Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τι γίνεται με την άρση πολεοδομικών απαλλοτριώσεων από τους Δήμους

Published

on

Ζητείται αποτελεσματική και άμεσης εφαρμογής λύση για  χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών που παραμένουν δεσμευμένα επί δεκαετίες από τους δήμους της χώρας χωρίς να αξιοποιούνται, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες σε ατέρμονες και κοστοβόρες δικαστικές εμπλοκές.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε επιστολή της προς την νέα  πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ,  για όλα τα μείζονα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία και βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητάει επειγόντως να θεσμοθετηθεί η αυτοδίκαιη άρση των πολυετών πολεοδομικών δεσμεύσεων ακινήτων από τους ΟΤΑ. Δυστυχώς, ούτε ο νέος πολεοδομικός νόμος δεν θεραπεύει το πρόβλημα και οι σχετικές διατάξεις του,  σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες αναπαράγουν τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία.

Χιλιάδες ακίνητα δεσμευμένα

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, πολλοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα έχουν δεσμεύσει επί δεκαετίες πολλές χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και εγκαταστάσεων, χωρίς πραγματική πρόθεση και δυνατότητα για την υλοποίησή τους. Και χωρίς ποτέ πράγματι να αίρονται οι δεσμεύσεις αυτές σε κάποιο λογικό χρονικό διάστημα, ακόμη και μετά την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, εφόσον –στις περισσότερες περιπτώσεις- οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. δεν προβαίνουν στην άμεση άρση της πολεοδομικής δέσμευσης, αλλά επανεξετάζουν το θέμα, αξιώνοντας από τον πολίτη να εμπλακεί σε νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες σχεδόν πάντοτε έχουν ως αποτέλεσμα την επανεπιβολή της πολεοδομικής δέσμευσης!

Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει πολλές φορές και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, το οποίο έχει εκδώσει σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας (βλ. από την ιδιαίτερα πρόσφατη νομολογία την υπόθεση Πιαλόπουλος 1 και 2 κατά Ελλάδας, καθώς και Βλαστάρης κατά Ελλάδας στην οποία μάλιστα το Δημόσιο καλείται να καταβάλει αποζημίωση 620.000€, αν δεν υλοποιηθεί άμεσα η άρση της πολεοδομικής δέσμευσης!).

Άρση των δεσμεύσεων

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει  «την άρση των δεσμεύσεων αυτών να γίνεται αυτοδίκαια χωρίς να χρειάζεται οποιαδήποτε διαγνωστική διοικητική διαδικασία και για τις αποδεσμευόμενες ιδιοκτησίες να εκδίδονται οικοδομικές άδειες με τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής και όχι ειδικά και τιμωρητικά μειωμένοι όροι που απαξιώνουν την ιδιοκτησία».

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, με σεβασμό και προϋποθέσεις…

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε», σχετικά με την αδειοδότηση για την εγκατάσταση Αιολικού πάρκου στο όρος Βαράσοβα, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η περιβαλλοντική οργάνωση «Πράσινο+Μπλε» αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί δημοσία κατά των όποιων αποφάσεων για τοποθέτηση αιολικού πάρκου και ανεμογεννητριών στο όρος Βαράσοβα «Άγιο όρος Αιτωλίας» και να συνταχθεί με τους φορείς της περιοχής μας σε όποια νόμιμη ενέργεια αποφασίσουν.

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες και προσφέρουν σημαντικά κατά των κλιματικών αλλαγών καθώς και στην ελάφρυνση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση στο όνομά τους, να δίνονται άδειες σε χαρακτηρισμένες προστατευόμενες περιοχές “Natura” ή ακόμα να καταστρέφονται περιοχές με θρησκευτική σημασία και ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα και φυσικά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας η οποία και θα υποστεί της συνέπειες ή τα οφέλη.

Στο Δήμο Ναυπακτίας τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν αναλογικά  πολλά αιολικά πάρκα τόσο σε δασικές περιοχές όσο και πολύ κοντά σε οικισμούς. Την ίδια  στιγμή ωστόσο εκκρεμεί νομοθετικά έως και σήμερα το σοβαρότερων ερώτημα όλων. Τι γίνονται οι εγκαταστάσεις αυτές καθώς  και η αποκατάσταση του χώρου φιλοξενίας μετά τα 25 χρόνια λήξης της σύμβασης και το τέλος λειτουργίας;

Από την πλευρά μας ως φορέας έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν στο μηνιαίο περιοδικό μας, για την ανάγκη ύπαρξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μόνη λύση απέναντι στα ορυκτά καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο και τους κινδύνους που υπάρχουν με την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου και κεντρικού σχεδιασμού από τη πολιτεία, που επιτρέπει την καταπάτηση του φυσικού πλούτου και τη κερδοσκοπία.

Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε  με περιβαλλοντική ευαισθησία το σοβαρό αυτό θέμα των αιολικών πάρκων, ενημερώνοντας τους πολίτες της περιοχής μας και όχι μόνο.”

Η περιβαλλοντική οργάνωση

«Πράσινο+Μπλε»

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τροποποίηση του ωραρίου των φαρμακείων

Published

on

By

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης των πολιτών που έλαβε η κυβέρνηση για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας αποφάσισε την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων σε συνεχές από Δεύτερα έως Παρασκευή από τις 08.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα μέχρι τις 16/3/21 που είναι σε ισχύ οι περιορισμοί της κυκλοφορίας.

Τις υπόλοιπες ώρες και μέρες η εξυπηρέτηση των πολιτών θα γίνεται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Εκ του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κουνήθηκε και η Ναύπακτος από τα 6 Ρίχτερ στα Τρίκαλα

Published

on

By

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με αναθεωρημένη καταγραφή, σημειώθηκε στις 12.16 νότιο δυτικά των Τρικάλων με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ακολούθησαν μετασεισμοί της τάξης των 5 ρίχτερ, με το ρήγμα του Τυρνάβου να είναι η αιτία του φαινομένου, με τους σεισμολόγους να καταλήγουν πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν ο σεισμός και στην Ναύπακτο, όπως και σε αρκετά μέρη της χώρας.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,3 ρίχτερ.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ