Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση των κατοίκων στη Γέφυρα του Εύηνου

Published

on

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022 στις  12 το μεσημέρι και μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου στις πλημμύρες της 12ης Δεκεμβρίου 2021, συγκέντρωση στη γέφυρα του Ευήνου. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά τις πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το θέμα.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Κώστας Σακαρέλλος αφού καλωσόρισε τους πολίτες διάβασε τις ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να είναι ενήμεροι. Ανακοινώσεις που οριοθετούν την κατασκευή νέας γέφυρας σε βάθος διετίας.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαλατά Λευτέρης Μπαλωμένος, έκανε αναφορά στην εξεύρεση άμεσης λύσης, μια και οι ανάγκες και η ταλαιπωρία των κατοίκων είναι τεράστια, ενώ αναφέρθηκε και στις  ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης.

Παρών στην συγκέντρωση ήταν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και έργων Θανάση Μαυρομάτη. Μιλώντας ο κ. Φαρμάκης στους συγκεντρωμένους ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα ώστε να βρεθεί λύση – έστω και προσωρινή- που αφορά την διέλευση πολιτών και οχημάτων , για τα πρόσθετα δρομολόγια των λεωφορείων, αλλά και μέτρα στήριξης των πολιτών των πληγέντων περιοχών.

Ακολούθως διαβάστηκε ψήφισμα από την Συντονιστική Επιτροπή το οποίο και εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Αναφέρει το ψήφισμα:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, στο ύψος του Ευήνου, επί της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του ποταμού.

Στη συγκέντρωση αναγνώστηκαν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει την κατασκευή νέας γέφυρας και αντιπλημμυρικών έργων στον Εύηνο.

Ανακοινώθηκε ακόμα πως, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το έργο θα ολοκληρωθεί σε μια διετία.

Η Γενική Συνέλευση, αφού άκουσε τις ανακοινώσεις, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

  1. Χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού να κατασκευαστεί νέα γέφυρα στον Εύηνο, δίνοντας, μακροπρόθεσμα, οριστική λύση στα προβλήματα.
  2. Χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα στον Εύηνο, τα οποία θα προστατεύσουν την κοίτη του και τη γέφυρα από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα.
  3. Χαιρετίζει την απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να καλύψει το κόστος της τακτικής αστικής συγκοινωνιακής σύνδεσης των δυο Κοινοτήτων με το Μεσολόγγι και περιμένει την άμεση υλοποίησή της, όπως περιμένει και την άμεση και οριστική επίλυση των προβλημάτων μεταφοράς των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) στα σχολεία τους στο Μεσολόγγι.
  4. Διαπιστώνει πως το πρόβλημα τηςμετάβασης των αγροτών με τα γεωργικά τους μηχανήματα στα κτήματά τους, που βρίσκονται ένθεν κακείθεν της κοίτης του ποταμού, καθώς και της προμήθειας λιπασμάτων και σπόρων από τα καταστήματα του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου, δεν επιλύεται. Απεναντίας, θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα. Τούτο σημαίνει οικονομική καταστροφή των αγροτών αυτών, πλήγμα της εθνικής οικονομίας και στέρηση της ελληνικής κοινωνίας από μια σειρά γεωργικά προϊόντα.
  5. Διαπιστώνει πως με τις ανακοινώσεις δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα χρήσης της ετοιμόρροπης γέφυρας από τους μαθητές αλλά και από άλλους πολίτες, κυρίως, εργαζομένους στο Ευηνοχώρι και στο Μεσολόγγι, οι οποίοι ριψοκινδυνεύουν, προτιμώντας να περπατήσουν μια απόσταση 250 μέτρων, παρά να διασχίσουν με ασφάλεια μια απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων.
  6. Διαπιστώνει ακόμα ότι οι δυσκολίες πρόσβασης επισκεπτών και τουριστών για τα επόμενα δυο χρόνια στις Κοινότητες Γαλατά και Περιθωρίου θα επιφέρουν την οικονομική καταστροφή των επιχειρηματιών των Κοινοτήτων αυτών, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και εκείνων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις παραλίες του Κρυονερίου και της Καβουρότρυπας.
  7. Για τους λόγους αυτούς, απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μεριμνήσουν για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των όμορων Κοινοτήτων η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου, δίνοντας προτεραιότητα σε προσωρινή και άμεση λύση με την επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γέφυρας.
  8. Μέχρι τότε, απαιτεί τη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων των δυο Κοινοτήτων σε καθημερινή βάση, εκ περιτροπής. Ακόμα, να υπάρξει συγκεκριμένο πακέτο οικονομικής στήριξης και ενίσχυσης των κατοίκων των δυο Κοινοτήτων, με την αξιοποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων, που σχετίζονται με την καταβολή αποζημιώσεων και δανείων σε πληγέντες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρίτη 21/3 η παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου

Published

on

By

Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση – 

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00′, στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ (Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιτέας περιοχή Πλατανίτη) θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου).

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση για χρονικό διάστημα 2 μηνών και συγκεκριμένα, από τις 22 Μαρτίου 2023 έως τις 22 Μαΐου 2023, κατά το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής απόψεων και παρατηρήσεων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα ληφθούν υπόψη για τη σύνταξη του Β2 Σταδίου της μελέτης, που αντιστοιχεί στην οριστική πρόταση, η οποία θα θεσμοθετηθεί.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η πλήρης μελέτη του Β1 Σταδίου, θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης,

Απόψεις και παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εξεταστούν θα πρέπει να υποβληθούν επωνύμως, είτε στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας (κτήριο πρώην Δημαρχείου Αντιρρίου) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο email: info@nafpaktos.gr.

  • Η δημόσια παρουσίαση της μελέτης θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου Ναυπακτίας (https://www.nafpaktos.gr).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Yποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων -Πρόστιμο & φυλάκιση για αμελείς ιδιοκτήτες

Published

on

By

Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1-5-2023 έως 31-10-2023, οι δήμοι της χώρας καλούν όλους τους δημότες τους που είναι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, να τους καθαρίσουν από χόρτα, άχρηστα υλικά, σκουπίδια μέχρι τις 30 Απριλίου 2023, διότι αποτελούν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ως «καθαρισμός», ορίζεται λεπτομερώς η απομάκρυνση σπασμένων δένδρων και κλαδιών, ξερά χόρτα, φύλλα κλπ., σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα από κτίσματα, το κλάδεμα των φυτών και πώς θα γίνεται αυτό, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό μέχρι τις 30 Απριλίου, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να τους ενημερώσουν ότι πρέπει να το πράξουν εντός 10 ημερών, αλλιώς τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο δήμος, ο οποίος χρεώνει με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για τον καθαρισμό, τους επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πάνω στο οποίο υπάρχει προσαύξηση, εφόσον το έργο πραγματοποιήσει ο δήμος.

Εάν πρόκειται για εγκαταλειμμένους χώρους, ή αγνώστων ιδιοκτητών, περιφραγμένους και ασφαλισμένους, ο δήμος καλεί την Πυροσβεστική για να βεβαιώσει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατόπιν παραβιάζει τον χώρο με εισαγγελική παραγγελία για να τον καθαρίσει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Κραυγή λαού…  για το έγκλημα των Τεμπών

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου  και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε η απεργία – συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην Ναύπακτο. Στην κεντρική πλατεία της πόλης οι  φωνές των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μαθητές απαίτησαν  να πληρώσουν οι υπαίτιοι για το  έγκλημα των Τεμπών.

Στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Φαρμάκη στη Ναύπακτο απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος και η πρόεδρος του  Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας Βάσω Νταουσάνη.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Η συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξαν  η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 ήταν τεράστια και πανελλαδικά οι πολίτες απότισαν φόρο τιμής στους  57  συνανθρώπους μας – θύματα  της τραγωδίας των Τεμπών, βάζοντας τα ερωτήματα: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πως δε θα συμβεί ποτέ ξανά;

Ταυτόχρονα απαίτησαν οι ευθύνες να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές.  Δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ