Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για πολιτική προστασία και Κλεισθένη

Published

on

Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά την θερινή παύση την Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, στο Δημαρχείο της Ξάνθης.

Η τελευταία Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά, την 25η Ιουλίου στη Ραφήνα. Ο χρόνος που μεσολάβησε κάθε άλλο παρά χρόνος θερινής ανάπαυλας ήταν για τους Δημάρχους.

Όχι μόνο γιατί οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας των Δήμων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο γιατί επρόκειτο για έναν προεκλογικό Αύγουστο, αλλά επιπλέον διότι η έναρξη εφαρμογής του Κλεισθένη1 την 19η Ιουλίου έφερνε όλες τις προηγούμενες μέρες στην επιφάνεια σειρά πρωτόγνωρων ζητημάτων εφαρμογής του.

Η ΚΕΔΕ που επιλέγει για μια ακόμη φορά, να συνεδριάσει στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, είχε στην ατζέντα της δύο κύρια θέματα.

Το 1ο θέμα ήταν η πολιτική προστασία και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, “ξέχασε” την Αυτοδιοίκηση και αγνόησε παντελώς τους Δήμους στις εξαγγελίες του για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας.

Για τους Αιρετούς το ζήτημα φέρει σημαντική προτεραιότητα και δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν ακόμα μία συγκεντρωτική οπισθοδρόμηση του Κεντρικού Κράτους, ειδικά σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Το 2ο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι παράμετροι εκ της αλλαγής σκυτάλης στο ΥΠΕΣσε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κλεισθένη1.

Ως προς τα πιο διαδικαστικά, η ΚΕΔΕ πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε λίγες ημέρες.

Σημαντική κρίνεται η πρώτη σύσκεψη που θα έχει η ΚΕΔΕ με τον Αλέξη Χαρίτση.

Η καθιερωμένη συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων κάθε νέου ΥΠΕΣ, αυτή τη φορά αποκτά διάσταση που ξεπερνά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αν  και οι Δήμαρχοι και Υπουργός δεν θα συσκεφθούν πρώτη φορά, καθώς έχουν επανειλημμένως συνεργαστεί θεσμικά τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως, αναμένεται η συζήτηση να μπει κατευθείαν “στα βαθιά”, στην ουσία των προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, με προτεραιότητα τις εκλογικές διατάξεις του «Κλεισθένη1».

Θ. Παπαθανάσης: «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας»

Ο τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Θανάσης Παπαθανάσης, δήλωσε κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη:

«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας.  Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας ενώ είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός δομημένου θεσμικού πλαισίου για σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό προχωρά στην υλοποίηση μιας ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ όπου θα προσκληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Το συμπέρασμα της συνεδρίασης ύστερα και από τις τοποθετήσεις τεχνοκρατών είναι η ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας καθώς και η δημιουργία μηχανισμών διασύνδεσης των φορέων που συμμετέχουν στην επίλυση ενός έκτακτου γεγονότος. Τέλος σημαντική είναι η αξιολόγηση των κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε Δήμο μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας γιατί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», κατέληξε ο        κ . Παπαθανάσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη ΔΕΘ ο Θ. Παπαθανάσης

Published

on

By

«Μόνο με Ανάπτυξη θα δημιουργηθούν νέες δουλειές για να μείνουν οι νέοι στον τόπο μας», δήλωσε ο Θανάσης Παπαθανάσης τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Ο Θανάσης Παπαθανάσης  τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη για την 83η ΔΕΘ συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση της ΚΕΔΕ με θέμα: “Ο ρόλος και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού στην επαναχάραξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας στη χώρα μας”

Επίσης επισκέφθηκε τα περίπτερα της Αιτωλοακαρνανίας στη Διεθνή Έκθεση όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες.

«Ο τόπος μας είναι ευλογημένος και διαθέτει εξαιρετικούς ανθρώπους και επιχειρηματίες. Χρειάζεται όμως ολοκληρωμένο σχέδιο, συντονισμός και ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων για να πετύχουμε την Ανάπτυξη και την Εξωστρέφεια. Μόνο έτσι θα ενισχυθεί το οικονομικό προϊόν, θα δημιουργηθούν νέες δουλειές για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταβολή κοινωνικού επιδόματος σε 300.000 δικαιούχους

Published

on

By

Σε 306.196 δικαιούχους θα πληρωθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – ΚΕΑ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας που ενέκρινε την πληρωμή.

Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Αχτσιόγλου εγκρίνεται η μεταφορά πίστωσης συνολικού ποσού 68.948.019,75 ευρώ για την πληρωμή μηνός Σεπτεμβρίου σε 306.196 δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Για την ημέρα πληρωμής θα βγει νεότερη απόφαση αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμής θα γίνει μεταξύ 25 και 28 Σεπτεμβρίου.

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι δικαιούχοι:

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα.

Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.

Το ΚΕΑ συνδέεται επίσης με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Η πληρωμή του ΚΕΑ, όπως γίνεται κάθε φορά θα πραγματοποιηθεί με πίστωση εξ’ ημισείας στο λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο πόδι και πάλι η Χάλκεια

Published

on

By

Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και πάλι στις «επάλξεις» βρίσκονται οι κάτοικοι της Χάλκειας. Αυτή τη φορά δεν είναι η αδειοδότηση για την μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιορευστά, αλλά μια άλλη «επένδυση» στην ενέργεια, με καύση μεθανίου, καθώς εταιρεία προχωρά σε αδειοδοτήσεις για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από μεθάνιο, στην Γαβρολίμνη.

Άμεσα σήμανε συναγερμός στους κατοίκους, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γαβρολίμνης  Κωστή Δεληγιάννη να συγκαλεί  γενική συνέλευση των κατοίκων και προέδρων των όμορων κοινοτήτων. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο πρώην δημαρχείο Χάλκειας, όπου και έδωσαν το «παρών» οι πρόεδροι των Τ. Κοινοτητών κ. Δεληγιάννης(Γαβρολίμνης), ο κ. Βαλμάς (Κάτω Βασιλική), ο κ. Γεωργούλας (Άνω Βασιλική) και ο κ. Καλαβρουζιώτης (Καλαβρούζα). Παρευρέθηκαν επίσης κάτοικοι και επιχειρηματίες τις περιοχής.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαβρολίμνης Κωστής Δεληγιάννης παρουσίασε στους κατοίκους τις ενέργειες που έχει προχωρήσει η  εταιρία για να λάβει άδεια κατασκευής και λειτουργίας της συγκεκριμένης «επένδυσης» στην περιοχή και ταυτόχρονα πρότεινε όπως άμεσα  συζητηθεί  το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας και σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων να προχωρήσουν σε ένα κοινό ψήφισμα δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση και λειτουργία την μονάδας αυτής.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας δεν παραβρέθηκε κανένας εκπρόσωπος στην συνέλευση, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά. Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εξελίξεις επί του σοβαρού θέματος της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Χάλκειας, με τους κατοίκους να είναι αποφασισμένοι και για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ