Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Τις Πταίει…»

Published

on

«Η φύσις μηδέν μήτε ατελές ποιεί μήτε μάτην» ανέφερε ο Αριστοτέλης. Η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με τα αποτελέσματα που όλο και πιο έντονα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα παρατηρούνται όλο και συχνότερα ασυνήθιστοι καύσωνες ή ακόμη και ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, με παράλληλη αύξηση των περιόδων μεγάλης ξηρασίας, αλλά και έντονες  βροχοπτώσεις και  πλημύρες.  Προς το παρόν, κυρίαρχος στη σύγκρουση μεταξύ του ανθρώπου και του περιβάλλοντος βγαίνει ο άνθρωπος.        Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει της προσοχής ότι η βίαιη παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση θα ακολουθήσει και μια εξίσου βίαιη αντίδραση της φύσης που θα αποσκοπεί στην επαναφορά της ισορροπίας.   Αυτά τα φαινόμενα βιώνουμε όλο και  πιο πυκνά, με συνέπεια τις πρόσφατες καταστροφικές ακραίες  πλημύρες στην  περιοχή της  Μακύνειας, της  Ρίζας και του  Αντιρρίου.

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν

Μεγάλες καταστροφές έγιναν σε σπίτια, σε υποδομές και στο παραλιακό μέτωπο των παραπάνω περιοχών,  με την αιτία να επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Είναι βεβαίως γνωστό, και διαχρονικά έτσι συμβαίνει, ότι ποτέ δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες  για τα αίτια του προβλήματος και από που ξεκίνησε αυτό. Απλά το κράτος έρχεται και δίνει κάποιες αποζημιώσεις, χωρίς όμως να βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο, ποτέ!

Οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν τις αιτίες. Γνωρίζουν  πως  ο όγκος του νερού, μετά τα έργα της Ιόνιας οδού διοχετεύθηκαν σε μικρότερους υποδοχείς τους – μικρά ρέματα και χωρίς προφανώς πρόβλεψη πως δεν θα άντεχαν τόσο μεγάλο όγκο νερού μετά από μια έντονη βροχόπτωση, όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου 13 Ιουλίου. Αποτέλεσμα, τα ορμητικά νερά να ακολουθήσουν ανεξέλεγκτη πορεία και να δημιουργήσουν τις καταστροφές στις περιοχές Μακύνειας, Ρίζας και Αντιρρίου.

Ταυτόχρονα ο μη καθαρισμός ρεμάτων και χειμάρρων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της όλης κατάστασης, με τους αρμόδιους να εμμένουν (παρά τα συνεχή καμπανάκια ότι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της είναι εδώ πλέον), να προγραμματίζουν τον καθαρισμό τους με τα πρωτοβρόχια του Σεπτέμβρη!

Στην όλη διαμόρφωση της κατάστασης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το γεγονός των παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Εκεί  διαπιστώνεται το μπάζωμα των αποστραγγιστικών ρείθρων του δρόμου, που οδηγεί προς τις  ανεμογεννήτριες στο βουνό, προφανώς γιατί το πλάτος του δεν επαρκούσε για τα τεράστια φορτηγά που τις μετέφεραν στην κορυφή για την εγκατάστασή τους.

Να δοθούν απαντήσεις

Από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα από την έντονη νεροποντή που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου.

Τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους , με ανθρώπους να χάνουν τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη με ανεπανόρθωτες οικονομικά ζημιές.

Απορίας άξιο όμως είναι ότι είχαμε προβλήματα σε δημόσιες υποδομές και συγκεκριμένα της Ιόνιας οδού, έργο με μόλις 18 μήνες λειτουργίας!

Τηρήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία η κατασκευή των προβλεπόμενων αντιπλημμυρικών έργων;

Υπάρχουν θέματα στατικότητας του ίδιου του έργου, καθώς πριν τις σήραγγες της Μακύνειας είναι πλέον εμφανή τα πέδιλα από τις κολόνες;

Η ζωή του φορολογούμενου Έλληνα αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών που χρησιμοποιούν το δρόμο θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός γνώμονας κάθε τέτοιου έργου και όχι το πόσο γρήγορα θα κοπούν κορδέλες.

Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να δοθεί απάντηση στο διαχρονικό «Τις πταίει» του Χαρίλαου Τρικούπη.

#Δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lepanto Formula Kite Europeans: Θέαμα και αδρεναλίνη! (φωτο)

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos

Συνεχίζονται  στον κόλπο της Ναυπάκτου οι αγώνες  “Lepanto Formula Kite Europeans  2022” με τους αθλητές να προσφέρουν  ένα εντυπωσιακό  θέαμα. Οι αγώνες ολοκληρώνονται   την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, με τους αθλητές και τις αθλήτριες να ετοιμάζονται πλέον για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Ιταλία τις επόμενες εβδομάδες.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Lepanto formula kite Europeans: Η κατάταξη των Ελλήνων την πρώτη αγωνιστική ημέρα

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Η πρώτη αγωνιστική ημέρα του Lepanto Formula Kite Europeans που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο έως και τις 2 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε με δύο κούρσες να πραγματοποιούνται για κάθε στόλο ανδρών και τους Έλληνες αθλητές να βρίσκονται στη μέση της βαθμολογίας.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Πιο αναλυτικά η κατάταξη των Ελλήνων:

Cameron Maraoffic 27ος

George Argiriadis 30ος

Dimitri Maramerides 52ος

Billy Livas 61ος

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

Τα αποτελέσματα των ανδρών και γυναικών της πρώτης αγωνιστικής Ημέρας του Lepanto Formula Kite Europeans:

Results Men
1    GER    Jannis Maus             5p
2    ITA      Riccardo Pianosi      5p
3    FRA    Nico Parlier                6p

Results Women
1    FRA     Poema Newland       5p
2    FRA     Jessie Kampman     6p
3    FRA     Alexia Fancelli          7p

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022 Lepanto-Formula-Kite-Europeans-Nafpaktos-2022

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες στην πλατεία Κεφαλοβρύσου –  Η ανατολική πλευρά της Ναυπάκτου αλλάζει

Published

on

By

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης-ανάδειξης του Κοινόχρηστου Χώρου Κεφαλοβρύσου στο Ανατολικό Τμήμα της Ναυπάκτου.  Το έργο με προϋπολογισμό μελέτης 198.000,00 ευρώ (με Φ.Π.Α.) χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας» με συγχρηματοδότηση από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος της συνολικής ανάπλασης του ανατολικού τμήματος της Ναυπάκτου που έχει δρομολογήσει, μελετήσει, συμβασιοποιήσει και πλέον ξεκίνησε να εκτελεί η δημοτική αρχή.

Στην πλατεία Κεφαλοβρύσου προβλέπονται διαμορφώσεις και επιστρώσεις του κοινόχρηστου χώρου, συντηρήσεις και ανάδειξη της ιδιαίτερης φύτευσης της περιοχής και κατασκευή, προμήθεια και τοποθέτηση του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού.

Το σημείο εκτέλεσης των εργασιών επισκέφθηκαν σήμερα ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας και ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:

«Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής που αποτελεί την ανατολική είσοδο της Ναυπάκτου και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.  Ζητούμε την κατανόηση του κόσμου για την προσωρινή αναστάτωση, θα ήθελα, όμως, να έχουν κατά νου ότι πολύ σύντομα η περιοχή θα αλλάξει προς το καλύτερο. 

Τις ημέρες αυτές ξεκίνησαν και αναμένεται να ξεκινήσουν να εκτελούνται και άλλα έργα που θα αναμορφώσουν την πόλη μας και θα την μετατρέψουν σε μία πόλη που πρώτα εμείς οι ίδιοι, ως κάτοικοί της, θα χαιρόμαστε να ζούμε σε αυτή».

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ