Connect with us

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Του κουραμπιέ απέναντι, πείτε του πως τον θέλω!

Published

on

Έχω πάψει πλέον να μετράω τις μέρες καραντίνας αφού γνωρίζω ότι σαφώς ο αριθμός είναι ακόμη διψήφιος.

(Έτσι και ήταν τριψήφιος θα φορούσα από μόνη μου δίχως εξαναγκασμούς και πιέσεις τον ζουρλομανδύα!)

Με πρόσωπο που χρήζει μιας σχετικής πάστρας αφού η τσίμπλα έχει κολλήσει σαν ρετσίνι στις γωνίες των ματιών μου, κατευθύνομαι προς το μπάνιο.

“Ασβεστώνοντας” τα μούτρα μου με μια μάσκα που και καλά θα έκανε θαύματα βάζω πλυντήριο για να περάσει η ώρα που οφείλω να την αφήσω ώστε να δράσει σωστά.

Αγγίζοντάς την κάποια στιγμή κι αφού αντιλαμβάνομαι ότι έχει αποκτήσει πλέον την υφή τσιμέντου αποφασίζω να την αφαιρέσω με την βοήθεια του νερού.

Αφού έχω καταναλώσει περισσότερο νερό απ’ όσο κουβαλάει ο Δούναβης κι ο Αλιάκμονας μαζί, περιμένω να δω το αποτέλεσμα.

Το περίφημο θαύμα τελικά δεν έγινε ποτέ κι εκνευρισμένη βάζω την φθηνή κρέμα ημέρας.

Κοψομεσιασμένη από την πολύ ξάπλα (Ναι πείτε με και τεμπέλα τώρα, η καραντίνα φταίει!) ανοίγω την τηλεόραση.

Μια ολόλευκη σαν χιόνι εικόνα ερεθίζει τα οπτικά μου νεύρα. Μια κομψή γαβάθα γεμάτη με αφράτους κουραμπιέδες γεμίζει απ΄ άκρη σ’ άκρη την οθόνη της τηλεορασάρας μου την οποία μεταξύ μας ακόμη να ξεχρεώσω.

Οι μορφασμοί μου εναλλάσσονται υποδηλώνοντας ωστόσο όλοι μονάχα ένα: I want those koutambiedes right now!  Από το απέναντι διαμέρισμα που συνηθίζουν να έχουν τα παράθυρα ορθάνοιχτα ακούγεται η Μαίρη Χρονοπούλου και ο ύμνος “Του αγοριού απέναντι”.

Αγόρι δεν έχω εδώ και καιρό για να το αφιερώσω αφού με παράτησε για μια “όρκα” που του κουνήθηκε, οπότε στρέφω την αφιέρωσή μου στους φίλτατους κουραμπιέδες.

“Toυ κουραμπιέ απέναντι, πείτε του πως τον θέλω” φαλτσάρω χειρότερα κι από γνωστό κομμωτή σε μουσικό σόου( ‘Έλα τώρα που δεν καταλάβατε!) και σημειώνω την συνταγή.

Τα μισά υλικά μου λείπουν και το σουπερμάρκετ απέχει κάμποσο.

Το πορτοφόλι μου δηλώνει “μαγκωμένο” το έπιασαν ξαφνικά οι τσιγκουνιές. Ανοίγω την ταμπακιέρα να στρίψω ένα τσιγάρο μπας και σκεφτώ καλύτερα.

Όσο περνάει η ώρα τόσο μεγαλώνει η λαχτάρα μου για αυτούς.

Η μνήμη στερεώνει ξάφνου μια μπάρα ως εμπόδιο μπροστά μου. “Κάθε φορά που έφτιαχνες κουραμπιέδες ή τους έκαιγες ή τους άφηνες άψητους.

Είναι φανερό πως δεν υπάρχει δίλημμα παρά μονάχα η λύση του κυρ Γρηγόρη απέναντι!” με μαλώνει.

Φορώντας όπως— όπως τις φόρμες μου και την μάσκα τρέχω στον φούρνο απέναντι.

Ύστερα από λίγα λεπτά κρατάω στα χέρια μου δύο κιλά από το αντικείμενο του πόθου μου κι ένα άδειο πορτοφόλι…

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

«Φλόγα», Αγάπη δίχως όρους

Published

on

By

Μια χρονιά σταθμός ,το 2020,έμελλε να αλλάξει τη ζωή όλων μας. Χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων, κύλησαν διαφορετικά, καθότι οι συνθήκες μας επέβαλλαν κάποιους περιορισμούς. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην έκφραση της αγάπης μας.

Το άρωμά της διατηρήθηκε αναλλοίωτο και εφέτος. Κι αυτό είναι σημαντικό για όλους μας.

Ιδιαίτερα όμως  για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο τα οποία δίνουν , σαν ήρωες, τη δική τους μάχη να κρατηθούν στη ζωή και ήρθαν ξαφνικά, αντιμέτωπα με μια ακόμα απειλή.

Χάρη σε σας, τους ανθρώπους της προσφοράς, που από το περίσσευμα   τους αγάπης σας στηρίζετε το έργο της Φλόγας, συγκεντρώθηκε ένα σεβαστό ποσό το οποίο θα εξασφαλίσει τη φιλοξενία των παιδιών και των συνοδών τους, κατά τη διάρκεια της  νοσηλείας τους , των οποίων  αδυνατούν οι οικογένειές τους να ανταποκριθούν στις υπέρογκες για κείνους δαπάνες.

Σ’ ένα ζεστό, ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, με τον εξοπλισμό και το προσωπικό που απαιτείται για τις ανάγκες της θεραπείας τους και την ψυχολογική τους υποστήριξη .

Ως εθελόντρια του παραρτήματος Ναυπάκτου, εκ μέρους της  εκπροσώπου κ. Βιολέτας Πλέσσα και των υπόλοιπων εθελοντριών, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας στηρίξατε και αυτή τη χρονιά, όσο και με όποιον τρόπο ο καθένας σας μπορούσε.

Μας δίνετε δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και στα παιδιά ένα λόγο να χαμογελούν και να συνεχίζουν τον αγώνα τους με την πίστη να βγουν νικητές.

Να κερδίσουν τη ζωή γιατί το αξίζουν!

Ας μην ξεχνάμε πως αυτό που για κάποιους από μας είναι ασήμαντο, για κάποιους άλλους είναι πολύ        σημαντικό.

Δεν έχει σημασία τι και πόσα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αλλά η καλή μας πρόθεση.

Τα μεγαλύτερα θαύματα, είναι επιτεύγματα της ανιδιοτελούς αγάπης!

Θα μας βρείτε στα γραφεία μας , Τζαβέλλα  49,    Δευτέρα έως Παρασκευή 10- 12.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Γιατί ΝΑΙ στο εμβόλιο

Published

on

By

ΤΟΜΕΣ-Βασίλης-Πολιτόπουλος-Nafsweek

Μπορεί να είναι και είκοσι, μου διαφεύγει ο ακριβής αριθμός, τα εμβόλια τα οποία γίνονται στον άνθρωπο, από της νηπιακής του ηλικίας, μέχρι της οριστικής αποδημίας του. Τα περισσότερα εκτελούνται μια φορά.

Υπάρχουν άλλα που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Όπως το εμβόλιο κατά της γρίπης που συνιστάται στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η χρήση των εμβολίων από το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της γης, έφερε το ποθητό αποτέλεσμα.

Κάποιες από τις ασθένειες που ταλαιπωρούσαν και αφάνιζαν τον πληθυσμό της γης, αν δεν έχουν εξαφανισθεί οριστικά, σπάνια τον πλήττουν. Η ιατρική επιστήμη και η αντίστοιχη φαρμακευτική, πραγματοποίησαν θεαματικά επιτεύγματα.

Σ’ αυτά οφείλεται η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ηλικίας του ανθρώπου.  Το εμβόλιο γενικά είναι ένα παρασκεύασμα που εισάγεται στο σώμα για την πρόληψη ασθένειας μέσω της ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για την παραγωγή αντισωμάτων που μπορούν να την καταπολεμήσουν.

Οι άνθρωποι που από ένα περίπου χρόνο ταλαιπωρούνται από τον κορωνοϊό, είναι ευάλωτοι στη λοίμωξη covid-19, γιατί δεν έχει προηγούμενη ανοσία έναντι του ιού.

Ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή του ανθρώπου προς το χειρότερο. Λέγεται ότι οι επιδράσεις της πανδημίας στη ζωή των ανθρώπων, θα φανούν με το πέρασμα του χρόνου.

Δεν εννοούν βέβαια τους θανάτους που στον ένα χρόνο από την εμφάνισή της, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο εφτακόσιες χιλιάδες άτομα. Αλλά την αλλαγή στην ψυχοσύνθεσή τους.

Με την εμφάνιση της επικίνδυνης πανδημίας, η επιστήμη με γρήγορους αλλά προσεκτικούς ρυθμούς, κινήθηκε για την ανακάλυψη εμβολίου καταπολέμησης του θανατηφόρου ιού. Οι ενέργειες των επιστημόνων ευοδώθηκαν. Η έλευση του εμβολίου αναζωπύρωσε τις ελπίδες της ανθρωπότητας ότι πολύ σύντομα αποκλιμακώνεται η καταστροφή της πανδημίας.

Για το νέο εμβόλιο, όπως συμβαίνει με κάθε καινούργιο, διατυπώθηκαν κάποιες αντιρρήσεις.

Όμως οι παγκόσμιοι οργανισμοί αποφαίνονται για την ασφάλειά του. Μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες, όπως σε κάθε φάρμακο ή εμβόλιο.  Όμως αυτές είναι ασήμαντες μπροστά στο θάνατο που προκαλεί ο ιός.

Βέβαια η ανευθυνότητα μπροστά στην πανδημία περισσεύει.

Εκείνο που δυστυχώς εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι παρατηρείται, όχι μόνο σε χώρες που υστερούν στην   ανάπτυξη αλλά και σε αντίστοιχες προηγμένες κοινωνίες.  Το παρήγορο σ’ αυτή την υπόθεση του εμβολίου είναι ότι οι λαοί συνειδητοποιούν ένα πράγμα.

Τα κοινά προβλήματα αντιμετωπίζονται από κοινού. Κάθε νέο φάρμακο ή εμβόλιο, εξετάζεται με λεπτομέρειες σε κλινικές δοκιμές.  Συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.  Εγκρίνεται γιατί επιβεβαιώνονται τα εξαιρετικά αποτελέσματά του και η ασφάλειά του.

Με τη συμμετοχή μου στον εμβολιασμό, προστατεύω τον εαυτό μου, τους οικείους μου, τους γύρω μου.

Πείσθηκα ότι είναι το πλέον αποτελεσματικό όπλο εναντίον του κορωνοϊού.

 

 

 

 

Continue Reading

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης

Published

on

By

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Με την έναρξη του νέου έτους 2021, ο Πρωθυπουργός της χώρας, προχώρησε στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του. Είχε αρχίσει η συζήτησή του από πολύ ενωρίς. Άλλωστε στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής περίεργο.

Από την επομένη των εθνικών εκλογών, δύο θέματα μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές και ο ανασχηματισμός.  Θεωρητικά ο ανασχηματισμός γίνεται όταν είναι φανερή η αδυναμία του κυβερνητικού σχήματος να συντονιστεί και να αποδώσει έργο.

Αλλά ποιος Πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η Κυβέρνησή του παρουσιάζει τρανταχτές αδυναμίες.

Κάπου – κάπου διαρρέουν πληροφορίες για αστοχίες μελών της Κυβέρνησης, αλλά ως εκεί.

Ο πολιτικός χρόνος δε σχετίζεται με την εκτέλεση ενός προκαθορισμένου κυβερνητικού έργου στη διάρκεια της τετραετίας. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει τις συνθήκες για την επικράτηση στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Έτσι ο ανασχηματισμός θεωρείται κυρίαρχο εργαλείο για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δομικός.

Διαψεύστηκαν φήμες που κυκλοφορούσαν για περισσότερο άνοιγμα προς το κέντρο με την εισαγωγή στην Κυβέρνηση στελεχών του.

Αντίθετα διαπιστώθηκε στροφή του Πρωθυπουργού προς την παραδοσιακή βάση της παράταξής του.

Ίσως θεωρεί ότι είναι κυρίαρχος στον κεντρώο χώρο. Εκείνο που του χρειαζόταν ήταν να αποδείξει στο δεξιό    ακροατήριο ότι το σέβεται και το αξιοποιεί…  Μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να υπάρχει ξεχωριστή πίεση.

Με την πάροδο του χρόνου, οι όποιες καλές εντυπώσεις για το έργο της Κυβέρνησης, προοδευτικά μειώνονται.

Τα προβλήματα, όχι μόνο στην υγεία λόγω της πανδημίας αλλά στην οικονομία, στην εργασία, στην παιδεία, στην εξωτερική πολιτική, πολλαπλασιάζονται. Ασκείται πίεση προς την Κυβέρνηση η οποία όλο και αυξάνεται.

Επιστρατεύεται ο ανασχηματισμός σαν εφαλτήριο επανεκκίνησης, χωρίς όμως να θεωρείται ικανός να από-προσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα ρεύματα στην κοινή γνώμη με τα γκάλοπ που κάνει η παράταξη. Διαπιστώνει  εάν η εκλογική του επιρροή μειώνεται και ανάλογα πράττει.

Αποτελεί προνόμιό του να προσφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα με την είσοδο και νέων βουλευτών σ’ αυτό,  είναι μια ένδειξη εκλογικής ετοιμότητας.

Άλλωστε οι μετακινήσεις υπουργών, παρά την επιτυχή πορεία τους στον τομέα τους, αυτό δείχνει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Τάκη Βορίδη. Μετακινήθηκε στο υπουργείο εσωτερικών, σημαντικό στη  διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, αντί του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, που, λέγεται, δε συμβάδιζε με το πνεύμα της      Κυβέρνησης.

Ανεξάρτητα όμως τι λέγεται, η πορεία όχι μόνο της πανδημίας αλλά και των άλλων προβλημάτων που συσ-σωρεύονται και απαιτούν λύσεις, θα δείξουν την επιτυχία ή όχι του ανασχηματισμού.

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ