Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα πρώτα σημάδια της απλής αναλογικής και του Κλεισθένη στη Ναυπακτία

Published

on

Πρωτόγνωρο εγχείρημα ο Κλεισθένης για τη Ναυπακτία, αντίστοιχο με το εγχείρημα του Καλλικράτη.

Το διακύβευμα για τον Καλλικράτη ήταν η δημιουργία του ενιαίου δήμου Ναυπακτίας, που προέκυψε από τη συνένωση έξι δήμων, σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες από την πλευρά εκείνων που υποστήριζαν τη δημιουργία δυο δήμων, ενός ορεινού και ενός παράλιου.

Το εγχείρημα του Καλλικράτη στη Ναυπακτία φαίνεται ότι πέτυχε, αφού όχι μόνο στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας  των δημοτών αλλά και στα προεκλογικά προγράμματα και δηλώσεις όλων των υποψηφίων το πρώτο που τονιζόταν ήταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ναυπακτίας που προέρχονται από το συνδυασμό του ορεινού  με το παράλιο κομμάτι.

Έτσι ο δήμος Ναυπακτίας με γερές βάσεις από άποψη οργάνωσης αλλά και βασικών υποδομών, επιτεύγματα των εννέα ετών ζωής του Καλλικράτη, παραδίδεται στη νέα δημοτική περίοδο του Κλεισθένη.

Το διακύβευμα για τον Κλεισθένη είναι η συνεργασία. Αναγκαία προϋπόθεση για τη διοίκηση του δήμου, αφού ο νέος δήμαρχος με τις έξι έδρες που διαθέτει δεν μπορεί να διοικήσει. Απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να διασφαλίσει ο δήμαρχος την αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Αντίστοιχα απαιτείται συνεργασία για τη διοίκηση των υπόλοιπων οργανισμών και επιχειρήσεων του δήμου.

Επομένως ο νέος δήμαρχος και το επιτελείο του θα πρέπει να εκτιμήσουν σωστά τα αποτελέσματα που φέρει η απλή αναλογική στο δήμο Ναυπακτίας και δυστυχώς αναδεικνύουν  αδυναμίες και στρεβλώσεις του όλου συστήματος.

Μεταξύ αυτών, λοιπόν, παρατηρούμε:

Ο συνδυασμός Νέα Πορεία του Γιάννη Νταουσάνη με 357 ψηφοδέλτια παίρνει μία έδρα ενώ ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης με 337 ψηφοδέλτια (μόλις 20 λιγότερα) δεν παίρνει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.  Δημοτικοί σύμβουλοι με σχεδόν διπλάσιους ψήφους από το συνδυασμό του Γιάννη Νταουσάνη δεν εκλέγονται και μένουν εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες με μικρό αριθμό σταυρών σε σχέση με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τη δημοτική ενότητα της Ναυπάκτου που πήραν τριπλάσιο αριθμό ψήφων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκλέγονται με 192 και 143 σταυρούς ενώ μένουν  εκτός δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν λάβει πολύ περισσότερους από 500 σταυρούς .

Γίνεται πλέον πιο φανερό από ποτέ ότι η διατήρηση των δημοτικών ενοτήτων στο νόμο του Κλεισθένη οδηγεί σε μη δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση  στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας.

Απομένει να φανεί αν ο νέος δήμαρχος θα αξιοποιήσει ζητώντας τη στήριξη πέρα των εκλεγμένων με άλλες παρατάξεις δημοτικών συμβούλων που δεν εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι αποδεικνύεται όμως από τη σταυροδοσία των συνδυασμών ότι χαίρουν της αναγνώρισης και της αποδοχής της κοινωνίας.

Θερμό, λοιπόν, από πολλές πλευρές αυτό το καλοκαίρι για το νέο δήμαρχο και το επιτελείο του.

Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και «φώτιση» για τη λήψη των πιο ορθών για το καλό της Ναυπακτίας αποφάσεων.

 

#Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lepanto formula kite Europeans: Η κατάταξη των Ελλήνων την πρώτη αγωνιστική ημέρα

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα του Lepanto Formula Kite Europeans που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο έως και τις 2 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με δύο κούρσες να πραγματοποιούνται για κάθε στόλο ανδρών και τους Έλληνες αθλητές να βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Πιο αναλυτικά η κατάταξη των Ελλήνων:

Cameron Maraoffic 27ος

George Argiriadis 30ος

Dimitri Maramerides 52ος

Billy Livas 61ος

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Τα αποτελέσματα των ανδρών και γυναικών της πρώτης αγωνιστικής Ημέρας του Lepanto Formula Kite Europeans:

Results Men
1    GER    Jannis Maus             5p
2    ITA      Riccardo Pianosi      5p
3    FRA    Nico Parlier                6p

Results Women
1    FRA     Poema Newland       5p
2    FRA     Jessie Kampman     6p
3    FRA     Alexia Fancelli          7p

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες στην πλατεία Κεφαλοβρύσου –  Η ανατολική πλευρά της Ναυπάκτου αλλάζει

Published

on

By

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης-ανάδειξης του Κοινόχρηστου Χώρου Κεφαλοβρύσου στο Ανατολικό Τμήμα της Ναυπάκτου.  Το έργο με προϋπολογισμό μελέτης 198.000,00 ευρώ (με Φ.Π.Α.) χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας» με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος της συνολικής ανάπλασης του ανατολικού τμήματος της Ναυπάκτου που έχει δρομολογήσει, μελετήσει, συμβασιοποιήσει και πλέον ξεκίνησε να εκτελεί η δημοτική αρχή.

Στην πλατεία Κεφαλοβρύσου προβλέπονται διαμορφώσεις και επιστρώσεις του κοινόχρηστου χώρου, συντηρήσεις και ανάδειξη της ιδιαίτερης φύτευσης της περιοχής και κατασκευή, προμήθεια και τοποθέτηση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού.

Το σημείο εκτέλεσης των εργασιών επισκέφθηκαν σήμερα ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας και ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής που αποτελεί την ανατολική είσοδο της Ναυπάκτου και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.  Ζητούμε την κατανόηση του κόσμου για την προσωρινή αναστάτωση, θα ήθελα, όμως, να έχουν κατά νου ότι πολύ σύντομα η περιοχή θα αλλάξει προς το καλύτερο. 

Τις ημέρες αυτές ξεκίνησαν και αναμένεται να ξεκινήσουν να εκτελούνται και άλλα έργα που θα αναμορφώσουν την πόλη μας και θα την μετατρέψουν σε μία πόλη που πρώτα εμείς οι ίδιοι, ως κάτοικοί της, θα χαιρόμαστε να ζούμε σε αυτή».

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοτική Αστυνομία: Σωσίβιο για τη δημοτική αρχή Γκίζα

Published

on

By

Μπουλές-ναυπακτος-ΑΔΚΝ

Σε ανακοίνωσή της μετά τα όσα ειπώθηκαν και ψηφίστηκαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας, με θέμα την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας» – ΑΔΚΝ  του Γιάννη Μπουλέ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με σωσίβιο τη δημοτική αστυνομία ο δήμαρχος κ. Γκίζας πέρασε το σκόπελο του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου, που έχει οδηγήσει σε διάλυση τις Υπηρεσίες του.

Πέρασαν τρία  χρόνια της δημοτικής θητείας Γκίζα και ο δήμαρχος απέφυγε σκόπιμα  να φέρει στο δημοτικό συμβούλιο τις αλλαγές που έπρεπε  να είχε κάνει από τον πρώτο μήνα της θητείας του, ώστε οι Υπηρεσίες του δήμου να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Είναι γνωστό ότι στο δήμο Ναυπακτίας υπάρχουν τμήματα που έχουν μόνο προϊστάμενο και υπάλληλοι με παράλληλα καθήκοντα σε διαφορετικά τμήματα. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει μείωση του προσωπικού λόγω αποχωρήσεων. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί  δυσλειτουργίες  και έπρεπε να αντιμετωπισθεί από την πρώτη στιγμή της θητείας Γκίζα.

Παρά την επιμονή της ΑΔΚΝ (στη διάρκεια της συνεργασίας μας ) να υπάρξει αλλαγή του Οργανισμού του δήμου ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα ο δήμαρχος σκόπιμα απέφυγε να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο του ΟΕΥ που είχε προετοιμάσει ο αντιδήμαρχος κ. Παπαβασιλείου. Ο δήμαρχος προτίμησε να κάνει μετακινήσεις υπαλλήλων με δική του  αποκλειστικά ευθύνη. Οι μετακινήσεις αυτές έχουν οδηγήσει την Υπηρεσία του δήμου στη σημερινή διάλυση.

Έτσι για μία ακόμα φορά καταρρίπτεται ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι η αποχώρηση της ΑΔΚΝ από τη συνεργασία ήταν προσχηματική. Η ΑΔΚΝ αποχώρησε αφού διαπίστωσε ότι η δημοτική αρχή Γκίζα λόγω ανικανότητας και σκοπιμότητας δεν ενδιαφέρεται για τα ουσιαστικά θέματα του δήμου παρά μόνο για τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2023.

Ακόμη και τη δημιουργία δύο τμημάτων (Εσωτερικού Ελέγχου και Πολιτικής Προστασίας) που επέβαλε ο νόμος από το 2020, ο κ. Γκιζας αναγκάστηκε να τη φέρει στο ΔΣ μετά την καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο και τη σχετική καταγγελία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Τα τμήματα αυτά που τα επιβάλλει ο νόμος  προβλέφτηκαν ως αλλαγή στον Οργανισμό αφού πρώτα δόθηκε με ανάθεση σε ιδιώτες το αντικείμενο του Εσωτερικού Ελέγχου.

Το τμήμα της δημοτικής αστυνομίας που επίσης προβλέφθηκε στον Οργανισμό ήταν καθολική κοινωνική απαίτηση αφού η ανάγκη επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα. Σημειώνουμε ότι η ΑΔΚΝ ήταν η μοναδική δημοτική παράταξη η οποία στην προηγούμενη δημοτική περίοδο ψήφισε  υπέρ της επανασύσαστης της δημοτικής αστυνομίας.

Για να αποφύγει λοιπόν ο δήμαρχος τη συζήτηση για τα πολύ σοβαρά ζητήματα του Οργανισμού εστίασε τη συζήτηση στο θέμα της δημοτικής αστυνομίας ανταλλάσοντας κατηγορίες με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Λουκόπουλου.

Χωρίς διαβούλευση και χωρίς όραμα ο δήμαρχος  οδήγησε το δημοτικό συβούλιο  να συζητά για το δένδρο (δημοτική αστυνομία)  αφήνοντας σε πλήρη εγκατάλειψη το δάσος (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας ), την αποτελεσματική δηλαδή λειτουργία του δήμου».

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ