Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση εργασίας Ν. Φαρμάκη με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Συνάντηση εργασίας με το σύνολο των Δημάρχων και εκπροσώπων των δημοτικών Αρχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2024, στην έδρα της ΠΔΕ στην Πάτρα.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, με στόχο τον συντονισμό των δράσεων και την ενημέρωση των δημοτικών Αρχών σχετικά με την εικόνα προώθησης των έργων, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τον σχεδιασμό νέων έργων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η συνάντηση αυτή γίνεται στην αρχή της νέας θητείας προκειμένου, Περιφέρεια και Δήμοι να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και να συντονίσουν τον «βηματισμό» τους, ακριβώς όπως συνέβη και στο ξεκίνημα της προηγούμενης θητείας όπου αποδείχτηκε ότι μέσα από αυτή τη στενή συνεργασία, την ιεράρχηση προτεραιοτήτων και την αντιμετώπιση των εμποδίων, παρήχθη έργο προς όφελος των πολιτών σε κάθε περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων και των δράσεων που υλοποιούνται από τους Δήμους και έχουν ενταχθεί και συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», επαναλαμβάνοντας ότι η Περιφέρεια στέκει στο πλευρό των Δήμων με κάθε δυνατότητα που διαθέτει, ώστε να παραδοθούν ποιοτικά έργα στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα στον προβλεπόμενο χρόνο.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα παντού. Και επίσης, κοινός μας στόχος είναι πάντα η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η ανάπτυξη του τόπου μας. Γι’ αυτό, ακριβώς όπως κάναμε μέχρι τώρα, έτσι και σε αυτή τη νέα θητεία, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους προκειμένου να μπορούμε να ωριμάζουμε και να ολοκληρώνουμε γρήγορα τα έργα, ώστε νέα έργα να μπαίνουν στη σειρά, ανεβάζοντας διαρκώς τη Δυτική Ελλάδα όλο και ψηλότερα. Από την αρχή αυτής της θητείας είπαμε ότι το σύνθημα που μας εμπνέει και μας καθοδηγεί σε αυτή τη θητεία είναι το “πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά”. Αυτό το σύνθημα, αυτό το συναίσθημα και τελικά, αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να την μοιραστούμε με τους Δήμους που αποτελούν πάντα τους πιο στενούς συνεργάτες μας» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης μετά το τέλος της σύσκεψης.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ολοκληρωμένη επισκόπηση των έργων και των δράσεων που έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην χώρα (μετά τον αντίστοιχο προϋπολογισμό των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας), κυρίως λόγω του εμπροσθοβαρούς προγράμματος έργων που υπήρξε την περίοδο 2019-2021, γεγονός που σηματοδοτεί και την μεγάλη ευθύνη όλων για ολοκλήρωση των έργων μέχρι το τέλος του 2025, ώστε το 2026 που θα ξεκινήσει η νέα πενταετής περίοδος του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, να υπάρξει εκ νέου πλήρης αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων που θα δίνονται για νέα έργα στη Δυτική Ελλάδα.

Ακόμα, ολοκληρωμένη επισκόπηση υπήρξε και ως προς τα έργα και τις δράσεις του ΕΣΠΑ και ιδιαίτερα ως προς την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των έργων του Περιφερειακού Προγράμματος 2014-2020, αλλά και την ταχεία ανταπόκριση στις προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027) με ολοκληρωμένες και ώριμες προτάσεις, καθώς στόχος είναι, μετά την ένταξη κάθε έργου να δίνεται αμέσως η εντολή για τη δημοπράτησή του. Τέλος, ειδική μνεία έγινε στις νέες στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, για τις οποίες όπως είναι γνωστό, απόφαση της Περιφερειακής Αρχής είναι να δημιουργηθούν σχήματα στα οποία θα περιλαμβάνονται όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

“ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία”, φωνάζουν 46 σύλλογοι και Τοπικοί Πρόεδροι

Published

on

By

Η Ναυπακτία είναι ο Δήμος με τις περισσότερες εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην Αιτωλοακαρνανία, αφού εκεί βρίσκονται οι 94 από τις συνολικά 154 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία, συνεισφέροντας σημαντικά από το 2008 έως και σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με όλες τις προαναφερθείσες ανεμογεννήτριες, συνολικής ονομαστικής ισχύος 217,1 MW.
Παρ’ όλα αυτά, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 141 επιπλέον ανεμογεννήτριες σε λόφους και βουνά της Ναυπακτίας, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) εντός δασικών περιοχών, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στα ποτάμια και σταθμός αντλησιοταμίευσης στην τεχνητή λίμνη του Εύηνου (στοιχεία Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΑΕΥ, Απρίλιος 2025: https://geo.rae.gr/), με ότι αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, την τοπική οικονομία-κοινωνία και κατ’ επέκτασιν, την οικονομία της χώρας.
Επιπρόσθετα, στο βόρειο τμήμα της Ναυπακτίας, στα σύνορα με τους Δήμους Καρπενησίου και Μακρακώμης, υπάρχουν άδειες για αιολικούς σταθμούς με δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης, εκτός από το ισοπέδωμα των λόφων, των βουνών, των δασών και των ποταμών της περιοχής, σχεδιάζεται να καλυφθεί με παράκτιες ανεμογεννήτριες το 1/3 του Πατραϊκού κόλπου και σχεδόν όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ναυπακτίας!
Σωρεία δημόσιων διαβουλεύσεων δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικών σταθμών Κατηγορίας A΄ (με ισχύ μεγαλύτερη των 5 MW) με συνολικά 90 ανεμογεννήτριες στην Ναυπακτία -πέραν από τις 94 ήδη εγκατεστημένες- και συγκεκριμένα:

α) το έτος 2025, 5 δημόσιες διαβουλεύσεις για 32 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων κάποιες με ενσωματωμένη αποθήκευση,

β) το έτος 2024, 3 δημόσιες διαβουλεύσεις για 17 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων κάποιες με ενσωματωμένη αποθήκευση,

γ) το έτος 2023, δημόσια διαβούλευση για 13 ανεμογεννήτριες, 

δ) το έτος 2022, 4 δημόσιες διαβουλεύσεις για 24 ανεμογεννήτριες,

ε) το έτος 2021, δημόσια διαβούλευση για 4 ανεμογεννήτριες,
από τις οποίες, 18 ανεμογεννήτριες αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά και θα τοποθετηθούν στο άμεσο μέλλον, αφού λάβουν την άδεια εγκατάστασης, για τις 52, εκκρεμεί η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση, ενώ μόνο οι 20 δεν αδειοδοτήθηκαν περιβαλλοντικά. Επιπλέον, το έτος 2022 περιβαλλοντική αδειοδότηση έλαβαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αιολικοί σταθμοί Κατηγορίας Β΄ (με ισχύ μικρότερη των 5 MW) σε βουνά της Ναυπακτίας, με συνολικά 7 ανεμογεννήτριες.

ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ 

Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά έχει θορυβήσει τους κατοίκους του Δήμου Ναυπακτίας, και ιδιαίτερα από το φθινόπωρο του 2024 έως και σήμερα έχουν απευθυνθεί σε πληρεξούσιο δικηγόρο για την κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων-ενστάσεων σε δημόσιες διαβουλεύσεις κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικών σταθμών στην περιοχή τους, καλύπτοντας οι ίδιοι, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες τα έξοδα πληρωμής του δικηγόρου, προβαίνοντας παράλληλα στην συλλογή υπογραφών (δείτε περισσότερα εδώ: https://forms.gle/xWMuym9s5x7CkSzY9)
Επιπρόσθετα, από τις 15 Μαΐου 2025 απεστάλη στον Δήμο Ναυπακτίας και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες το υπόμνημα 46 συλλόγων και Τοπικών Προέδρων της περιοχής της Ναυπακτίας, με θέμα: «Υπόμνημα για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στην Ναυπακτία – Κάλυψη δαπάνης για σύνταξη τεκμηριωμένων από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), στα πλαίσια 3 δημόσιων διαβουλεύσεων για έργα ΑΠΕ στον Δήμο Ναυπακτίας και στα σύνορα των Δήμων Ναυπακτίας-Καρπενησίου-Μακρακώμης και συνεργασία Δήμων-Περιφερειών για επιστημονική τεκμηρίωση στα πλαίσια των δημόσιων διαβουλεύσεων» (δείτε το υπόμνημα εδώ).
Χαρακτηριστικά το Υπόμνημα καταλήγει στα εξής:

«Έχοντας εκφράσει την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση βιομηχανικών σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και επιθυμώντας να κατατεθούν στις 3 τρέχουσες δημόσιες διαβουλεύσεις επαρκώς τεκμηριωμένες απόψεις-αντιρρήσεις επί των ΜΠΕ των εν λόγω έργων, αιτούμαστε, σε συνέχεια των πρόσφατων, αλλά και παλαιότερων αρνητικών γνωμοδοτήσεων-αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης και των Περιφερειακών Συμβουλίων Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας για διάφορα έργα ΑΠΕ, όπως:

  1. Καλυφθεί από τους Δήμους Ναυπακτίας, Καρπενησίου και Μακρακώμης η δαπάνη για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, κατά της εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ «Κοκκινιάς-Πατήματα» στα σύνορα των 3 Δήμων.

  1. Καλυφθεί από τον Δήμο Ναυπακτίας η δαπάνη για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, κατά της εγκατάστασης των 3 ΑΣΠΗΕ στις θέσεις «Κλόκοβα» & «Στρογγυλόραχη» και του ΜΥΗΕ στην θέση «Ρωμιά».
  2. Καλύπτονται από τον Δήμο Ναυπακτίας οι δαπάνες για την σύνταξη τεκμηριωμένων ενστάσεων πολιτών (έντυπο Δ11), από εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο κατά της μελλοντικής εγκατάστασης οποιουδήποτε βιομηχανικο σταθμού παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ στην περιοχή της Ναυπακτίας.
  3. Υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε να υπάρχει επικοινωνία-συνεργασία των 3 Δήμων και των 2 Περιφερειών με φορείς (περιβαλλοντικές οργανώσεις-σωματεία, πανεπιστήμια κλπ) για την παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών απόψεων και συνεργασία των 3 Δήμων για την από κοινού κάλυψη εξόδων για την νομικές ενέργειες επί των εκάστοτε επικείμενων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των βιομηχανικών σταθμών παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, στην περιοχή των 3 Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, ώστε να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η απόρριψη των περιβαλλοντικών όρων των ανωτέρω έργων από εδώ και στο εξης, συμπορευόμενοι με τις προσπάθειες και τα αιτήματα των πολιτών.
  4. Τα Δασαρχεία Ναυπάκτου, Καρπενησίου, Σπερχειάδας και οι οικείες Διευθύνσεις Δασών να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την έντονη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και την υπάρχουσα υποβάθμιση της περιοχής με τις εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες. Οφείλουν να εξετάζουν ενδελεχώς τα στοιχεία τα οποία κατατίθενται προς περιβαλλοντική αδειοδότηση και να μην γνωμοδοτούν θετικά για καμία απολύτως εγκατάσταση αιολικών σταθμών και έτερων μονάδων ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας εντός των ορίων αρμοδιότητάς τους, προστατεύοντας τα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής.
  5. Οι αδειοδοτούσες αρχές για έργα ΑΠΕ στην περιοχή μας (ήτοι: η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας) όπως και οι αντίστοιχες για την Ευρυτανία και Φθιώτιδα, οφείλουν να μην υπογράψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου μας, να σεβαστούν απόλυτα το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να ζει μέσα σε ένα αδιατάρακτο φυσικό περιβάλλον και όχι να την υποχρεώνουν να συμβιώνει ες αεί με βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Για τον λόγο αυτό, καλούνται να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση οποιουδήποτε αιολικού σταθμού και έτερων μονάδων ΑΠΕ & αποθήκευσης ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας. Επίσης, να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις των πολιτών αλλά και τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών/εκπροσώπων των πολιτών, οι οποίες κατατίθενται στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.»
Kίνημα «ΟΧΙ Αιολικά στην Ναυπακτία»,
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Που είναι η πρέσβειρα Οεο!

Published

on

By

Κοντεύει να βγει ο Μάιος και η νέα πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει ακόμη βρει το δρόμο για την Αθήνα.  Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η εκλεκτή του προέδρου Τραμπ θα φτάσει στην ελληνική πρωτεύουσα μετά το πέρας του καλοκαιριού.

Δύο είναι τα ενδεχόμενα γι’ αυτήν την όχι και τόσο κολακευτική κατάσταση.

Το πρώτο είναι ότι η Αθήνα έχει μικρή αξία στο διπλωματικό χρηματιστήριο του κ.Τραμπ.

Το δεύτερο ότι για κάποιον λόγο οι φίλοι και σύμμαχοί μας θέλουν μια κάποια απόσταση από εμάς αυτό το καυτό καλοκαίρι…

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Αμερικανίδα πρέσβειρα δεν έχει φτάσει ακόμη στη θέση της  (άλλωστε και ο νέος πρέσβης στην Άγκυρα ανέλαβε καθήκοντα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα), αλλά οτι  ο προκάτοχός του παρέμεινε στην θέση του και παρέδωσε κανονικά στον νέο πρέσβη.

Στην  Αθήνα ο κ. Τσούνης αποχώρησε. Υπάρχει αντικειμενικά ένα κενό σε αυτό το επίπεδο. Αλλά και η Ελληνίδα πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον,  όπως μαθαίνουμε,  πρόκειται να αντικατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει μία «περίεργη κατάσταση» που μπορεί να οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους.

Αν η Ελλάδα είχε την αξία που θεωρούμε ότι έχει για τους άλλους, τα όποια προβλήματα θα δημιουργούσε η συγκυρία θα είχαν κατά κάποιον τρόπο τακτοποιηθεί.

Το πρόβλημα προφανώς βρίσκεται στην αξία που έχει η χώρα μας στο διεθνές διπλωματικό χρηματιστήριο.  Εκεί που κερδίζονται και χάνονται καθημερινά οι μάχες.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η Περιήγηση στα Μονοπάτια της Άγριας Ορχιδέας!

Published

on

By

Ένα ξεχωριστό διήμερο σε ένα ονειρικό τοπίο φυσικού κάλλους, στην Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση γνωριμίας με τις άγριες ορχιδέες της περιοχής, στο πλαίσιο του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας «Περιήγηση στον Κορινθιακό», του Προγράμματος “Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 -2020” (ΠΑΑ), Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 – Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία», που υλοποιεί η ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ.

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν ψυχαγωγικά παιχνίδια για τους μικρούς φίλους, πεζοπορία στο δάσος για εξερεύνηση των άγριων ορχιδεών, με την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαο Μουστάκα,  επιμορφωτικό σεμινάριο για τη μορφολογία, την οικολογική σημασία και την ανάγκη διατήρησης των ορχιδεών, και γευσιγνωσία με σαλέπι και τηγανίτες, βασισμένα σε τοπικές συνταγές.

Οι δράσεις συντονίστηκαν από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και στις εκδηλώσεις συμμετείχαν και μέλη της κοινότητας Travel Bloggers Greece, με στόχο την ανάδειξη της πλούσιας βιοποικιλότητας και τη σύνδεσή της με την τοπική πολιτιστική ταυτότητα.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ