Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα με την απλή αναλογική

Published

on

Μέχρι σήμερα οι αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζονταν σε ένα μικτό σύστημα όπου την πρώτη Κυριακή μέρος του δημοτικού  εκλεγόταν με την απλή αναλογική.

Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν έπαιρνε το 50+1 στην επαναληπτική εκλογή έβγαινε ο δήμαρχος και η παράταξή του πριμοδοτούταν με ένα σημαντικό αριθμό εδρών ώστε να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Το σκεπτικό αυτού του συστήματος στηριζόταν στην άποψη ότι με το σύστημα αυτό εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων και η υλοποίηση του προγράμματος της  παράταξης που εκπροσωπούσε ο δήμαρχος.

Στο δήμο Ναυπακτίας με το σύστημα αυτό η πλειοψηφούσα παράταξη εξασφάλιζε 16 δημοτικούς συμβούλους και η αντιπολίτευση 11.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο απαιτεί 14 ψήφους, αριθμός που είναι απαραίτητος για την απαρτία του δημοτικού συμβουλίου και την λήψη αποφάσεων σε ειδικά θέματα που προβλέπονται στο νόμο.

Η απλή αναλογική που εφαρμόζεται για πρώτη φορά αλλάζει τα δεδομένα.

Οι 27 θέσεις του δημοτικού συμβουλίου κατανέμονται σε 8 παρατάξεις με ελάχιστο αριθμό τη μία θέση του κ. Νταουσάνη και μέγιστο τις 6 θέσεις των δύο πρώτων παρατάξεων του κ. Λουκόπουλου και του κ. Γκίζα. 5 θέσεις έχει η παράταξη του κ. Μπουλέ, 4 θέσεις έχει η παράταξη του κ. Τσουκαλά, 3 του κ. Κοτσανά και 2 του κ. Γούλα.

Είναι προφανές ότι με τα νέα δεδομένα  για να λειτουργήσει το δημοτικό συμβούλιο απαιτείται η συνεργασία  τουλάχιστον τριών ή περισσοτέρων παρατάξεων προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 14 ψήφων.

Θεωρητικά υπάρχει και η δεύτερη ακραία εκδοχή. Ο  νέος δήμαρχος θα μπορεί να ζητήσει τη συνεργασία όλων των παρατάξεων για την υλοποίηση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος και να μοιράσει τις αμειβόμενες και μη θέσεις με τρόπο ώστε να μπουν όλοι στο παιχνίδι της διοίκησης. Στην περίπτωση αυτή  προκύπτει το ερώτημα. Ποιός θα ασκεί αντιπολίτευση;

Ποιος θα ελέγχει τα πεπραγμένα της διοίκησης ;

Πως θα λειτουργήσει το σύστημα χωρίς ουσιαστικό έλεγχο;

Υπάρχει βέβαια και η ενδιάμεση θέση που αφορά τις φιλοδοξίες των 8 υποψηφίων δημάρχων που θα βλέπουν τη συμμετοχή τους στη διοίκηση με επιφύλαξη για το πολιτικό τους μέλλον.

Πολλοί από αυτούς θα επιδιώξουν την καταξίωσή τους μέσα από το έργο που θα αναλάβουν. Πολλοί όμως ίσως σκεφθούν ότι η συμμετοχή στη διοίκηση θα εδραιώσει την εξουσία του νέου δημάρχου και θα μπει εμπόδιο στη δική τους μελλοντική ανέλιξη.

Μπροστά στα δεδομένα που δημιουργεί ο Κλεισθένης υπάρχει και μια ακόμα εκδοχή.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές, αν θα είναι η ΝΔ, να καταργήσει το σύστημα της απλής αναλογικής και να επαναφέρει τον Καλλικράτη με βελτιώσεις που είναι αναγκαίες για την καλύτερη έκφραση της κοινωνίας αλλά και τη διασφάλιση της  διοίκησης και της αποτελεσματικής λειτουργίας των δήμων.

Στην περίπτωση αυτή η «εμφάνιση του Κλεισθένη» στην αυτοδιοίκηση θα είναι μία σύντομη παρένθεση το κόστος της φιλοξενίας του θα αναλάβουν να το πληρώσουν οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν με την απλή αναλογική.

Τα πειράματα με την αυτοδιοίκηση στη χώρα μας δεν έχουν τέλος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας jet ski σε παραλίες Ναυπακτίας και Δωρίδας

Published

on

By

Με απόφαση του Λιμεναρχείου  απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιδιωτικής χρήσης ή εκμισθούμενων θαλάσσιων μοτοποδηλάτων ανεξαρτήτως τύπου ή/και ονομασίας ( SEA BEETLE, SEA BIKE, SURF JET, JET SKI κτλ) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο έτους 2019, μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00 στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας Α΄ Λ/Τ Ναυπάκτου τα όρια των οποίων συμπίπτουν με κατοικημένες περιοχές όπως περιγράφονται παρακάτω:

Εξαιρείται η είσοδος και έξοδος σκαφών από τους λιμένες και αλιευτικά καταφύγια ανωτέρω περιοχών με ταχύτητα έως 5 ν.μ. την ώρα και κατεύθυνση από και προς την ανοικτή θάλασσα.

Οι παραβάτες της παρούσας Απόφασης ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο επίκεντρο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τράβηξε το ενδιαφέρον και μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί Τσίπρας και Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξαν την Αχαΐα για να είναι υποψήφιοι.

Σαφώς η κίνηση αυτή έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μήπως εμείς οι από το «πάνω αυλάκι» απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις γιατί είναι βέβαιο ότι η κατανομή των εδρών παίζεται και σε επίπεδο περιφέρειας.

 

#Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας. 

Γίνε σήμερα συνδρομητής ΕΔΩ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβίωσαν τα “Ριζικάρια” στο κάστρο στη Ναύπακτο

Published

on

By

«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη, όπου ‘ναι καλορίζικος να βγει το ριζικάρι».

Με αυτά τα λόγια άνοιγε κάθε χρόνο ο Κλήδονας, ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά κι οι νέοι και οι νέες καρδιοχτυπούσαν απ’ τη νύχτα της παραμονής, ώσπου να ακούσουν τα μαντέματα της Ριζικάρισσας.

Αναβίωση του παλιού εθίμου,  ανήμερα του Αη Γιάννη του Ριγανά,  πραγματοποίησε για μια ακόμα χρονιά  ο Σύλλογος «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές»,  φέρνοντας  στις μνήμες των παλαιοτέρων  τ’ αμίλητο νερό και τον Κλήδονα.

Το έθιμο αναβίωσε την  Κυριακή 23 Ιουνίου στο Τζαμί στο κάστρο με ένα εξαιρετικό μουσικοθεατρικό δρώμενο, που  σηματοδοτούσε το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού. Παρόντες, ο απερχόμενος δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος αλλά κι ο νέος Βασίλης Γκίζας, που δέχτηκαν τις ευχές και τις παραινέσεις της «Ριζικάρισσας».

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ