Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεκπαίδευση: «αναγκαίο κακό»

Published

on

Πέτρος Πιτσιάκκας 

Φιλόλογος – M.Ed. – Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Τον τελευταίο χρόνο μπήκε για τα καλά στη ζωή της εκπαιδευτικής κοινότητας, και γενικά της ελληνικής κοινωνίας, η τηλεκπαίδευση. Τηλεκπαίδευση είναι η εκπαίδευση από απόσταση. Η διδασκαλία δεν γίνεται με φυσική παρουσία στην αίθουσα διδασκαλίας και γενικά στο σχολείο, αλλά από μακριά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Εδώ και δύο εβδομάδες, το ελληνικό σχολείο κινείται στους ρυθμούς της τηλεκπαίδευσης. Στα πλαίσια των μέτρων, για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού covid 19, τα σχολεία έκλεισαν και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν γίνεται δια ζώσης, αλλά εξ αποστάσεως. Η αίθουσα διδασκαλίας αντικαταστάθηκε από το ηλεκτρονικό δωμάτιο. Τα φυσικά πρόσωπα, των μαθητών και των καθηγητών, έχουν αντικατασταθεί από τα εικονίδια με το ονοματεπώνυμο τους. Στη θέση του πίνακα, μπήκε η οθόνη του υπολογιστή.

Ο εκπαιδευτικός του ελληνικού σχολείου βρέθηκε ξαφνικά σε μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Το ίδιο βέβαια συνέβη και με τους μαθητές. Άλλο η οθόνη και άλλο ο πίνακας. Άλλο να μιλάς και να βλέπεις απέναντι σου πρόσωπα και άλλο να μιλάς και να βλέπεις στο κενό και να ακούγεται μόνο η φωνή. Άλλο η διανομή στους μαθητές φωτοτυπίας με το σχεδιάγραμμα του μαθήματος, και άλλο η διανομή οθόνης. Άλλο η φυσική συνομιλία στην τάξη, μεταξύ των μαθητών, και άλλο η συνομιλία μέσω του chat.  Άλλο η φυσική κοπάνα από το μάθημα και άλλο η ηλεκτρονική. Νέοι καιροί, νέα ήθη.

Κι όμως , παρά τις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, παρά τις όποιες αδυναμίες, η εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές και μαθητές) ανταποκρίθηκε και έκανε το αδύνατο δυνατό. Μετά τις δύο πρώτες μέρες, κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες και αρρυθμίες, λόγω των τεχνικών δυσκολιών, η τηλεκπαίδευση προχωρά κανονικά και τα ποσοστά συμμετοχής των μαθητών στα μαθήματα είναι πολύ υψηλά.

Παρ’ όλα αυτά η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση,  να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ένα «αναγκαίο κακό», αφού ο μαθητής δεν αποκόπτεται από την εκπαιδευτική διαδικασία. (Ας θυμηθούμε τι ζημιά προκλήθηκε,  στην πρώτη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι μαθητές έμειναν μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία για 6 μήνες). Με αυτή, διατηρείται η επαφή του μαθητή με το σχολείο, με τη διδασκαλία, τη μάθηση, το πρόγραμμα, έστω και …εξ αποστάσεως.

Όλοι σχεδόν, σήμερα, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις σημερινές αντιφάσεις και την υποκριτική συμπεριφορά κάποιων παραγόντων, σε σχέση με το παρελθόν. Χθες, έβαλλαν εναντίον της τηλεκπαίδευσης, ενώ σήμερα κόπτονται γιατί, την πρώτη μέρα εφαρμογής της, παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα και ζήτησαν την παραίτηση της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Χθες έγραφαν πύρινα άρθρα εναντίον, σήμερα παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι υποστηρικτές. Χθες η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο κινδύνευαν από την τηλεκπαίδευση, ενώ σήμερα αυτοί που τα έλεγαν διαμαρτύρονται γιατί καθυστέρησε να ξεκινήσεις 1-2 μέρες.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η μικροπολιτική και οι κομματικές σκοπιμότητες μπήκαν πάνω από την ουσία. Ωστόσο, η εκπαιδευτική κοινότητα, στο σύνολο της, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και, παρά τις δυσκολίες, κράτησαν και κρατούν ζωντανή και όρθια την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι όλα καλά. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνουν πολλά για την ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση και γενικά στις ψηφιακές δυνατότητες. Είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς καμιά εξαίρεση, μαθητές και καθηγητές, ο αναγκαίος τεχνικός εξοπλισμός, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον θα πρέπει να αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί γρήγορο διαδίκτυο ώστε η τηλεκπαίδευση να γίνεται απρόσκοπτα, χωρίς άγχος και εκνευρισμούς. Εξάλλου, ακόμη και όταν εκλείψουν οι αιτίες που καθιστούν, σήμερα, αναγκαία την τηλεκπαίδευση, αυτή θα συνεχίσει να είναι παρούσα ως ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά της δια ζώσης διδασκαλίας.

Η τηλεκπαίδευση είναι ένα «αναγκαίο κακό», σήμερα, και ένα χρήσιμο εργαλείο, στη συνέχεια. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τόσο το καλύτερο για την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως «ανάγκα και θεοί πείθονται»

Υ.Σ (άσχετο με τα παραπάνω) Η ΟΛΜΕ ζήτησε την παραίτηση της Υπουργού Παιδείας γιατί το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στις εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων ήταν πολύ χαμηλό. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ηγεσία της ΟΛΜΕ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από καιρό, αν λάβουμε υπόψη τα ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών στις κατά περιόδους απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eπιχορήγηση 30.000 ευρώ για άνοιγμα e-shop

Published

on

By

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ για τη δημιουργία e-shop ανακοίνωσε ότι έρχονται ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι τα προγράμματα αυτά θα αφορούν τη δημιουργία e-shop για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

O υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι έρχεται επιστρεπτέα προκαταβολή 6, ενώ ετοιμάζεται και νέο πρόγραμμα για την εστίαση από το νέο έτος. Αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας και την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε: «Συζητάμε τι θα ανοίξει και τι επίπτωση θα έχει στη διασπορά του ιού. Αν δεν προτείνουν οι επιστήμονες, δεν θα λάβει απόφαση η κυβέρνηση. Το υπουργείο έχει τα μέτρα πώς και με τι μέτρα θα ανοίξει το καθετί. Αλλά πρώτα πρέπει να δώσει το πράσινο φως η επιτροπή».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ: “Φιμώνουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους στο ΝΗΡΕΑ

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ, αναφέρει σχετικά με τις καταγγελίες εργαζόμενων στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ

 

” Τις τελευταίες μέρες δεχτήκαμε μια σειρά καταγγελιών από εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΑΣ. Αφορμή έγγραφο – συμφωνητικό της εταιρείας ΝΗΡΕΑΣ προς τους εργαζόμενους.

Με το έγγραφο αυτό ουσιαστικά η εταιρεία προσπαθεί να αποσπάσει υπογραφές από τους εργαζόμενους περί μη διάδοσης εμπιστευτικών πληροφοριών. Βέβαια η εταιρία θεωρεί εμπιστευτικό οτιδήποτε συμβεί στο χώρο εργασίας, είτε με την εταιρία, είτε αφορά εργασιακά ζητήματα.

Δηλαδή ένας εργαζόμενος να δεσμευτεί με το κατάπτυστο συμφωνητικό ότι δεν θα διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε τον αφορά.

− Δεν έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στο σωματείο του, σε ένα δικηγόρο, σε μια υπηρεσία, για ζητήματα που αφορούν την εργασία του, καθώς και να μοιραστεί με τους παραπάνω οποιοδήποτε έγγραφο της εταιρείας τον αφορά (σύμβαση, μισθοδοσία κτλ)

− Ο εργαζόμενος ή και το σωματείο δεν έχει το δικαίωμα να καταγγείλει εργασιακές συνθήκες που αφορούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση της εργασίας.

− Απαγορεύουν στους εργαζόμενους να καταγγείλουν ενδεχόμενες παραβιάσεις, που αφορούν το περιβάλλον ή την ποιότητα των τροφίμων

− Ελέγχουν τον εργαζόμενο ακόμα και για το τι θα πει σε ένα δικαστήριο ή κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό δηλαδή τον ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ.

Η ευχέρεια αυτή της εταιρείας δόθηκε από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν μαζί της με τους κατασταλτικούς νόμους και το κύμα τρομοκρατίας, βίας και απαγορεύσεων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.

Απαιτούμε από τη διοίκηση να αποσύρει το έγγραφο και να θεωρηθούν άκυρες όσες υπογραφές εργαζομένων κατάφεραν να αποσπάσουν.

Στόχος τους είναι να φιμώσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε τέτοιες ενέργειες, να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους και από κοινού να αντιδράσουν. Στεκόμαστε δίπλα τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και σήμερα και στο μέλλον.

ΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ του ΚΚΕ”

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο, για το Lockdown

Published

on

By

Επέκταση των μέτρων στήριξης για εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά φέρνει η  παράταση του lockdown.

Το πακέτο Δεκεμβρίου περιλαμβάνει παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας που συνοδεύεται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποχρεωτικό κούρεμα 40% στα ενοίκια, αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και παράταση στην ημερομηνίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας καθώς και πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά. Οι πληρωμές στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου ενώ ο πέμπτος κύκλος των φθηνών κρατικών δανείων μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προβλέπει: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το ρεκόρ που καταγράφεται στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν και συνεχίζουν να υποβάλλονται στον τέταρτο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων εκτίναξε τον προϋπολογισμό  της επιστρεπτέας  προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ από 1,2 δις. ευρώ. H  πλατφόρμα myBussinessSupport είχε δεχθεί πάνω από 400.000 αιτήσεις ενώ μέσα σε μια εβδομάδα πληρώθηκαν 319.835 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν 1,53 δις. ευρώ συνολικά. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο «κουμπαράς» των κρατικών δανείων για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αίτηση.  Με την αύξηση πάντως του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δις. ευρώ, θα πέσουν στην αγορά και τα χρήματα που προορίζονταν για τον πέμπτο κύκλο.  Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Ιανουάριο.. Στον κύκλο αυτό θα ληφθούν υπόψη ο τζίρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ώστε να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown. Ετσι η πλατφόρμα για τα φθηνά κρατικά δάνεια θα ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού:  Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για το μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή. Μένει να αποφασιστεί εάν οι  αποζημιώσεις θα υπολογιστούν επί της βάσης των 534 ευρώ ή επί της βάσης των 800 ευρώ όπως έγινε τον Νοέμβριο. Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υπολογισμός των επιδομάτων να γίνει με βάση τα 800 ευρώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τον επόμενο μήνα η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς των 534 ευρώ.

Ενοίκια: «Κουρεμένα» κατά 40% αναμένεται να  είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της  μόνιμης κατοικίας.  Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

«Πάγωμα» φορολογικών οφειλών: Νέος κύκλος αναστολής πληρωμής οφειλών προς την Εφορία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο ΦΠΑ η πληρωμή του οποίου θα ανασταλεί έως τα τέλη Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι περίπου 1 μήνας. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «My Car» μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και να καταθέτουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Επίδομα θέρμανσης: Εντός των ημέρων θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 – 700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

            Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

         καθηγητής οικονομολόγος

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ