Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια: Ξεκινούν το Σεπτέμβριο – Στόχος 1.135 δημοτικές ενότητες σε τρία χρόνια

Published

on

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η εκπόνηση των πρώτων 200 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) σε συνεργασία υπουργείου Περιβάλλοντος και δήμων. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην  συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, τα ΤΠΣ θα εκπονούνται αν δημοτική ενότητα και το χρονοδιάγραμμα, ώστε σε μία τριετία να έχει καλυφθεί όλη η χώρα (1.135 δημοτικές ενότητες), θα έχει ως εξής:  Τα επόμενα 200 θα ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο, επίσης 200 μετά το Πάσχα του 2021 και μετά, επίσης, 200 ανά εξάμηνο, ώστε να καλυφθεί ο συνολικός αριθμός.

Παράταση για τα ΓΠΣ

Για τα παλιά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ), ή έγκριση των οποίων λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι θα δοθεί μία, μάλλον εξάμηνη παράταση, αλλά όσα δεν ολοκληρωθούν θα ενταχθούν στα ΤΠΣ και θα μειώσουν τον χρόνο και το κόστος τους, το οποίο θα καλυφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό σήμερα, μετά από 45 χρόνια προσπαθειών, μόνο στο 20% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας έχουν εγκριθεί σχέδια τέτοιου τύπου (σ.σ. το μικρότερο ποσοστό σε όλη την ΕΕ) και περίπου τα μισά από αυτά είναι παρωχημένα και χρήζουν επικαιροποίησης.  Άρα, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, με το Πρόγραμμα των ΤΠΣ, ουσιαστικά, πρέπει να καλυφθούν 9 στις 10 δημοτικές ενότητες με νέο ή επικαιροποιημένο σχέδιο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναύπακτος:  Τι καιρό θα κάνει αύριο Κυριακή του Πάσχα

Published

on

By

Με καλό καιρό, όπως δείχνουν τα πρόσφατα προγνωστικά από την μονάδα Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα σουβλίσουμε τον οβελία την Κυριακή του Πάσχα στη Ναύπακτο. Η ημέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας, με ήπιους ανέμους και θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μετά τις 3 το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν με την πιθανότητα για βροχή να υπάρχει μετά τις 6 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ευχετήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του, ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει:

«Πάσχα σημαίνει μετάβαση.

Από τον θάνατο (κάθε είδους) στη ζωή.

Από το σκοτάδι στο φως και από τη θλίψη στη χαρά. 

Από την ασθένεια στην υγεία και από το «εγώ» στο «εμείς».

Ας είναι αυτό το Πάσχα η αρχή της μετάβασης που ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο επιθυμεί. Αλλά και το ξεκίνημα πολύ καλύτερων ημερών για τη χώρα και την κοινωνία μας, μακριά από τις κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Πολλές ευχές από καρδιάς στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, σε κάθε πόλη και χωριό αυτού του μοναδικού τόπου.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα σε κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τις Επιπτώσεις και την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού

Published

on

By

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Δυτικής Ελλάδας διεξάγει έρευνα σε κατοίκους της Περιφέρειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα και τις συνέπειές του. Επιχειρείται γενικότερα, με τη χρήση ερωτηματολογίων, η διερεύνηση του κατά πόσο το δημογραφικό ζήτημα έχει επηρεάσει και θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα δυναμικό, παρατεταμένο και πολύπλοκο δημογραφικό πρόβλημα. Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η διαχρονική πορεία της πολύ χαμηλής γονιμότητας, η οποία είναι συνυφασμένη με νέα κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες που απορρέουν από την οικονομική ύφεση, το μεταναστευτικό, τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού, την άμβλυνση του παραδοσιακού ρόλου των άτυπων δικτύων φροντίδας και την αναδιάρθρωση των δημόσιων κοινωνικών πολιτικών, τα οποία συνθέτουν ένα νέο πεδίο έρευνας και συζήτησης για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Στην έρευνα θα αναζητηθούν ιδέες και προτάσεις των κατοίκων των Δήμων για την καλύτερη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος τοπικά.

Κυρίως όμως η έρευνα αποσκοπεί στη μελέτη του κατά πόσο η εξέλιξη των δημογραφικών δεδομένων της περιοχής και οι πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις τους, μπορούν έστω και εν μέρει, να αντιμετωπιστούν από πρωτοβουλίες και δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το ερωτηματολόγιο για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι διαθέσιμο από τις 11/04/2023 στην ιστοσελίδα του Μηχανισμού/ Κοινωνικής Πολιτικής www.socialpolicy-pde.gr

Οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην έρευνα μπορούν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο παρακάτω link:

https://socialpolicy-pde.gr/cpt_erotimatologia/ereyna-gia-to-dimografiko-provlima-tis-perifereias-dytikis-ellada

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ