Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για πολιτική προστασία και Κλεισθένη

Published

on

Πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά την θερινή παύση την Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018, στο Δημαρχείο της Ξάνθης.

Η τελευταία Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά τη φονική πυρκαγιά, την 25η Ιουλίου στη Ραφήνα. Ο χρόνος που μεσολάβησε κάθε άλλο παρά χρόνος θερινής ανάπαυλας ήταν για τους Δημάρχους.

Όχι μόνο γιατί οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας των Δήμων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο γιατί επρόκειτο για έναν προεκλογικό Αύγουστο, αλλά επιπλέον διότι η έναρξη εφαρμογής του Κλεισθένη1 την 19η Ιουλίου έφερνε όλες τις προηγούμενες μέρες στην επιφάνεια σειρά πρωτόγνωρων ζητημάτων εφαρμογής του.

Η ΚΕΔΕ που επιλέγει για μια ακόμη φορά, να συνεδριάσει στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, είχε στην ατζέντα της δύο κύρια θέματα.

Το 1ο θέμα ήταν η πολιτική προστασία και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, “ξέχασε” την Αυτοδιοίκηση και αγνόησε παντελώς τους Δήμους στις εξαγγελίες του για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας.

Για τους Αιρετούς το ζήτημα φέρει σημαντική προτεραιότητα και δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν ακόμα μία συγκεντρωτική οπισθοδρόμηση του Κεντρικού Κράτους, ειδικά σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Το 2ο θέμα που συζητήθηκε, ήταν οι παράμετροι εκ της αλλαγής σκυτάλης στο ΥΠΕΣσε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κλεισθένη1.

Ως προς τα πιο διαδικαστικά, η ΚΕΔΕ πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις σχετικά με την παρουσία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε λίγες ημέρες.

Σημαντική κρίνεται η πρώτη σύσκεψη που θα έχει η ΚΕΔΕ με τον Αλέξη Χαρίτση.

Η καθιερωμένη συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων κάθε νέου ΥΠΕΣ, αυτή τη φορά αποκτά διάσταση που ξεπερνά τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αν  και οι Δήμαρχοι και Υπουργός δεν θα συσκεφθούν πρώτη φορά, καθώς έχουν επανειλημμένως συνεργαστεί θεσμικά τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως, αναμένεται η συζήτηση να μπει κατευθείαν “στα βαθιά”, στην ουσία των προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, με προτεραιότητα τις εκλογικές διατάξεις του «Κλεισθένη1».

Θ. Παπαθανάσης: «Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας»

Ο τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ Θανάσης Παπαθανάσης, δήλωσε κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην Ξάνθη:

«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει  τα μέγιστα στην Πολιτική Προστασία της χώρας μας.  Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την κατάρτιση του νέου μοντέλου Πολιτικής Προστασίας ενώ είναι επιβεβλημένη η ανάγκη ενός δομημένου θεσμικού πλαισίου για σχεδιασμό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό προχωρά στην υλοποίηση μιας ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο της ΔΕΘ όπου θα προσκληθούν να συμμετέχουν επιστήμονες καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Το συμπέρασμα της συνεδρίασης ύστερα και από τις τοποθετήσεις τεχνοκρατών είναι η ανάγκη αλλαγής του μοντέλου λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας καθώς και η δημιουργία μηχανισμών διασύνδεσης των φορέων που συμμετέχουν στην επίλυση ενός έκτακτου γεγονότος. Τέλος σημαντική είναι η αξιολόγηση των κινδύνων που υπάρχουν σε κάθε Δήμο μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας γιατί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», κατέληξε ο        κ . Παπαθανάσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ