Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι συμπορεύονται;

Published

on

Ενώ θα περίμενε κανείς στο μέσο της δημοτικής θητείας οι τόνοι της αντιπολίτευσης να έχουν ανέβει, όπως ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα και το θερμόμετρο, στο δήμο Ναυπακτίας παρατηρείται μια σιωπηλή συμπόρευση, που με πρώτη ματιά δίνει πόντους στον νυν δήμαρχο.

Ομόφωνα ή με μικρές απώλειες περνούν τα περισσότερα θέματα, και δεν αναφερόμαστε στα τυπικά θέματα λειτουργίας του δήμου αλλά στα ουσιαστικά, σε εκείνα δηλαδή που αφορούν τη χάραξη πολιτικής και αφορούν όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον αυτού του τόπου.

Δύσκολα συναντά κανείς αυτό το κλίμα πολιτικής ηρεμίας. Στο δήμο Ναυπακτίας από τη συγκρότησή του έχουμε συνηθίσει τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και σίγουρα αυτή η σιωπή παραξενεύει.                 Στην προσπάθεια λοιπόν ερμηνείας αυτής της κατάστασης μπορούν να διατυπωθούν διάφορες απόψεις και εκδοχές.

Ως βασική αιτία μπορεί να θεωρηθεί η απλή αναλογική που οδήγησε σε αναγκαστικές συνεργασίες τεσσάρων παρατάξεων, οπότε ένα μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος που εκπροσωπούν αυτές οι παρατάξεις έχουν δεσμευτεί ατύπως με ένα «μνημόνιο» συνεργασίας. Εδώ έρχονται να προσθέσουν κάποιοι ότι με το σύστημα αυτό εύκολα η συνεργασία οδηγείται σε αφομοίωση.       Δεν είναι εύκολο, μάλλον είναι αδύνατο, να διατυπώσει κάποιος διαφορετική άποψη, όταν είναι αντιδήμαρχος ή γενικότερα όταν έχει κάποια θέση στη διοίκηση του δήμου.

Αναγκαστικά θα ταυτιστεί με το δήμαρχο.    Ακόμα κι αν η πολιτική που ασκεί είναι δική του, δεν μπορεί να κεφαλοποιήσει το αποτέλεσμα στον ίδιο ή την παράταξη που εκπροσωπεί. Το αποτέλεσμα θα  πιστωθεί στο δήμαρχο κι όχι στον ίδιο ή την παράταξη του. Και το σύστημα της απλής αναλογικής, όπως το βλέπουμε να εφαρμόζεται αυτή την περίοδο στο δήμο μας ευνοεί το δήμαρχο, αφού του δίνει τη δυνατότητα να πιστώνεται όλα τα θετικά, ενώ για τα αρνητικά και τα οποιαδήποτε λάθη έχει επίσης την ευχέρεια εμμέσως πλην σαφώς να τα φορτώνει στους συνεργαζόμενους. Αυτού του είδους λοιπόν οι συνεργασίες αναμφισβήτητα έχουν συμβάλει στο κλίμα πολιτικής ηρεμίας που επικρατεί. Εξάλλου κάποιες από τις συνεργαζόμενες παρατάξεις λόγω της αλλαγής πλέον του εκλογικού συστήματος δύσκολα θα αποφασίσουν να κατέβουν αυτόνομα, άρα η αφομοίωση είναι ένα καλό σενάριο που δίνει προοπτική για την προσωπική επανεκλογή στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Μια άλλη βασική αιτία αποτελεί η πανδημία, που με το δικό της τρόπο «χτύπησε» ακόμα και το δημοτικό συμβούλιο, αφού έδωσε στο δήμαρχο τη δυνατότητα να κάνει τις περισσότερες συνεδριάσεις δια περιφοράς.       Τηλεφωνικά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ούτε διαμορφώνεται άρα ούτε διαχέεται  αντιπολιτευτικό κλίμα. Ακόμα και η διαφωνία χάνεται, δεν την παίρνει είδηση κανείς. Παλαιότερα η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμιζε ασφυκτικά από κόσμο κι από ένταση. Η τηλε- δημοκρατία φαίνεται ότι λειτουργεί ως καταπραϋντικό φάρμακο.

Στις αιτίες θα μπορούσε να συμπεριλάβει κάποιος και τις συνέπειες που έχει προκαλέσει στην Ενωτική Πρωτοβουλία, την μείζονα παράταξη της αντιπολίτευσης, η αιφνίδια απώλεια του κορυφαίου στελέχους της, του  Κώστα Καρακώστα.    Η απώλεια του Καρακώστα  σαφέστατα προκαλεί έλλειμμα στην παραγωγή πολιτικής στο δήμο μας. Είναι φανερό ότι η παράταξη του Τάκη Λουκόπουλου δεν κινείται με σαφή αντιπολιτευτική στρατηγική, κάτι που σίγουρα θα της στοιχίσει, αν σύντομα δεν βρει το βηματισμό της. Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει η ηγεσία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας αν στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα κατέβει αυτόνομα ως παράταξη ή μέσα από ευρύτερο σχήμα που θα προκύψει μέσα από συνεργασίες. Τα στοιχεία αυτά έχουν αποδυναμώσει εντελώς τον αντιπολιτευτικό ρόλο της αυτό το διάστημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι φαίνεται να συμπορεύονται. Αυτό δίνει προβάδισμα στο δήμαρχο, αφού οι αδυναμίες της αντιπολίτευσης  προβάλλονται ως δυνατότητες του δημάρχου.

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στη διάθεση των πολιτών η κλιματιζόμενη αίθουσα του ΚΑΠΗ Ναυπάκτου

Published

on

By

Οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα

Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν.  Για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας έχουν μεριμνήσει για τη διάθεση της εξής κλιματιζόμενης αίθουσας:

  • ΚΑΠΗ Ναυπάκτου | Σμηναγού Πλαστήρα 3, Κεφαλόβρυσο 

Η αίθουσα θα παραμείνει ανοικτή από σήμερα Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 και έως τη λήξη του καύσωνα, από τις 9:00’ και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στους χώρους θα τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής  και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον SARS-COV-2.  Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια παραμονής των πολιτών στους χώρους είναι υποχρεωτική και θα τηρείται η ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Επιπλέον, θα διατίθεται νερό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ, θα παρέχονται οδηγίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Οι πολίτες καλούνται να:

* Αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, με παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον

* Ανανεώνουν τον αέρα με φυσικό ή τεχνητό αερισμό (ανοικτά παράθυρα ή χρήση ανεμιστήρα) των κλειστών χώρων

* Μειώνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εσωτερικού χώρου με τη χρήση κλιματιστικού

* Ντύνονται ελαφριά με λεπτά ρούχα που επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το σώμα

* Ενυδατώνονται με δροσερό νερό κατά προτίμηση και να αποφεύγουν την υπερβολική διατροφή

* Πλένονται με δροσερό νερό για την απομάκρυνση του ιδρώτα και τη διευκόλυνση της απαγωγής θερμότητας από το σώμα.

Ιδιαίτερη φροντίδα για τα αδέσποτα

Με ενέργειες του εντεταλμένου Συμβούλου Δήμου Ναυπακτίας για την εποπτεία και το συντονισμό των αρμοδιοτήτων που αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κ.Ντίνου Ζορμπά, τοποθετήθηκαν ποτίστρες σε κεντρικά σημεία της Ναυπάκτου για τις ημέρες του καύσωνα.  Οι πολίτες καλούνται να συνδράμουν την προσπάθεια του Δήμου ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες με δροσερό νερό όσο θα διαρκούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιάς

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ναυπακτίας, το έμψυχο δυναμικό και τα μηχανήματα, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821»

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος για το Καλοκαίρι 2021 και τιμώντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει σε συνεργασία με το Σύλλογο Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος» τη φωτογραφική Έκθεση του Ηλία Περγαντή «1821».

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ