Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα πρώτα σημάδια της απλής αναλογικής και του Κλεισθένη στη Ναυπακτία

Published

on

Πρωτόγνωρο εγχείρημα ο Κλεισθένης για τη Ναυπακτία, αντίστοιχο με το εγχείρημα του Καλλικράτη.

Το διακύβευμα για τον Καλλικράτη ήταν η δημιουργία του ενιαίου δήμου Ναυπακτίας, που προέκυψε από τη συνένωση έξι δήμων, σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις υπήρξαν έντονες από την πλευρά εκείνων που υποστήριζαν τη δημιουργία δυο δήμων, ενός ορεινού και ενός παράλιου.

Το εγχείρημα του Καλλικράτη στη Ναυπακτία φαίνεται ότι πέτυχε, αφού όχι μόνο στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας  των δημοτών αλλά και στα προεκλογικά προγράμματα και δηλώσεις όλων των υποψηφίων το πρώτο που τονιζόταν ήταν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ναυπακτίας που προέρχονται από το συνδυασμό του ορεινού  με το παράλιο κομμάτι.

Έτσι ο δήμος Ναυπακτίας με γερές βάσεις από άποψη οργάνωσης αλλά και βασικών υποδομών, επιτεύγματα των εννέα ετών ζωής του Καλλικράτη, παραδίδεται στη νέα δημοτική περίοδο του Κλεισθένη.

Το διακύβευμα για τον Κλεισθένη είναι η συνεργασία. Αναγκαία προϋπόθεση για τη διοίκηση του δήμου, αφού ο νέος δήμαρχος με τις έξι έδρες που διαθέτει δεν μπορεί να διοικήσει. Απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι προκειμένου να διασφαλίσει ο δήμαρχος την αναγκαία πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο. Αντίστοιχα απαιτείται συνεργασία για τη διοίκηση των υπόλοιπων οργανισμών και επιχειρήσεων του δήμου.

Επομένως ο νέος δήμαρχος και το επιτελείο του θα πρέπει να εκτιμήσουν σωστά τα αποτελέσματα που φέρει η απλή αναλογική στο δήμο Ναυπακτίας και δυστυχώς αναδεικνύουν  αδυναμίες και στρεβλώσεις του όλου συστήματος.

Μεταξύ αυτών, λοιπόν, παρατηρούμε:

Ο συνδυασμός Νέα Πορεία του Γιάννη Νταουσάνη με 357 ψηφοδέλτια παίρνει μία έδρα ενώ ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης με 337 ψηφοδέλτια (μόλις 20 λιγότερα) δεν παίρνει έδρα στο δημοτικό συμβούλιο.  Δημοτικοί σύμβουλοι με σχεδόν διπλάσιους ψήφους από το συνδυασμό του Γιάννη Νταουσάνη δεν εκλέγονται και μένουν εκτός δημοτικού συμβουλίου.

Εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες με μικρό αριθμό σταυρών σε σχέση με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους από τη δημοτική ενότητα της Ναυπάκτου που πήραν τριπλάσιο αριθμό ψήφων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκλέγονται με 192 και 143 σταυρούς ενώ μένουν  εκτός δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν λάβει πολύ περισσότερους από 500 σταυρούς .

Γίνεται πλέον πιο φανερό από ποτέ ότι η διατήρηση των δημοτικών ενοτήτων στο νόμο του Κλεισθένη οδηγεί σε μη δίκαιη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση  στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας.

Απομένει να φανεί αν ο νέος δήμαρχος θα αξιοποιήσει ζητώντας τη στήριξη πέρα των εκλεγμένων με άλλες παρατάξεις δημοτικών συμβούλων που δεν εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι αποδεικνύεται όμως από τη σταυροδοσία των συνδυασμών ότι χαίρουν της αναγνώρισης και της αποδοχής της κοινωνίας.

Θερμό, λοιπόν, από πολλές πλευρές αυτό το καλοκαίρι για το νέο δήμαρχο και το επιτελείο του.

Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και «φώτιση» για τη λήψη των πιο ορθών για το καλό της Ναυπακτίας αποφάσεων.

 

#Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας jet ski σε παραλίες Ναυπακτίας και Δωρίδας

Published

on

By

Με απόφαση του Λιμεναρχείου  απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιδιωτικής χρήσης ή εκμισθούμενων θαλάσσιων μοτοποδηλάτων ανεξαρτήτως τύπου ή/και ονομασίας ( SEA BEETLE, SEA BIKE, SURF JET, JET SKI κτλ) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο έτους 2019, μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00 στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας Α΄ Λ/Τ Ναυπάκτου τα όρια των οποίων συμπίπτουν με κατοικημένες περιοχές όπως περιγράφονται παρακάτω:

Εξαιρείται η είσοδος και έξοδος σκαφών από τους λιμένες και αλιευτικά καταφύγια ανωτέρω περιοχών με ταχύτητα έως 5 ν.μ. την ώρα και κατεύθυνση από και προς την ανοικτή θάλασσα.

Οι παραβάτες της παρούσας Απόφασης ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο επίκεντρο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τράβηξε το ενδιαφέρον και μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί Τσίπρας και Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξαν την Αχαΐα για να είναι υποψήφιοι.

Σαφώς η κίνηση αυτή έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μήπως εμείς οι από το «πάνω αυλάκι» απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις γιατί είναι βέβαιο ότι η κατανομή των εδρών παίζεται και σε επίπεδο περιφέρειας.

 

#Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας. 

Γίνε σήμερα συνδρομητής ΕΔΩ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβίωσαν τα “Ριζικάρια” στο κάστρο στη Ναύπακτο

Published

on

By

«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη, όπου ‘ναι καλορίζικος να βγει το ριζικάρι».

Με αυτά τα λόγια άνοιγε κάθε χρόνο ο Κλήδονας, ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά κι οι νέοι και οι νέες καρδιοχτυπούσαν απ’ τη νύχτα της παραμονής, ώσπου να ακούσουν τα μαντέματα της Ριζικάρισσας.

Αναβίωση του παλιού εθίμου,  ανήμερα του Αη Γιάννη του Ριγανά,  πραγματοποίησε για μια ακόμα χρονιά  ο Σύλλογος «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές»,  φέρνοντας  στις μνήμες των παλαιοτέρων  τ’ αμίλητο νερό και τον Κλήδονα.

Το έθιμο αναβίωσε την  Κυριακή 23 Ιουνίου στο Τζαμί στο κάστρο με ένα εξαιρετικό μουσικοθεατρικό δρώμενο, που  σηματοδοτούσε το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού. Παρόντες, ο απερχόμενος δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος αλλά κι ο νέος Βασίλης Γκίζας, που δέχτηκαν τις ευχές και τις παραινέσεις της «Ριζικάρισσας».

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ