Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνέντευξη Δαβανέλλου εφ’ όλης της ύλης

Published

on

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας  Θέμης Δαβανέλλος την Τρίτη 21 Ιουλίου, στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Παρόντες στην συνέντευξη ήταν ο Γραμματέας και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας Μπακατσιάς  Βασίλης και Κων/νος Αναδιώτης.

Αναμένεται ύφεση από το φθινόπωρο

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε αρχικά στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λόγω της πανδημίας  και στις κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της Ομοσπονδίας για ένταξη νέων ΚΑΔ  επιχειρήσεων που πλήττονται αλλά και στις προτάσεις  που έγιναν με στόχο την ενίσχυση των επαγγελματιών της περιοχής,  γεγονός που είχε μεγάλη απήχηση στα μέλη της Ομοσπονδίας.

Ακολούθως  έκανε αναφορά στην πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ  για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην αγορά εμφανίζοντας  ευρήματα της έρευνας, σχετικά με την  μείωση του τζίρου στους επαγγελματίες, με  οκτώ  στους  δέκα  να δηλώνουν πανελλαδικά ότι  φτάνει το 46%.

Επίσης σημείωσε ότι δύο στους δέκα επαγγελματίες δεν έχουν την δυνατότητα διατήρησης του προσωπικού που θα μειωθεί,  ενώ τέσσερις στους δέκα επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις  φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας,  έξι στις δέκα επιχειρήσεις δεν είναι ικανοποιημένες  από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.

Ο κ. Δαβανέλλος έκανε λόγο για βαθιά ύφεση στην οικονομία, καθώς τα μέτρα δεν είναι προσαρμοσμένα επαρκώς για μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την πλειοψηφία στην ελληνική οικονομία,  τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συγκροτημένη και στοχευμένη στήριξη από το κράτος προς τις επιχειρήσεις αυτές.

Σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ότι δεν στηρίχτηκε ο Εμπορικός σύλλογος της Ναυπάκτου, παρότι υπήρξε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για κάποια διαφημιστική καμπάνια,  δημιουργία αφίσας κ.α,  αφήνοντας αιχμές τόσο για τον Δήμο Ναυπακτίας όσο και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολούθησε η αναφορά του στην δημιουργία  της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου Ναυπακτίας, με την προβολή του σχετικού video σε πρόσφατη εκδήλωση στο λιμάνι,  σημειώνοντας  ότι ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση αλλά και μετά τη δημιουργία του πάλι δεν πέρασε από την Επιτροπή Τουρισμού, ως όφειλε.

Προβλέπω έργα στο λιμάνι μέχρι τον Σεπτέμβριο

Σχετικά με το θέμα της ανάπλασης, έκανε μία αναδρομή, θυμίζοντας την  συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα και του προϊσταμένου τότε της τεχνικής υπηρεσίας  Γιώργου Κέστου, πέρυσι τον Ιούλιο,  όπου ζητήθηκε να γίνει ενημέρωση για το έργο και ταυτόχρονα κατατέθηκε πρόταση της Ομοσπονδίας το έργο της ανάπλαση να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Δυστυχώς, τόνισε ο πρόεδρος, οι φόβοι της Ομοσπονδίας επιβεβαιώθηκαν για τις παθογένειες που εμφανίστηκαν στην συνέχεια και από το Σεπτέμβριο έφτασε η ανάπλαση να ξεκινήσει τον Ιανουάριο,  καθώς η κυκλοφοριακή ρύθμιση για την οδό Τζαβέλα ήρθε τότε και με ορίζοντα να λήγει την 15η Σεπτεμβρίου.

Αυτό μαζί με τα προβλήματα στο έργο, δίνει στο περιθώριο στον εργολάβο να ολοκληρώσει μέχρι 15 Σεπτεμβρίου την ανάπλαση στο λιμάνι.

Σημείωσε ότι γίνεται συλλογή υπογραφών από τα μέλη της Ομοσπονδίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα αυτά τα οποία στη διάρκεια της υλοποίησης του έργου της ανάπλασης στην οδό Μπότσαρη γίνονται.

Υπενθύμισε επίσης ότι υπήρξε δέσμευση του Δημάρχου για την ολοκλήρωση του έργου στο λιμάνι μέχρι τις 15 Ιουλίου, καταγεγραμμένη στα πρακτικά του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια,  αιτιολογώντας την ανακοίνωση που τις προηγούμενες ημέρες εξέδωσε η Ομοσπονδία ζητώντας την άμεση λύση του θέματος και την ολοκλήρωση του έργου, έκανε αναφορά και στις δημοτικές παρατάξεις που δεν πήραν σαφή θέση για το θέμα, πλην της  δημοτικής παράταξης  Κοτσάνα, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στα περί “χάλαρης μνήμης”, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει για τον ίδιο τον κ. Κοτσανά, καθώς ξεχνά ότι  ήταν αντιδήμαρχος στην προηγούμενη δημοτική αρχή και έχει ευθύνη για όλα αυτά.

Μείωση τζίρου 60% στη Ναύπακτο

Σε ερώτηση του Nafsweek  αν υπάρχουν κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με την απώλεια τζίρου των επαγγελματιών  κατά την περίοδο του έργου της ανάπλασης μας απάντησε ότι:  τόσο οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Μπότσαρη αλλά και στην οδό Τζαβέλα, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ανάπλαση,  εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό που φτάνει στο 60%. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε  και στην μείωση των προσλήψεις νέων ατόμων για την καλοκαιρινή σεζόν, με ότι αυτό σημαίνει, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται βαθιά ύφεση στην οικονομία από το φθινόπωρο.

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 132 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 132ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   «Σε συναγερμό θα έπρεπε να είναι η δημοτική αρχή!» :

Στις 24 Ιουλίου «βγήκαν στον αέρα» οι πρώτες έξι Προσκλήσεις του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Στο ερώτημα πόσο έτοιμοι είμαστε, απαντά στο Nafsweek  ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών  υπηρεσιών Κώστα Καρακώστας…

#   Πως θα ανοίξουν τα σχολεία :

Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας την  ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να ακουστεί στις 7 Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης του χώρου στις νεροτσουλήθρες:

Μετά από την απομάκρυνση των υπολειμμάτων των εγκαταστάσεων και των επικίνδυνων πλέον κατασκευών για τις νεροτσουλήθρες, ο Δήμος Ναυπακτίας συνεχίζει τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου…

#  Νέο Εξοικονομώ: Χρονοδιάγραμμα αιτήσεων ανά Περιφέρεια.  Επιδότηση έως 85% :

Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα. Οι αιτήσεις ανά    περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου…

#  Ποιος άλλος κινδυνεύει από τον κορωνοϊό;   (Άρθρο) :

Ο φετινός    χειμώνας θα είναι ίσως από τους δυσκολότερους των τελευταίων ετών, αφού η ανεργία και οι μικροί τζίροι των επιχειρήσεων είναι δεδομένοι…

Δεκαπενταύγουστος: το… «Πάσχα του καλοκαιριού» :

Μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας υπάρχει δογματική διαφορά σχετικά με την Κοίμηση της Θεοτόκου…

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο και σύγχρονες εφαρμογές για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

«Ο τόπος μας διηγείται την ιστορία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Ήρθε η ώρα, με σύγχρονα μέσα, να αναδείξουμε την ταυτότητά και τον ρόλο της Δυτικής Ελλάδας. Εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ δράσεις  που θα προβάλλουν τη γη του Ολυμπισμού, της φλόγας της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Οι επετειακές εκδηλώσεις του 2021 είναι η αφορμή ώστε η Δυτική Ελλάδα να μεταδώσει απ άκρη σ’ άκρη το μήνυμα  ότι είναι η Γη της  Φλόγας της λευτεριάς και των μεγάλων αγώνων για την αναγέννηση της πατρίδας».

Αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 με αφορμή την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» της πράξης «Ψηφιακό σύστημα πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Βάσει αυτής, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτεί με 1,9 εκατ. ευρώ την αξιοποίηση  σύγχρονων τεχνολογιών για την ανάδειξη του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την ελληνική επανάσταση του 1821.

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η ανάπτυξη ηλεκτρονικών υποδομών, σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών. Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιούνται ψηφιακές οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες για την δημιουργία ψηφιακού θεματικού πάρκου, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και θεματικές παραγωγές όπως η δημιουργία ντοκιμαντέρ με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και μνημείων της περιοχής, ιστορικών γεγονότων και αναφορών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία  Ψηφιακού  Θεματικού  Πάρκου,  που θα αποτελείται από θεματικούς σταθμούς και θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Δυτική Ελλάδα.  Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα περιοδεύσει σε τουλάχιστον δέκα επιλεγμένες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας κι έπειτα θα στεγαστεί σε δύο εμβληματικές πόλεις στα Καλάβρυτα και το Μεσολόγγι.

Επίσης, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε περισσότερα από 2.500 σημεία ιστορικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Σε αυτά θα αποκτούν πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών (tablets, PDAs, κλπ.)  και ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχοντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία για τους χρήστες.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί υποδομές που αναδεικνύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν το μέλλον. Πρόκειται για δράσεις που πέρα από την ιστορική, παιδαγωγική και πολιτισμική αξία που έχουν,  αναμένεται να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας επισκέπτες και διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν» ανέφερε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Βοηθός Περιφερειάρχη για το Συντονισμό των Εκδηλώσεων της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, Ανδρέας Φίλιας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ