Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα «10+1» σημεία του απολογισμού του Ν. Φαρμάκη

Published

on

 «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο ενός τόπου με ισχυρές δυνατότητες και ικανούς ανθρώπους, όταν υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια και ενότητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2023, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Ο Περιφερειάρχης, εισαγωγικά παρατήρησε ότι «ο απολογισμός του 2023, όπως και οι τρεις προηγούμενοι, συνιστούν μία απτή απόδειξη της προόδου που χρόνο με τον χρόνο κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο ως αναπτυξιακός μοχλός, όσο και ως πυλώνας κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος απολογισμός σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Στη συνέχεια, εστίασε σε «10 +1» σημεία που συνιστούν τα πιο βασικά μεγέθη του παραγόμενου έργου. Αυτά είναι:

1.Τα 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. Έργα που ολοκληρώνονται, όπως αποδεικνύεται  κάθε χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών. Το 2023 οι πληρωμές έφτασαν τα 188,7 εκ. ευρώ, δέκα εκ. ευρώ περισσότερα από το 2022.

 1. Η επιτάχυνση και ο πολλαπλασιασμός του έργου που συνδέονται με τον υπερδιπλασιασμό των πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Το αρχικό όριο πιστώσεων του 2023 ήταν 20,8 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2011, αλλά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέτυχε να το αυξήσει τελικά στα 49,9 εκ. ευρώ.
 2. Τα 7.417 έργα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με νομικές δεσμεύσεις που έχουν φτάσει στα 801,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Το 2019 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 26,6%, για να φτάσει στο 105% μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια . Το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία 4ετία.
 3. Το ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ, που ξεκίνησε με ταχύτητα. Ήδη, μέσα στο 2023, εκδόθηκαν 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα. «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος!» τόνισε ο κ. Φαρμάκης

5.Οι  περιφερειακές πολιτικές με συνολικά ωφελούμενες 7.000 επιχειρήσεις, πάνω από 5.000 αγρότες και πάνω από 700 επιστημονικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. «Η συμβολή της Περιφέρειας «αγγίζει» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται πίσω από κάθε επιχείρηση, κάθε αγροτική εκμετάλλευση και κάθε συλλογικό φορέα αυτού του τόπου» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

 1. Η ετήσια αύξηση εσόδων. Το 2023 η Περιφέρεια είχε έσοδα πάνω από 490 εκ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022 και 115,3% σε σχέση με το 2019. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πληρωμές, παρατήρησε: «Ξεκινήσαμε το 2019, πληρώνοντας σε παραστατικά κάπου 87,5 εκ. ευρώ και φτάσαμε το 2023 να έχουμε πληρώσει παραστατικά ύψους 223 εκ. ευρώ. Δηλαδή, τριπλασιάσαμε το οικονομικό μέγεθος της Περιφέρειας μέσα σε μία θητεία!» τόνισε ο Περιφερειάρχης που έδωσε και σχηματικά, τι σημαίνουν αυτά τα χρήματα για την τοπική οικονομία. «Είναι σαν να δίνουμε 611.000 ευρώ την ημέρα στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και αιμοδότης στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε

7.Για την τοπική επιχειρηματικότητα που αποτελεί την πιο ισχυρή βάση για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ο Περιφερειάρχης είπε: «Παραλάβαμε την Περιφέρεια το 2019 με μόλις 104 εντάξεις επενδυτικών έργων και φτάσαμε το 2023 στις 7.015. Καταλαβαίνετε όλοι, νομίζω, ότι στο συγκεκριμένο πεδίο μιλάμε για μία εκτόξευση. Μία εκτόξευση που δείχνει γιατί στη Δυτική Ελλάδα, παρά την πανδημία, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση θέσεων εργασίας, αλλά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα».

 1. Η πρωτογενής παραγωγή, όπου κατευθύνθηκαν 300 εκ. ευρώ για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Δυτική Ελλάδα να είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα!
 2. Η δημόσια υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη, που το 2023 διατέθηκαν για δράσεις 30 εκ ευρώ, δύο εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχαν διατεθεί το 2022.«Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο πυλώνας ανάπτυξης, αλλά και πυλώνας κοινωνικής συνοχής» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κι έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με πάνω από 82.000 ωφελούμενους.
 3. Οι 100 πολιτιστικές και άλλες τόσες αθλητικές εκδηλώσεις που έγιναν το 2023, με πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά πλεόνασμα εξωστρέφειας. «Η Δυτική Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται ένας αναγνωρίσιμος προορισμός και ένας τόπος που έλκει όλο και περισσότερες σημαντικές διοργανώσεις» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης κι έφερε ως παράδειγμα  το L’ Etape Greece που με την σφραγίδα του παγκόσμιου «Γύρου της Γαλλίας» διαφημίζει -όπως είπε- την Ολυμπιακή Γη.

Στα δέκα παραπάνω σημεία, πρόσθεσε τις επιδόσεις που καταγράφει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. «Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ» είπε ο  Περιφερειάρχης κι εξήγησε: «Το παραλάβαμε με πληρωμές ύψους περίπου 46 εκ. ευρώ το 2019 και το φτάσαμε σε πληρωμές ύψους 110 εκ. ευρώ το 2023. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει το Ταμείο από τη σύσταση του θεσμού της Περιφέρειας» τόνισε και συνεχάρη τα στελέχη που αποδεικνύουν τις ικανότητές τους και τη διαρκή διάθεσή τους για προσφορά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε και για τη νέα θητεία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας πως η ισχυρή εμπιστοσύνη που έδειξε η κοινωνία στην Περιφερειακή Αρχή ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη της ευθύνης της. «Πρώτος εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου και του έργου της Περιφερειακής Αρχής και πρώτος εγώ υπογραμμίζω πως όσα πετύχαμε μέχρι τώρα αποτελούν μόνο τη μαγιά, το πρόπλασμα αν θέλετε, για όσα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη νέα θητεία και να καταστήσουν τη Δυτική Ελλάδα, οριστικά και αμετάκλητα, μία σύγχρονη Περιφέρεια που θα κλείσει το χάσμα με τις προηγμένες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και σε αυτή τη θητεία θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, αλλά υποσχέθηκε πως ούτε και τώρα θα αναχαιτιστεί η διαρκής προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, με κυρίαρχο στόχο τη διαρκή μεγέθυνση του «αποτυπώματος» της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρόσφατα επισφραγίστηκε με την κινεζική πόλη Χάνγκτσού, σημειώνοντας πως «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να πάει σε όλο τον κόσμο γιατί πλέον συστήνεται ως Ολυμπιακή Γη, γιατί έχει πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, αλλά και ισχυρές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες».

«Ο τελικός στόχος είναι κάθε μέρα να είναι μια καλύτερη μέρα για τη Δυτική Ελλάδα» τόνισε, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών και των στελεχών της Περιφέρειας, τους εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων, αλλά και τα μέλη του προηγούμενου και του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως και σε αυτή τη θητεία θα υπερισχύσει η κοινή προσπάθεια για προκοπή του τόπου.

*** Ο aπολογισμός 2023 του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=T-6nw2BLh5A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προειδοποίηση για Καθαρισμό Οικοπέδων και Ακάλυπτων Χώρων

Published

on

By

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1/5/2024 έως 31/10/2024) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (Αριθμ. 18851 οικ. Φ.700.20/ ΦΕΚ 2549 Β’/19.4.2023) ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά αυτών καθώς και των εκτός σχεδίου οικοπέδων με κτίσμα, να προχωρήσουν πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και έως 30/4/2024 σε:
 • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
 • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
 • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
 • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
 • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων υλικών ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
 • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού. Απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, θα επιβάλλεται στους υπόχρεους το διοικητικό πρόστιμο της περ. 26 της υποπαρ. β’ της παρ. Ι του άρθρου 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν.3463/2006, Α’ 114), σύμφωνα και με την παρ.1 του αρ.94, περ. 26 εδάφ. Β΄ του Ν.3852/2010 (Α΄87) και του άρθρου 5 της υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τον άμεσο καθαρισμό των οικοπεδικών χώρων και την άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων με ίδια μέσα.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι ο καθαρισμός των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων καθώς και η συντήρηση αυτών, αποτελεί πάγια υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομέων και επικαρπωτών βάσει του αρ. 94, παρ. 26 του Ν.3852/2010 και θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί άνευ προηγούμενης ειδοποίησης από την υπηρεσία μας, ιδιαίτερα καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από 1 Μάϊου έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, κάθε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος) και 5 (κατάσταση συναγερμού), αλλά και όταν ο δείκτης είναι χαμηλότερος σε κρίσιμες περιοχές και ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ