Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Συζήτηση στη Βουλή για το έργο αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου

Published

on

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό αναφορικά με το έργο του αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η κατασκευή του έργου για τα δίκτυα ανοικτών διωρύγων πεδιάδας Μόρνου, μέρος του οποίου είναι και ο αναδασμός του Μόρνου, αποτελεί ανοικτή πληγή για την κοινωνία της Δωρίδας και της Ναυπακτίας.

Κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό του έργου, θύμισε ότι αυτό το έργο σχεδιάστηκε ως αντιστάθμισμα της μείωσης του αρδευτικού νερού λόγω της δημιουργίας του φράγματος του Μόρνου το 1981 και εξελίχθηκε σε δυο φάσεις. Η δεύτερη φάση, όπως είπε, είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2010, ωστόσο μέχρι σήμερα στον ΤΟΕΒ Πεδιάδας Μόρνου έχουν δοθεί με διοικητική παραλαβή μόνο κάποια τμήματα του έργου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η άρδευση της πεδιάδας ούτε σε δοκιμαστικό επίπεδο. Κι ενώ, όπως συμπλήρωσε, θα περίμενε κανείς την κινητοποίηση του Υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση, υπήρξε αδράνεια και εφησυχασμός χωρίς ουσιαστικές λύσεις διαχρονικά σε όλες τις κυβερνήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσε, το 2015 οι καλλιεργητές του ΤΟΕΒ της Πεδιάδας Μόρνου απελπισμένοι από τη στασιμότητα και την κωλυσιεργία του Υπουργείου, ζήτησαν την εμπλοκή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για να ολοκληρωθεί το έργο.

Πράγματι, λοιπόν, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπόνησε μελέτη διαπιστώνοντας τα προβλήματα και κατέθεσε πρόταση για την κατασκευή κλειστού αρδευτικού δικτύου. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατέθεσε τη σχετική τεχνική έκθεση, την οποία ενέκρινε το Υπουργείο το 2017 και ανέφερε ότι έκτοτε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Μίλησε για το «καθεστώς ομηρίας» που βρίσκονται οι καλλιεργητές, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους ούτε αποζημίωση να λάβουν εδώ και δέκα χρόνια με ευθύνη του Υπουργείου. Και ζήτησε σαφείς απαντήσεις από την Υπουργό αναφορικά πρώτον, με την ολοκλήρωση του έργου και δεύτερον, αναφορικά με τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν από το 2011 προς τους καλλιεργητές.

Η καθ’ ύλην αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Φωτεινή Αραμπατζή απάντησε ότι για να καταστεί λειτουργικό το νέο έργο που θα δημοπρατηθεί, όπως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, θα πρέπει πράγματι το υπάρχον έργο να παραληφθεί προσωρινά και οριστικά από το Υπουργείο. Όπως είπε ωστόσο, για να συντελεστεί αυτό, απαιτείται εκκαθάριση της εργολαβίας που αφορά τμήματα του έργου με κακοτεχνίες, που είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία. Όσον αφορά δε στις αποζημιώσεις, επικαλέστηκε ως αρμόδια την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναφέροντας ότι θα πρέπει πρώτα η Περιφέρεια να εγκρίνει την ηρτημένη εσοδεία και στη συνέχεια το Υπουργείο να καταβάλει τη χρηματοδότηση. Τέλος, η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε οικονομική και νομική δυνατότητα για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η ανάπλαση επί της οδού Μεσολογγίου

Published

on

By

Σήμερα 1η Μαρτίου ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης επί της οδού Μεσολογγίου, με μηχανήματα του εργολάβου να προχωρούν σε τομές στο οδόστρωμα της Μεσολογγίου  στην συμβολή της με την οδό Θέρμου.

Το έργο, σύμφωνα με τα όσα έχουν προγραμματιστεί σε προγενέστερο χρόνο και μετά από συνάντηση Δημάρχου, τεχνικών υπηρεσιών και αναδόχου του έργου, θα προχωρά τμηματικά προς την πλατεία του λιμανιού με την οδό Μεσολογγίου να είναι σε κυκλοφορία, τουλάχιστον το ένα ρεύμα της.  Με την τοποθέτηση των απαραίτητων σημάνσεων επί της Μεσολογγίου,  από το πρωί σήμερα, μερική κίνηση εκτρέπεται προς την οδό Θέρμου ενώ δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην κυκλοφορία μέχρι ώρας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Θ. Παπαθανάση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θ. Δαβανέλλο

Published

on

By

Με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωριδας κ. Θέμη Δαβανέλλο συναντήθηκε ο Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο κ Δαβανέλλος ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες εν μέσω πανδημίας τόσο σε τοπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Ο κ. Παπαθανάσης μετά την συνάντηση δήλωσε:

« Οι επαγγελματίες έχουν βρεθεί στην δίνη της πανδημίας. Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις επιχειρήσεις και για τα προβλήματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους. Εξέφρασα την πλήρη στήριξη μου στα δίκαια αιτήματά τους και στην προσπάθεια λήψης μέτρων για περαιτέρω ανακούφισή τους. Οι ελευθέριοι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο γιατί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και τον μεγαλύτερο εργοδότη. Μόνο με κοινή προσπάθεια και συνεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο ώστε την επόμενη μέρα όλες οι επιχειρήσεις να είναι και πάλι όρθιες, βιώσιμες και παραγωγικές».

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Λιβανός – Φαρμάκης για ενεργειακή αυτονόμηση ΟΤΑ μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων

Published

on

By

Περιφερεια-Δυτικής-Ελλάδας-νεκταριος-φαρμάκης

Αύριο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, θα προβούν σε δηλώσεις μέσω διαδικτύου σχετικά με την πρωτοβουλία παραχώρησης χώρου ιδιοκτησίας του Υπουργείου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενεργειακή αυτονόμηση των ΟΤΑ και των ΤΟΕΒ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Μετά τις δηλώσεις, θα ακολουθήσει μέσω τηλεδιάσκεψης, η  παρουσίαση της πρωτοβουλίας στο σύνολο των συμμετεχόντων φορέων και οργανισμών.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ