Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλήψεις και Ναυπάκτιων στην ακροδεξιά οργάνωση «Combat 18»

Published

on

Στη δημοσιότητα έδωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τις φωτογραφίες από τα ευρήματα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης εξάρθρωσης της ακροδεξιάς οργάνωσης που φέρεται να δρα υπό το όνομα «Combat 18».

Αντιμέτωποι με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται επτά από τους έντεκα συλληφθέντες, που φέρονται να έχουν σχέση με την ομάδα Combat 18 Hellas.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες  το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρχές και αποτέλεσαν τη βάση για την άσκηση της ποινικής δίωξης, δεν έχουν και οι έντεκα συλληφθέντες τον ίδιο βαθμό συμμετοχής στην υπόθεση.

Για το λόγο αυτό οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δίωξη θα προσωποποιηθούν και θα εξατομικευθούν για τον καθένα ξεχωριστά στο επόμενο στάδιο, δηλαδή όταν βρεθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή, ο οποίος μαζί με τον εισαγγελέα θα αποφασίσει και για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ στην υπόθεση εμπλέκονται και περισσότεροι του ενός Ναυπάκτιοι!  Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ «τα μέλη των ακροδεξιών ομάδων αυτοπαρουσιάζονται σαν «ριζοσπάστες εθνικιστές οι οποίοι έχουν συγκροτήσει ένα χαοτικό μέτωπο ανατροπής και ριζοσπαστικού αγώνα, από τα σπάργανα του οποίου γεννήθηκαν οι οργανώσεις Combat18, οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστική Ολική Αντίσταση, Inferno NS από την Ναύπακτο, Αυτόνομοι Πειραιά. Ανένταχτοι εθνικιστές της Πάτρας, Μαχητικοί Πυρήνες δράσης της οργάνωσής τους σε όλη την Ελλάδα, Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης, Εθνικιστικός Πυρήνας «Ιχώρ» , Σύντροφοι και Συντρόφισσες από την Ξάνθη, Καβαλιώτες Εθνικιστές, ανένταχτοι σύντροφοι από την Κύπρο και το νέο ΜΑΒΗ. Ακόμη δηλώνουν ότι επιχειρούν σαν στρατιωτικό σώμα όλο το 24ωρο και με αντικειμενικό σκοπό την ζύμωση αγωνιστών με το ιδεώδες του ριζοσπαστικού εθνικισμού και εθνικοσοσιαλισμού στο πεδίο της μάχης». Ακόμη ανέφεραν ότι ο ιδανικός χρόνος δράσης είναι δύο έως τέσσερις τα ξημερώματα και οι πυρήνες αποτελούνται τυπικά από δύο έως πέντε μέλη».

 

Διέθεταν «Πολιτικά στηρίγματα»

«Πολιτικά στηρίγματα» είχαν οι δύο ναζιστικές οργανώσεις “Combat 18 Hellas” και «Αυτόνομοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές»! Επιπλέον φέρεται να είχαν επαφή με μια μυστηριώδη «παραστρατιωτική» οργάνωση με το όνομα «νέο ΜΑΒΗ» που παραπέμπει στο «Μέτωπο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου» που εμφανίσθηκε την περίοδο 1991-1994 και φαίνεται ότι έκανε «επιχειρήσεις» στην νότιο Αλβανία. Ακόμη μέλη των φασιστικών οργανώσεων φέρεται να είχαν σχέσεις με μέλη της «Χρυσής Αυγής», των οποίων όμως αποκαλύπτονται μόνο τα ψευδώνυμα…

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την δικογραφία που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία , ύστερα από τις συλλήψεις 11 ακροδεξιών, μελών των δύο προαναφερόμενων οργανώσεων, για περίπου 30 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών, σε γραφεία κομμάτων κλπ. Από την δικογραφία της υπόθεσης προκύπτει ότι κεντρικό-καθοδηγητικό ρόλο είχε ένας 35χρονος από τα Ιωάννινα που εμφανιζόταν με το ψευδώνυμο «Τσαμπανίκας Αλέξανδρος» και ο οποίος είχε κύριο συνεργάτη του έναν 32χρονο δικηγόρο του Πειραιά που είχε ενταχθεί σε πολιτικούς σχηματισμούς του δεξιού ή ακροδεξιού χώρου. Οι εντολές για επιθέσεις στην Αθήνα δίνονταν από την πόλη της Ηπείρου!

Σύμφωνα με την δικογραφία στον 32χρονο συλληφθέντα δικηγόρο «είχαν αναθέσει τον ρόλο προώθησης των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς, ύστερα από συγκεκριμένες εντολές. Ακόμη του ζητούσαν να παράσχει νομική βοήθεια σε μέλη της οργάνωσης, να δώσει συνεντεύξεις και να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα».

Ωστόσο σε υποκλαπείσα συνομιλία που φέρεται να έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2018 μεταξύ του δικηγόρου κι ενός άλλου μέλους της οργάνωσης αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «έχουν έναν άνθρωπο που τους στηρίζει πολιτικά». Χωρίς ωστόσο αυτός να κατονομάζεται.

Επιπλέον από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προκύπτουν αναφορές μελών της οργάνωσης ότι σχεδιάζουν να κτυπούν μαζί με την «Χρυσή Αυγή».

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδριάζει την Δευτέρα 23/06/2025 το Δημοτικό Συμβούλιο

Published

on

By

Με 22 θέματα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την Δευτέρα 23/06/2025  στις 18:00 μ.μ σε τακτική συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας.

Τα θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι τα ακόλουθα:

  1. Χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου της γέφυρας τύπου INGLIS πλησίον του οικισμού της Ελατόβρυσης Ναυπακτίας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, με συντεταγμένες ΕΓΣΑ87: (Χ=322872, Υ=4282418). (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  2. Συζήτηση επί αιτήματος κατοίκων δημοτικής κοινότητας Μηλέας για τον αποχαρακτηρισμό του δρόμου Ποκίστας-Μηλέας από δασικό σε επαρχιακό. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  3. Άρση απαλλοτρίωσης και τροποποίηση σχεδίου Πόλεως στο Ο.Τ.322 Σχεδίου πόλεως. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  4. Εργασίες συντήρησης καναλιών απορροής ομβρίων Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου
  5. «Χαρίλαος Τρικούπης» – Αίτημα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων μικρής κλίμακας. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  6. Συγκρότηση επιτροπής για την παραλαβή του έργου «Επούλωση λακκουβών Δ.Ε. Ναυπάκτου». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  7. Συγκρότηση επιτροπής για την παραλαβή του έργου «Βελτίωση εκσυγχρονισμός και κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ναυπακτίας». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  8. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την παραλαβή του έργου «Αντικατάσταση Στέγης Δημοτικού Κτιρίου ΤΚ Περίστας». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  9. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την παραλαβή του έργου «Συντήρηση και Επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων ΔΕ Αντιρρίου ». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  10. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής για την παραλαβή του έργου «Δημιουργία – Διαμόρφωση Πολιτιστικού Μονοπατιού Καστρόπολης Ναυπάκτου ». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  11. Συγκρότηση επιτροπής για την παραλαβή του έργου «Ανάπλαση Δημοτικής οδού στο Αντίρριο». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  12. Συγκρότηση επιτροπής για την παραλαβή του έργου «Ανάπλαση – Ανάδειξη του κοινοχρήστου χώρου Κεφαλόβρυσου στο Ανατολικό τμήμα της πόλης Ναυπάκτου». (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  13. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης πινακίδων εισόδου-εξόδου οχημάτων και απαγόρευσης στάσης-στάθμευσης έμπροσθεν της εισόδου ιδιωτικού χώρου στάθμευσης του κ. Στρίμπερη Ιωάννη, στην οδό Προκλέους στην Ναύπακτο του Δ. Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Ραυτόπουλος Νικόλαος)
  14. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος Οικονομικού έτους 2025. (εισηγητής κ. Γεώργιος Σιμάκης)
  15. Υπαγωγή της Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπακτίας στις διατάξεις του αρ.14 του Ν. 4483/2017 περί “Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών Δ.Ε.Υ.Α. προς τον οικείο Δήμο” και συμψηφισμός οφειλών του Δήμου προς την Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπακτίας με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑΝ προς το Δήμο. (εισηγητής κ. Γεώργιος Σιμάκης)
  16. Συμπλήρωση της αριθ. 84/2025 απόφασης Δ.Σ. για καταβολή της παροχής μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) έτους 2024, σε χρήμα στους δικαιούχους εργαζόμενους του Δήμου μας (ΦΕΚ 197/Α’/12.10.2020). (εισηγητής κ. Γεώργιος Σιμάκης)
  17. Συγκρότηση Επιτροπής Υλοποίησης Σκοπού Κληροδοτήματος «ΠΛΟΥΜΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ». (εισηγητής κ. Γεώργιος Σιμάκης) Διαγραφή παιδιών από τους Δημοτικούς Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. (Εισηγήτρια κ. Ρισβά-Πατακοπούλου Μαρίνα )
  18. Ορισμός ειδικής επιτροπής επιλογής φιλοξενούμενων παιδιών σχολικού έτους 2025- 2026. (Εισηγήτρια κ. Ρισβά-Πατακοπούλου Μαρίνα )
  19. Ορισμός Ειδικής Επιτροπής Επαναξιολόγησης σχολικού έτους 2025-2026. (Εισηγήτρια κ. Ρισβά-Πατακοπούλου Μαρίνα )
  20. Έγκριση υλοποίησης προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων ΔΕ Ναυπάκτου & Αντιρρίου (Ιουνίου – Αυγούστου 2025) Δήμου Ναυπακτίας. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς Κωσταντίνος)
  21. Έγκριση επιχορήγησης πολιτιστικών συλλόγων & σωματείων. (εισηγητής κ. Τσουκαλάς Κωσταντίνος)
  22. Έγκριση επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου Ναυπακτίας για το έτος 2025. (εισηγητής κ. Κοτρωνιάς Θωμάς )

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση εργασίας στην Ναύπακτο για το Ολιστικό Σχέδιο Ανακύκλωσης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Ιουνίου 2025, στο Δημαρχείο Ναυπακτίας, συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την οριστικοποίηση του Ολιστικού Σχεδίου Ανακύκλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, Αγρινίου κ.Γιώργος Παπαναστασίου, Ακτίου-Βόνιτσας κ.Θανάσης Κασόλας και Ξηρομέρου κ.Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Δ.Ναυπακτίας κ.Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας – Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Ι.Π.Μεσολογγίου κ.Γιάννης Πασπαλιάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ.Θέρμου κ.Νίκος Κωστακόπουλος και ο Πρόεδρος της 1ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας κ.Ντίνος Ζορμπάς.  Παρόντες ήταν επίσης τεχνικά στελέχη, συνεργάτες και ειδικοί σύμβουλοι με αντικείμενο τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Τις εργασίες συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων, κ.Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενιαίας και συντονισμένης εφαρμογής σύγχρονων πολιτικών ανακύκλωσης, με στόχο τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς στόχους και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία του Ολιστικού Σχεδίου, οι φάσεις εφαρμογής του, καθώς και οι απαραίτητες υποδομές και συνέργειες μεταξύ των ΟΤΑ. Επιπλέον, εξετάστηκαν πρακτικά ζητήματα σχετικά με τη διαλογή στην πηγή, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και η συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην εκπόνηση και υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του Ολιστικού Σχεδίου, θέτοντας την ανακύκλωση στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής του πολιτικής. 

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του Πράσινου Σημείου, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων, και έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την πλήρη και αποτελεσματική λειτουργία όλων των ρευμάτων ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, βιοαπόβλητα).  Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή του μεγάλου Εργοστασίου – Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων να εντείνουν τις προσπάθειες για την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου, με στόχο ένα πιο καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον για την Αιτωλοακαρνανία.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα συνάντηση εργασίας για την πορεία εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Ναυπακτίας  

Published

on

By

Πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νίκος Ραυτόπουλος, στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών του Δήμου, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας, των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας και Διπλωματούχων Μηχανικών Ναυπάκτου και η μελετήτρια-εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κ. Κατερίνα Γεωργούλα με τους συνεργάτες της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική παρουσίαση της μέχρι σήμερα πορείας της μελέτης και συζητήθηκαν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ναυπακτίας αφορά το σύνολο της επικράτειάς του, δηλαδή όλες τις δημοτικές ενότητες: Αντιρρίου, Αποδοτίας, Ναυπάκτου, Πλατάνου, Πυλλήνης και Χάλκειας.

Η εκπόνηση της μελέτης χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με κύριο φορέα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φορέα υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα εγκριθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, καθιστώντας το ένα ισχυρό θεσμικό εργαλείο για την ορθολογική ανάπτυξη του Δήμου, με έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ