Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι πόλη θέλουμε;

Published

on

Στην πόλη της Ναυπάκτου, σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από την αυθαίρετη κατάληψη των δημόσιων ελεύθερων χώρων. Επίσης, η μεγάλη συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων γύρω από τις βασικές οδικές αρτηρίες, προκαλεί συμφόρηση στην κίνηση των πεζών και των οχημάτων. Μείζον πρόβλημα αποτελεί και η στάθμευση των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο.

Οχήματα καταλαμβάνουν αυθαίρετα χώρους, με συνέπεια να εμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών και να μειώνεται ο ελεύθερος δημόσιος χώρος, που είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του ιστού της πόλης. Από το 2012 και επί δημοτικής αρχής Γιάννη Μπουλέ, υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τους κοινόχρηστους χώρους, απόφαση που ισχύει μέχρι και σήμερα,  μια και δεν υπήρξε κάποια καινούργια που να την ακυρώνει.

Καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συζήτηση και διαβούλευση για τους κοινόχρηστους χώρους από πλευράς δημοτικής αρχής, το Nafsweek ζήτησε από τον Νίκο Χαλαζιά, αρμόδιο αντιδήμαρχο στην προηγούμενη δημοτική αρχή, τις θέσεις και την φιλοσοφία του κανονισμού για τους κοινόχρηστους χώρους, που όπως αναφέραμε ισχύει μέχρι και σήμερα.

«Οι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι μιας πόλης – οι δρόμοι, οι πλατείες, οι κήποι, τα πάρκα, τα προαύλια των εκκλησιών, οι αρχαιολογικοί χώροι – με τη μορφή τους, τις διαστάσεις, τις αναλογίες, τις προοπτικές που δημιουργούν και τα κτίρια που τους περιβάλλουν συνθέτουν, τελικά, την εικόνα της πόλης, αυτήν που ο κάθε κάτοικος-πολίτης πρoσλαμβάνει και βιώνει καθημερινά και ο κάθε επισκέπτης συναποκομίζει επιστρέφοντας στον τόπο του. Μπαίνουν λοιπόν σε σχέση με τους δημόσιους χώρους ορισμένα ερωτήματα όπως:  Τι είδους πόλη θέλουμε να διαμορφώσουμε;

Πώς οριοθετούμε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους; Θέλουμε το Λιμάνι, που είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας ελεύθερο από οχήματα, εικόνα ελκυστική για ντόπιους και επισκέπτες ή θέλουμε το λιμάνι χώρο που προσβάλλει την αισθητική μας και απωθεί τον επισκέπτη; Θέλουμε τις παραλίες προσπελάσιμες σε όλους ή θέλουμε ένα φράγμα αυτοκινήτων να κόβει την θέα προς την θάλασσα;  Θέλουμε πλατείες χωρίς ελεύθερο χώρο για μικρούς και μεγάλους; Θέλουμε μια πόλη αφιλόξενη προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες; Μας τιμά η αδιαφορία, η αφ’ υψηλού αντιμετώπιση συνανθρώπων μας που η μοίρα δεν στάθηκε γενναιόδωρη απέναντί τους»;

Υπάρχει κάποιο πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουμε να κινηθούμε.

«Υπάρχουν πρώτα απ’ όλα οι νόμοι και τα διατάγματα που ρυθμίζουν την καθημερινότητα μιας πόλης. Το ότι οφείλουμε να τους σεβόμαστε, για να μην γίνουμε ζούγκλα, δεν το συζητούμε. Είναι θέση αδιαπραγμάτευτη. Ωστόσο οι νόμοι δεν προβλέπουν, δεν μπορεί να προβλέπουν ζητήματα που γεννά η καθημερινή τριβή αλλά και οι ιδιομορφίες κάθε πόλης. Ερχόμαστε λοιπόν Δημοτική Αρχή και Δημότες να επισημάνουμε, να συζητήσουμε και να ρυθμίσουμε με τον Κανονισμό Κοινοχρήστων Χώρων τέτοιου είδους ζητήματα. Με τον Κανονισμό θεσπίσαμε αρχές και κανόνες, ώστε: Να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας για τους πεζούς και κυρίως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Να βάλουμε τάξη στην εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων (σε πλατείες και πεζοδρόμους) από επαγγελματίες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ζωτικό ελεύθερο χώρο για περίπατο και αναψυχή στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες. Να εμπεδώσουμε πνεύμα ίσης μεταχείρισης προς τους επαγγελματίες καταστηματάρχες, χωρίς διακρίσεις και ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις. Να αποτρέψουμε πιθανά ατυχήματα από την ανεξέλεγκτη απόθεση αντικειμένων σε οδούς, πεζοδρόμια κ.λπ. και να διασφαλίσουμε την ευχερή προσπέλαση και τροφοδοσία των εμπορικών καταστημάτων, την εξυπηρέτηση λοιπών επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Να αναβαθμίσουμε την εικόνα της πόλης μας, που αποτελεί πόλο τουριστικής κίνησης, να δώσουμε επιπλέον κίνητρα επισκεψιμότητας και συνεπώς να πολλαπλασιάσουμε τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την περιοχή μας.

Είναι σαφές ότι δεν εξαπολύσαμε κυνηγητό κατά των επαγγελματιών (καταστηματαρχών και περιπτερούχων). Ούτε πάλι κηρύξαμε διωγμό στους εποχούμενους. Προσπαθήσαμε με τον διάλογο, με την ανταλλαγή απόψεων και καταλήξαμε σε μια συνολική πρόταση που αναβαθμίζει την καθημερινότητα της πόλης μας».

Πέρα από το… φιλότιμο υπάρχει θέμα με την εφαρμογή του.

«Ένα κρίσιμο ζήτημα παραμένει η εφαρμογή του κανονισμού κοινοχρήστων χώρων, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.  Ο κανονισμός παίρνει σάρκα και οστά στον βαθμό που εμείς οι ίδιοι τον σεβόμαστε και τον εφαρμόζουμε. Υπεύθυνη για αυτό, είναι και η δημοτική αρχή, είναι και οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά είναι, κυρίως, οι πολίτες της Ναυπάκτου, η κοινωνία της Ναυπακτίας, η οποία οφείλει να σεβαστεί τους νόμους που αφορούν την χρήση των δημοσίων χώρων. Πρέπει να ενστερνιστούμε, νομίζω όλοι μία βασική αρχή, ότι ο σεβασμός, προς τους νόμους, είναι αδιαπραγμάτευτος, ότι οι νόμοι δεν καταπιέζουν, απεναντίας, απελευθερώνουν τον πολίτη και ότι κάθε αυθαιρεσία συνιστά επιστροφή στην βαρβαρότητα».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από την Κυριακή 15/6 οι πεζοδρομήσεις των παραλιακών οδών Γριμπόβου και Ψανής  

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, από την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πεζοδρόμησης στις οδούς Καθόδου Δωριέων (παραλιακή οδός Γριμπόβου) και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή οδός Ψανής).

  • Για την οδό Καθόδου Δωριέων (Γρίμποβο) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο και το διάστημα 26 Οκτωβρίου-1η Νοεμβρίου, λόγω της εμποροπανήγυρις του Αγίου Δημητρίου, σε εκτέλεση της 157/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Για την οδό Ναυμαχίας Ναυπάκτου (Ψανή) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο 2025.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Λόγω της εφαρμογής του μέτρου πεζοδρόμησης των παραλιακών οδών, καλούνται οι επαγγελματίες να πραγματοποιούν τις φορτοεκφορτώσεις τους τις ώρες μεταξύ 7:00′-9:00′ (πρωί).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρομολογημένη η επαναφορά των ΥΔΟΜ στο κράτος

Published

on

By

Η μετάβαση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εκπονήσει ένα νέο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για την απόδοση των πολεοδομιών σε κρατικό έλεγχο.

Το σχέδιο αυτό, κατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μια χρόνια κατάσταση διοικητικής δυσλειτουργίας, η οποία  δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο εδώ και 13 χρόνια. Αντίθετα, η πολυδιάσπαση των ΥΔΟΜ, η υποστελέχωση και οι ασύμμετρες πρακτικές έχουν συντηρήσει ή και επιδεινώσει προβλήματα που υπήρχαν και στην προ-Καλλικρατική εποχή των Νομαρχιακών Πολεοδομιών.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα στελεχωθούν οι νέες ΥΔΟΜ που θα μεταβιβαστούν στο Κράτος.

Μέχρι σήμερα, σε μόλις 168 δήμους λειτουργούν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό με στοιχειώδη ή καθόλου στελέχωση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σύνολο των 19 Δήμων (ανάμεσά τους και ο Δήμος Ναυπακτίας) λειτουργούν εννέα ΥΔΟΜ, με τέσσερες από αυτές να είναι πλήρως στελεχωμένες και πέντε να είναι υπο-στελεχωμένες ή ανενεργές.

 Το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει:

  • Επανένταξη των ΥΔΟΜ στην κρατική διοίκησηυπό το ΥΠΕΝ.
  • Σύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησηςμε παραρτήματα σε περιφέρειες και μεγάλες πόλεις.
  • Καθολική ψηφιοποίησηφακέλων, εγκρίσεων και αποφάσεων.
  • Ανασύσταση των Παρατηρητηρίων Δόμησηςγια εποπτεία, έλεγχο και αναφορά παραβάσεων.
  • Νέα κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίαςέως το τέλος του 2025.
  • Κίνητρα για μηχανικούςπου θα ενταχθούν στις υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ ή μετατάξεων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι, αντιδρούν σθεναρά στην επανακρατικοποίηση, τονίζοντας ότι η λειτουργία των ΥΔΟΜ σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση καταγγελιών, την πρόληψη παρανομιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τονίζουν πως οι ΥΔΟΜ είναι ένα από τα ελάχιστα «εργαλεία πρόληψης της αυθαιρεσίας» που διαθέτουν οι δήμοι. Η ΥΔΟΜ δεν είναι απλώς μία τεχνική υπηρεσία. Είναι η βάση για τον πολεοδομικό έλεγχο στην πόλη, τοπικά, με ευθύνη και γνώση του εδάφους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικόπεδα: από 16 Ιουνίου έλεγχοι και πρόστιμα

Published

on

By

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η παράταση που δόθηκε φέτος έως τις 15 Ιουνίου δεν θα παραταθεί περαιτέρω και μετά από αυτή την ημερομηνία ξεκινούν οι έλεγχοι από την Πυροσβεστική και τους δήμους. Αν το οικόπεδο δεν έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ακόμα και αν έχει καθαριστεί, ενώ σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων υπάρχει ποινικό σκέλος και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η υποχρέωση των ιδιοκτητών να είναι καθαρά από βιομάζα τα οικόπεδα τους ισχύει για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ