Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΙ τμήμα Ναυπάκτου: Ένα καλό μάθημα για όλους…

Published

on

Το ΤΕΙ στη Ναύπακτο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όποιον θέλει να κατανοήσει από τη μια μεριά πώς η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται δέσμια των πολιτικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας και από την άλλη πλευρά πώς η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί αποσπασματικά και μυωπικά δέσμια στο χρονικό ορίζοντα της τετραετίας και των εκλογικών αναμετρήσεων.

Εξετάζοντας, λοιπόν, την πρώτη παράμετρο του θέματος, την εξάρτηση δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, παρατηρούμε τα εξής:

  • Το ΤΕΙ στη Ναύπακτο έγινε πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και διεκδικήθηκε συντονισμένα από όλους τους φορείς της, με επικεφαλής τον Δήμο, σε μια εποχή που η κεντρική εξουσία απλόχερα μοίραζε τμήματα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Με δεδομένη τη συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, που πήγαζε από την αντίληψη της ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών με κριτήρια στενά οικονομικά και ψηφοθηρικά, όπως τα ενοίκια και η κατανάλωση των φοιτητών σε κάθε πόλη (από κάποιους όχι άδικα η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται και ως ρουσφέτι) η Ναύπακτος δικαιούνταν και με το παραπάνω να διεκδικήσει και να έχει και αυτή ένα ΤΕΙ. Άρα, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πολιτικές εκείνης της εποχής η Ναύπακτος το 2004 καλώς διεκδίκησε, κέρδισε και καταγράφηκε στο χάρτη των πόλεων που έχουν ΤΕΙ.
  • Το 2013 με απόφαση της κεντρικής εξουσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ το ΤΕΙ κινδύνεψε να φύγει από τη Ναύπακτο, με βασική αιτία ότι δεν είχε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις. Έγινε αγώνας δρόμου, κυριολεκτικά (κανείς δεν ξεχνά την πρωτοβουλία της ομάδας του Δημήτρη Καραχάλια) και μεταφορικά. Κινητοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς πάλι με επικεφαλής τον Δήμο και παρόλη την ασφυκτική πίεση, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου εξασφαλίστηκαν και παραχωρήθηκαν δημοτικά κτήρια στο Αντίρριο και έτσι το ΤΕΙ παρέμεινε μέχρι σήμερα.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι είναι όχι μόνο δέσμια των επιλογών και των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας αλλά πληρώνει και κόστος. Κόστος οικονομικό με τη δημιουργία ή και παραχώρηση εγκαταστάσεων αλλά και κόστος πολιτικό, καθώς  σε περίπτωση απώλειας του ΤΕΙ κατηγορείται ως υπαίτια και έρχεται αντιμέτωπη με όλους όσοι ωφελούνται από τη διαμονή φοιτητών στην πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική μας πόλη, το Μεσολόγγι που παρόλο που πληρούσε πολλές από τις προϋποθέσεις έχασε πολλά τμήματα και φοιτητόκοσμο. 

Εξετάζοντας τη δεύτερη παράμετρο του θέματος, το πώς δηλαδή λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση δέσμια κάθε φορά στην αγχόνη της εκλογικής αναμέτρησης, παρατηρούμε τα εξής:

  • Από το 2004 που το ΤΕΙ ήρθε στη Ναύπακτο μέχρι και σήμερα μόνιμο αλλά και άλυτο θέμα η εξεύρεση χώρου και η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Και παραμένει άλυτο, γιατί το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με αντιπολιτευτική διάθεση και λαϊκισμό. Ο διάλογος και η αντιπαλότητα επικεντρώθηκαν στον αν οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν ανατολικά της πόλης (περιοχή Σκα) ή δυτικά στην περιοχή Μαμουλάδας (Κούμαρος κλπ). Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν τότε είχαν σκοπό να φέρουν σε αντιπαράθεση τμήματα της κοινωνίας αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα. Πράγματι ενώ το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση για την αξιοποίηση του χώρου στο Σκα, η τότε μείζων αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κώστα Κονίδα  έκανε καταγγελία στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το έργο δεν προχώρησε λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος.

Αν είχαν κατασκευασθεί οι κτηριακές εγκαταστάσεις το Τμήμα θα έμενε στην πόλη μας και ίσως να μετατρεπόταν και σε σχολή με τη δημιουργία και δεύτερου Τμήματος. Αν πάλι έφευγε από τη Ναύπακτο θα είχε παραμείνει στο δήμο μας μια αξιόλογη κτηριακή υποδομή για να στεγάσει σχολεία ή ακόμα και το δημαρχείο.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαλότητα χωρίς αρχές, ο λαϊκισμός και ο παραταξιακός ανταγωνισμός βλάπτουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Η περίπτωση του ΤΕΙ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και είναι ένα καλό μάθημα για όλους.

# Δημοσιεύθηκε στην στήλη «ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ» της ηλεκτρονικής συνδρομητικήε εφημερίδας Nafsweek

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ