Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεχνικό Πρόγραμμα στη νέα εποχή του Κλεισθένη

Published

on

Πέρα από τη καθιερωμένη σπουδαιότητα που έχουν η ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού προγράμματος, η τελευταία συζήτηση είχε τη δική της ξεχωριστή σημασία.

Ήταν η τελευταία φορά που ο νόμος επέτρεπε στο δήμαρχο και στους συμβούλους να συζητούν πάνω από τρεις ώρες για όλα τα έργα ολόκληρης αυτής της πενταετίας, αλλά και των προηγούμενων καθώς και των επόμενων τετραετιών χωρίς να αναφέρονται  στα συγκεκριμένα έργα και τις δαπάνες που προβλέπονται για το 2019, που ήταν και το θέμα συζήτησης.

Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν απολογισμούς και προεκλογικές εξαγγελίες, ενώ οι παριστάμενοι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων (24 από τους συνολικά 66) κάθονταν να ακούνε και να ψηφίζουν χωρίς να ξέρουν αν αυτά που λέγονται αφορούν τις κοινότητες που εκπροσωπούν ή όχι.

Στη νέα εποχή του Κλεισθένη η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος πραγματοποιείται ανά έργο βάσει των προτάσεων που κατατίθενται.

Η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου συνιστά και το εγκεκριμένο έργο του προς ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος.

Σε περίπτωση που καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων.

Θετικές πλευρές

Η συζήτηση και η ψήφιση των έργων θα γίνεται με επίκεντρο τα έργα κάθε χρόνου, αφού θα ψηφίζονται ένα ένα. Επομένως μπορούμε να ελπίζουμε ότι όλοι θα έχουν σαφή εικόνα των έργων και των δαπανών που προγραμματίζονται και εκτελούνται και ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πάψει να είναι αρένα αντιπαράθεσης ιδεών και μόνο.

Αυτό οπωσδήποτε απαιτεί συναινέσεις, που είναι βασική και πολύ αναγκαία προϋπόθεση κοινής αντίληψης και συσπείρωσης δυνάμεων για την επίτευξη έργων, αποτρέποντας εμπόδια που μπαίνουν για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους.

Κίνδυνοι

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ισορροπία να φτάσει στο κατώτατο σημείο προκειμένου να ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός. Με δεδομένο ότι ο Κλεισθένης έχει διατηρήσει την εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά δημοτική ενότητα – πρώην δήμο, δείτε τι μπορεί να συμβεί με ένα απλό παράδειγμα.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από μια δημοτική ενότητα προκειμένου να πετύχουν να ψηφιστεί ένα σημαντικό για αυτούς έργο στην περιοχή τους να αναγκαστούν να ψηφίσουν έργο άλλης δημοτικής ενότητας που δεν θεωρούν  ότι πρέπει να γίνει μόνο και μόνο για  να εξασφαλίσουν ότι θα ψηφιστεί και θα γίνει το δικό τους.

Γενικευμένη μια τέτοια αντίληψη και φιλοσοφία έχει τον κίνδυνο η συναίνεση να είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμφωνιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν προσωπικές και ιδιοτελείς φιλοδοξίες και σκοπιμότητες. Τέτοιου είδους έργα  δεν θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων αλλά παραγοντισμού.

#Δημοσιεύθηκε στην Ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek.gr

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι 30 Ιουνίου αιτήσεις σύνδεσης στην αποχέτευση – Ακολουθούν πρόστιμα

Published

on

By

Πρόσκληση προς όλους τους δυνητικούς χρήστες του δικτύου της αποχέτευσης του Δήμου Ναυπακτίας έχει απευθύνει εδώ και αρκετό καιρό η ΔΕΥΑΝ,  με την προτροπή να συνδεθούν στο δίκτυο, καθώς υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου για μείωση 50% στα τέλη σύνδεσης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των ποσών αυτών μέσω δόσεων.

Ταυτόχρονα ενημερώνουν από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπακτίας ότι,  σύμφωνα με το νόμο που ισχύει, ακόμα και αν δεν εμφανιστεί και συνδεθεί στο δίκτυο ο δημότης που περνά από την περιοχή του το δίκτυο αποχέτευσης, στον επόμενο λογαριασμό του θα δει το τέλος αποχέτευσης να αναγράφεται σε αυτόν.

Δυστυχώς, στο δίκτυο της αποχέτευσης, για το οποίο υπήρχε πρόβλεψη για πάνω από 2000 συνδέσεις, σύμφωνα  με την πρόταση κατασκευής και χρηματοδότησης του με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 200 συνδέσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μετά την μείωση του κόστους σύνδεσης:  από τα 3,52 ευρώ / τ.μ. (+ΦΠΑ) που χρέωνε η επιχείρηση, πάμε στα 1,8 ευρώ /τ.μ. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι για μια οικία 100 τ.μ. ο ιδιοκτήτης που θα συνδεόταν με το σύστημα της αποχέτευσης, κατέβαλλε 350 ευρώ ως τέλη σύνδεσης, ενώ μετά την μείωση το κόστος θα πέφτει στα 180 ευρώ (+ΦΠΑ).

Στους επαγγελματικούς χώρους από τα 4.26 ευρώ/τ.μ. η χρέωση μειώνεται στα 2.5 ευρώ /τ/μ (+ΦΠΑ).

Ταυτόχρονα  η αποπληρωμή αυτή, μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ ,είτε σε 5 δόσεις.

Το τέλος επανασύνδεση παραμένει στα 50 ευρώ, ενώ η εγγύηση μειώνεται επίσης από τα 50 ευρώ στα 30 ευρώ.

Στην τότε απόφαση τέθηκε ως καταληκτική ημερομηνία  εφαρμογής της η 30η  Ιουνίου του 2019.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

# Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεκρός ο 25χρονος κολυμβητής που εξαφανίστηκε στην Κάτω Βασιλική

Published

on

By

Νεκρός βρέθηκε από το Λιμενικό ο 25χρονος κολυμβητής, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Κάτω Βασιλική, του Δήμου Ναυπακτίας, στον Πατραϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός πήγε να σιγουρέψει τη βάρκα του για να μην πάθει ζημιά, την στιγμή κατά την οποία  στην περιοχή είχε ξεσπάσει  μπουρίνι.

Στην αναζήτηση πήραν μέρος  δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ