Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνταξιούχων αναδρομικά

Published

on

Πολιτόπουλος-Βασίλης-ΤΟΜΕΣ

Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, ένα γεγονός που δυστυχώς καλπάζει, υποτιμάται.

Αριθμούνται σήμερα νομοί που ένας στους τρεις κατοίκους, διανύει το εξηκοστό πέμπτο και άνω έτος της ηλικίας του. Προηγούμενες δημοσιογραφικές έρευνες, αυτή την εξέλιξη, την τοποθετούσαν γύρω στο 2050.

Βέβαια αναδεικνύονται σημαντικές χωρικές διαφοροποιήσεις αλλά αυτές απλά μετριάζουν μια επικίνδυνη πραγματικότητα.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των δημοσιογράφων εκτιμούν ότι μετά από μια τριακονταετία, οι πάνω από το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, έρχονται αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα φροντίδας.

Από το ένα μέρος η πολυπληθής κοινωνία των γερόντων, από το άλλο η αδυναμία των εργαζομένων να  συντηρήσουν το μεγάλο πλήθος των συνταξιούχων.

Αυτό φαίνεται και σήμερα με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Δεν προσλαμβάνονται νέοι υπάλληλοι που οι κρατήσεις τους τροφοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το αδιέξοδο που παρατηρείται, παραπέμπει στο μειωμένο ενδιαφέρον για τα γηρατειά, τα κατ’ ευφημισμόν περήφανα.  Εκδηλώνεται με το συνεχές κόψιμο των αποδοχών, πότε νόμιμα, πότε παράνομα.

Όταν μια υψηλόφρων κοινωνία, τιμάει τους απόμαχους.

Οι αξιοπρεπείς συντάξεις είναι προνόμια και χρέος των συντεταγμένων κοινωνιών.

Σε κάθε παράνομη περικοπή αποδοχών ο συνταξιούχος αντιδρά. Αναφαίρετο δικαίωμά του η προσφυγή στη  δικαιοσύνη για την επιστροφή των κρατηθέντων και επαναφορά της σύνταξής του στην κατάσταση που ήταν.

Το Κράτος, νόμιμα και αυτό, δια της νομικής του υπηρεσίας, αντιστέκεται. Χρονοτριβεί με αλλεπάλληλες διαδικασίες την ικανοποίηση των αιτημάτων των συνταξιούχων.

Ένα επιχείρημά του, ν’ αποφύγει την καταβολή των παρακρατηθέντων είναι η μη προσφυγή του συνταξιούχου στη δικαιοσύνη.

Παραβλέπει ότι μια προσφυγή εκτινάσσεται στο ποσό των 363 ευρώ. Συν τη δεκάτη, το δέκα τοις εκατό του ποσού που επιστρέφεται, χωρίς να αφαιρείται το ποσό της προσφυγής και τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις.

Προσωπικά, από το ποσό των χιλίων ευρώ επιστροφής, μένει στα χέρια μου κάτι λιγότερο από το μισό.

Σε μια κοινωνία που υπόσχεται αξιοπρεπείς συντάξεις, που με τομές ενδιαφέρεται για την τρίτη ηλικία, μπορεί να θεσπισθεί κάτι απλό.

Όταν η απόφαση της δικαιοσύνης δικαιώνει την προσφυγή της ομοσπονδίας των συνταξιούχων, η απόφαση να περιλαμβάνει όλα τα μέλη της.

Τι νόημα έχει κάθε συνταξιούχος ιδιαίτερη ένσταση.

Τέσσερα χρόνια εμπαίζονται τα περήφανα γηρατειά. Μια δίνονται τα αναδρομικά, ανεξάρτητα προσφυγής.

Την άλλη μόνο οι νηστεύσαντες, δηλαδή αυτοί που κατέβαλαν τον οβολό τους και πράγματι νήστευσαν.

Ευχή ας τιμηθούν οι απόμαχοι, όπως αρμόζει.

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

434.000 ευρώ για την πίστα BMX, & SCATE στο Αλσύλλιο Γριμπόβου

Published

on

By

Υπογράφηκε  σήμερα  Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στο   Δημαρχείο Ναυπάκτου η σύμβαση για την ανάθεση και χρηματοδότηση με 434.000 ευρώ η κατασκευή πίστας για χρήστες αθλητικού εξοπλισμού με   τροχούς –  ΒΜΧ στο Αλσύλλιο Γριμπόβου.

«Ενισχύοντας τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής  και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου για αναβάθμιση του χώρου προσθέτουμε το δικό μας λιθαράκι. Διαμορφώνουμε κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε παιδιά και έφηβοι με ασφάλεια να χρησιμοποιούν την πίστα για BMX, & SCATE.

Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλη Γκίζα  ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των νέων για άθληση και ψυχαγωγία, δημιουργώντας ένα οργανωμένο και ασφαλές  πάρκο» δήλωσε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν και οι αντιδήμαρχοι Θωμάς Κοτρωνιάς και Γιάννης Παπαϊωαννίδης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποκατάσταση βλαβών ύψους 1 εκ. ευρώ από φυσικές καταστροφές σε Αγρίνιο και Ναύπακτο

Published

on

By

Λύσεις σε δύο σημαντικά προβλήματα που προκλήθηκαν σε Αγρίνιο και Ναύπακτο  εξαιτίας φυσικών καταστροφών, δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δρομολογώντας τις αποκαταστάσεις βλαβών στα αντίστοιχα οδικά δίκτυα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα, καθώς σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προχώρησε σε υπογραφές συμβάσεων με τους αναδόχους των δύο έργων, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων Θανάση Μαυρομμάτη.

Ειδικότερα, μέσα σε ένα χρόνο η Περιφέρεια αναζήτησε τις ενδεδειγμένες λύσεις, εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις, ολοκλήρωσε τις διαγωνιστικές διαδικασίες και συμβασιοποίησε το έργο αποκατάστασης βλαβών από φυσικές καταστροφές του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Νερομάννα του Δήμου Αγρινίου, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν βλάβες, όπως καταπτώσεις πρανών ,έμφραξη τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων, καθιζήσεις οδοστρώματος και μεγάλη κατολίσθηση κατάντη του δρόμου με υποχώρηση μέρους του οδοστρώματος.

Για την αποκατάσταση αυτών θα γίνει επανακατασκευή των τμημάτων της οδού στα σημεία που υπέστησαν κατολίσθηση, με εξυγίανσή τους, κατασκευή έργων αντιστήριξης και έργων αποστράγγισης. Επίσης θαγίνει ανακατασκευή τεχνικών για την απορροή των όμβριων υδάτων καθώς και εργασίεςοδοστρωσίας, ασφαλτικών και σήμανσης, ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα της οδού.

Ανάλογες εργασίες, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, προβλέπονται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς Γέφυρα Μπανιά του Δήμου Ναυπακτίας.

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ