Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέδριο  ΚΕΔΕ:  Αρμοδιότητες, χρηματοδότηση, εκλογικό σύστημα οι προτεραιότητες

Published

on

Ολοκληρώθηκε το Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος -ΚΕΔΕ που διεξήχθη στη Ρόδο από 7 έως 9 Νοεμβρίου 2024.

Στο Συνέδριο που τελούσε υπό την αιγίδα και την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η  μεγάλη συμμετοχή – περισσότεροι των 1.500 συνέδρων και παρατηρητών και τις τρεις ημέρες των εργασιών του Συνεδρίου, ανέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον του αιρετού πολιτικού προσωπικού του θεσμού, για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού.

Με βάση το διάλογο που διεξήχθη , το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης της Κ.Ε.Δ.Ε. υιοθέτησε το παρακάτω κείμενο πολιτικών θέσεων και προτάσεων , που αποτελεί το ψήφισμα του Συνεδρίου της Ρόδου.
Το κείμενο αυτό θα τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα υπόψη της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, θα κοινοποιηθεί στο σύνολο των Δήμων της χώρας αλλά και της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού και θα αποτελέσει το πλαίσιο των θέσεων που θα υποστηρίξει η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου που ξεκινά με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη δημιουργία του νέου Κώδικα και της Χάρτας της Αυτοδιοίκησης.

Το κείμενο ψήφισμα του Συνεδρίου αναφέρει μεταξύ άλλων:
“ Για τα μέλη της Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελεί προτεραιότητα η υλοποίηση μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, εντός του 2025. Με έμφαση σε πρώτη φάση στις αρμοδιότητες , τη χρηματοδότηση των δήμων , τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και σε δεύτερη φάση τη συζήτηση για αλλαγή ή όχι του εκλογικού συστήματος.
Μεταρρύθμιση που θα σηματοδοτήσει την Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης , για Ισχυρούς Δήμους, που θα βρίσκονται διαρκώς δίπλα στους πολίτες.

Η Χάρτα και ο Νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης είναι το αναγκαίο αλλά όχι και το μοναδικό βήμα για να αποκτήσουν οι Δήμοι τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία, που θα τους επιτρέψουν να ασκήσουν τις συνταγματικές τους αρμοδιότητες, ώστε να μπει επιτέλους τέλος στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων κι ευθυνών μεταξύ όλων των βαθμίδων του Κράτους, που προκαλεί καθυστερήσεις και λειτουργεί ανασταλτικά στο να υλοποιούνται χρήσιμα έργα και δράσεις προς όφελος τυων τοπικων μας κοινωνιών, προκαλεί προβλήματα και ταλαιπωρία στην καθημερινότητα των πολιτών και γίνεται άλλοθι για λάθη και παραλείψεις , που όλοι μας πληρώνουμε ακριβά.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύεται με την απόφαση- ψήφισμα του Συνεδρίου της ότι θα συμμετάσχει εξαρχής και δημιουργικά στον εθνικό διάλογο για το νέο κώδικα της αυτοδιοίκησης , καταθέτοντας τεκμηριωμένες κι επαρκώς μελετημένες προτάσεις, με όρους υπευθυνότητας, ειλικρίνειας και ισοτιμίας.
Ο διάλογος θεωρούμε ότι πρέπει να διεξαχθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να οδηγήσει σύντομα, σε συγκεκριμένα νομοθετικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για καθυστερήσεις, αντίθετα πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο του παρελθόντος.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε στο Συνέδριο μας ένα κείμενο θέσεων με 10 άξονες, πάνω στο περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης.
Αξιολογούμε ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα πλαίσιο συζήτησης για διαβούλευση κι όχι οριστικές διατάξεις. Η ΚΕΔΕ θα προσέλθει στο διάλογο και θα ανατροφοδοτήσει την πρόταση του ΥΠΕΣ με τις δικές της προτάσεις, θέτοντας ξεκάθαρα τις προτεραιότητες της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
Το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων συγκεκριμένο και συμφωνούμε με τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού ότι ο διάλογος θα έχει τελική ημερομηνία λήξης τις 31-3-2025.
Ζητάμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, που θα λειτουργήσει ως ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης, μεταξύ Κράτους, Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και κοινωνίας των πολιτών.

Oι προτεραιότητές μας
Η Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έχει ξεκάθαρο όραμα για την Αυτοδιοίκηση του 2030. Θέτουμε ως προτεραιότητες για να γίνει πράξη η Επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, την συν-διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη που θα προκρίνει :
• Την κατάρτιση του νέου Κώδικα και της Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, που θα στηρίζεται στην Αποκέντρωση , προβλέποντας ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας και της αυτοδιοίκησης, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε θεσμό του Κράτους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.
• Την κατακόρυφη αύξηση των πόρων της Αυτοδιοίκησης , με περαιτέρω αύξηση των ΚΑΠ με εφαρμογή όσων προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας και ο ν.3852, για Δήμους που θα διαθέτουν λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία και θα υποστηρίζονται από επαρκείς, θεσμοθετημένους πόρους.
• Την ενίσχυση των Δήμων με νέο προσωπικό, προκειμένου να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αρμοδιότητές μας.
• Την ουσιαστική θεσμική και οικονομική αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού πολιτικού προσωπικού των ΟΤΑ.
• Την αξιοποίηση προς όφελος μας των μεγάλων ευκαιριών που δημιουργούν οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη.
• Την ανάδειξη του ισχυρού μας ρόλου στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα ανοικτά κοινωνικά ζητήματα (ασφάλεια, στέγαση, φτώχεια), η ενεργειακή αυτάρκεια, η διαχείριση των υδάτων, κλπ .
• Την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Δήμων , ανεξαρτήτως μεγέθους, με έμφαση στους μικρούς νησιωτικούς και μικρούς ορεινούς Δήμους.
• Την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας σε όλα τα στάδια διαμόρφωσης και εφαρμογής των αποφάσεων και πολιτικών που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, καθώς και στη διαρκή δημόσια λογοδοσία στους πολίτες, για τα πεπραγμένα μας .
• Την αναβάθμιση του αναπτυξιακού μας αποτυπώματος, προκειμένου να αποτελούμε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών , αλλά και πολλαπλασιαστή ισχύος στην εθνική προσπάθεια για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας.
• Την ανάγκη να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις για πόλεις ψηφιακές, “έξυπνες”, “πράσινες” , βιώσιμες και ανθεκτικές στις απειλές της κλιματικής κρίσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακοπές στο χωριό (γράφει η Χριστίνα Καρρά)

Published

on

By

Είπα αυτή την φορά να λειτουργήσω πιο υποστηρικτικά απέναντι στον άνδρα μου και να μην κατεβάσω πάλι μούτρα .Δεν ήθελε να χώσει το χέρι βαθιά στην τσέπη για το καλοκαιρινό μας ταξίδι ,αφού θεωρούσε ότι με τις περσινές διακοπές μας στο Λουτράκι είχε αποκτήσει δια βίου τον τίτλο του υπέρτατου ταξιδευτή !

Η αλήθεια είναι πως μου κόπηκε το γέλιο όταν μου ανακοίνωσε τον φετινό προορισμό.

«Έχει πολλά πλεονεκτήματα αυτός ο τόπος Βιβή ,αρκεί να θέλεις να τα δεις «ήταν η πρώτη του κουβέντα ενώ εγώ κατέρρεα σαν κτήριο ύστερα από ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Μήπως υπερβάλεις Δημοσθένη; Ή ακόμη χειρότερα, μήπως με δουλεύεις Δημοσθένη;»

Ό,τι κι αν έλεγα όμως η απόφαση είχε ήδη παρθεί .Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση μου είπε:

«Το χωριό του καλού μου συναδέλφου λέγεται Κληματαριά και είναι για απαιτητικούς επισκέπτες like us! Νομίζω θα το λατρέψεις «.

«Πλάκα μου κάνεις έτσι ; »  αναφώνησα μόλις με πήγε στον ξενώνα του χωριού

«Τι ακριβώς σε χαλάει ;»με ρώτησε ενώ ταυτόχρονα παραμέριζε ένα βιβλίο με την πεντάλφα στο εξώφυλλο προφανώς ξεχασμένο από τον προηγούμενο επισκέπτη.

«Μήπως πρέπει να νιώθω κι ευγνωμοσύνη που θα κοιμηθώ στο μπουντρούμι που γέννησε η Ρόζμαρι το μωρό της ;»έκανα εξοργισμένη δείχνοντας το επίμαχο βιβλίο .

«Μα είναι υπέροχο κατάλυμα» .

«Ναι, πρέπει να το διαφήμισαν πολύ και στις κατσαρίδες γι’ αυτό κι έχουν μαζευτεί όλες εδώ μέσα !» ούρλιαξα την στιγμή που ένα από αυτά τα σιχαμερά πλάσματα τόλμησε να σκαρφαλώσει μέχρι το μπούστο μου .

«Μην μου πουλάς πνεύμα»  νευρίασε ο σύζυγός μου που εκμεταλλεύτηκε την μεταξύ μας ένταση για να πάει στο καπηλειό του χωριού .

Κατά το βράδυ επέστρεψε αφού προηγουμένως είχε πιει ένα ολόκληρο βαρέλι κρασί .

«Καλώς τον Ορέστη Μακρή» σχολίασα ειρωνικά καθώς προσπαθούσα να απαλλαγώ από μια αράχνη που επέμενε να στήσει το τσαρδί της με θεμέλια τις τρίχες των μαλλιών μου .

Δεν χρειάζεται να σας περιγράψω το πώς κύλησαν οι εφιαλτικές πέντε μέρες που έμεινα στην Κληματαριά .

Αποκομμένη από τον πολιτισμό και την τεχνολογία και με συντροφιά τα καθημερινά ,φάλτσα μαθήματα κλαρίνου του Μαθουσάλα γείτονα άρχισα να νοσταλγώ το σπίτι μου.

Ευτυχώς επέστρεψα …Κι όσο για τις διακοπές ;

Ευχαριστώ δεν θα πάρω , κι εδώ καλά περνάω !

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γυναικοκτονίες

Published

on

By

Πριν λίγες ημέρες, η εκδίκαση της υπόθεσης άγριας γυναικοκτονίας εγγύτατα αστυνομικού τμήματος αναβλήθηκε.

Αυτή η αναβολή νόμιμη, προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Κάτι όμως υποδηλώνει.

Ότι υποθέσεις που αφορούν γυναικοκτονίες, καθυστερούν να εκδικαστούν.

Έτσι η γυναίκα, θύμα αποτρόπαιου εγκλήματος, δολοφονείται και πάλι.

Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν περιπτώσεις ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών. Αποδόθηκαν στην κρατική αδιαφορία.

Οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι.

Η έμφυλη βία και οι γυναικοκτονίες, είναι ειδεχθή εγκλήματα, γνωρίσματα όλων των εποχών.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά.

Η κοινωνία είναι πιο ευαίσθητη σε θέματα βίας κατά των γυναικών.

Αυτό το πέτυχαν οι γυναίκες με τους μακρούς αγώνες τους για την ισότητα των δύο φύλων.

Μπορείς σταδιακά να μειώνεται. Δυστυχώς δεν εξαφανίζεται.

Η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι κτήμα του άνδρα, ενθαρρύνει το δολοφόνο.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τραγικά εγκλήματα δολοφονίας γυναικών, όταν αυτές οδηγήθηκαν στην απόφαση διαζυγίου ή διακοπής σχέσεων.

Σε αυτά τα ακραία φαινόμενα βίας ή πολιτεία προβάλλει την καταστολή.

Η διεθνής έρευνα που ασχολείται με τα φρικτά αυτά εγκλήματα. διαπιστώνει ότι και η αύξηση των ποινών δεν συντελεί στη μείωση.

Αποφεύγεται η πρόληψη.

Μια διαδικασία η οποία επιβάλλεται ν’  αρχίζει από το σχολείο. Και να συνεχίζεται.

Γιατί όπως διαπιστώνεται, η ανθρωποκτονία, διαφέρει από τη γυναικοκτονία.

Η δεύτερη περίπτωση περικλείει απέραντο μίσος. Αυτό είναι απόρροια του φύλου της γυναίκας.  Αποδεικνύεται στις στυγερές μητροκτονίες.

Σ’ αυτές τις σοβαρές καταστάσεις, κάπου υπάρχει αισθητή η ευθύνη των θυμάτων.

Αποφεύγουν να καλέσω την Αστυνομία ή φορέα που βρίσκεται στο πλευρό τους.

Λησμονούν ότι το πρώτο σπρώξιμο, το δυνατό χαστούκι, αναδεικνύει τη βιαιότητα, που οδηγεί σε οδυνηρό τέλος.

Ας μη διαφεύγει.

Της γέμισε το ωραίο της σώμα μώλωπες, το αίμα τρέχει ρυάκι, σπασμένα τα πλευρά, τα άκρα.

Η βεβαίωση. Γλίστρησε από τη σκάλα καθώς κάρφωνε κάδρο στον ολόλευκο τοίχο. Βιώνονται ακόμη οι στερεότυπες αντιλήψεις της κοινωνίας.

Αυτές του στιγματισμού του θύματος.

Ιδιαίτερα στις εξοργιστικές περιπτώσεις σεξουαλικής βίας. Αυτής που αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.

Είναι επιτακτική ανάγκη.

Αλλαγή των ποινών στις γυναικοκτονίες.

Στήριξη των κακοποιημένων γυναικών. Γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Τομές δηλαδή σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών.

Τα μέτρα της πολιτείας δεν επαρκούν, αν η γυναίκες αποφεύγουν να συνεργαστούν.

Ο φόβος του στιγματισμού και των σχολίων, να πάψει να οδηγεί στη ΣΙΩΠΗ.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υποτροφία επ’ ονόματι του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου

Published

on

By

Τήν Παρασκευή 13 Ἰουνίου 2025 στόν προαύλιο χῶρο τοῦ Γυμνασίου τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων Κοτρώνη ἔγινε ἡ τελετή λήξη τῆς Σχολικῆς Χρονιᾶς τοῦ Δημοτικοῦ, Γυμνασίου καί Λυκείου τῶν Ἐκπαιδευτηρίων. Tό προαύλιο ἦταν κατάμεστο ἀπό τούς δασκάλους, τούς μαθητές καί τούς γονεῖς τους.

Στήν ἀρχή τῆς γιορτῆς δόθηκε ἡ ὑποτροφία, δωρεάν φοίτησης, στά Ἐκπαιδευτήρια, ἐπ’ ὀνόματι τοῦ Μητροπολίτου  πού εἶχε ἐξαγγελθῆ τήν Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025, σέ μια τιμητική ἐκδήλωση γιά τά 30 χρόνια ἀρχιερατικῆς διακονίας τοῦ Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ἱεροθέου.

Μετά τήν ἀνακοίνωση τῆς ὑποτροφίας ἀκολούθησαν οἱ σχετικές διαδικασίες, δηλαδή ἐξετάσεις, στίς ὁποῖες ἀναδείχθηκε πρῶτος ὁ μαθητής τῆς Γ΄ Γυμνασίου Κωνσταντῖνος Ἀνδρικόπουλος, ὁ ὁποῖος συγκέντρωσε βαθμολογία ἄνω τοῦ 90% καί ὁ ὁποῖος θά φοιτήση στίς τρεῖς τάξεις τοῦ Λυκείου ἐντελῶς δωρεάν.

Κατά τήν ἐκδήλωση στό Σχολεῖο ὁ Πρόεδρος τῶν Ἐκπαιδευτηρίων κ.Γεώργιος Κοτρώνης ἀνήγγειλε τό γεγονός λέγοντας, ὅτι κατά τήν τιμητική ἐκδήλωση τῆς 6ης Μαρτίου, στήν ὁποία παρουσιάστηκε ἕνα βίντεο γιά τόν Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεο, πού ἑτοίμασαν μαθητές τῶν Σύγχρονων Ἐκπαιδευτηρίων, ὑπό τήν καθηδήγηση τῶν καθηγητῶν τους, ζήτησε ἀπό τόν Μητροπολίτη νά δεχθῆ νά δοθῆ τό ὄνομά του σέ μιά ὑποτροφία τῶν Ἐκπαιδευτηρίων, ἡ ὁποία θά δίνεται κάθε χρόνο μετά ἀπό εἰδικές ἐξετάσεις καί εὐχαρίστησε τόν Μητροπολίτη πού δέχθηκε αὐτήν τήν πρόταση. Στήν συνέχεια κάλεσε τόν Σεβασμιώτατο νά παραδώση τήν ὑποτροφία στόν μαθητή.

Στήν παράκληση νά προσφωνήση τούς παρόντας ἐξέφρασε τήν τιμή γιά τήν πρωτότυπη αὐτή προσφορά καί εὐχήθηκε στόν ὑπότροφο νά ἐξακολουθῆ νά εἶναι καλός μαθητής καί νά ἔχει ἐπιτυχίες στήν ζωή του. Ἔπειτα, άναφερόμενος σέ ὅλους τούς παρισταμένους πού ἀνῆκαν σέ ὅλες τίς γεννιές ὑπενθύμησε αὐτό πού γινόταν στήν ἀρχαία Σπάρτη κατά τίς ἑορτές πού ἀπαγγέλλονταν ἀπό τρεῖς χορούς οἱ στίχοι. Ὁ χορός τῶν γερόντων ἔλεγε «Ἀμμές ποκ’ ἧμες ἄλκιμοι νεανίαι», (ἤμασταν κάποτε ρωμαλέοι νεανίες), ὁ χορός τῶν μεσηλίκων ἀνδρῶν ἔλεγε «Ἀμμές δε γ’ εἰμές αἰ δε λῇς πεῖραν λαβέ» ( ἐμεῖς εἴμαστε τώρα, ἄν θέλεις δοκίμασε) καί ὁ χορός τῶν παιδιῶν ἔλεγαν : «Ἀμμὲς δέ γ’ ἐσσόμεθα πολλῷ κάρρονες», ( Ἐμεῖς θα γίνουμε πολλοί καλύτεροι).

Εὐχήθηκε οἱ σημερινοί νέοι μαθητές νά γίνουν «πολλῷ κάρρονες» ἀπό ἐμᾶς τούς μεγαλύτερους.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ