Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ελληνικό κράτος να μην ήξερε ότι έρχονταν από τα Βαλκάνια με ψεύτικο τεστ;

Published

on

Η πανδημία, η επιδημία, όπως θέλετε πείτε την, έδειξε πολλές αναπηρίες της κοινωνίας μας, πού τις κρύβουμε κάτω από το χαλί, ή τις έχουμε και κρυφό καμάρι…
Όταν το σύστημα υγείας της χώρας πάλευε με ιούς, και οι πολίτες φόρεσαν μάσκες, δήθεν να μην κολλήσει ο ένας τον άλλον, οι μετανάστες από τα  Βαλκάνια, με 20 ευρώπουλα, φέρνουν βεβαιώσεις ότι έχουν αρνητικό τεστ και ας είχαν 5-6 κιλά ιό επάνω τους.
Λέτε το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση να μην τα ήξερε όλα αυτά;
Πιστεύω ότι θα ήξερε πολύ καλά, αλλά οι πιέσεις είναι τεράστιες, σε μία χώρα που δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς τους μετανάστες και κυρίως αυτούς που έχουν χρόνια εγκατασταθεί εδώ.
Ούτε ελιές μαζεύονται ούτε πορτοκάλια ούτε ροδάκινα.
Η κατεύθυνση της παιδείας μας είναι τέτοια, που τα παιδιά μας σπουδάζουν να πάρουν τα πτυχία τους και να αναζητήσουν δουλειά στη Γερμανία και την Αγγλία.
Οπότε απολύτως αναγκαστικά, όλες οι δουλειές, από εργοστάσια, οικοδομές, τουρισμός, κτηνοτροφία, γεωργία ανήκει στους μετανάστες.
Τεράστια η έλλειψη εργατών στο μάζεμα της ελιάς και για έναν άλλο απλούστατο λόγο.
Ο δημόσιος και ιδιωτικούς υπάλληλος,  ιδιοκτήτης του χωραφιού, έβαλε τους μετανάστες και την μπουλντόζα να κάνουν τις ελιές του από εκατό, σε τρεις και τέσσερις χιλιάδες.
Εμ; δε μαζεύονται αυτές με 15 μέρες άδεια από την υπηρεσία και λίγη βοήθεια από το σόι.
Θέλει εργάτες και εξειδικευμένους αρκετά.
Από την άλλη δεν μπορείς να κλείσεις και τον εργάτη να μην πάει να δει τη μάνα του στο χωριό του στην Αλβανία ή τη Βουλγαρία.
Τώρα κλείνεις τα σύνορα να κόψεις τον ιό, αλλά κόβεις στη μέση την εργατική μηχανή της χώρας.
Αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Σε πονάει να το παρατήσεις το χωράφι των γονέων σου, αλλά δεν μπορείς να είσαι αγρότης μένοντας στην Αθήνα, και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπου έχεις την εργασία μου, την οικογένειά σου και τις αστικές σου αντοχές.
Μία η πανδημία ,άλλα πολλές οι αδυναμίες της κοινωνίας.
 Καλλιγάς Κ. Ανδρέας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πρώτα “κανόνια” στις ΔΕΥΑ

Published

on

By

Σκάνε τα πρώτα κανόνια στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)! Παρότι είναι γνωστό στο κυβερνητικό επιτελείο  ότι οι ΔΕΥΑ πιέζονται οικονομικά ήδη από τον Αύγουστο του 2021 και πλέον καταρρέουν, ο μεν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια ότι όντως υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας τους!

Έσπευσε, όμως, ο Στ. Πέτσας να υποσχεθεί στους 126 δημάρχους που διαχειρίζονται τις ΔΕΥΑ απόδοση μόλις 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το 2022, τη στιγμή που το πρόσθετο ενεργειακό κόστος, που καταγράφηκε από τον Αύγουστο το 2021 έως σήμερα στα 120 εκατ. ευρώ!

Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής, χθες, επικαλέστηκε κώλυμα νομιμότητας λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απόδοση της έκτακτης επιχορήγησης προς τις ΔΕΥΑ! «Είναι προς εξέταση η οικονομική υποστήριξη των ΔΕΥΑ», είπε χθες ο Μ. Βορίδης. «Οι ΔΕΥΑ είναι εκτός φορέων γενικής κυβέρνησης και υπάγονται στον έλεγχο για τις κρατικές ενισχύσεις», σημείωσε.

Το πρώτο κανόνι έσκασε στη ΔΕΥΑ της Σύρου καθώς τον τελευταίο χρόνο οι οφειλές προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει στα 2 εκατ. ευρώ!  Να επισημάνουμε πως ανάλογο ποσό οφείλει προς την ΔΕΗ και η ΔΕΥΑ Ναυπακτίας.

Να σημειώσουμε επίσης οτι οι οι ΔΕΥΑ ως εγκαταστάσεις  (ύδρευση – αποχέτευση) είναι ενταγμένες στο οικιακό τιμολόγιο και όχι στο βιομηχανικό, με συνέπεια  οι συνολικές χρεώσεις ρεύματος για αντλιοστάσια κλπ,  λόγω της ενεργειακής κρίσης να έχουν εκτιναχτεί.

Ήδη από τις 24.09.2020, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ είχε αναφερθεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των σημερινών ΔΕΥΑ και να εφαρμόσει το μοντέλο ΣΔΙΤ για τα έργα των ΔΕΥΑ και άρα και στη διαχείριση πόσιμου νερού και λυμάτων, με το μοντέλο αυτό να οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση.

Αξίζει να αναφερθεί η τάση και η προσπάθεια των κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία της επαναπόκτησης των εταιρειών ύδρευσης, μια και το μοντέλο της ιδιοτικοποίησής τους  στο παρελθόν δεν δούλεψε.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Ταφόπλακα” Βορίδη  για τα παρακρατηθέντα των Δήμων

Published

on

By

Σημαντική δυσάρεστη είδηση επεφύλαξε στην πολύπαθη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η χθεσινή 1η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. απορρίπτει, με τον πλέον επίσημο  θεσμικό τρόπο, ξεκάθαρα από το βήμα της Βουλής, το πρωταγωνιστικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να της αποδοθούν τα παρακρατηθέντα λεφτά της.
Ένα αίτημα που μόλις πριν λίγες μέρες,  συμπεριλήφθηκε ξανά, όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια, στην Απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Τι είπε ο  Μάκης Βορίδης:
” (…) ακούμε για τα παρακρατηθέντα και τα παρακρατηθέντα. Να είναι σαφές ότι τα παρακρατηθέντα αυτά τα οποία είχαν νομοθετηθεί, εκεί και τότε, προφανώς, δεν πρόκειται να δοθούν. Δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση, η οποία πρέπει να κλείσει. Δεν πρόκειται να δοθούν.”
Αξίζει να σημειωθεί ότι όσα δήλωσε ο Υπουργός γίνονται πράξη με το Άρθρο 93 του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου, που εισάγεται στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το Άρθρο 93 ορίζει:
Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι
Η προβλεπόμενη στην παρ.5 του άρθρου 259 και στην παρ. 7 του άρθρου 260 του ν.3852/2010 (Α’ 87) τελική εκκαθάριση της απόδοσης των εσόδων στους Ο.Τ.Α. από τον τακτικό προϋπολογισμό, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων του αντίστοιχου έτους, δεν εφαρμόζεται για τα έτη 2016 και εφεξής και για όσο χρόνο ισχύει η παρ. 4 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 (Α΄152).
Ως τελικές αποδόσεις εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό στους Ο.Τ.Α. στα αντίστοιχα οικονομικά έτη, λογίζονται τα ποσά που αποδόθηκαν με προκαταβολές βάσει των προεκτιμώμενων εσόδων ανά έτος.”
Υπενθυμίζουμε ότι στην Απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ πριν λίγες ημέρες, διεκδικούσε τα εξής:
«Τη σταδιακή απόδοση στους Δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, των παρακρατηθέντων πόρων από προηγούμενα έτη. Δεν θα σταματήσουμε να τα διεκδικούμε, είναι χρήματα των δήμων και δεν τα απεμπολούμε.»
πηγή:

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Είδος πολυτελείας το γάλα» – Ερώτηση προς τον υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης

Published

on

By

Κωνσταντοπουλος-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-Αιτωλοακαρνανία-βουλή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, με θέμα: Είδος πολυτελείας το γάλα – Ρεκόρ εκτίναξης των τιμών γάλακτος στο ράφι» έκανε ο βουλευτής Αιτωλ/νιας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Αναφέρει σε αυτή:

«Κύριε Υπουργέ,

Οι συνεχείς κρίσεις και η ακρίβεια έχουν εξουθενώσει τους πολίτες, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον να προμηθευτούν ακόμη και βασικά είδη για τη διατροφή τους. Ένα από αυτά, το γάλα, που τους τελευταίους μήνες πωλείται ως είδος πολυτελείας.

Ειδικότερα, οι τιμές του γάλακτος, και ιδιαίτερα του αγελαδινού, σημειώνουν ρεκόρ εκτίναξης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ολοένα και αυξανόμενη πορεία της τιμής του γάλακτος μοιάζει μη αναστρέψιμη, δεδομένου ότι η παραγωγή μειώνεται, καθότι ο κτηνοτρόφος δεν έχει τα κεφάλαια να διαχειριστεί το αυξανόμενο κόστος. Χαρακτηριστικά, το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 100%, της ενέργειας κατά 250% και η τιμή στο πετρέλαιο αγγίζει τα 2 ευρώ. Η κατάσταση δε είναι δυσκολότερη για τους αγελαδοτρόφους, καθότι υπάρχουν παραδοσιακές μονάδες που δεν έχουν πάρει ούτε τη μισή ποσότητα από τα ενσιρώματα που χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών τους, καθώς πέρυσι ενδεικτικά το κόστος ήταν στα 4,80 ευρώ το κιλό και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στα 7,40 ευρώ το κιλό.

Και ενώ οι κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το αγελαδινό γάλα στις γαλακτοβιομηχανίες με μόλις 55 λεπτά/λίτρο – τιμή που δε τους επιτρέπει να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής – ο καταναλωτής τελικά πληρώνει για “επώνυμο” γάλα υψηλής παστερίωσης την εξωφρενική τιμή πάνω από 1,80 ευρώ το λίτρο.

Η κατάσταση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες έντονων παραπόνων των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι τονίζουν, ότι το υπερβολικό κόστος παραγωγής θέτει σε κίνδυνο την επαγγελματική τους επιβίωση. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνουν τους παραγωγούς με μεταχρονολογημένες επιταγές 7 και 8 μηνών, την ίδια στιγμή όμως που οι καταναλωτές καταβάλλουν καθημερινά υψηλότατα ποσά, προκειμένου να εξασφαλίσουν γάλα για τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Η εκτίναξη των τιμών, συνδυαστικά με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η αγορά, αλλά και τη μείωση που καταγράφεται στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας, οδηγούν σε ελλείψεις, και τελικά σε στέρηση του αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή των Ελλήνων, και ιδιαιτέρως των παιδιών, που τόσο το έχουν ανάγκη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

  1. Γιατί ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν με μόλις 55 λεπτά/λίτρο το αγελαδινό γάλα από τους κτηνοτρόφους, αυτό φτάνει στα ράφια των καταναλωτών με τιμή σχεδόν 2 Ευρώ/λίτρο; Πώς γίνεται η τιμολόγηση;
  2. Ποιός ο σχεδιασμός και οι ενέργειες του Υπουργείου για την στήριξη των παραγωγών απέναντι στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής αλλά και για την προστασία των καταναλωτών απέναντι στη συνεχιζόμενη εκτόξευση των τιμών του αγελαδινού γάλακτος στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες θα μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους σε ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής;»

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ