Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΙ τμήμα Ναυπάκτου: Ένα καλό μάθημα για όλους…

Published

on

Το ΤΕΙ στη Ναύπακτο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όποιον θέλει να κατανοήσει από τη μια μεριά πώς η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται δέσμια των πολιτικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας και από την άλλη πλευρά πώς η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί αποσπασματικά και μυωπικά δέσμια στο χρονικό ορίζοντα της τετραετίας και των εκλογικών αναμετρήσεων.

Εξετάζοντας, λοιπόν, την πρώτη παράμετρο του θέματος, την εξάρτηση δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, παρατηρούμε τα εξής:

  • Το ΤΕΙ στη Ναύπακτο έγινε πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και διεκδικήθηκε συντονισμένα από όλους τους φορείς της, με επικεφαλής τον Δήμο, σε μια εποχή που η κεντρική εξουσία απλόχερα μοίραζε τμήματα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Με δεδομένη τη συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, που πήγαζε από την αντίληψη της ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών με κριτήρια στενά οικονομικά και ψηφοθηρικά, όπως τα ενοίκια και η κατανάλωση των φοιτητών σε κάθε πόλη (από κάποιους όχι άδικα η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται και ως ρουσφέτι) η Ναύπακτος δικαιούνταν και με το παραπάνω να διεκδικήσει και να έχει και αυτή ένα ΤΕΙ. Άρα, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πολιτικές εκείνης της εποχής η Ναύπακτος το 2004 καλώς διεκδίκησε, κέρδισε και καταγράφηκε στο χάρτη των πόλεων που έχουν ΤΕΙ.
  • Το 2013 με απόφαση της κεντρικής εξουσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ το ΤΕΙ κινδύνεψε να φύγει από τη Ναύπακτο, με βασική αιτία ότι δεν είχε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις. Έγινε αγώνας δρόμου, κυριολεκτικά (κανείς δεν ξεχνά την πρωτοβουλία της ομάδας του Δημήτρη Καραχάλια) και μεταφορικά. Κινητοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς πάλι με επικεφαλής τον Δήμο και παρόλη την ασφυκτική πίεση, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου εξασφαλίστηκαν και παραχωρήθηκαν δημοτικά κτήρια στο Αντίρριο και έτσι το ΤΕΙ παρέμεινε μέχρι σήμερα.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι είναι όχι μόνο δέσμια των επιλογών και των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας αλλά πληρώνει και κόστος. Κόστος οικονομικό με τη δημιουργία ή και παραχώρηση εγκαταστάσεων αλλά και κόστος πολιτικό, καθώς  σε περίπτωση απώλειας του ΤΕΙ κατηγορείται ως υπαίτια και έρχεται αντιμέτωπη με όλους όσοι ωφελούνται από τη διαμονή φοιτητών στην πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική μας πόλη, το Μεσολόγγι που παρόλο που πληρούσε πολλές από τις προϋποθέσεις έχασε πολλά τμήματα και φοιτητόκοσμο. 

Εξετάζοντας τη δεύτερη παράμετρο του θέματος, το πώς δηλαδή λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση δέσμια κάθε φορά στην αγχόνη της εκλογικής αναμέτρησης, παρατηρούμε τα εξής:

  • Από το 2004 που το ΤΕΙ ήρθε στη Ναύπακτο μέχρι και σήμερα μόνιμο αλλά και άλυτο θέμα η εξεύρεση χώρου και η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Και παραμένει άλυτο, γιατί το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με αντιπολιτευτική διάθεση και λαϊκισμό. Ο διάλογος και η αντιπαλότητα επικεντρώθηκαν στον αν οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν ανατολικά της πόλης (περιοχή Σκα) ή δυτικά στην περιοχή Μαμουλάδας (Κούμαρος κλπ). Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν τότε είχαν σκοπό να φέρουν σε αντιπαράθεση τμήματα της κοινωνίας αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα. Πράγματι ενώ το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση για την αξιοποίηση του χώρου στο Σκα, η τότε μείζων αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κώστα Κονίδα  έκανε καταγγελία στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το έργο δεν προχώρησε λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος.

Αν είχαν κατασκευασθεί οι κτηριακές εγκαταστάσεις το Τμήμα θα έμενε στην πόλη μας και ίσως να μετατρεπόταν και σε σχολή με τη δημιουργία και δεύτερου Τμήματος. Αν πάλι έφευγε από τη Ναύπακτο θα είχε παραμείνει στο δήμο μας μια αξιόλογη κτηριακή υποδομή για να στεγάσει σχολεία ή ακόμα και το δημαρχείο.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαλότητα χωρίς αρχές, ο λαϊκισμός και ο παραταξιακός ανταγωνισμός βλάπτουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Η περίπτωση του ΤΕΙ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και είναι ένα καλό μάθημα για όλους.

# Δημοσιεύθηκε στην στήλη «ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ» της ηλεκτρονικής συνδρομητικήε εφημερίδας Nafsweek

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά την Δευτέρα 27/5 το έργο αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκινά την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο προβλέπει την κατάργηση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης αμιάντου και την αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που πληροί τις νέες προδιαγραφές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των παροχών,  θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού Αθανασιάδη Νόβα (από τη συμβολή με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως) δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων.

Βασίλης Γκίζας: «Έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία»

Με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε: «Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε από την πρώτη θητεία μας ως δημοτική αρχή ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών με παρεμβάσεις και δημιουργία υποδομών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Με την έναρξη εκτέλεσης και του συγκεκριμένου έργου βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτό μας το στόχο.  Η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και τη υγεία όλων μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραδίνεται η νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού

Published

on

By

Μετά από τριάντα μήνες παραδίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Εύηνου ποταμού. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε στην ίδια θέση με την παλιά δίνει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα της μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, μια και πρακτικά συνδέει και πάλι την Αιτωλοακαρνανία με την υπόλοιπη χώρα μέσα από την παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της γέφυρας θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου στις 6 το απόγευμα παρουσία του υπουργού μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλ/νίας Θανάση Μαυρομάτη και του του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική πλευρά της γέφυρας προς το Ευηνοχώρι.

Είναι γεγονός πως το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λόγω της κρισιμότητας της αλλά και της ασφυκτικής πίεσης της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και του δήμου Ναυπακτίας.

Tο οδόστρωμα της γέφυρας είναι μήκος 242 μέτρα και έχει συνολικό πλάτος στα 13,5 μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και πέραν της γέφυρας περιλαμβάνει και υδρομηχανικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην κοίτη του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ