Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για πολιτική προστασία και Κλεισθένη

Published

on

Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά την θερινή παύση την Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, στο Δημαρχείο της Ξάνθης.

Η τελευταία Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά, την 25η Ιουλίου στη Ραφήνα. Ο χρόνος που μεσολάβησε κάθε άλλο παρά χρόνος θερινής ανάπαυλας ήταν για τους Δημάρχους.

Όχι μόνο γιατί οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας των Δήμων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο γιατί επρόκειτο για έναν προεκλογικό Αύγουστο, αλλά επιπλέον διότι η έναρξη εφαρμογής του Κλεισθένη1 την 19η Ιουλίου έφερνε όλες τις προηγούμενες μέρες στην επιφάνεια σειρά πρωτόγνωρων ζητημάτων εφαρμογής του.

Η ΚΕΔΕ που επιλέγει για μια ακόμη φορά, να συνεδριάσει στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, είχε στην ατζέντα της δύο κύρια θέματα.

Το 1ο θέμα ήταν η πολιτική προστασία και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, “ξέχασε” την Αυτοδιοίκηση και αγνόησε παντελώς τους Δήμους στις εξαγγελίες του για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας.

Για τους Αιρετούς το ζήτημα φέρει σημαντική προτεραιότητα και δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν ακόμα μία συγκεντρωτική οπισθοδρόμηση του Κεντρικού Κράτους, ειδικά σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Το 2ο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι παράμετροι εκ της αλλαγής σκυτάλης στο ΥΠΕΣσε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κλεισθένη1.

Ως προς τα πιο διαδικαστικά, η ΚΕΔΕ πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε λίγες ημέρες.

Σημαντική κρίνεται η πρώτη σύσκεψη που θα έχει η ΚΕΔΕ με τον Αλέξη Χαρίτση.

Η καθιερωμένη συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων κάθε νέου ΥΠΕΣ, αυτή τη φορά αποκτά διάσταση που ξεπερνά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αν  και οι Δήμαρχοι και Υπουργός δεν θα συσκεφθούν πρώτη φορά, καθώς έχουν επανειλημμένως συνεργαστεί θεσμικά τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως, αναμένεται η συζήτηση να μπει κατευθείαν “στα βαθιά”, στην ουσία των προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, με προτεραιότητα τις εκλογικές διατάξεις του «Κλεισθένη1».

Θ. Παπαθανάσης: «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας»

Ο τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Θανάσης Παπαθανάσης, δήλωσε κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη:

«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας.  Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας ενώ είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός δομημένου θεσμικού πλαισίου για σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό προχωρά στην υλοποίηση μιας ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ όπου θα προσκληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Το συμπέρασμα της συνεδρίασης ύστερα και από τις τοποθετήσεις τεχνοκρατών είναι η ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας καθώς και η δημιουργία μηχανισμών διασύνδεσης των φορέων που συμμετέχουν στην επίλυση ενός έκτακτου γεγονότος. Τέλος σημαντική είναι η αξιολόγηση των κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε Δήμο μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας γιατί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», κατέληξε ο        κ . Παπαθανάσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Συνεδρίασε σήμερα το πρωί Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, στο Δημαρχείο του Δήμου Ναυπακτίας, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Δημάρχου κ. Βασίλη Γκίζα.

Τα θέματα που εξετάστηκαν αφορούσαν τόσο στα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να εκδηλωθούν και στην ετοιμότητα και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς επίσης και στον καλύτερο συντονισμό των φορέων για την αντιμετώπιση των κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό την περίοδο 2023-2024.

Παρόντες ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ.Θωμάς Κοτρωνιάς και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Γιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ.Γιάννης Κουσαρίδας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπάκτου κ.Θάνος Χριστοβασίλης, εκ μέρους του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου συμμετείχε ο κ.Σπύρος Τριανταφύλλου, ο Διοικητής Τμήματος Τροχαίας κ.Γιάννης Κοντογιάννης, η Προϊσταμένη Λιμενικού Σώματος Ναυπάκτου κ.Μαρία Θωμοπούλου, ο Δασάρχης Ναυπάκτου κ.Γιώργος Ράπτης, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δ.Ναυπακτίας κ.Λαμπρινή Σερεμέτη, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δ.Ναυπακτίας κ.Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο Προϊστάμενος Τεχνικού Τμήματος ΔΕΥΑΝ κ.Χρήστος Παπακωστόπουλος, εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχε ο κ.Κώστας Αγγελόπουλος και εκ μέρους της Εθελοντικής Ομάδας «Ελληνοαμερικανική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης» ο κ.Δημήτρης Καλογερόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά σύντομα το έργο αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην οδό Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκινά σύντομα το έργο αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).  Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο προβλέπει την κατάργηση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης αμιάντου και την αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές.  Μάλιστα, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των παροχών,  θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού Αθανασιάδη Νόβα (από τη συμβολή με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως) δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων.

Βασίλης Γκίζας: «Ένα ακόμη περιβαλλοντικό έργο που θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα της ζωής μας»

Με δήλωσή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας σημείωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, που είτε έχουμε ήδη εκτελέσει είτε έχουμε δρομολογήσει ως δημοτική αρχή, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών μας και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΦΑΚΕΛΟΣ Περιβάλλον: Τα πεπραγμένα και οι στοχεύσεις της «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Published

on

By

Η «Συνεργασία Πολιτών» του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, παρουσιάζει τα πεπραγμένα και τις στοχεύσεις της για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Όπως επισημαίνεται από την παράταξη: «Το όραμά μας βασίζεται στα ήδη πεπραγμένα μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ