Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΙ τμήμα Ναυπάκτου: Ένα καλό μάθημα για όλους…

Published

on

Το ΤΕΙ στη Ναύπακτο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όποιον θέλει να κατανοήσει από τη μια μεριά πώς η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται δέσμια των πολιτικών επιλογών της κεντρικής εξουσίας και από την άλλη πλευρά πώς η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί αποσπασματικά και μυωπικά δέσμια στο χρονικό ορίζοντα της τετραετίας και των εκλογικών αναμετρήσεων.

Εξετάζοντας, λοιπόν, την πρώτη παράμετρο του θέματος, την εξάρτηση δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, παρατηρούμε τα εξής:

  • Το ΤΕΙ στη Ναύπακτο έγινε πάνδημο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και διεκδικήθηκε συντονισμένα από όλους τους φορείς της, με επικεφαλής τον Δήμο, σε μια εποχή που η κεντρική εξουσία απλόχερα μοίραζε τμήματα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Με δεδομένη τη συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία, που πήγαζε από την αντίληψη της ανάπτυξης τοπικών κοινωνιών με κριτήρια στενά οικονομικά και ψηφοθηρικά, όπως τα ενοίκια και η κατανάλωση των φοιτητών σε κάθε πόλη (από κάποιους όχι άδικα η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται και ως ρουσφέτι) η Ναύπακτος δικαιούνταν και με το παραπάνω να διεκδικήσει και να έχει και αυτή ένα ΤΕΙ. Άρα, σύμφωνα με τα δεδομένα και τις πολιτικές εκείνης της εποχής η Ναύπακτος το 2004 καλώς διεκδίκησε, κέρδισε και καταγράφηκε στο χάρτη των πόλεων που έχουν ΤΕΙ.
  • Το 2013 με απόφαση της κεντρικής εξουσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ το ΤΕΙ κινδύνεψε να φύγει από τη Ναύπακτο, με βασική αιτία ότι δεν είχε ιδιόκτητες κτηριακές εγκαταστάσεις. Έγινε αγώνας δρόμου, κυριολεκτικά (κανείς δεν ξεχνά την πρωτοβουλία της ομάδας του Δημήτρη Καραχάλια) και μεταφορικά. Κινητοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς πάλι με επικεφαλής τον Δήμο και παρόλη την ασφυκτική πίεση, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου εξασφαλίστηκαν και παραχωρήθηκαν δημοτικά κτήρια στο Αντίρριο και έτσι το ΤΕΙ παρέμεινε μέχρι σήμερα.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι είναι όχι μόνο δέσμια των επιλογών και των αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας αλλά πληρώνει και κόστος. Κόστος οικονομικό με τη δημιουργία ή και παραχώρηση εγκαταστάσεων αλλά και κόστος πολιτικό, καθώς  σε περίπτωση απώλειας του ΤΕΙ κατηγορείται ως υπαίτια και έρχεται αντιμέτωπη με όλους όσοι ωφελούνται από τη διαμονή φοιτητών στην πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική μας πόλη, το Μεσολόγγι που παρόλο που πληρούσε πολλές από τις προϋποθέσεις έχασε πολλά τμήματα και φοιτητόκοσμο. 

Εξετάζοντας τη δεύτερη παράμετρο του θέματος, το πώς δηλαδή λειτουργεί η τοπική αυτοδιοίκηση δέσμια κάθε φορά στην αγχόνη της εκλογικής αναμέτρησης, παρατηρούμε τα εξής:

  • Από το 2004 που το ΤΕΙ ήρθε στη Ναύπακτο μέχρι και σήμερα μόνιμο αλλά και άλυτο θέμα η εξεύρεση χώρου και η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων. Και παραμένει άλυτο, γιατί το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε με αντιπολιτευτική διάθεση και λαϊκισμό. Ο διάλογος και η αντιπαλότητα επικεντρώθηκαν στον αν οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνουν ανατολικά της πόλης (περιοχή Σκα) ή δυτικά στην περιοχή Μαμουλάδας (Κούμαρος κλπ). Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν τότε είχαν σκοπό να φέρουν σε αντιπαράθεση τμήματα της κοινωνίας αδιαφορώντας για το τελικό αποτέλεσμα. Πράγματι ενώ το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση για την αξιοποίηση του χώρου στο Σκα, η τότε μείζων αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κώστα Κονίδα  έκανε καταγγελία στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και το έργο δεν προχώρησε λόγω του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος.

Αν είχαν κατασκευασθεί οι κτηριακές εγκαταστάσεις το Τμήμα θα έμενε στην πόλη μας και ίσως να μετατρεπόταν και σε σχολή με τη δημιουργία και δεύτερου Τμήματος. Αν πάλι έφευγε από τη Ναύπακτο θα είχε παραμείνει στο δήμο μας μια αξιόλογη κτηριακή υποδομή για να στεγάσει σχολεία ή ακόμα και το δημαρχείο.

Σε κάθε περίπτωση η αντιπαλότητα χωρίς αρχές, ο λαϊκισμός και ο παραταξιακός ανταγωνισμός βλάπτουν τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Η περίπτωση του ΤΕΙ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και είναι ένα καλό μάθημα για όλους.

# Δημοσιεύθηκε στην στήλη «ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ» της ηλεκτρονικής συνδρομητικήε εφημερίδας Nafsweek

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πλατεία της Κ. Δάφνης εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο

Published

on

By

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας για το έργο Ανάπλασης-Ανάδειξης του κοινόχρηστου χώρου της Κάτω Δάφνης στη θέση Αγία Παρασκευή και εντάσσεται προς χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Με προϋπολογισμό 255.000 ευρώ, η μελέτη του έργου που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις επιστρώσεων με κυβόλιθους, φυτεύσεις και διαμορφώσεις χώρων πρασίνου με τοποθέτηση δέντρων, αλλά και διαμόρφωση δύο επιπέδων που η καθεμία αντιστοιχεί στις εκάστοτε εισόδους του Ιερού Ναού.

«Επιθυμία και στόχευσή μας ήταν εξαρχής να εξυπηρετήσουμε τη βασική ανάγκη της Κοινότητας, που δεν είναι άλλη από την ενεργοποίηση του κοινόχρηστου χώρου και την ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς της καθημερινότητας των κατοίκων», ανέφερε με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης για να προσθέσει πως «εργαστήκαμε από κοινού με τα στελέχη των Υπηρεσιών μας, την Κοινότητα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες.  Η απόφαση του Πράσινου Ταμείου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ