Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύσκεψη υπό τον Μ. Χρυσοχοϊδη για την αύξηση κρουσμάτων COVID-19, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 στην Πάτρα και στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη,  με αντικείμενο την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που έχει ανακύψει με την αύξηση των κρουσμάτων και ιδίως, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της βρετανικής μετάλλαξης στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Μ. Χρυσοχοϊδης: «Βάλτε όλοι πλάτη, δεν παίζουμε με τη δημόσια υγεία…» 

«Βρισκόμαστε σήμερα στην Πάτρα, γιατί και πάλι υπάρχει ανάγκη που απορρέει από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα στην πόλη. Δυστυχώς βρισκόμαστε στο «κόκκινο», σε ένα σημείο που πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα για να καταστείλουμε τη διάδοση του ιού. Οι εμβολιασμοί άρχισαν, γίνονται κανονικά και συστηματικά. Σας παρακαλώ, βάλτε όλοι πλάτη. Σας παρακαλώ, κάντε κουράγιο μέχρις ότου βγούμε από το τούνελ την άνοιξη, που θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων.

Για όσους επαγγελματίες έχουν μετατρέψει τα μπαρ και τις καφετέριες σε ορθάδικα, θα υπάρχουν δυστυχώς αυστηρές ποινές. Έχουν δίκιο, είναι αγανακτισμένοι, έχουν στερηθεί εισόδημα, η κυβέρνηση τους βοηθάει πάρα πολύ με μια σειρά από οικονομικά μέτρα, αλλά δεν παίζουμε με την δημόσια υγεία που αποτελεί την ύψιστη πολιτική μας απόφαση και προτεραιότητα. Ας σφίξουμε τα δόντια μέχρι να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η Πάτρα δυστυχώς έχει προβλήματα και με την μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε σε ορισμένα κλάστερ, συνεπώς είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να πάμε μέχρι το τέλος και να καταφέρουμε με το εμβόλιο να απελευθερωθούμε».

Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά το τέλος της σύσκεψης

Επίσης, ερωτώμενος σχετικά, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι προφανές πως δεν μπορούν να υπάρξουν καρναβαλικές εκδηλώσεις φέτος στην Πάτρα «Ας το ξεχάσουμε και για φέτος, γιατί είναι επικίνδυνο και που το συζητάμε» τόνισε, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί και πάλι στην Πάτρα προκειμένου να εξαγγείλει τις θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

 

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε: «Στη σύσκεψη αναλύθηκε η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει κυρίως ο Δήμος Πατρέων. Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην πόλη της Πάτρας και την Αχαΐα. Τέτοιες συσκέψεις και πρωτοβουλίες έχουν να κάνουν με την βασική αρχή της πρόληψης που όλοι ακολουθούμε. Έχω την αίσθηση και την πεποίθηση ότι οι επόμενες κινήσεις που συντεταγμένα θα ακολουθηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Υγειονομικές Αρχές, θα συντείνουν ώστε να έχουμε μια αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν την αυξητική τάση των κρουσμάτων στην πόλη της Πάτρας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στον Δήμο Πατρέων υπάρχει σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία αποπνέει η εύρεση κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού, ο οποίος δείχνει να έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα.

 «Κάθε μέρα δίνουμε μάχη. Δεν θα παίξουμε την ανθρώπινη ζωή. Η δημόσια υγεία αποτελεί μείζον αγαθό και η διαφύλαξή της είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο. Είμαστε εδώ για να περιορίσουμε τον εφιάλτη» επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Από τους εκπροσώπους των Διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών  «Παναγία η Βοήθεια» και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, «Άγιος Ανδρέας», αναλύθηκε διεξοδικά η φόρτιση που δέχεται το υγειονομικό σύστημα της περιοχής τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με έμφαση την αυξημένη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στα εξωτερικά ιατρεία των δύο μεγάλων νοσοκομείων κι επισημάνθηκε η ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού και του γενικού πληθυσμού.

«Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας απέναντι στον εχθρό και διεξάγεται εντατικά στον γενικό πληθυσμό» επεσήμανε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ενώ από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, τόνισε: «Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αναχαιτίσουμε την έξαρση κι είναι απαραίτητο να το πετύχουμε με ομοψυχία και συγκαταβατικότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος τόνισε ότι «η κατάσταση απαιτεί ενότητα όλων όσων έχουν θεσμικό ρόλο» και εστίασε στην ανάγκη «να ανατροφοδοτήσουμε τη σκέψη των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ ζήτησε να αποφευχθούν οι αναίτιες κοσμοσυρροές. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ζήτησε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να αυξηθούν οι ιχνηλατήσεις, ώστε να εντοπιστούν πιθανές εστίες, ενώ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος Μπακόπουλος αναφέρθηκε στο πλήθος των τεστ που γίνονται στην περιοχή, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, βάσει των αποτελεσμάτων διαφαίνεται πως η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα μικρή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Διοικητής Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, ο υποδιοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου  Πατρών, Δημήτριος Μπάκος, ο Αντυπρύτανης και Καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, ταξίαρχος, Απόστολος Μαρτζάκλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος, Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Στεμπίλης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας, Λουκάς Μούτσελος, και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού άκουσε το σύνολο των παριστάμενων, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ενιαίας και αποφασιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης, σημειώνοντας πως οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται παντού όπου παρατηρούνται φαινόμενα παραβίασης του νόμου και των μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του ποσοστού εμβολιασμένων υγειονομικών και διενέργειας στοχευμένων τεστ ώστε να αποδίδεται όσο το δυνατόν καλύτερα η πραγματική εικόνα της πανδημίας στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρούσμα COVID19 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας – Κλειστό το κτήριο

Published

on

By

δΗΜΑΡΧΕΙΌ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-2020

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 σε εργαζόμενο Τμήματος που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτηρίου του Δημαρχείου, τέθηκαν σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.  Άμεσα εκκενώθηκε το κτήριο και προχωρούν εκτεταμένες απολυμάνσεις.

Παρακαλούνται οι δημότες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού, να μην προσέρχονται σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο, καθώς το κτήριο θα παραμείνει κλειστό έως ότου ολοκληρωθεί η διενέργεια των εξετάσεων ανίχνευσης του ιού στο σύνολο των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι, την τρέχουσα εβδομάδα, οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου-Ναυπακτίας υπό την εποπτεία της Τ.Ο.Μ.Υ. Μεσολογγίου πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests χωρίς ραντεβού (με σειρά προτεραιότητας), ως εξής:

  • Δευτέρα 1.3.2021

Αντίρριο: 10:00-13:00 (Καινούργιο Ιατρείο Αντιρρίου)

  • Τρίτη 2.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Τετάρτη 3.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

  • Πέμπτη 4.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Παρασκευή 5.3.2021

Ναύπακτος: 12:00-14:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

 

Όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για rapid test στο Κτήριο Τσώνη, μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας testing.gov.gr. Για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές άνω των 16 ετών, υπάρχει η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Των Ελλήνων τις Κοινότητες τις θυμόμαστε στις εκλογές

Published

on

By

Παρόλο που είναι επίκαιρο δεν είναι τωρινό θέμα η μετάθεση ευθυνών μέσω της μετάθεσης και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων στο νεοελληνικό κράτος. Τις αρμοδιότητες τις εκχωρεί ή τις αφαιρεί η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω των νόμων που ψηφίζονται σχεδόν πάντα με αντιδράσεις από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφού  παρόλες τις     μεταρρυθμίσεις δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το αυτοδιοίκητο.

Στο βωμό της ανάπτυξης, (που πάντα κάπου σκοντάφτει και ποτέ δεν φτάνει)  η Αυτοδιοίκηση γίνεται πολυδαίδαλη, φορτωμένη με αρμοδιότητες χωρίς το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την απαραίτητη οργάνωση, χωρίς τους αναγκαίους πόρους,  με αρμοδιότητες που περιορίζονται στο ρόλο της γνωμοδότησης και της εισήγησης αφήνοντας σε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις. Και για να γίνουμε πιο πειστικοί ξεκινώντας από τα του οίκου μας, ας δούμε αν όλα αυτά  αποτυπώνονται στο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο και στις ανεμογεννήτριες, ως ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα.         Κι όλα αυτά γιατί, η αυτοδιοίκηση ήταν πάντα προσδεμένη στο άρμα της κεντρικής εξουσίας όχι για λόγους αναπτυξιακούς, όπως συνηθίζουν να επικαλούνται οι ασκούντες την κεντρική εξουσία, αλλά για λόγους εκλογικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ο τελευταίος τροχός του άρματος, λειτουργούν οι τοπικές κοινότητες.

Ο μεγάλος αριθμός κοινοτήτων και οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες τους συνθέτουν ένα περίπλοκο θέμα που φτάνει να γίνεται γόρδιος δεσμός. Είναι βέβαιο πως ο μεγαλύτερος αριθμός κοινοτήτων σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές βρίσκονται σε πληθυσμιακή κατάρρευση παρόλο που αυτό δεν αποτυπώνεται στην απογραφή. Βάσει της απογραφής όμως  καθορίζεται η εκλογική εκπροσώπηση και τα κριτήρια χρηματοδότησης. Τα θέματα αυτά έχουν απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο με αναφορές στην εκπροσώπηση των Δ.Ε Χάλκειας (2 δημοτικοί σύμβουλοι) και Αποδοτίας (3 δημοτικοί σύμβουλοι) και στην πρόσθετη χρηματοδότηση του δήμου λόγω ορεινότητας με  αιχμές ότι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό μπαίνει στο γενικό κορβανά και δεν αποδίδεται με έργα ή υπηρεσίες στις ορεινές κοινότητες του δήμου.

Οι παραπάνω ενδεικτικές στρεβλώσεις του συστήματος δεν επιλύονται από το κράτος με πολιτικές που θα οδηγούσαν στην πραγματική αποκέντρωση πληθυσμού και αρμοδιοτήτων. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα  έδιναν κίνητρα και απτές δυνατότητες για πραγματική ανάπτυξη και περιορισμό των αδικιών και των ανισοτήτων που τροφοδοτεί το σημερινό σύστημα. Αντί λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις να έχουν διαρθρωτικό και ουσιαστικά αναπτυξιακό προσανατολισμό, σχεδιάζονται και υλοποιούνται με καθαρά εκλογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά μεγεθύνοντας τις στρεβλώσεις και    αυτό-αναπαράγοντας το ίδιο το σύστημα.

Έτσι οι κοινότητες εκλέγουν προέδρους και συμβούλια με «διακοσμητικό» χαρακτήρα, αφού στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα αποφασιστικό ρόλο παρά μόνο γνωμοδοτούν. Η Κοινότητα της Ναυπάκτου, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη και ως εκ τούτου έχει και τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Όσο για τις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων οι πιο επικριτικοί του συστήματος θεωρούν πως ούτε υποψήφιος θα βρισκόταν, αν δεν υπήρχε το κίνητρο των μηνιαίων αποδοχών κι αν δεν επιτρεπόταν να μένουν εκτός των ορίων της κοινότητας που εκπροσωπούν. Ο ρόλος κι αυτών περιορίζεται στο να «πιέζουν» τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή και τον ίδιο το δήμαρχο να κάνει μικρο-παρεμβάσεις στην κοινότητα προκειμένου να φανεί έργο τους και να επανεκλεγούν.

Ωστόσο ενόψει του νέου εκλογικού συστήματος πιο ευνοημένοι φαίνονται να είναι οι πρόεδροι και τα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των 500 κατοίκων. Ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τώρα έχουν κάθε λόγο να «καλοπιάνουν» αυτή την κατηγορία των προέδρων με συνεχείς παρεμβάσεις και έργα,  γιατί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές χρειάζονται υποψηφίους με «πέρασμα»  σε αυτές τις κοινότητες.

Δυστυχώς η κομματικοποίηση υπήρξε ανέκαθεν ανασταλτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε προσδοκία, πρόθεση ακόμα και απόπειρα ανάπτυξης. Και αυτό σχεδιάζεται από τα ψηλά, το κράτος, που  απλώνει τα πλοκάμια και τα δίχτυα του μέχρι τα πιο χαμηλά, την πρώτη κοιτίδα διοικητικής     οργάνωσης, «των Ελλήνων τις κοινότητες».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράταση του Lockdown – Στις κόκκινες περιοχές και η Αμφιλοχία

Published

on

By

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έως τις 8 Μαρτίου – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, ποιες στο βαθύ κόκκινο.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν 

Αττική
Αρκαδία
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.

Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ