Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεκπαίδευση: «αναγκαίο κακό»

Published

on

πιτσιάκκασ-πετρος-φιλόλογος-Ναύπακτος

Πέτρος Πιτσιάκκας 

Φιλόλογος – M.Ed. – Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Τον τελευταίο χρόνο μπήκε για τα καλά στη ζωή της εκπαιδευτικής κοινότητας, και γενικά της ελληνικής κοινωνίας, η τηλεκπαίδευση. Τηλεκπαίδευση είναι η εκπαίδευση από απόσταση. Η διδασκαλία δεν γίνεται με φυσική παρουσία στην αίθουσα διδασκαλίας και γενικά στο σχολείο, αλλά από μακριά, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Εδώ και δύο εβδομάδες, το ελληνικό σχολείο κινείται στους ρυθμούς της τηλεκπαίδευσης. Στα πλαίσια των μέτρων, για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού covid 19, τα σχολεία έκλεισαν και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν γίνεται δια ζώσης, αλλά εξ αποστάσεως. Η αίθουσα διδασκαλίας αντικαταστάθηκε από το ηλεκτρονικό δωμάτιο. Τα φυσικά πρόσωπα, των μαθητών και των καθηγητών, έχουν αντικατασταθεί από τα εικονίδια με το ονοματεπώνυμο τους. Στη θέση του πίνακα, μπήκε η οθόνη του υπολογιστή.

Ο εκπαιδευτικός του ελληνικού σχολείου βρέθηκε ξαφνικά σε μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Το ίδιο βέβαια συνέβη και με τους μαθητές. Άλλο η οθόνη και άλλο ο πίνακας. Άλλο να μιλάς και να βλέπεις απέναντι σου πρόσωπα και άλλο να μιλάς και να βλέπεις στο κενό και να ακούγεται μόνο η φωνή. Άλλο η διανομή στους μαθητές φωτοτυπίας με το σχεδιάγραμμα του μαθήματος, και άλλο η διανομή οθόνης. Άλλο η φυσική συνομιλία στην τάξη, μεταξύ των μαθητών, και άλλο η συνομιλία μέσω του chat.  Άλλο η φυσική κοπάνα από το μάθημα και άλλο η ηλεκτρονική. Νέοι καιροί, νέα ήθη.

Κι όμως , παρά τις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, παρά τις όποιες αδυναμίες, η εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές και μαθητές) ανταποκρίθηκε και έκανε το αδύνατο δυνατό. Μετά τις δύο πρώτες μέρες, κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες και αρρυθμίες, λόγω των τεχνικών δυσκολιών, η τηλεκπαίδευση προχωρά κανονικά και τα ποσοστά συμμετοχής των μαθητών στα μαθήματα είναι πολύ υψηλά.

Παρ’ όλα αυτά η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση,  να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ένα «αναγκαίο κακό», αφού ο μαθητής δεν αποκόπτεται από την εκπαιδευτική διαδικασία. (Ας θυμηθούμε τι ζημιά προκλήθηκε,  στην πρώτη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία οι μαθητές έμειναν μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία για 6 μήνες). Με αυτή, διατηρείται η επαφή του μαθητή με το σχολείο, με τη διδασκαλία, τη μάθηση, το πρόγραμμα, έστω και …εξ αποστάσεως.

Όλοι σχεδόν, σήμερα, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τις σημερινές αντιφάσεις και την υποκριτική συμπεριφορά κάποιων παραγόντων, σε σχέση με το παρελθόν. Χθες, έβαλλαν εναντίον της τηλεκπαίδευσης, ενώ σήμερα κόπτονται γιατί, την πρώτη μέρα εφαρμογής της, παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα και ζήτησαν την παραίτηση της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Χθες έγραφαν πύρινα άρθρα εναντίον, σήμερα παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι υποστηρικτές. Χθες η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο κινδύνευαν από την τηλεκπαίδευση, ενώ σήμερα αυτοί που τα έλεγαν διαμαρτύρονται γιατί καθυστέρησε να ξεκινήσεις 1-2 μέρες.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η μικροπολιτική και οι κομματικές σκοπιμότητες μπήκαν πάνω από την ουσία. Ωστόσο, η εκπαιδευτική κοινότητα, στο σύνολο της, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και, παρά τις δυσκολίες, κράτησαν και κρατούν ζωντανή και όρθια την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι όλα καλά. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνουν πολλά για την ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τηλεκπαίδευση και γενικά στις ψηφιακές δυνατότητες. Είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς καμιά εξαίρεση, μαθητές και καθηγητές, ο αναγκαίος τεχνικός εξοπλισμός, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον θα πρέπει να αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί γρήγορο διαδίκτυο ώστε η τηλεκπαίδευση να γίνεται απρόσκοπτα, χωρίς άγχος και εκνευρισμούς. Εξάλλου, ακόμη και όταν εκλείψουν οι αιτίες που καθιστούν, σήμερα, αναγκαία την τηλεκπαίδευση, αυτή θα συνεχίσει να είναι παρούσα ως ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά της δια ζώσης διδασκαλίας.

Η τηλεκπαίδευση είναι ένα «αναγκαίο κακό», σήμερα, και ένα χρήσιμο εργαλείο, στη συνέχεια. Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τόσο το καλύτερο για την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως «ανάγκα και θεοί πείθονται»

Υ.Σ (άσχετο με τα παραπάνω) Η ΟΛΜΕ ζήτησε την παραίτηση της Υπουργού Παιδείας γιατί το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στις εκλογές για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων ήταν πολύ χαμηλό. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ηγεσία της ΟΛΜΕ θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από καιρό, αν λάβουμε υπόψη τα ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών στις κατά περιόδους απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει.

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Έδωσαν τα  χέρια” Λουκόπουλος και Σαλαμούρας

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η “Ενωτική πρωτοβουλία” δημοσιοποιεί την συνεργασία της με τον πρ. δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Σαλαμούρα. Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Ανακοινώνουμε σήμερα ότι σε συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της παράταξής μας Τάκης Λουκόπουλος   με τον πρώην δημοτικό μας σύμβουλο  κ. Χρήστο Σαλαμούρα  “έδωσαν τα  χέρια” κατά το κοινώς λεγόμενο,  για κοινό βηματισμό στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επαγγελματίες του Αντιρρίου για την πώληση των εργοταξιακών

Published

on

By

Εργοταξιακοί-Αντίρριο-ΤΑΙΠΕΔ

Η Ένωση επαγγελατοβιοτεχνικών και εμπόρων Αντιρρίου “Ο Άγιος Παντελεήμων” με αφορμή το θέμα της πώλησης των πρώην εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση:

ΘΕΜΑ: ΠΩΛΗΣΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΓΕΦΥΡΑΣ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και αξιοποίηση του οικοπέδου των εργοταξιακών χώρων της γέφυρας.
Πριν από δύο περίπου χρόνια σε συγκέντρωση στο Αντίρριο ο κύριος Δήμαρχος μας διαβεβαίωνε όσον αφορά την εκποίηση του ακινήτου , ότι παρακολουθεί την εξέλιξη, έχει κάποιες επαφές και είμαστε σε σωστό δρόμο και μάλιστα προς την τουριστική κατεύθυνση.
Σήμερα φθάσαμε στο δια ταύτα και ο μεν Δήμαρχος δηλώνει ευχαριστημένος από το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας ,το δε τοπικό συμβούλιο και ο αντιδήμαρχος Αντιρρίου δηλώνουν αντίθετοι με οποιαδήποτε επιχείρηση υποβάθμισης της περιοχής .Ως εμπορικός σύλλογος σαφώς και δεν διαφωνούμε με τα παραπάνω , αλλά νομίζουμε ότι τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις .
Επειδή δεν γνωρίζουμε τους όρους του διαγωνισμού όσον αφορά τα είδη των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν στον συγκεκριμένο χώρο ,ούτε αν πριν από τον διαγωνισμό υπήρξε κάποια γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου ή κάποια παρέμβαση του κυρίου Δημάρχου προς το ΤΑΙΠΕΔ, ζητάμε:

   Κατεπείγουσα σύγκληση του τοπικού συμβουλίου του Αντιρρίου με πρόσκληση όλων των φορέων της περιοχής, του Δημάρχου και των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων, για ενημέρωση μας ,έστω και εκ των υστέρων , για το σοβαρότερο θέμα που αφορά την ανάπτυξη της περιοχής και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχολεί την τοπική κοινωνία τα τελευταία 20 χρόνια.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος
Δαβανέλλος Θέμης

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινούν εργασίες αποκατάστασης επαρχιακών οδών στους Δήμους Ναυπακτίας και Μεσολογγίου

Published

on

By

Σε υπογραφή συμβάσεων με τους αναδόχους προχώρησε την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, προκειμένου να αποκατασταθούν φθορές  που έχουν σημειωθεί μετά από φυσικές καταστροφές σε επαρχιακές οδούς των Δήμων  Ναυπακτίας και Μεσολογγίου.

Ειδικότερα,  παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη, συμβασιοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ που αφορούν τεχνικές παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία με στόχο να βελτιωθεί η  βατότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου και να καταστούν ασφαλέστερες  οι μετακινήσεις.

Αποκαταστάσεις θα γίνουν  στην Τ.Κ. Δορβιτσάς προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ, στην ΤΚ Στράνωμας ύψους 1 εκ. ευρώ,  στον Πλάτανο ύψους 1,8 εκ. ευρώ, στην επαρχιακή οδό Πιτσιναίϊκα – Ριγάνι προϋπολογισμού 1,1 εκ. ευρώ, στο δρόμο από Στύλια προς Συκιά –Φαμηλα ύψους 1 εκ. ευρώ ,  όπως επίσης στο οδικό δίκτυο προς Μούσουρα του Δήμου Μεσολογγίου, επίσης ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα εκτελεστούν προβλέπονται αποκαταστάσεις στις σημαντικότερες βλάβες που παρουσιάστηκαν από  καταπτώσειςπρανών,έμφραξη τεχνικών απορροής όμβριων υδάτων, καθιζήσεις οδοστρώματος  κ.α.. Οι κυριότερες εργασίες για την αποκατάσταση  βλαβών αφορούν σε επανακατασκευή των τμημάτων με εξυγίανσήτους, κατασκευή έργων αντιστήριξης και έργων αποστράγγισης.Επίσης προβλέπεται  ανακατασκευή τεχνικών για την απορροή των όμβριων υδάτων όπου απαιτείται καθώς και εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτικών,  σήμανσης κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ