Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τις Πταίει…»

Published

on

«Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην» ανέφερε ο Αριστοτέλης. Η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με τα αποτελέσματα που όλο και πιο έντονα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα παρατηρούνται όλο και συχνότερα ασυνήθιστοι καύσωνες ή ακόμη και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, με παράλληλη αύξηση των περιόδων μεγάλης ξηρασίας, αλλά και έντονες  βροχοπτώσεις και  πλημύρες.  Προς το παρόν, κυρίαρχος στη σύγκρουση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος βγαίνει ο άνθρωπος.        Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η βίαιη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση θα ακολουθήσει και μια εξίσου βίαιη αντίδραση της φύσης που θα αποσκοπεί στην επαναφορά της ισορροπίας.   Αυτά τα φαινόμενα βιώνουμε όλο και  πιο πυκνά, με συνέπεια τις πρόσφατες καταστροφικές ακραίες  πλημύρες στην  περιοχή της  Μακύνειας, της  Ρίζας και του  Αντιρρίου.

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν

Μεγάλες καταστροφές έγιναν σε σπίτια, σε υποδομές και στο παραλιακό μέτωπο των παραπάνω περιοχών,  με την αιτία να επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Είναι βεβαίως γνωστό, και διαχρονικά έτσι συμβαίνει, ότι ποτέ δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες  για τα αίτια του προβλήματος και από που ξεκίνησε αυτό. Απλά το κράτος έρχεται και δίνει κάποιες αποζημιώσεις, χωρίς όμως να βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο, ποτέ!

Οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν τις αιτίες. Γνωρίζουν  πως  ο όγκος του νερού, μετά τα έργα της Ιόνιας οδού διοχετεύθηκαν σε μικρότερους υποδοχείς τους – μικρά ρέματα και χωρίς προφανώς πρόβλεψη πως δεν θα άντεχαν τόσο μεγάλο όγκο νερού μετά από μια έντονη βροχόπτωση, όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου 13 Ιουλίου. Αποτέλεσμα, τα ορμητικά νερά να ακολουθήσουν ανεξέλεγκτη πορεία και να δημιουργήσουν τις καταστροφές στις περιοχές Μακύνειας, Ρίζας και Αντιρρίου.

Ταυτόχρονα ο μη καθαρισμός ρεμάτων και χειμάρρων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της όλης κατάστασης, με τους αρμόδιους να εμμένουν (παρά τα συνεχή καμπανάκια ότι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι εδώ πλέον), να προγραμματίζουν τον καθαρισμό τους με τα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη!

Στην όλη διαμόρφωση της κατάστασης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Εκεί  διαπιστώνεται το μπάζωμα των αποστραγγιστικών ρείθρων του δρόμου, που οδηγεί προς τις  ανεμογεννήτριες στο βουνό, προφανώς γιατί το πλάτος του δεν επαρκούσε για τα τεράστια φορτηγά που τις μετέφεραν στην κορυφή για την εγκατάστασή τους.

Να δοθούν απαντήσεις

Από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα από την έντονη νεροποντή που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους , με ανθρώπους να χάνουν τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη με ανεπανόρθωτες οικονομικά ζημιές.

Απορίας άξιο όμως είναι ότι είχαμε προβλήματα σε δημόσιες υποδομές και συγκεκριμένα της Ιόνιας οδού, έργο με μόλις 18 μήνες λειτουργίας!

Τηρήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία η κατασκευή των προβλεπόμενων αντιπλημμυρικών έργων;

Υπάρχουν θέματα στατικότητας του ίδιου του έργου, καθώς πριν τις σήραγγες της Μακύνειας είναι πλέον εμφανή τα πέδιλα από τις κολόνες;

Η ζωή του φορολογούμενου Έλληνα αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών που χρησιμοποιούν το δρόμο θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός γνώμονας κάθε τέτοιου έργου και όχι το πόσο γρήγορα θα κοπούν κορδέλες.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο διαχρονικό «Τις πταίει» του Χαρίλαου Τρικούπη.

#Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Άστεγο» το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας

Published

on

By

δημοτικο-συμβούλιο-δημος-ναυπακτίας-2019

Το θέμα της στέγασης του Δημοτικού συμβουλίου θα απασχολήσει το Σώμα στην συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019.

Καθώς οι εργασίες για την αποκατάσταση και αναβάθμιση του κτιρίου του Ξενία ξεκινούν και πάλι, «άστεγο» μένει το Δημοτικό Συμβούλιο με την ανάγκη εύρεσης άμεσης και λειτουργικής λύσης.

Με το έργο στο Ξενία να υλοποιείται σε δυο περίπου χρόνια, αλλά και η επόμενη χρήση του να μην επιτρέπει την στέγαση του Δημοτικού συμβουλίου, η πρόταση που αναμένεται να τεθεί στην συνεδρίαση της Τετάρτης εκτιμάται ως προσωρινή και μόνο λύση.

Ως πιο πρόσφορη λύση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπει προς συζήτηση και λήψη απόφασης από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, εμφανίζεται η μεταφορά των συνεδριάσεων στην αίθουσα της Αιτωλικής Αναπτυξιακής στον Πλατανίτη.

Για μια ακόμα φορά καταγράφεται η ανάγκη ύπαρξης κτιριακών υποδομών στον Δήμο, κάτι για το οποίο όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισαν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του τόπου να αποκτήσει ο Δήμος Ναυπακτίας.

Κτιριακές εγκαταστάσεις ιδιόκτητες που και το Δημοτικό Συμβούλιο θα στεγάζουν, θα αποσυμφορήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου και ταυτόχρονα δεν θα απαιτούνται χιλιάδες ευρώ για ενοικιάσεις χώρων, που ο Δήμος καταβάλει ετησίως.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεδριάζει σήμερα στις 18:00 η Τοπική Κοινότητα Ναυπάκτου

Published

on

By

Τοπική-κοινότητα-ναυπακτου-συνεδρίαση

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Κτίριο του Ξενοδοχείου Ξενία, σε Τακτική συνεδρίαση το Συμβούλιο της Κοινότητας Ναυπάκτου, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικής στο Κ.Υ.Ε. με τον διακριτικό τίτλο “Καφεδρόμιο”, ιδιοκτησίας της κ. ΡΑΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ, που βρίσκεται στην οδό Αθηνών αριθ. 81 στην Ναύπακτο του Δήμου Ναυπακτίας.
  2. Έκφραση γνώμης επί της από 9-12-2019 εισήγηση του αυτοτελούς τμήματος αδειοδοτήσεων σχετικά με την υπόδειξη της νέας θέσης του υπό μετατόπιση περιπτέρου της αδειούχου θύματος πολέμου Ράϊκου Φωτεινής χας Κων/νου, που βρίσκεται στην κοινότητα Ναυπάκτου του Δ. Ναυπακτίας επί της οδού Τζαβέλλα 25.
  3. Έκφραση γνώμης επί της αρ.πρ.19549/6-11-2019 εισήγηση της Δ/νσης ΤΥ περί ονομασίας οδού στην περιοχή Λαγκαδούλα.
  4. Έκφραση γνώμης επί της αρ.πρ.19797/1-11-2019 εισήγηση της Δ/νσης ΤΥ για την τοποθέτηση καθρέπτη ασφάλειας οδικής κυκλοφορίας.
  5. Έκφραση γνώμης επί της αρ.πρ.22051/3-12-2019 εισήγηση της Δ/νσης ΤΥ περί παραχώρησης κατάληψης κοινοχρήστου χώρου στο Στενοπάζαρο για την πραγματοποίηση παιδικής εκδήλωσης την 24-12-2019.
  6. Διατύπωση γνώμης για την επέκταση των πεζοδρομίων στην Παλαιοπαναγιά.
  7. Διατύπωση γνώμης για την τοποθέτηση πινακίδων ονομασίας οδών σύμφωνα με τις εγκεκριμένες αποφάσεις.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τόπο στα νιάτα !!!

Published

on

By

Βουλή-νομοσχεδιο-πολιτική

Ψηφίστηκε χθες Τρίτη στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα, ως άρθρο 16ο. ρύθμιση όπου περιγράφονται τα μηνιαία επιδόματα των προϊσταμένων διοίκησης. Συγκεκριμένα προστέθηκε το εδάφιο «αθ) Περιφερειακοί Συντονιστές Πολιτικής Προστασίας, τετρακόσια πενήντα (450) ευρώ»…

Πιο αναλυτικά:

Κάθε Περιφερειάρχης, σύμφωνα με το αρ.93 του ν.4623/2019, μπορεί να προσλαμβάνει έναν Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, μία ακόμα θέση για κάθε Περιφέρεια, “για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτικής προστασίας”.

Το πρόσωπο, διορίζεται και απολύεται με Απόφαση του Περιφερειάρχη, με σύμβαση ορισμένου χρόνου που δεν μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία του Περιφερειάρχη,  ενώ μάλιστα απολύεται αυτοδικαίως αμέσως μόλις ο Περιφερειάρχης που τον προσέλαβε, παύσει να ασκείται καθήκοντά του. Ο Περιφερειάρχης μεταβιβάζει στο Συντονιστή αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητές του και ο Συντονιστής αναφέρεται αποκλειστικά στον Περιφερειάρχη.

Δηλαδή στην ουσία οι 13 περιφερειάρχες προσλαμβάνουν έναν ακόμα Συνεργάτη, μετά από αυτούς  των Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών Συνεργατών και Επιστημονικών Συνεργατών των Περιφερειών.

Ταυτοχρόνως, συμπεριλήφθηκε ειδική μέριμνα για την περίπτωση που ο Περιφερειάρχης επιλέξει συνταξιούχο για τη συγκεκριμένη θέση!  Το Ν/Σ προβλέπει ότι το επίδομα θα καταβάλλεται ακόμη και στην περίπτωση που στη θέση διορίζεται συνταξιούχος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και θα καταβάλλεται συγχρόνως με την καταβολή του συνόλου της κύριας και επικουρικής σύνταξής του.

Την στιγμή που η ανεργία μαστίζει τους νέους οι κυβερνώντες φροντίζουν για τους συνταξιούχους…

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ