Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τουριστικά γραφεία, σε στάση αναμονής…

Published

on

Με το σύνθημα «ανοίγει ο τουρισμός» και με τον νόμο να αναθεωρείται, όσον αφορά την πληρότητα των τουριστικών λεωφορείων, ανεβάζοντας την στο 85%, μιλήσαμε με τους επαγγελματίες που έχουν τουριστικά γραφεία στην πόλη της Ναυπάκτου και δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όχι μόνο, για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Χρ. Αδραχτάς:  Τουριστικό γραφείο “Adrahtas Tours

«Για όσους είναι  έξω από τα πράγματα η έκφραση ότι «άνοιξε πλέον ο τουρισμός» είναι για να ακούγεται μόνο στην τηλεόραση. Το άνοιγμα του τουρισμού, έτσι όπως το διαφημίζουν περνάει στο υποσυνείδητο του κόσμου και όλοι νομίζουν ότι όλα πάνε καλά. Είναι σαν να     υπάρχει ένα καινούργιο μαγαζί και να μην πατάει ούτε ένας πελάτης μέσα,  ανοιχτό είναι αλλά δεν δουλεύει. Σαν γραφείο έχουμε σχεδίαση 7 με  8 εκδρομές μέχρι το τέλος Ιουνίου και είναι ζήτημα αν βαράει μία φορά την ημέρα το τηλέφωνο.

Θα είμαι ικανοποιημένος εάν κάνω μία δύο εκδρομές μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μπορεί σήμερα να μας επιτρέπει να έχουμε πληρότητα στα λεωφορεία στο 85%, ενώ πρώτα ήταν στο 65% και πιο παλιά στο 50%, αλλά πρακτικά αυτό είναι δώρο άδωρο. Εκεί που πριν μπορούσα να βάλω σε ένα πενηντάρι λεωφορείο 32 άτομα και σήμερα έχει πάει αυτός ο αριθμός στο 42-43 άτομα, τι να το κάνω αφού ούτε το 32 μπορώ να μαζέψω ούτε καν τα 20 άτομα.

Όσοι  δουλεύουν με ξένους και νησιά  οι κρατήσεις είναι μηδαμινές  και αν θα κινηθεί κάτι θα είναι  μέσα στον Ιούλιο . Αν θα δούμε ξένους αυτό θα είναι μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Όσον αφορά τους Έλληνες, με όσα ακούνε καθημερινά στην τηλεόραση, κρούσματα, νεκρούς κλπ δεν μπορεί να ξεφύγει κάποιος, να χαλαρώσει και να σκεφτεί να ξεκινήσει να πάει κάποια εκδρομή.

Τα προηγούμενα χρόνια το γραφείο μας έκανε το τρίμηνο του καλοκαιριού 40 περίπου εκδρομές, μονοήμερες, διήμερες και τριήμερες και πέρυσι πήγα 5 εκδρομές και φέτος μπορεί να πάω πάλι μόνο πέντε. Οι Έλληνες είναι ακόμα φοβισμένοι, είναι ξεκάθαρο. Το ότι ανοίγει ο τουρισμός είναι διαφήμιση απλά».

Θ. Στάϊκος:  Τουριστικό γραφείο Staikos Tours”

Oτι πήγε στο 85% η  πληρότητα στα τουριστικά λεωφορεία δεν σημαίνει τίποτα γιατί όπως και πριν που ήταν στο 65% και στο 50%, όταν φοβάται ο κόσμος δεν     υπάρχει λόγος να ξεκινήσει να κάνει εκδρομή.

Ο κόσμος φοβάται είναι ξεκάθαρο. Από την άλλη, οι  ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα όπως γινόταν άλλες χρονιές που ο τουρισμός ξεκινούσε από τον Απρίλιο.  Το γραφείο είχε συνέχεια κίνηση και όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά μέχρι και τον Οκτώβριο. Σήμερα δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Θεωρώ ότι δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό από πέρυσι.

Με συναδέλφους από γραφεία μεγάλα στην Αθήνα που έχω μιλήσει λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ανοίξει αργότερα και θα ξεκινήσει κάτι τον Ιούλιο, αλλά αυτό είναι η ελπίδα μας. Από το γραφείο πηγαίναμε στον Άραξο και φόρτωνα 6 – 7 αυτοκίνητα κάθε μέρα και σήμερα έχει έρθει ένα μόνο γκρουπ και αυτό…   Μέχρι ώρας τα πράγματα είναι γκρίζα με τον Ιούνιο να πηγαίνει και αυτός στράφι, βρισκόμαστε  σε αναμονή. Πιστεύω πως αν θα γίνει κάτι θα γίνει από τον Ιούλιο και μετά».

Ν. Ντότσικας:  Τουριστικό γραφείο “Ntotsikas Tours

«Πραγματικά άλλαξε η πληρότητα στα λεωφορεία και από το 65% πήγαμε στο 85%, το ζητούμενο όμως είναι αν υπάρχει κίνηση και ενδιαφέρον για εκδρομές.

Έχουμε  ανακοινώσει εκδρομές αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ζήτηση. Εκτιμούμε ότι κατά 50% ο κόσμος φοβάται και ταυτόχρονα είναι μαζεμένος λόγω οικονομικής κρίσης.  Ενδεικτικά στο γραφείο γιατί δραστηριοποιούμαστε και στο νομό Φωκίδας είχαμε κρατήσεις για      Δελφούς μέχρι τον Ιούνιο, οι οποίες ακυρώθηκαν.

Είχαμε ακυρώσεις από ξενοδοχεία της περιοχής για επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών κλπ.

Όλα αυτά ακυρώθηκαν.   Η άποψή μου είναι πως αν θα κινηθεί κάτι αυτό θα είναι από τον Ιούλιο και μετά και για να είμαι πιο αισιόδοξος από του Αγίου Πνεύματος και μετά από τις 20 Ιουνίου.

Αν θέλαμε να κάνουμε έναν  απολογισμό, για τη χρονιά που πέρασε, δεν βάλαμε μπροστά κανένα λεωφορείο.   Όχι εγώ μόνο όλοι οι συνάδελφοι που έχουν τουριστικά τα γραφεία.

Αν η φετινή χρονιά πάει όπως η περσινή δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα και τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Η ελπίδα μας είναι να ξεκινήσει όλο αυτό από του Αγίου Πνεύματος και μετά και να επεκταθεί το Σεπτέμβριο και ίσως και τον Οκτώβριο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες 2021: Που αναμένεται να κυμανθούν φέτος οι βάσεις

Published

on

By

Οι μαθητές των ΓΕΛ, ολοκλήρωσαν τις πανελλήνιες εξετάσεις με τη διόρθωση των γραπτών τους να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου τελειώνουν και οι μαθητές των ΕΠΑΛ και σειρά έχει η εξέταση των ειδικών μαθημάτων.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 9 Ιουλίου με το Υπουργείο Παιδείας να τρέχει κυριολεκτικά μαραθώνιο, για να επισπεύσει τις διαδικασίες καθώς θα έχει να εφαρμόσει για πρώτη φορά τόσο το παράλληλο μηχανογραφικό όσο και το παραδοσιακό μηχανογραφικό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Το άγχος των υποψηφίων φέτος είναι πολύ μεγάλο καθότι για πρώτη φορά θεσπίζεται και η ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία αναμένεται να αφήσει εκτός πανεπιστημίων ένα ποσοστό υποψηφίων με χαμηλές επιδόσεις, χωρίς ακόμα αυτό το ποσοστό να έχει διευκρινιστεί ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 16.000 -30.000 παιδιά.

Πως θα υπολογιστεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τον κάθε έναν υποψήφιο θα υπολογιστεί από το “σύστημα”. Επομένως οι υποψήφιοι δεν θα χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να υπολογίσουν καμία Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν θα βλέπουν στο Μηχανογραφικό τους Τμήματα για τα οποία δεν “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής” αφού αυτά θα αποκλείονται από το σύστημα

Με SMS θα μάθουν τις βαθμολογίες τους οι υποψήφιοι

Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι θα λάβουν επίσης τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους με sms που θα τους στείλει η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Από εκεί και πέρα ξεκινά η διαμόρφωση του μηχανογραφικού τους το οποίο θα πρέπει να καταθέσουν έως την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και προς τα τέλη Αυγούστου θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων εισαγωγής.

Που θα κυμανθούν οι βάσεις

Τη φετινή χρονιά δεν εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις για την επιλογή των θεμάτων, τα οποία κρίθηκαν στην πλειονότητά τους βατά και χωρίς «εκπλήξεις» για τους υποψηφίους δίνοντας μάλιστα το πλεονέκτημα σε όσους είχαν διαβάσει και προετοιμαστεί καλά να διαφοροποιηθούν μέσα από τα θέματα κλιμακούμενης δυσκολίας.

Τρεις είναι οι βασικοί που θα διαμορφώσουν κατά κύριο λόγο τις βάσεις και τις επιμέρους αυξομειώσεις τους:

Οι θέσεις των εισακτέων

Οι επιδόσεις των υποψηφίων και

Οι δηλώσεις προτίμησης όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό.

Βάσεις 2021:

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών

Βατά τα θέματα στα συγκεκριμένα μαθήματα. Πέρσι οι βάσεις παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα, με τον ανταγωνισμό να είναι έντονος, ιδίως στις υψηλόβαθμες σχολές. Αντίστοιχα και φέτος αναμένεται να δοθεί μάχη για τις δημοφιλείς επιλογές του μηχανογραφικού.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Βατά θεωρούνται τα θέματα σε Χημεία και Μαθηματικά, ενώ, αντίθετα, η Φυσική (με συντελεστή βαρύτητας 0,7) αναμένεται να δυσκολέψει τους υποψηφίους, καθώς τα ζητούμενα κρίθηκαν απαιτητικά κάτι που αναμένεται να επηρεάσει τις βάσεις.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Οι μαθητές έγραψαν καλά σε Βιολογία αλλά και Χημεία, στην οποία πέρσι δεν είχαν πάει καλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή μικρή άνοδο των βάσεων αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για υψηλές επιδόσεις.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής

Το μάθημα της Οικονομίας κρίθηκε πιο απαιτητικό από αυτό της προηγούμενης χρονιάς, και με συντελεστή 1,3 ίσως οδηγήσει σε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι.

Ποιες σχολές αναμένεται να ανέβουν και ποιες να πέσουν

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Παιδείας, αύξηση θέσεων σημειώνεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και σε Τμήματα «με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας», όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα Τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Η Νομική Αθήνας φαίνεται να χάνει 35 περίπου μόρια, ενώ η Ιατρική και το Πολυτεχνείο έχουν τις ίδιες θέσεις.

Απώλεια έχουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα τμήματα Μαθηματικών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυσικοθεραπείας, Φιλοσοφίας και Ιστορίας, με μεταφορά της πλειοψηφίας των θέσεων σε περιφερειακά Ιδρύματα.

Ενισχυμένα εμφανίζονται τα τμήματα Πληροφορικής, τα οποία έχουν προοπτική για το μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος, πάνω από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εξετάσεις και ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ναυπακτία – Δωρίδα: Απαγόρευση αλιείας αγκυροβολίας και κυκλοφορίας σκαφών 

Published

on

By

Με ανακοίνωσή του το Λ/Τ Ναυπάκτου επισημαίνει τα ακόλουθα:

Για το χρονικό διάστημα από 15-06-2021 έως και 15-09-2021 και για τις ώρες από 08:00 έως 21:00 κάθε ημέρας, την απαγόρευση της αλιείας και αγκυροβολίας σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς με κάθε μέσο τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς στις ακόλουθες θαλάσσιες περιοχές (παραλίες) περιοχής δικαιοδοσίας Α΄ Λ/Τ Ναυπάκτου:

α) Παραλία “Ψανής”  Δήμου Ναυπακτίας,

β) Παραλία “Γρίμποβου’ Δήμου Ναυπακτίας, έως πεντακόσια (500) μέτρα Ανατολικά Αλσυλλίου Γριμπόβου (Πούντος Ναυπάκτου),

γ) Παραλία Βάρειας Δήμου Ναυπακτίας από τον ποταμό ΄΄Βάρεια΄΄ και Δυτικά σε απόσταση τετρακοσίων (400) μέτρων (νεροτσουλήθρες),

δ) Παραλία “Πατρινά” Δήμου Ναυπακτίας,

ε) Παραλία Κάτω Βασιλικής Δήμου Ναυπακτίας σε όλο το μήκος της παραλίας μεταξύ παλαιού λιμένα και αλιευτικού καταφυγίου

στ) Παραλία Μακύνειας Δήμου Ναυπακτίας (300 μέτρα Δυτικά από το αλιευτικόκαταφύγιο έως το κέντρο «Τριανταφύλλου» και 300 μέτρα Ανατολικά του αλιευτικού καταφυγίου),

ζ) Παραλία “Χιλιαδούς”  Δήμου Δωρίδος,

η) Παραλία  Παραθάλασσο  Μοναστηράκι Δήμου Δωρίδος,

θ) Παραλία Σκάλωμα Δήμου Δωρίδος,

ι) Παραλία  Μαραθιά Δήμου Δωρίδος (450 μέτρα εκατέρωθεν του αλιευτικού καταφυγίου),

ια) Παραλία  Σεργούλας  Δήμου Δωρίδος,

ιβ) Παραλία Γλυφάδας Δήμου Δωρίδος,

ιγ) Παραλία Χανίων Δήμου Δωρίδος,

ιδ) Παραλία Σπηλιάς Δήμου Δωρίδος, πλην των τμημάτων που οριοθετούνται από τα στίγματα: -Από 38.372704, 22.096617 έως 38.370961, 22.096194 -Από 38.373333, 22.095732 έως 38.373352, 22.095641 -Από 38.373371, 22.095394 έως 38.373463, 22.094796 -Από 38.373427, 22.094453 έως 38.373421, 22.094324

ιε) Παραλία Αγίου Σπυρίδωνα Δήμου Δωρίδος.

Επίσης, στις ως άνω παραλίες για το ίδιο χρονικό διάστημα για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται, εκτός της περίπτωσης κίνησης εντός οριοθετημένων διαύλων, τόσο η κυκλοφορία όσο και η αγκυροβολία κάθε τύπου σκάφους καθώς και κάθε είδους θαλασσίου μέσου αναψυχής  ως κάτωθι:

α) Εντός των σημαντήρων με τους οποίους οριοθετούνται οι ανωτέρω παραλίες από τους οικείους Δήμους και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου κατά περίπτωση.

β) Σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από το εξωτερικό μέρος των σημαντήρων.

γ) Σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι, στην περίπτωση που δεν υφίστανται σημαντήρες.

Οι παραβάτες της παρούσας Απόφασης ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ. 187/73 (ΦΕΚ 261Α΄) όπως ισχύει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές…” του Αη Γιάννη του Κλήδονα

Published

on

By

Ο Σύλλογός “Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές” σε μια εποχή, λόγω πανδημίας, που οι συναθροίσεις και τα ανταμώματα είναι σχεδόν απαγορευμένα , για δεύτερη χρονιά, επιχειρεί να διατηρήσει την παράδοση κρατώντας τις αποστάσεις που μας φέρνουν κοντά.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ