόχρονη  κατασκευή  και  βελτίωση  του  παράπλευρου  και  εγκάρσιου οδικού  δικτύου.

Ο νέος ανισόπεδος κόμβος λύνει πολλαπλά προβλήματα μιας και θα αποτελεί κύρια είσοδο μεταξύ Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας, θα συνδέει το παραθαλάσσιο και πεδινό τμήμα με το ορεινό της Δωρίδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την ασφάλεια στην κυκλοφορία εντός του βιοτεχνικού πάρκου τη περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη ανατροπή στην εκτός σχεδίου δόμηση

Published

on

By

«Η πρόσφατη απόφαση 176/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση ανατρέπει όλα τα δεδομένα σε αγοραπωλησίες και συμβόλαια, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης και σε χιλιάδες μικρές και μεγάλες επενδύσεις, τουριστικές ή αναπτυξιακές, για τις οποίες έχουν ληφθεί προεγκρίσεις ή οι οποίες έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων, αλλά απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για τη δόμηση ενός ακινήτου, διότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, κατά το Σύνταγμα οι εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, τη δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά τη γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Επί της ουσίας, με την απόφαση καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για γήπεδα άρτια και οικοδομήσιμα από τέσσερα στρέμματα και πάνω, τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία, αλλά και στην ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα. Ούτε κρύο ούτε ζέστη, κατά τα λόγια του Ιωάννη στην Αποκάλυψη. Διευκρινίζω ότι ούτε διαθέτω ούτε εκπροσωπώ (δικηγορικά ή άλλως πως) τέτοιες ιδιοκτησίες. Ωστόσο, παρακολουθώ τις συνέπειες της κυβερνητικής στάσης στην κοινωνία και τους θεσμούς σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα: έχουν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα είχαν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας. Τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης έχουν αναστείλει κάθε προέγκριση δόμησης και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδόν μεγαλύτερο των 4.000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Ενώ μετέωρες έχουν μείνει μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, διότι στερούνται πλέον δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας. Για ακόμη μία φορα η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται.

Το γαϊτανάκι της κυβερνητικής ανεπάρκειας ξεκίνησε με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη και την καταληκτική προθεσμία της 9ης Δεκεμβρίου του ν. 4759/2020 για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για ακίνητα επιφανείας μικρότερης των 4 στρεμμάτων. Με την εκπνοή της προθεσμίας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες έχασαν το δικαίωμα δόμησης, παρά τη ρητή δέσμευση της πολιτείας για την (προηγούμενη) εκπόνηση τοπικών ή ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και τον ορισμό νέων ζωνών οικοδόμησης και ανάπτυξης. Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα το ΣτΕ, με το απόλυτο κομφούζιο να διαιωνίζεται στις Αρχές, στην κοινωνία και τους θεσμούς και τη δαμόκλειο σπάθη της καταδίκης από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να επικρέμαται πάνω από τη χώρα μας.

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Οτιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική ρύθμιση αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».

* Ο κ. Νικόλας Φαραντούρης είναι καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

πηγή: «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ