Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου:  Αποσπασματική η παρέμβαση στις πλατείες  στο Κεφαλόβρυσο

Published

on

Ανοικτή επιστολή με  θέμα την «Παρουσίαση μελέτης Ανάπλασης- Ανάδειξης των Πλατειών Τζαβελαίων – Κεφαλοβρύσου στην Ναύπακτο», απέστειλε προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ναυπακτίας .

Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος  του Συλλόγου   Βασίλειος Μπαρπαγιάννης  και ο Γραμματέας  Αλέξανδρος Σούκος, αναφέρουν:

«Ως Αρχιτέκτονες και κάτοικοι της πόλης της Ναυπάκτου θέλουμε και είμαστε θετικοί στα έργα που πραγματοποιούνται για να βελτιώσουν το ιστορικό και μη δομημένο περιβάλλον της πόλης μας. Όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, ενημερωθήκαμε την προηγούμενη Δευτέρα για την πρόταση που αφορά την ανατολική περιοχή της πόλης μας και συγκεκριμένα τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στις πλατείες Τζαβελαίων και Κεφαλοβρύσου.

Μια ιδιαίτερη περιοχή αφού αφ΄ ενός μεν λειτουργεί ως παραδοσιακός οικισμός και περιοχή συνοδείας του αρχαιολογικού χώρου, αφ’ ετέρου διαθέτει τους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους (4 πλατείες) εντός του αστικού ιστού .

Η παρουσίαση της πρότασης αυτής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Το γεγονός αυτό μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας για τον τρόπο τήρησης  της διαδικασίας και της πρότασης .

Η συγκεκριμένη πρόταση όπως παρουσιάστηκε στην επιτροπή Διαβούλευσης λειτουργεί αποσπασματικά περιορίζοντας τον χώρο παρέμβασης, ανάπλασης και ανάδειξης σε δύο μόνον πλατείες, πράγμα που αντιτίθεται στους πολεοδομικούς κανόνες.

Βεβαίως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αφού μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις στην πόλη ακολουθούν την αποσπασματική πρακτική και μοιραία η εξασφάλιση του αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος να μην είναι βέλτιστη και άλλες φορές να τίθεται σε αμφισβήτηση. Η μη τήρηση των κανόνων σε θέματα παρέμβασης στον Δημόσιο χώρο και η πλήρης απουσία μορφολογικών και τυπολογικών στοιχείων (αναζήτηση υλικών τελευταίας στιγμής) και μελέτη εφαρμογής ενίοτε,  δημιουργούν καθυστερήσεις έργου, ανομοιομορφίες  στην πόλη, με κίνδυνο την ολοκληρωτική αλλοίωση του χαρακτήρα της . Πολλά είναι τα παραδείγματα που μπορεί να διακρίνει ο περαστικός, από την “μωσαϊκο-ποίηση” του δαπέδου της πόλης , την ¨σαλαμο-ποίηση¨ του αστικού εξοπλισμού,  την μη συμβατότητα  υλικών, την αισθητική υποβάθμιση λειτουργιών, την μη δυνατότητα πρόσβασης σε ανθρώπους με αναπηρία κλπ.

Είναι λοιπόν θεμελιώδες τέτοιου είδους παρεμβάσεις στον Δημόσιο χώρο να βασίζονται μόνο στην διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, προκειμένου να παραχθεί βέλτιστο αποτέλεσμα, διαδικασία  που έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΕΝ ήδη από το 2011 και είναι υποχρεωτική για κάθε αξιόλογο δημόσιο έργο καθώς εγγυάται την αξιοκρατία και το βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας με πολλούς τρόπους το δημόσιο συμφέρον.

Είναι εμφανή τα αποτελέσματα στις πόλεις που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόσει  την διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (Τρίκαλα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, κ.α.).

Ας μην απορούμε λοιπόν γιατί κάποιες πόλεις ξεχωρίζουν, όσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης της βιώσιμης  ανάπτυξή τους, στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνον.

Υπενθυμίζουμε ότι το πλαίσιο αυτό αποτελεί την μόνιμη θέση του Συλλόγου μας του ΣΑΔΑΣ και του ΤΕΕ προς αναθέτουσες αρχές για τα έργα αυτού του είδους που εκτελούνται σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι η διασφάλιση του ποιοτικού περιβάλλοντος εξασφαλίζεται, για τον κάθε πολίτη και το κοινωνικό σύνολο, μέσω του άρτιου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Βεβαίως είναι απορίας άξιον και παράλληλα δημιουργεί σκέψεις την στιγμή που το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί την Διεξαγωγή Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών με απόφασή του (ΔΣ 161.2/2019)  η επιλογή προκήρυξης των, που θα έπρεπε να είναι μονόδρομος, αποκλείεται.

Ο σκοπός λοιπόν της συγκεκριμένης παρέμβασης θα πρέπει να έχει ως στόχο την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με την ενοποίηση των  πλατειών και των λοιπών κοιν/στων χώρων λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα ιστορικά, πολιτιστικά στοιχεία έτσι ώστε  να καταστεί η ευρύτερη περιοχή  ένα ζωντανό, βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον δραστηριοτήτων κάθε ηλικίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο για τους μόνιμους κατοίκους κάθε ηλικίας όσο και για τους επισκέπτες.

Γενικότερα, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να συνάδουν και να σέβονται την αρχιτεκτονική ταυτότητα της περιοχής, να διαθέτουν ευελιξία σχεδιασμού, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν το πράσινο, και τα χαρακτηριστικά του τόπου.

Σαν σύλλογος είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά τις αστικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις στην πόλη αποδεικνύοντας το έμπρακτα. Με γνώμονα την διασφάλιση του θεσμού των αρχιτεκτονικών  διαγωνισμών και την νομιμότητα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της πόλης μας και την πολιτιστική της υπεραξία .»

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

139.365 ευρώ στον Δήμο Ναυπακτίας από 7η, 8η και 9η δόσεις ΣΑΤΑ

Published

on

By

Υπογράφτηκε η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού  Στέλιου  Πέτσα για την κατανομή από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσού 35.185.002,00 €, το οποίο αποδίδεται ως 7η, 8η και 9η μηνιαία τακτική επιχορήγηση του έτους 2022 σε όλους τους Δήμους της Χώρας για υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων αυτών, σύμφωνα με τον πίνακα.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Ολοκληρώθηκε το «Lepanto Formula Kite Europeans 2022»

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, των αντιπεριφεριαρχών Φωκίωνα Ζαΐμη  και Χαράλαμπου Μπονάνου, του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Σιμάκη, των αντιδημάρχων Σωκράτη Παπαβασιλείου και Ντίνου Τσουκαλά, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρου Τσέλιου, του υπεύθυνου επικοινωνίας της Γέφυρας ΑΕ Γιάννη Φρέρη, αθλητών που έλαβαν μέρος στους αγώνες και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και οι απονομές μεταλλίων του «Lepanto Formula Kite Europeans 2022».

Για μια εβδομάδα στην Ναύπακτο χτυπούσε η καρδιά του παγκόσμιου Kite, καθώς στις συμμετοχές στους αγώνες περιλαμβάνονταν αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου, ενόψει μάλιστα του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Ιταλία.

Πρώτος στην γενική κατάταξη για μια ακόμα χρονιά ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Max Maeder από την  Σιγκαπούρη.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Μετά τις απονομές ακολούθησε συναυλία από τους “Les SkartOi”

Το  Lepanto Formula Kite Europeans 2022 πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλλάδας, της ΙΚΑ (International Kiteboarding Association) και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου ΙΑΣΩΝ, διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου και με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας.

Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ)

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lepanto Formula Kite Europeans: Θέαμα και αδρεναλίνη! (φωτο)

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos

Συνεχίζονται  στον κόλπο της Ναυπάκτου οι αγώνες  “Lepanto Formula Kite Europeans  2022” με τους αθλητές να προσφέρουν  ένα εντυπωσιακό  θέαμα. Οι αγώνες ολοκληρώνονται   την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, με τους αθλητές και τις αθλήτριες να ετοιμάζονται πλέον για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Ιταλία τις επόμενες εβδομάδες.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ