Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα «10+1» σημεία του απολογισμού του Ν. Φαρμάκη

Published

on

 «Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο ενός τόπου με ισχυρές δυνατότητες και ικανούς ανθρώπους, όταν υπάρχει ειλικρινής προσπάθεια και ενότητα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του για τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής για το 2023, που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024.

Ο Περιφερειάρχης, εισαγωγικά παρατήρησε ότι «ο απολογισμός του 2023, όπως και οι τρεις προηγούμενοι, συνιστούν μία απτή απόδειξη της προόδου που χρόνο με τον χρόνο κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο ως αναπτυξιακός μοχλός, όσο και ως πυλώνας κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής», τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος απολογισμός σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Στη συνέχεια, εστίασε σε «10 +1» σημεία που συνιστούν τα πιο βασικά μεγέθη του παραγόμενου έργου. Αυτά είναι:

1.Τα 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. Έργα που ολοκληρώνονται, όπως αποδεικνύεται  κάθε χρόνο, καθώς επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αύξηση πληρωμών. Το 2023 οι πληρωμές έφτασαν τα 188,7 εκ. ευρώ, δέκα εκ. ευρώ περισσότερα από το 2022.

  1. Η επιτάχυνση και ο πολλαπλασιασμός του έργου που συνδέονται με τον υπερδιπλασιασμό των πιστώσεων που κατανέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή έργων. Το αρχικό όριο πιστώσεων του 2023 ήταν 20,8 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2011, αλλά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέτυχε να το αυξήσει τελικά στα 49,9 εκ. ευρώ.
  2. Τα 7.417 έργα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και με νομικές δεσμεύσεις που έχουν φτάσει στα 801,3 εκ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 105% τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Το 2019 η απορροφητικότητα ήταν μόλις στο 26,6%, για να φτάσει στο 105% μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια . Το 96% των έργων εντάχθηκε την τελευταία 4ετία.
  3. Το ΕΣΠΑ 2021-2027, ένα νέο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 628,5 εκ. ευρώ, που ξεκίνησε με ταχύτητα. Ήδη, μέσα στο 2023, εκδόθηκαν 58 προσκλήσεις και εντάχθηκαν 223 νέα έργα. «Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει περίπου το 1/3 του συνολικού προγράμματος!» τόνισε ο κ. Φαρμάκης

5.Οι  περιφερειακές πολιτικές με συνολικά ωφελούμενες 7.000 επιχειρήσεις, πάνω από 5.000 αγρότες και πάνω από 700 επιστημονικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. «Η συμβολή της Περιφέρειας «αγγίζει» εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται πίσω από κάθε επιχείρηση, κάθε αγροτική εκμετάλλευση και κάθε συλλογικό φορέα αυτού του τόπου» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

  1. Η ετήσια αύξηση εσόδων. Το 2023 η Περιφέρεια είχε έσοδα πάνω από 490 εκ. ευρώ, πετυχαίνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2022 και 115,3% σε σχέση με το 2019. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις πληρωμές, παρατήρησε: «Ξεκινήσαμε το 2019, πληρώνοντας σε παραστατικά κάπου 87,5 εκ. ευρώ και φτάσαμε το 2023 να έχουμε πληρώσει παραστατικά ύψους 223 εκ. ευρώ. Δηλαδή, τριπλασιάσαμε το οικονομικό μέγεθος της Περιφέρειας μέσα σε μία θητεία!» τόνισε ο Περιφερειάρχης που έδωσε και σχηματικά, τι σημαίνουν αυτά τα χρήματα για την τοπική οικονομία. «Είναι σαν να δίνουμε 611.000 ευρώ την ημέρα στην τοπική οικονομία. Η Περιφέρεια είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και αιμοδότης στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε

7.Για την τοπική επιχειρηματικότητα που αποτελεί την πιο ισχυρή βάση για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ο Περιφερειάρχης είπε: «Παραλάβαμε την Περιφέρεια το 2019 με μόλις 104 εντάξεις επενδυτικών έργων και φτάσαμε το 2023 στις 7.015. Καταλαβαίνετε όλοι, νομίζω, ότι στο συγκεκριμένο πεδίο μιλάμε για μία εκτόξευση. Μία εκτόξευση που δείχνει γιατί στη Δυτική Ελλάδα, παρά την πανδημία, όχι μόνο δεν είχαμε μείωση θέσεων εργασίας, αλλά είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα».

  1. Η πρωτογενής παραγωγή, όπου κατευθύνθηκαν 300 εκ. ευρώ για δράσεις αγροτικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η Δυτική Ελλάδα να είναι σήμερα η 9η Περιφέρεια στην Ευρώπη στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα!
  2. Η δημόσια υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη, που το 2023 διατέθηκαν για δράσεις 30 εκ ευρώ, δύο εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από όσα είχαν διατεθεί το 2022.«Η Περιφέρεια δεν είναι μόνο πυλώνας ανάπτυξης, αλλά και πυλώνας κοινωνικής συνοχής» επανέλαβε ο Περιφερειάρχης κι έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ΤΕΒΑ με πάνω από 82.000 ωφελούμενους.
  3. Οι 100 πολιτιστικές και άλλες τόσες αθλητικές εκδηλώσεις που έγιναν το 2023, με πολλαπλάσιο οικονομικό αποτέλεσμα για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά πλεόνασμα εξωστρέφειας. «Η Δυτική Ελλάδα έχει αρχίσει και γίνεται ένας αναγνωρίσιμος προορισμός και ένας τόπος που έλκει όλο και περισσότερες σημαντικές διοργανώσεις» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης κι έφερε ως παράδειγμα  το L’ Etape Greece που με την σφραγίδα του παγκόσμιου «Γύρου της Γαλλίας» διαφημίζει -όπως είπε- την Ολυμπιακή Γη.

Στα δέκα παραπάνω σημεία, πρόσθεσε τις επιδόσεις που καταγράφει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. «Πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ» είπε ο  Περιφερειάρχης κι εξήγησε: «Το παραλάβαμε με πληρωμές ύψους περίπου 46 εκ. ευρώ το 2019 και το φτάσαμε σε πληρωμές ύψους 110 εκ. ευρώ το 2023. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διαθέσει το Ταμείο από τη σύσταση του θεσμού της Περιφέρειας» τόνισε και συνεχάρη τα στελέχη που αποδεικνύουν τις ικανότητές τους και τη διαρκή διάθεσή τους για προσφορά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Φαρμάκης, μίλησε και για τη νέα θητεία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας πως η ισχυρή εμπιστοσύνη που έδειξε η κοινωνία στην Περιφερειακή Αρχή ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη της ευθύνης της. «Πρώτος εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός κριτής του εαυτού μου και του έργου της Περιφερειακής Αρχής και πρώτος εγώ υπογραμμίζω πως όσα πετύχαμε μέχρι τώρα αποτελούν μόνο τη μαγιά, το πρόπλασμα αν θέλετε, για όσα πρέπει να γίνουν σε αυτή τη νέα θητεία και να καταστήσουν τη Δυτική Ελλάδα, οριστικά και αμετάκλητα, μία σύγχρονη Περιφέρεια που θα κλείσει το χάσμα με τις προηγμένες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως και σε αυτή τη θητεία θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, αλλά υποσχέθηκε πως ούτε και τώρα θα αναχαιτιστεί η διαρκής προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής, με κυρίαρχο στόχο τη διαρκή μεγέθυνση του «αποτυπώματος» της Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στη συνεργασία που πρόσφατα επισφραγίστηκε με την κινεζική πόλη Χάνγκτσού, σημειώνοντας πως «η Δυτική Ελλάδα μπορεί να πάει σε όλο τον κόσμο γιατί πλέον συστήνεται ως Ολυμπιακή Γη, γιατί έχει πολύ σημαντική γεωγραφική θέση, αλλά και ισχυρές πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες».

«Ο τελικός στόχος είναι κάθε μέρα να είναι μια καλύτερη μέρα για τη Δυτική Ελλάδα» τόνισε, ενώ στο τέλος της τοποθέτησής του, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών και των στελεχών της Περιφέρειας, τους εκπροσώπους όλων των τοπικών φορέων, αλλά και τα μέλη του προηγούμενου και του νυν Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως και σε αυτή τη θητεία θα υπερισχύσει η κοινή προσπάθεια για προκοπή του τόπου.

*** Ο aπολογισμός 2023 του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=T-6nw2BLh5A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μη οικοδομήσιμα τα κάτω από 2 στρέμματα ακίνητα σε οικισμούς

Published

on

By

Υπογράφηκε και βγαίνει σε ΦΕΚ το νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών της χώρας.

Με το νέο ΠΔ τα ακίνητα σε οικισμούς, κάτω από 2 στρέμματα, γίνονται μη οικοδομήσιμα.

Το Υπουργείο προχώρησε σε μια μεθοδολογία που κρίθηκε νόμιμη από το ΣτΕ για τις 3 ζώνες από τις οποίες θα γίνει η οριοθέτηση των οικισμών.

Α Ζώνη: είναι το εσώτερο – συνεκτικό τμήμα του οικισμού, που είχε δημιουργηθεί προ του 1923 (ιστορικός πυρήνας).

Β Ζώνη: είναι το συνεκτικό τμήμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των ετών 1923 και του 1983.

Β1 Ζώνη: είναι το διάσπαρτο τμήμα του οικισμού που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του 1923 και του 1983.

Η Ζώνη Γ που αναφερόταν στο προηγούμενο σχέδιο του Π.Δ. και θα περιλάμβανε τις περιοχές του οικισμού μετά τη Β1 Ζώνη μέχρι και το καθορισμένο όριο του οικισμού, αφαιρέθηκε έπειτα από παρατήρηση του Σ.τ.Ε.

– Δεν προβλέπεται επίσης οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς.

Πρακτικά, ιδιοκτησίες που είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων οικισμών, με τη δημοσίευσή του νέου ΠΔ του ΥΠΕΝ, που προβλέπει μείωση των ορίων οικισμών σε χωριά και σε οικισμούς έως και 2.000 κατοίκων θα  μετατραπούν σε ιδιοκτησίες εκτός ορίων οικισμών και συνεπώς άνευ οικοδομησιμότητας με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση της περιουσίας τους.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην «Προκρούστεια κλίνη» η οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Published

on

By

Η διαδικασία οριοθέτησης, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αγνοεί τον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και περιορίζει τις δυνατότητες δόμησης σε περιοχές που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την κοινωνία, ενώ αντί να αντιμετωπίσει την στεγαστική κρίση, πρόκειται να την επιδεινώσει, πλήττοντας τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Ποια οικόπεδα χάνουν το δικαίωμα δόμησης από το νέο ΠΔ για τα όρια οικισμών

Να σημειωθεί ότι τα όρια των Οικισμών καθορίσθηκαν κατά 99% σε όλη την Ελλάδα το έτος 1985 με Αποφάσεις των τότε Κρατικών Νομαρχών. Έκτοτε, και επί 40 χρόνια (1985-2025) οι οικισμοί αναπτύσσονται εντός των ορίων τους, με ελάχιστες περιπτώσεις Πολεοδόμησης τους ή Πολεοδομικής Επέκτασης τους (κυρίως λόγω της μακροχρόνιας – άνω της 10ετίας – απαιτητικής διαδικασίας).

Το ΥΠΕΝ προωθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος την επανοριοθέτηση των Οικισμών μέσα από τα υπό εκπόνηση Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ & ΕΠΣ), μετά από απαίτηση του Σ.τ.Ε.: επειδή οι τότε κρατικοί Νομάρχες δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι αρμοδίως για το θέμα, (κατά το Σ.τ.Ε.).

Τα κριτήρια όμως που τίθενται αφορούν το παρελθόν και λιγότερο το παρόν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αύριο και το μέλλον και η αναπτυξιακή προοπτική κάθε οικισμού.

Συγκεκριμένα, με τα κριτήρια που τίθενται στο νέο Π.Δ. τα σημερινά όρια των οικισμών μειώνονται δραστικά και οριζόντια και περιλαμβάνουν ότι έχει οικοδομηθεί μέχρι το 1983 και περιοχές που έχουν οικοδομηθεί έως σήμερα, με προϋποθέσεις.

Για επέκταση ούτε λόγος, ακόμη και εκεί που υπάρχει πιεστική ανάγκη, ούτε λόγος, ούτε τρόπος.

Η απάντηση του ΥΠΕΝ για την κάλυψη των αναγκών με πολεοδόμηση, είναι μια ανέφικτη λύση με παραπομπή στις καλένδες, αφού:

Η Πολεοδομική Επέκταση με Πολεοδομική Μελέτη και Πράξη Εφαρμογής, σημαίνει χρόνο άνω των 10 ετών και κόστος  άνω του 1 εκ ανά οικισμό, ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι Δήμοι δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ και έμπειρους μηχανικούς (τοπογράφους και πολεοδόμους), ενώ είναι αδύνατον με τα γνωστά δεδομένα να χρηματοδοτήσει η πολιτεία αυτό το τεράστιο πρόσθετο έργο.

Οι συνέπειες…

Το νέο Π.Δ. που προωθεί το Υ.Π.ΕΝ. είναι Προκρούστεια κλίνη αφού με τα κριτήρια του προβλέπει με οριζόντιο τρόπο σε όλη την Ελλάδα τη δραστική συρρίκνωση των ορίων των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους με βάση το παρελθόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το παρών και πολύ περισσότερο η προοπτική ανάπτυξης του κάθε οικισμού και του κάθε τόπου.

♦ Τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια μέσα από τα οποία υποτίθεται ότι προσδιορίζεται η προοπτική του κάθε τόπου και στον οικιστικό τομέα  απλά θα επικυρώσουν την αυταρχική χωρίς πολιτική και θεσμική «νομιμοποίηση» εμμονή για την κατάργηση κάθε δυνατότητας δόμησης εκτός πόλεων και μεγαλουπόλεων.

♦ Δεν λαμβάνεται υπόψη, δεν τους ενδιαφέρει;; η πραγματική προοπτική του κάθε τόπου και θα μπορούσε να ενισχυθεί και κανονικοποιηθεί με τα Π.Δ. των Ε.Π.Σ. ή Τ.Π.Σ.

♦ Ο  ρόλος της Τ.Α. και κάθε Δήμου στην διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών μηδενικός και ανύπαρκτος.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα πρέπει να αντιδράσει συνολικά για να μην δημοσιευθεί το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, με στόχο να ξεκινήσει διαβούλευση για καθορισμό ζωνών κλιμακούμενής δόμησης στα υπάρχοντα όρια των οικισμών, αλλιώς, χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες θα κοιμηθούν έχοντας οικοδομήσιμα οικόπεδα και θα ξυπνήσουν έχοντας πλέον χωραφάκια!!!

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τροχονόμοι» οι δήμοι για την αναβάθμιση και επισκευή σχολικών μονάδων

Published

on

By

Σοβαρές αντιδράσεις και βαθύς προβληματισμός εκφράστηκαν στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Μαριέτα Γιαννάκου», το οποίο αφορά την αναβάθμιση και επισκευή σχολικών μονάδων ανά την επικράτεια. Δήμαρχοι και αιρετοί όλων των βαθμίδων έθεσαν ζήτημα ουσιαστικού αποκλεισμού των δήμων από τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος, ενώ ασκήθηκε σφοδρή κριτική τόσο στην ΚΤΥΠ («Κτιριακές υποδομές ΑΕ»), που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όσο και στο Υπουργείο Παιδείας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία που ακολουθείται με αποκλεισμένους του δήμους, οδηγεί σε επισκευές δευτερεύουσας σημασίας την ίδια ώρα όπου σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας.

Έντονος είναι ο προβληματισμός και για τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατανομή μεταξύ των δήμων.

Να σημειωθεί πως η ΚΤΥΠ έχει προσλάβει μηχανικούς που επισκέπτονται τα σχολεία και συνεννοούνται με τους διευθυντές, χωρίς να ενημερώνεται κανείς από τον δήμο.

Το πρόγραμμα εκτελείται χωρίς κανέναν έλεγχο ή συμμετοχή του δήμου.

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, επισήμανε ότι η ανάθεση του προγράμματος στην ΚΤΥΠ και όχι στο Υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί θεσμικό λάθος, σημειώνοντας:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών όφειλε να ηγείται του προγράμματος. Η ΚΤΥΠ υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών. Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την επιλογή; Δεν μπορεί οι διευθυντές, χωρίς τεχνικές γνώσεις, να καθορίζουν την επικινδυνότητα των κτιρίων. Πρέπει να επιστρέψει η ευθύνη στους δήμους ή να φύγει εντελώς από εμάς και να την αναλάβει εξ ολοκλήρου η ΚΤΥΠ.»

Ο κ. Παπαναστασίου μάλιστα επεσήμανε και «το κόλπο» των διευθυντών να επικαλούνται λόγους επικινδυνότητας για επισκευές πολυτελείας.

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ