Ακόμη και τα πιο πολυτελή μοντέλα τηλεοράσεων μπορεί να μην μας ικανοποιούν με την ποιότητα της εικόνας τους. Αυτό συνήθως συμβαίνει εξαιτίας των λανθασμένων ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στην τηλεόρασή μας. Για να βεβαιωθούμε ότι η τηλεόρασή μας φαίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που θα πρέπει να ελέγξουμε. Ορισμένες μπορεί να χρειαστούν αύξηση ή μείωση – και άλλες θα πρέπει να απενεργοποιηθούν εντελώς. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ρυθμίσεις τηλεόρασης επηρεάζουν «όλα όσα παρακολουθούμε»!

Παρεμβολή Κίνησης (Motion Smoothing): Όταν η τηλεόρασή μας αναπαράγει βίντεο, στην πραγματικότητα απλώς εμφανίζει εικόνες γρήγορα. Πολλές τηλεοράσεις έχουν μια «συχνότητα ανανέωσης» 60Hz, οπότε η εικόνα ανανεώνεται 60 φορές το δευτερόλεπτο. Ωστόσο, πολλές ταινίες παράγονται με 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο, κάτι που δεν ταιριάζει. Η παρεμβολή κίνησης ή η παρεμβολή καρέ (Motion Smoothing) προσθέτει ψεύτικα καρέ για να φέρει τις ταινίες μέχρι τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, για μια πιο ομαλή εμφάνιση. Αλλά οι λάτρεις του σινεμά λένε ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αποδεκτό. Κάνουν τις ταινίες να μοιάζουν με σαπουνόπερες, οπότε αυτή η λειτουργία καλό είναι να απενεργοποιείται.
Μείωση Θορύβου (Noise Reduction): Ο θόρυβος είναι κοινός όταν παρακολουθούμε παλιές τηλεοπτικές εκπομπές στην πολυτελή μας μοντέρνα τηλεόραση. Είναι αυτά τα οπτικά εφέ που κάνουν την εικόνα να φαίνεται «με παράσιτα». Η μείωση θορύβου προσπαθεί να το εξομαλύνει αυτό, για να έχουμε μια καθαρή εικόνα. Αλλά υπερβολική μείωση θορύβου μπορεί να κάνει την εικόνα της τηλεόρασής μας να φαίνεται άτονη και μουντή. Καλό θα είναι να ελέγξουμε τη ρύθμιση και να την μειώσουμε, αν χρειάζεται.
Οικονομική Λειτουργία (Eco-Mode): Οι σύγχρονες τηλεοράσεις συχνά διαθέτουν κάποια οικονομική λειτουργία ή ρύθμιση εξοικονόμησης ενέργειας. Μειώνει την ενέργεια που χρειάζεται η τηλεόρασή μας για να λειτουργήσει, ώστε να μειώσουμε ελαφρώς τους λογαριασμούς μας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά η οικονομική λειτουργία συνήθως σημαίνει μείωση της φωτεινότητας και της αντίθεσης. Αυτό μπορεί να κάνει την εικόνα να φαίνεται θαμπή, κάτι που είναι κακό, ειδικά εάν παρακολουθούμε σε φωτεινό δωμάτιο. Γενικά η λειτουργία αυτή κάνει τα χρώματα να φαίνονται αδύναμα. Είναι καλύτερα να απενεργοποιούμε αυτή τη λειτουργία, αν παρακολουθούμε κινηματογραφικές ταινίες.
Ζωντανή Λειτουργία (Vivid Mode): Η ζωντανή λειτουργία είναι άλλη μια λειτουργία που μπορεί να φαίνεται καλή, αλλά όχι πάντα! Προσπαθεί να κάνει την εικόνα της τηλεόρασής μας πιο εντυπωσιακή, με αυξημένη φωτεινότητα και ζωηρά χρώματα. Αυτό όμως μπορεί τελικά να φαίνεται υπερβολικό, κάνοντάς τα πάντα να φαίνονται έντονα και αφύσικα. Πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότερες εκπομπές φαίνονται ωραιότερες χωρίς την ζωντανή λειτουργία ενεργοποιημένη.
Δυναμική Λειτουργία (Dynamic Mode): Η δυναμική λειτουργία είναι μια περίπλοκη κατάσταση, καθώς μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια ή χάλια! Είναι λίγο σαν την ζωντανή, προσπαθώντας να κάνει την εικόνα να φαίνεται καλύτερη. Αλλά αυτό μπορεί μερικές φορές να μην μας ικανοποιεί, κάνοντας την εικόνα μας να φαίνεται άσχημη και χωρίς ποιότητα. Οπότε η χρήση αυτής της λειτουργίας χρειάζεται προσοχή. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, καλύτερα να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία.
Ευκρίνεια (Sharpness): Η ευκρίνεια προορίζεται να κάνει τις άκρες των αντικειμένων στην οθόνη μας πιο καθαρές. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο αν μια εικόνα είναι πολύ μαλακή και θέλουμε όλα να φαίνονται ωραία και καθορισμένα. Αλλά αν η ευκρίνεια είναι υπερβολικά αυξημένη, μπορεί να δημιουργήσει θόρυβο και περίεργα παράσιτα γύρω από τις εικόνες. Έτσι, αν χρησιμοποιούμε τη ρύθμιση ευκρίνειας, καλό είναι να την κρατάμε χαμηλά και να κάνουμε μόνο πολύ μικρές αλλαγές.
Χρωματική θερμοκρασία (Colour Temperature): Τέλος, έχουμε τη χρωματική θερμοκρασία. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη μόνο για έναν έμπειρο ειδικό τηλεοράσεων. Μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, αλλά πιθανών να μην αξίζει να την πειράξουμε ως απλοί χρήστες.
Η χρωματική θερμοκρασία επηρεάζει το πόσο ζεστή ή ψυχρή φαίνεται η εικόνα της τηλεόρασής μας. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε μια πιο μπλε εικόνα, ενώ οι ζεστές κάνουν την εικόνα πιο κίτρινη. Οι κινηματογραφιστές περνούν πολύ χρόνο για να πάρουν τα χρώματα ακριβώς σωστά στις ταινίες τους, οπότε μπορεί να καταστρέφουμε τη σκληρή δουλειά τους.
Είναι καλύτερα λοιπόν να την αφήσουμε όπως είναι.

Βασίλης Μαθιουδάκης
bill.mathioudakis@gmail.com




