Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι σπουδάζουν τα παιδιά μας στα ΑΕΙ

Published

on

Στην Ελλάδα έχουμε τους περισσότερους φοιτητές από όλη την Ευρώπη, τους λιγότερους πτυχιούχους και τους λιγότερους καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη ετήσια έκθεση για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης, της Εθνικής      Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Στη χώρα μας το 7,40% του πληθυσμού ήταν φοιτητές το 2020.

Πρώτη η Τουρκία με 9,48% και ο μέσος όρος της ΕΕ των 28 ήταν 3,8%.  Έχουμε, δηλαδή, τους διπλάσιους φοιτητές από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Βέβαια σε εμάς προσμετρώνται όλοι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές, συνεπώς και οι λιμνάζοντες, όσοι δηλαδή καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους.

Οι ενεργοί φοιτητές και όσοι έχουν μία λογική καθυστέρηση στη λήψη του πτυχίου τους είναι πολύ λιγότεροι, αλλά είναι και πάλι πολλοί.

Αιτία είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των εισακτέων.

Από όλους αυτούς τους φοιτητές πολύ λίγοι αποφοιτούν.  Το 2020 αποφοίτησαν το 8,91% των φοιτητών κατατάσσοντάς μας στην τελευταία θέση της Ευρώπης, με προτελευταία την Τουρκία με ποσοστό 11,47%.

Ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ είναι 25,33%.

Αναλογία  φοιτητών και διδασκόντων

Επίσης  έχουμε μικρό αριθμό διδασκόντων στα Πανεπιστήμιά μας. Η αναλογία των φοιτητών ανά καθηγητή είναι στην Ελλάδα 40,0/1 η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, όταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση της Τουρκίας είναι 23,2/1 και ο μέσος όρος της ΕΕ28 είναι 12,0/1. Φυσικά και πάλι εμπλέκονται οι λιμνάζοντες φοιτητές που κάνουν την αναλογία μη πραγματική. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το σύνολο του διδακτικού προσωπικού ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού κάθε χώρας. Φυσικά και αυτοί οι αριθμοί δεν είναι απόλυτα ακριβείς και εξαρτώνται από τον αριθμό των Πανεπιστημίων και φοιτητών κάθε χώρας, που σίγουρα δεν είναι ο ίδιος. Και σ’ αυτό το δείκτη, όμως, είμαστε πέμπτοι από το τέλος, ξεπερνώντας τη Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία και Ιρλανδία. Από όποια μεριά και αν το δούμε το συμπέρασμα είναι ένα: Έχουμε μικρό αριθμό διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ μας.

Προσπαθούμε, δηλαδή, να έχουμε πολλούς φοιτητές, χωρίς τους ανάλογους καθηγητές και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουμε λίγους αποφοίτους. Προσπαθούμε να κάνουμε εκπαίδευση χωρίς λεφτά. Σίγουρα και αν δίναμε πολλά λεφτά δε σημαίνει ότι αυτόματα θα είχαμε καλή Εκπαίδευση και πολλούς αποφοίτους. Τα χρήματα δεν αρκούν χρειάζονται και πολλά άλλα πράγματα, αλλά χωρίς χρήματα σίγουρα δεν γίνεται.

Το θέμα είναι ότι οι προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ καθορίζονται από την ίδρυση των τμημάτων και τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε τμήμα, πράγματα που αποφασίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από τα Πανεπιστήμια ή τη ζήτηση για συγκεκριμένες σπουδές. Μέχρι και το 2020 όλες οι θέσεις που προσφέρονταν στα ΑΕΙ καλύπτονταν. Συνεπώς το τι σπουδάζουν τα παιδιά μας αποτελεί κεντρική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ένας στους 5 φοιτητές στην Ελλάδα σπουδάζει μηχανικός. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλούς μηχανικούς, με τη διαφορά από την ΕΕ να είναι στο 5,31%, η μεγαλύτερη από όλα τα επιστημονικά αντικείμενα.

Τι συμβαίνει γενικά στην ΕΕ και στην Ελλάδα

Ένας ακόμη στους 5 σπουδάζει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Νομική. Αυτό είναι παρόμοιο με την ΕΕ.

Στις Επιστήμες Υγείας έχουμε μεγάλο έλλειμμα και μεγάλη διάθεση των υποψηφίων για σπουδές σ’ αυτό τον τομέα.

Από την άλλη έχουμε πάρα πολλούς γιατρούς. Πώς εξηγούνται όλα αυτά;

Οι σπουδές στις Επιστήμες Υγείας είναι πολύ ακριβές. Χρειάζονται Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, πολλοί καθηγητές. Η σκέψη όσων αποφασίζουν την ίδρυση τμημάτων είναι ότι με τα ίδια χρήματα που χρειάζεται ένα τμήμα Ιατρικής μπορώ να φτιάξω 10 άλλα τμήματα και να έχω περισσότερους φοιτητές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019, που έγιναν τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια από τα 28 τμήματα που ιδρύθηκαν μόνο τα 2 ήταν στις Επιστήμες Υγείας.

Το πόσο περιζήτητες είναι οι θέσεις σ’ αυτές τις σχολές είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Πώς γίνεται να έχουμε τόσους γιατρούς και λίγους φοιτητές στις Επιστήμες Υγείας;   Σπουδάζουν πολλοί Ιατρική σε άλλες χώρες και έχουμε λίγες θέσεις νοσηλευτών.

Οι θέσεις εισακτέων στις Ιατρικές είναι 945 και των νοσηλευτών μόλις 1578, ενώ θα έπρεπε να είναι οι διπλάσιες.

Στις Κοινωνικές Επιστήμες έχουμε πολύ περισσότερες θέσεις από όσες στην ΕΕ, με αποτέλεσμα την υψηλή  ανεργία των αποφοίτων.

Στην Εκπαίδευση έχουμε λιγότερες θέσεις από την ΕΕ, όμως στην Ελλάδα εντάσσονται μόνο οι φοιτητές των Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης και Νηπιαγωγών, ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν σχολές    Εκπαιδευτικών και για τη Δευτεροβάθμια.

Στη Γεωπονία έχουμε τους διπλάσιους φοιτητές από την ΕΕ, σε ένα τομέα που βρίσκεται υπό διαρκή συρρίκνωση σε όλη την ΕΕ. Φυσικά έχουμε έλλειμμα στους αποφοίτους πληροφορικής, έχοντας 30% λιγότερους φοιτητές από την ΕΕ. Πρόκειται για τον τομέα που έχει την υψηλότερη ζήτηση όχι μόνο αυτή τη στιγμή, αλλά θα έχει και στο μέλλον. Εμείς μάλλον αδιαφορούμε γι’ αυτό.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι προσπαθούμε να σπουδάζουν πολλά παιδιά, με τα λιγότερα δυνατά χρήματα, αδιαφορώντας για το τι σπουδάζουν και αν θα βρουν εργασία μετά το πέρας των σπουδών τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπεσε η αυλαία στο «ΟΙΚΟθέατρο»  με τα ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις στο «ΟΙΚΟθέατρο», μια πολυβραβευμένη δράση που για δωδέκατη χρονιά υλοποιεί  η περιβαλλοντική οργάνωση  «Πράσινο+Μπλέ», σε συνδιοργάνωση με τον  Δήμο Ναυπακτίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι δράσεις – θεατρικές παραστάσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκαν με την παράσταση των παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας.

Στην κατάμεστη Παπαχαραλάμπειο αίθουσα τα παιδιά παρουσίασαν την παράσταση      «Ο Δρακοπόταμος» από το παραμύθι της  Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας και οι αντιδήμαρχοι Σωκράτης Παπαβασιλείου και Χαράλαμπος Καραδήμας.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης της Ναυπάκτου σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, διατροφής, διαφορετικότητας κ.α,  υλοποιούνται σειρά θεατρικών παραστάσεων, από μαθητές.

Σκοπός είναι η εμπλοκή και ενημέρωση των μικρών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε μια εκπαιδευτική και βιωματική δράση με θέμα την Οικολογία και το Περιβάλλον, μέσα από το θέατρο.

Με την βοήθεια των θεατρολόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, μετατρέπουν οικολογικά παραμύθια και όχι μόνο, σε θεατρικές παραστάσεις, τις οποίες και παρουσιάζουν  στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων, με   είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μια δράση στην οποία όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 2.000 μαθητές, έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 20.000 θεατές και έχει βραβευτεί από διοργανώσεις όπως: *TEDx Athens, *Eco City Awards, *Best City Awards, *Event Awards κ.α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΟΙΚΟθέτρο” : Κυριακή 19/3 πέφτει η αυλαία με το ΚΔΑΠ Δήμου Ναυπακτίας

Published

on

By

Ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο “ΟΙΚΟθέατρο” με την παράσταση που θα παρουσιάσει το ΚΔΑΠ του Δήμου Ναυπακτίας  την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 18:00 στην Παπαχαραλάμπεο αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι μικροί μαθητές θα παρουσιάσουν τον “Δρακοπόταμο” της Βάσως Μιχαηλάκη – Αρφαρά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 260 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 260ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Βαρύς ο φόρος αίματος – Σύσκεψη στην Ομοσπονδία για την επικινδυνότητα των δρόμων :

Η Ναύπακτος δυστυχώς, συγκαταλέγονται στις περιοχές όπου το τελευταίο, μάλιστα, χρονικό διάστημα, καταγράφεται μεγάλος αριθμός τροχαίων, με τα όποια κάθε φορά αποτελέσματα. Η Αιτία; …

#   Ξεκίνησαν τα έργα στο λιμάνι :

Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν συνολικά τρεις φάσεις και θα πραγματοποιούνται τμηματικά, για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του έργου και τη μικρότερη δυνατή όχληση των καταστημάτων…

#   Παρουσίαση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ναυπάκτου την Τρίτη 21/3:

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στο κτήριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής ΑΕ ΟΤΑ  θα λάβει χώρα η ανοικτή δημόσια παρουσίαση του Β1 Σταδίου της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) διοικητικών ορίων πρώην Δ. Ναυπάκτου (Δ.Ε. Ναυπάκτου). Μετά την ολοκλήρωση…

#    Άρχισε το έργο για πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο :

Το έργο αφορά  πίστα επαγγελματικών προδιαγραφών στην οποία κάλλιστα θα μπορούν διοργανωθούν ακόμη και ευρωπαϊκά event. Η χωροθέτηση του έργου…

#   Μελέτες και ανθρώπινο δυναμικό…          ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                              Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπηρεσίες υπογράφουν μελέτες που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν έχουν την κατάρτιση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις…

#   Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου – Τί προβλέπει:

Αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Ναυπακτίας, που διέπεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των δημοτών…

#   «L’Étape Greece by Tour de France»  για πρώτη φορά στην Ελλάδα :

Την 1η Απριλίου 2023 για πρώτη φορά, ο θρύλος του «Tour de France», (γύρος της Γαλλίας) του κορυφαίου ποδηλατικού αγώνα του κόσμου, συναντά τον ελληνικό μύθο στα μαγευτικά τοπία της Δυτικής Ελλάδας…

#   Πλήγωσε η κακοκαιρία!  :

Αρκετές ζημιές προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στη Ναύπακτο καθώς οι δυνατοί άνεμοι έσπασαν δένδρα, με πιο σημαντική τη ζημιά που έγινε…

#   Οι καλλιεργητές της πεδιάδας του Μόρνου προσφεύγουν για αποζημιώσεις  

Δεδομένου ότι η τελευταία φορά που οι αγρότες αποζημιώθηκαν για ηρτημένη εσοδεία ήταν το έτος 2010, χωρίς μέχρι σήμερα το έργο του αναδασμού του Μόρνου να έχει καταστεί λειτουργικό…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ