Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για διόδια και Γέφυρα

Published

on

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,  Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής αναφορικά με την εφαρμογή της αναλογικής χρέωσης στα διόδια της Ιόνιας Οδού και την ανάγκη μείωσης του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να εφαρμοστούν άμεσα αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών, προς εξορθολογισμό του κόστους των διοδίων. Όπως ανέφερε, το αναλογικό σύστημα χρέωσης έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Ολυμπία Οδό, ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σχετικά με το εάν και πότε θα εφαρμοστούν αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι μετά την ακύρωση από το ΣτΕ του διεθνούς διαγωνισμού του 2017 για την εφαρμογή αναλογικών διοδίων σε ένα μεγάλο τμήμα αυτοκινητοδρόμων, το Υπουργείο είχε προαναγγείλει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει διεξαχθεί. Τόνισε μάλιστα ότι για την Ιόνια Οδό που ενώνει τη Δυτική Ελλάδα, την Ολυμπία με την Εγνατία με ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, το Υπουργείο οφείλει άμεσα να δώσει λύση στο πάγιο αίτημα της κοινωνίας για αναλογικά διόδια. Να πληρώνει ο φορολογούμενος, όπως είπε, σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που διανύει.

Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σχετικά με την ανάγκη μείωσης του κόστους διέλευσης από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι από το 2015 φέρνει το θέμα στη Βουλή με επάλληλες επίκαιρες ερωτήσεις του, υπογραμμίζοντας ότι έχουν παρέλθει τα δέκα χρόνια λειτουργίας της και άρα είναι δυνατή σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευσή της. Δεδομένου όπως είπε ότι το κράτος έχει συνέχεια, ζήτησε η κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη διακριτή επαναδιαπραγμάτευση της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας, όπως είχε δεσμευθεί ο προηγούμενος υπουργός, ώστε να μειωθεί το κόστος των διοδίων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και προς προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε ότι το Υπουργείο σκοπεύει να εφαρμόσει το σύστημα αναλογικών διοδίων στην Ιόνια Οδό μέσα από έναν νέο διαγωνισμό. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει να έρθει το Υπουργείο σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους παραχωρησιούχους, αναφέροντας ότι τούτο θα γίνει σύντομα με μια διαπραγμάτευση. Όσον αφορά δε το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας σημείωσε ότι η σύμβαση παραχώρησης, η οποία είναι από τις πρώτες συμβάσεις που έγιναν στη χώρα, αφήνει μικρά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του COVID19 στους Οικισμούς Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Στο πλαίσιο ενημέρωσης του πληθυσμού για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού κατά του COVID19, τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Δήμου Ναυπακτίας οργάνωσαν και υλοποίησαν, σε συνεργασία με τη Νοσηλεύτρια του «Βοήθεια στο Σπίτι» κ. Χριστοπούλου, επιτόπια επίσκεψη στους οικισμούς Ρομά Αντιρρίου, Μαμουλάδας, Πούντου και Σκα.  Η ενημέρωση αφορούσε στις πληθυσμιακές ομάδες που εμβολιάζονται αυτό το διάστημα, καθώς και στους τρόπους περιορισμού της διασποράς του ιού.  Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι, την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, για τις ηλικίες 60-64 και τα άτομα άνω των 75 ετών.  Οι τρόποι για να προγραμματίσει κάποιος το ραντεβού του είναι οι εξής:

– Μέσω γραπτού μηνύματος (SMS), εφόσον έχει εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχος εμβολιασμού.

– Απευθείας μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr

– Κατόπιν προσέλευσης του ιδίου ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό του στο πλησιέστερο ΚΕΠ (σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στη πλατφόρμα  embolio.gov.gr. Επίσης ,ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερόμενου και τον ΑΔΤ).

– Κατόπιν προσέλευσης του ιδίου ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό του στο πλησιέστερο φαρμακείο .
Περισσότερες πληροφορίες:

Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Ναυπακτίας, Θεμιστοκλέους Νόβα 16, t: 26340 38630

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς κατάργηση οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις – Τι θα γίνει με τον έλεγχο ΟΤΑ

Published

on

By

Η πίεση δημάρχων και περιφερειαρχών, φαίνεται ότι θα φέρει αποτέλεσμα στο θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Είναι γνωστό ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης επιθυμούν την κατάργηση των  Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αναφορικά, κυρίως (αλλά όχι μόνο), με τον έλεγχο νομιμότητας που ασκούν στις αποφάσεις των οργάνων τους,  ενώ και η  κυβέρνηση από το 2019, μέσω του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, είχε ανακοινώσει την κατάργησή τους.

Οι τρεις αλλαγές

Τώρα, καθώς το πόρισμα της περίφημης Επιτροπής Κοντιάδη για την ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με το νέο υπουργό Μ. Βορίδη, αγνοείται, και άρα το σχετικό νομοσχέδιο θα καθυστερήσει πολύ, η πίεση των αιρετών για κατάργησή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αυξάνεται.

Έτσι, η κυβέρνηση, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, «γαλάζιους», δημάρχους και περιφερειάρχες που τόσο ανάγκη έχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές, σχεδιάζει:

-Να παραμείνουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ελάχιστες αρμοδιότητες που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω Συντάγματος (δάση-ύδατα κλπ).

-Οι αποφάσεις των συμβουλίων να είναι άμεσα εκτελεστές και η όποια προσφυγή θα παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης. Ωστόσο, το ποιες κατηγορίες αποφάσεων θα πηγαίνουν αυτεπάγγελτα για έλεγχο και ποιες θα είναι άμεσα εκτελεστές, θα αποφασιστεί σε συνεργασία υπουργείου Εσωτερικών και ΚΕΔΕ.

-Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος και οι ενστάσεις θα εξετάζονται από νέα ελεγκτική δομή που θα δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος είχε προαναγγείλει  νέο φορέα  με  τέτοιους μηχανισμούς σε όλη τη χώρα, ο οποίος δεν θα υπάγεται στο ΥΠΕΣ.

Είχε θεσμοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 109 του «Κλεισθένη» είχε συσταθεί επί ΣΥΡΙΖΑ:

Αντιδράσεις εργαζομένων

Πάντως, η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων συναντά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων τους.  Οι οποίοι, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δυσμενέστερες συνθήκες και όρους εργασίας. Δηλαδή, μεταξύ άλλων: αλλαγή τόπου εργασίας, αλλαγή μορφής εργασιακής σχέσης, οπισθοδρόμηση/στασιμότητα στην υπηρεσιακή εξέλιξη. πηγή: ΑΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

O εφιάλτης του Ερντογάν: Η αστάθεια στη Συρία και το «φάντασμα» της συνθήκης των Σεβρών

Published

on

By

Ένα άρθρο των New York Times για την επικρατούσα κατάσταση στη Συρία ζωντανεύει έναν από τους «εφιάλτες» του Ερντογάν, και βάζει «φυτίλι» στις αναθεωρητικές τάσεις του καθεστώτος του, όσον αφορά στις συνθήκες που ορίζουν τα σύνορα της Τουρκίας.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η κατάσταση που περιγράφεται στη Συρία είναι δραματική: η οικονομία, μετά από δέκα χρόνια πολέμου έχει καταρρεύσει τελείως, οι πολίτες αναγκάζονται να πουλάν ακόμα και τα μαλλιά τους για να βγάλουν κάποια χρήματα για να ζήσουν, το νόμισμα έχει καταρρεύσει τελείως, και ο ηγέτης της χώρας -και νικητής του πολέμου- Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει να είναι τελείως αποκομμένος από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της χώρας.

Ο τουρκικός εφιάλτης

Ακόμα χειρότερα, οι πετρελαιοπηγές της Συρίας βρίσκονται στα βορειοανατολικά της χώρας, σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Κούρδους, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS -παρότι ο Τραμπ τους εγκατέλειψε σε κάποια φάση, αφήνοντάς τους στα χέρια του Ερντογάν-, όπως και τα πιο εύφορα εδάφη της χώρας, ενώ ο αλ Άσαντ έχει μακρά συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν, που όμως δεν μπορούν να παράσχουν οικονομική βοήθεια, καθώς και αυτές υποφέρουν από κυρώσεις των ΗΠΑ.

Και, κάπου εδώ βρίσκεται το πρόβλημα του Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται μια Τουρκία που θα απλώνεται στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -έστω και ως επιρροή. Μιας αυτοκρατορίας που το 1920 ουσιαστικά διαλύθηκε με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία όριζε ότι τα εδάφη της θα διαμελιστούν ανάμεσα στο Κουρδιστάν, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, και την Ιταλία. Η συνθήκη αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ωστόσο αποτελεί έναν εφιάλτη για τους εθνικιστές της Τουρκίας.

Το «σύνδρομο των Σεβρών»

Βάσει της συνθήκης -η οποία αντικαταστάθηκε από τη συνθήκη της Λωζάνης- η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία μέσω της Βρετανικής «Εντολής», τη Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία, μέσω της Γαλλικής «Εντολής», και δεχόταν την υπαγωγή της Ανατολίας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας), το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

  • Μάλιστα, ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές έχουν «εφεύρει» τον όρο «σύνδρομο των Σεβρών» για να περιγράψουν τον τρόμο που η συνθήκη προκάλεσε στην Τουρκία, και ο οποίος περιγράφεται ως «η αντίληψη ότι η χώρα είναι περικυκλωμένη από εχθρούς που προσπαθούν να διαλύσουν το τουρκικό κράτος» κι ο οποίος αποτελεί σημαντική συνιστώσα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν

Όπως ανέφερε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η ημέρα που επελέγη για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί (24 Ιουλίου) δεν επελέγη τυχαία, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνεται η 97η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.

  • «Στο μυαλό του Ερντογάν και των ακροδεξιών συνεργατών του, οι οποίοι συσπειρώθηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αυτό είναι θέμα αποτροπής της παγίδας μιας “νέας Συνθήκης των Σεβρών”», σημείωνε η εφημερίδα.

Ακόμα και ο ίδιος ο Ερντογάν μνημόνευσε την συνθήκη αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σαράτζ σε ένα πρώην οθωμανικό παλάτι στην Κωνσταντινούπολη. Σε μια από της συνεδρίες που οδήγησαν στην παράνομη θαλάσσια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης ο Ερντογάν είπε ότι «χάρη σε αυτήν τη στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία, ανατρέψαμε τη Συνθήκη των Σεβρών».

Οι κουρδικοί θύλακες

Ωστόσο, οι κουρδικοί θύλακες στη Συρία και το Ιράκ αποτελούν το τεράστιο «αγκάθι» που αναζωπυρώνει τους φόβους της Άγκυρας για αναβίωση της συνθήκης των Σεβρών. Πολλώ δε μάλλον που η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναφέρει σε ενεργό δράση πρόσωπα που ήταν «κλειδιά» στη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, όπως ο Bret Mc Gurke, την επιστροφή του οποίου η Άγκυρα θεωρεί ως οριακά επιθετική κίνηση.

Καθώς οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ραγδαίες, η Τουρκία δεν κρύβει τον εκνευρισμό της, καθώς βλέπει τον «εφιάλτη» των Σεβρών να ζωντανεύει ξανά και να απειλεί τα κυριαρχικά όνειρά της.

Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ