Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για πολιτική προστασία και Κλεισθένη

Published

on

Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά την θερινή παύση την Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, στο Δημαρχείο της Ξάνθης.

Η τελευταία Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά, την 25η Ιουλίου στη Ραφήνα. Ο χρόνος που μεσολάβησε κάθε άλλο παρά χρόνος θερινής ανάπαυλας ήταν για τους Δημάρχους.

Όχι μόνο γιατί οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας των Δήμων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο γιατί επρόκειτο για έναν προεκλογικό Αύγουστο, αλλά επιπλέον διότι η έναρξη εφαρμογής του Κλεισθένη1 την 19η Ιουλίου έφερνε όλες τις προηγούμενες μέρες στην επιφάνεια σειρά πρωτόγνωρων ζητημάτων εφαρμογής του.

Η ΚΕΔΕ που επιλέγει για μια ακόμη φορά, να συνεδριάσει στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, είχε στην ατζέντα της δύο κύρια θέματα.

Το 1ο θέμα ήταν η πολιτική προστασία και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, “ξέχασε” την Αυτοδιοίκηση και αγνόησε παντελώς τους Δήμους στις εξαγγελίες του για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας.

Για τους Αιρετούς το ζήτημα φέρει σημαντική προτεραιότητα και δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν ακόμα μία συγκεντρωτική οπισθοδρόμηση του Κεντρικού Κράτους, ειδικά σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Το 2ο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι παράμετροι εκ της αλλαγής σκυτάλης στο ΥΠΕΣσε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κλεισθένη1.

Ως προς τα πιο διαδικαστικά, η ΚΕΔΕ πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε λίγες ημέρες.

Σημαντική κρίνεται η πρώτη σύσκεψη που θα έχει η ΚΕΔΕ με τον Αλέξη Χαρίτση.

Η καθιερωμένη συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων κάθε νέου ΥΠΕΣ, αυτή τη φορά αποκτά διάσταση που ξεπερνά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αν  και οι Δήμαρχοι και Υπουργός δεν θα συσκεφθούν πρώτη φορά, καθώς έχουν επανειλημμένως συνεργαστεί θεσμικά τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως, αναμένεται η συζήτηση να μπει κατευθείαν “στα βαθιά”, στην ουσία των προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, με προτεραιότητα τις εκλογικές διατάξεις του «Κλεισθένη1».

Θ. Παπαθανάσης: «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας»

Ο τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Θανάσης Παπαθανάσης, δήλωσε κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη:

«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας.  Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας ενώ είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός δομημένου θεσμικού πλαισίου για σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό προχωρά στην υλοποίηση μιας ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ όπου θα προσκληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Το συμπέρασμα της συνεδρίασης ύστερα και από τις τοποθετήσεις τεχνοκρατών είναι η ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας καθώς και η δημιουργία μηχανισμών διασύνδεσης των φορέων που συμμετέχουν στην επίλυση ενός έκτακτου γεγονότος. Τέλος σημαντική είναι η αξιολόγηση των κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε Δήμο μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας γιατί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», κατέληξε ο        κ . Παπαθανάσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πλατεία της Κ. Δάφνης εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο

Published

on

By

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας για το έργο Ανάπλασης-Ανάδειξης του κοινόχρηστου χώρου της Κάτω Δάφνης στη θέση Αγία Παρασκευή και εντάσσεται προς χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Με προϋπολογισμό 255.000 ευρώ, η μελέτη του έργου που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις επιστρώσεων με κυβόλιθους, φυτεύσεις και διαμορφώσεις χώρων πρασίνου με τοποθέτηση δέντρων, αλλά και διαμόρφωση δύο επιπέδων που η καθεμία αντιστοιχεί στις εκάστοτε εισόδους του Ιερού Ναού.

«Επιθυμία και στόχευσή μας ήταν εξαρχής να εξυπηρετήσουμε τη βασική ανάγκη της Κοινότητας, που δεν είναι άλλη από την ενεργοποίηση του κοινόχρηστου χώρου και την ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς της καθημερινότητας των κατοίκων», ανέφερε με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης για να προσθέσει πως «εργαστήκαμε από κοινού με τα στελέχη των Υπηρεσιών μας, την Κοινότητα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες.  Η απόφαση του Πράσινου Ταμείου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ