Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το διεφθαρμένο πολιτικό της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας 

Published

on

Μία παραπομπή του Ερντογάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα υποδεικνύει ότι το κράτος δικαίου και η φιλελεύθερη διεθνής τάξη πραγμάτων θα θριαμβεύουν πάντα

 Σήμερα ο πρόεδρος-δισεκατομμυριούχος έχει την άτιμη… τιμή να έχει αναδειχθεί στον πιο διεφθαρμένο πολιτικό της σύγχρονης τουρκικής ιστορίας. Οι Τούρκοι μπορεί να το αγνοούσαν αυτό, αν δεν υπέφεραν: Η πρόσφατη υποχώρηση της τουρκικής λίρας αποτελεί τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή της εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ενώ κάποτε ο Ερντογάν θα μπορούσε να κατηγορήσει το κατεστημένο για τη στασιμότητα και την ύφεση, ο δικτατορικός του απόλυτος έλεγχος της εξουσίας σημαίνει ότι πλέον δεν μπορεί να υπεκφεύγει της προσωπικής του ευθύνης.

Μεγάλο μέρος της προσπάθειάς του να πυροδοτήσει περιφερειακές συγκρούσεις μοιάζει υπολογισμένο ώστε να εκμεταλλευτεί το εθνικιστικό αίσθημα της κοινωνίας και να αποσπάσει το βλέμμα της από τις αποτυχίες της ηγεσίας του. Σίγουρα, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι η εκλογική ήττα του κόμματος του το 2019 στην Κωνσταντινούπολη συνέπεσε με την προηγούμενη υποχώρηση της αξίας της λίρας.

Καθώς βάλλει εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Αρμενίας, ο Ερντογάν παίρνει θέση στη μακρά λίστα των δικτατόρων που προκάλεσαν συγκρούσεις για να στρέψουν τα βλέμματα μακριά από την εγχώρια οικονομική αποτυχία και διαφθορά: Σίγουρα, τέτοια ήταν η περίπτωση  οι. οικονομικές αναταραχές προηγήθηκαν επίσης της εισβολής του Αργεντινού προέδρου Λεοπόλντο Γκαλτιέρι στις Νήσους Φόκλαντ το 1982. Το 1990, ο Σαντάμ Χουσεΐν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στο Κουβέιτ, ώστε να λεηλατήσει τα πετρελαϊκά του αποθέματα, καλύπτοντας ταχέως τον οικονομικό «λάκκο» που είχε σκάψει ο ίδιος για τον εαυτό του. Καθένας από αυτούς τους ηγέτες είδε τελικώς την καριέρα του να τελειώνει στην εξορία, τη φυλακή ή την αγχόνη.

Ο Ερντογάν θα έχει λάθος αν πιστέψει ότι θα αποτελέσει ιστορική εξαίρεση: Η επιχειρηματική κοινότητα τον έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει. Ενώ οι Κούρδοι βρήκαν κάποτε κοινό τόπο στον θρησκευτικό συντηρητισμό του Ερντογάν, ο κυνισμός του τελευταίου και η εθνοτική έχθρα οδήγησε και αυτή την κοινότητα να αποσύρει τη στήριξη.

Ο σουνιτικός ισλαμισμός του Ερντογάν οδηγεί και τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών, που αποτελεί περίπου το 25% του πληθυσμού, στην αντιπολίτευση. Ούτε μπορεί να περιμένει την όποια στήριξη από τους συγγενείς και τους φίλους των άνω των 100.000 πολιτικών αντιπάλων του που έχει φυλακίσει. Η πίεση συσσωρεύεται, και χωρίς κάποια ουσιαστική εκτόνωση, η Τουρκία θα εκραγεί.

Είναι ευθύνη όλων των θυμάτων του Ερντογάν, τόσο μέσα όσο και έξω από την Τουρκία, να προετοιμαστούν για αυτή τη μέρα. Το 2009, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τον δικτάτορα του Σουδάν, Ομάρ αλ-Μπασίρ, ο οποίος είχε μόλις παραπεμφθεί σε δίκη για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη σφαγή πολιτών από το καθεστώς του στο Νταρφούρ. «Κανένας μουσουλμάνος δεν θα μπορούσε να διαπράξει γενοκτονία», είχε δηλώσει ο Ερντογάν. Αυτό είναι φυσικά ανοησία, όμως αντανακλά την άποψη του Ερντογάν, ότι οι σφαγές και οι εθνοκαθάρσεις μη σουνιτών μουσουλμάνων επιτρέπονται.

Είναι αυτή η άποψη και οι δράσεις που απορρέουν από αυτήν, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την παραπομπή σε δίκη του ίδιου του Ερντογάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ενώ ο κόσμος ασκεί δριμεία κριτική στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ για την αδιάκριτη σφαγή πολιτών στο Χαλέπι, δορυφορικές φωτογραφίες και αναφορές μαρτύρων δείχνουν ότι ο Ερντογάν έκανε περίπου το ίδιο πράγμα στην Τσίζρε, τη Νουσαϊμπίν και τη Σουρ.

Εξω από τα σύνορα της Τουρκίας, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για εθνοκάθαρση στο Αφρίν και άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας: Οι καταστροφές νεκροταφείων και κουρδικών πολιτιστικών μνημείων δεν έχουν θέση την αντιτρομοκρατία. Μετά υπάρχει και η κληρονομιά της τουρκικής στήριξης στο Ισλαμικό Κράτος.

Τον Δεκέμβριο του 2019, επισκέφθηκα το Σινούνι, μία πόλη στο βορειοδυτικό Ιράκ όπου ζουν κατά βάση Γιεζίντι, μόλις δέκα χιλιόμετρα από τα συριακά σύνορα, ως επισκέπτης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Γιεζίντι και Αραβες μεσολαβητές ανέφεραν ότι έχουν αποδείξεις για κορίτσια της θρησκευτικής μειονότητας που ζουν ως σκλάβες όχι μόνο σε περιοχές της Συρίας που ελέγχουν φιλοτουρκικές δυνάμεις, αλλά ακόμη και μέσα στην Τουρκία. Πρόσφατα εγκλήματα εναντίον των Αρμενίων απλώς μεγαλώνουν την πιθανή λίστα κατηγοριών. Πιθανώς και οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης στα Βαρώσια, στη βόρεια Κύπρο.

Τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, ο Ερντογάν έχει ως κίνητρό του την εκδίκηση. Αντί να μάθει από την έξωση του ισλαμιστή μέντορά του Νεκμετίν Ερμπακάν ή τη μετέπειτα δική του καταδίκη σε φυλάκιση το 1999, ο Ερντογάν αφιέρωσε την εξουσία του στο να επιδιώκει εκδίκηση σε όποιον πιστεύει ότι περιφρόνησε εκείνον ή τους πνευματικούς συμμάχους του. Στο διεθνές πεδίο, βλέπει τον εαυτό του ως διορθωτή των υποτιθέμενων λαθών όχι μόνο της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και της επί αιώνες πορείας παρακμής της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναδύθηκε από την επιθυμία να δοθεί τέλος στις παρατεταμένες συγκρούσεις. Το να κατηγορηθεί ο Ερντογάν, δεν θα συνεχίσει τον κύκλο της εκδίκησης, γιατί η επόμενη γενιά της τουρκικής ηγεσίας –αυτή που τώρα είναι στη φυλακή– αποδέχεται τη μεταπολεμική φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων, στην οποία η Ευρώπη είναι αφοσιωμένη και που ο Ερντογάν περιφρονεί. Αντιθέτως, μία παραπομπή του Ερντογάν σε δίκη θα υποδείκνυε ότι το κράτος δικαίου και η φιλελεύθερη διεθνής τάξη πραγμάτων θα θριαμβεύουν πάντα επί των φιλοδοξιών διεφθαρμένων δικτατόρων που επιδιώκουν την καταστροφή τους. Η ώρα είναι τώρα.

Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

οικονομολόγος

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά η αποξήλωση του αμιάντου από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου

Published

on

By

Η στενή συνεργασία του τελευταίου διαστήματος μεταξύ Περιφέρειας και 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας απέδωσε καρπούς, και ξεκινάει εντός των ημερών η ασφαλής αποξήλωση και διαχείριση του δαπέδου αμιάντου, που δημιουργούσε κινδύνους για την υγεία ασθενών και προσωπικού. Ένα χρόνιο πρόβλημα του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου επιλύεται.
Περίπου 1.000 τετραγωνικά επικίνδυνου υλικού, συνολικού βάρους 2.8 τόνων θα απομακρυνθούν  και θα αντικατασταθούν από λειτουργικό δάπεδο που θα παρέχει υγειονομική ασφάλεια σε ασθενείς και προσωπικό.
“Η συνεργασία όλων επιφέρει υγιεινή και ασφάλεια σε κάθε δομή υγείας, τις κρίσιμες αυτές ημέρες στηρίζουμε με έργα!” αναφέρει  ο Αντιπεριφερειάρχης  Λάμπρος Δημητρογιάννης.  πηγή:

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Βουλή:  Ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για το χωροταξικό νομοσχέδιο

Published

on

By

Ο Δημήτρης  Κωνσταντόπουλος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το χωροταξικό νομοσχέδιο, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι αυτό επηρεάζει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση. Με το ΤΕΕ να δηλώνει ότι το Νομοσχέδιο ανατρέπει την περιουσιακή κατάσταση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών σε περιοχές εκτός σχεδίου. Χωρίς διαβούλευση και σύνθεση απόψεων με τις τοπικές κοινωνίες, για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Όσον αφορά στην εκτός σχεδίου δόμηση και στις αλλαγές που γίνονται στους συντελεστές δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ανέφερε ότι φέρνουν τους μικροϊδιοκτήτες με οικόπεδα κάτω των 750 τμ, ή των 1.200 τμ ή των 2.000 τμ προ τετελεσμένων. Όπως σημείωσε: «Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την αποτίμηση της περιουσίας των μικροϊδιοκτητών. Ακίνητα που λογίζονταν ως άρτια και οικοδομήσιμα με την αντίστοιχη αποτίμηση και έχουν παρασχεθεί ως εγγυήσεις για δανειοδοτήσεις αλλάζουν χαρακτηρισμό Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων ιδιοκτητών, ιδιαίτερα όταν υπάρχει γειτνίαση. Έτσι, θα αναγκαστούν πολλοί μικροϊδιοκτήτες να εκποιήσουν τη γη τους σε εξαιρετικά μειωμένες τιμές προς όφελος των μεγάλων ιδιοκτησιών με τις οποίες γειτνιάζουν». Υπογράμμισε, δε, ότι θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση μεταξύ ηπειρωτικού και νησιωτικού χώρου, διότι στα μικρά νησιά οι ιδιοκτησίες δεν ξεπερνούν τα 4 στρέμματα, κι έτσι το νομοσχέδιο τα θέτει πρακτικά εκτός δόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως συμπλήρωσε, το Κίνημα Αλλαγής ζητά να έρθει προς συζήτηση ένα αυτοτελές νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Όσον αφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια φυσικές καταστροφές όπως Αιτωλοακαρνανία, Σάμος, Καρδίτσα, Μάνδρα και άλλες περιοχές. Όπως, επίσης, και να τεθούν σαφείς δεσμεύσεις για αύξηση του δείκτη πρασίνου ανά κάτοικο στις ελληνικές πόλεις προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όσον αφορά στη Θαλάσσια Χωροταξία, είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής προτείνει: Α.να διατηρηθούν οι παράκτιες ζώνες στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4546/2018. Β. Να καθοριστούν στον ίδιο νόμο, συγκριμένες πρόνοιες για το ζήτημα αλληλεπίδρασης ξηράς – θάλασσας, με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με συμμετοχή των παράκτιων και νησιωτικών Δήμων και Περιφερειών της χώρας.

Όσον αφορά στο άρθρο 38 υπογράμμισε ότι δεν έχουν τεθεί περιβαλλοντικά κριτήρια που να συνδέουν την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως ανακύκλωση απορριμμάτων και λυμάτων, ενεργειακή αυτονομία, προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί απαραίτητο με το παρόν νομοσχέδιο, να περιέλθουν τα αδήλωτα και τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα στους Δήμους της χώρας, και όχι στο Δημόσιο, κατά τροποποίηση του Ν. 2664/1998 και να αξιοποιηθούν από τους Δήμους για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας». Τα δε αγροτεμάχια να στηρίξουν οι ακτήμονες αγρότες της περιοχής. Στην ίδια λογική να θεσμοθετηθεί εισφορά στον Εθνικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών από τις παραχωρήσεις θαλασσιών περιοχών για ενεργειακά έργα ΑΠΕ (Αιολικά Πάρκα, Κυματική Ενέργεια κλπ), σε αντιστοιχία με τον  ν.4162/2013, μια από τις προτάσεις νόμου του ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίστηκαν και έγιναν νόμος. Αλλά και, όπως συμπλήρωσε, να διευκολυνθεί η επιβεβαίωση της αγροτικής ιδιότητας στα αγροτικά φωτοβολταϊκά και να υπάρξουν ρυθμίσεις για αποκατάσταση αδικιών του έτους 2013!

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε για την τροπολογία που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για τα μη οριοθετημένα ρέματα που έχουν ωστόσο διευθετηθεί. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, ξεπερνιέται το πρόβλημα οριοθέτησης των ρεμάτων αυτών, αφού ουσιαστικά λόγω της διευθέτησης με τεχνικά έργα, τα ρέματα δεν υφίστανται πια.

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στηρίζουμε το έργο της Ανακύκλωσης (Video)

Published

on

By

Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης ΓΕΝ. Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους δημότες και τους επισκέπτες της Ναυπακτίας να στηρίξουν το έργο της ανακύκλωσης. Σε πρώτο πλάνο οι μικροί πρωταγωνιστές που μιλούν για τον τόπο τους και την ανακύκλωση ζητώντας από όλους να είναι προσεκτικοί με τα απορρίμματά τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι ένας από τους καλύτερους δήμους της χώρας σε θέματα ανακύκλωσης. Ωστόσο, με την προσπάθεια όλων μας μπορούμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι!

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ