Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μήνυμα του Δημάρχου Ναυπακτίας για την 449η Επέτειο της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Published

on

Β. Γκίζας: «Οι αξίες που ένωσαν τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτελούν την παρακαταθήκη του σήμερα»

Η φετινή συγκυρία του εορτασμού της 449ης Επετείου της Ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου είναι ιδιαίτερη.  Η πανδημία δεν μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις.  Ωστόσο, θεωρώ τη  φετινή Ναυμαχία ξεχωριστή.  Και αυτό διότι, ο  φετινός λιτός εορτασμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αξίες και τα ιδεώδη που ένωσαν τους λαούς της Ευρώπης και τους οδήγησαν στο συνασπισμό των δυνάμεών τους.

Στο ειδικό αφιέρωμα που ετοίμασε ο Δήμος Ναυπακτίας, σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της πολιτικής, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ιστορικός και πρώην Υπουργός κ.Σία Αναγνωστοπούλου και η Ακαδημαϊκός και Ιστορικός κ.Μαρία Ευθυμίου μας μιλούν για την ιστορία, τις αξίες, αλλά και τα επίκαιρα μηνύματα της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαιτέρως και προσωπικά για την τιμή που μας έκαναν.

Φέτος επιλέξαμε να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας με αποτέλεσμα να έχουμε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε, θεωρώ, καλύτερα την πραγματική διάσταση των όσων διαδραματίστηκαν τότε, αλλά και να αντιληφθούμε την αξία τους για το σήμερα.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου είναι ένα γεγονός πολυδιάστατο.  Μα πάνω από όλα είναι ένα ιστορικό γεγονός που ένωσε τους λαούς της Ευρώπης.

Το κίνημα της Αναγέννησης που διαδέχτηκε  τη σκοτεινή  περίοδο του Μεσαίωνα στην  Ευρώπη είχε ως  αποτέλεσμα να συντελεστεί  μία μοναδική πνευματική μεταμόρφωση και να ανθίσουν οι επιστήμες, οι τέχνες, η πολιτική και η λογοτεχνία, αλλά και ιδεώδη, όπως αυτό του ανθρωπισμού.  Απότοκος  συνέπεια της μεταμόρφωσης  αυτής ήταν να ανθίσει η ναυτιλία, το εμπόριο και να δοθεί ώθηση στην οικονομία.  Ταυτόχρονα, τέθηκαν  οι βάσεις που μας οδήγησαν  λίγο αργότερα στο σημαντικό πνευματικό κίνημα του Διαφωτισμού και στις αξίες της προόδου και  του ορθολογισμού, που είχαν ως αποτέλεσμα την αφύπνιση  των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής χερσονήσου,  και φυσικά του υπόδουλου Ελληνικού Έθνους.

Όλη αυτή η πνευματική μεταμόρφωση της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει ανακοπεί, εάν στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν είχαν συνασπιστεί εναντίον του ανίκητου, έως τότε, οθωμανικού στόλου.

Υπό αυτή την έννοια  γίνεται αντιληπτό ότι,  η Ναυμαχία  της Ναυπάκτου  δεν περιέσωσε απλώς μερικά εδάφη ή τα σύνορα του τότε ευρωπαϊκού κόσμου. Υπήρξε ένα κατ΄ εξοχήν  μοναδικό στρατιωτικό γεγονός, το οποίο προστάτεψε  τον σκληρό πυρήνα του  ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος είναι ταυτόχρονα  και η ψυχή του σύγχρονου  παγκόσμιου πολιτισμού.

Αυτές οι αξίες, που ένωσαν τότε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αποτελούν την παρακαταθήκη του σήμερα.

Αυτές οι αξίες είναι η κληρονομιά μας και αυτές οφείλουμε, όχι μόνο να περιφρουρήσουμε, αλλά να τις αναδείξουμε.

Και η Ναύπακτος μπορεί να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

Θα δανειστώ τη φράση της κ.Ευθυμίου: «Η ιστορία είναι όχημα μεγάλης υποβοήθησης και σκέψης.  Η ιστορία μας κινητοποιεί.  Και ψυχολογικά και συναισθηματικά και γνωσιολογικά».

Άλλωστε,  προσωπικά πιστεύω  ότι,  η πιο επιτυχημένη αναπαράσταση  ενός ιστορικού γεγονότος  δεν είναι άλλη από την όσο το δυνατόν ορθότερη και ακριβέστερη προσέγγισή του από την ίδια την επιστήμη της Ιστορίας.

Σε αυτό προσβλέπουμε.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο καιρός την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Published

on

By

Τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα από τον μετεωρολόγο Νίκο Θεοδοσόπουλο.

Τη Μεγάλη Τετάρτη δεν θα λείψουν οι τοπικές συννεφιές το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχουμε διαστήματα ηλιοφάνειας και η θερμοκρασία θα φτάσει έως 19 βαθμούς.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα έχουμε άφθονη ηλιοφάνεια με άνοδο της θερμοκρασίας ως τους 22 βαθμούς.

Την Μεγάλη Παρασκευή  θα έχουμε αρχικά ηλιοφάνεια και από το μεσημέρι και μετά προς τις πρώτες βραδινές ώρες θα έχουμε αυξημένη συννεφιά με πολύ μικρή πιθανότητα για ψιχάλες. Η θερμότερη ημέρα θα είναι η μεγάλη Παρασκευή και θα φτάσει ο υδράργυρος έως 24 βαθμούς. Από την μεγάλη Παρασκευή θα πνέουν δυτικοί άνεμοι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχει εναλλαγή συννεφιά με ήλιο. Η θερμοκρασία στους 21-22 βαθμούς.

Η Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα γενικά η τάση του καιρού στο Ιόνιο (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και βορειότερα) θα υπάρχουν βροχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή στην Κέρκυρα κυρίως το μεσημέρι θα έχουμε βροχές με συνολικό ύψος 25-30 χιλιοστά.

Στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο προβλέπονται βροχές τις απογευματινές και βραδινές ώρες μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, ύψους 20-30 χιλιοστά.

Στην Κεφαλονιά μετά το μεσημέρι μέχρι τις μεσονύχτιες ώρες θα ρίξει 15-25 χιλιοστά νερού

Στον Πύργο προβλέπονται τις βραδινές ώρες και τις μεσονύχτιες ώρες προς την αλλαγή για Δευτέρα του Πάσχα 10-20 χιλιοστά βροχής.

Στον Δυτική Αχαΐα γύρω από τον Άραξο προβλέπονται 10-15 χιλιοστά τις μεσονύχτιες ώρες μέχρι και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στην Πάτρα αρχικά θα έχει αραιή συννεφιά και μετά το απόγευμα στις 4-5 θα αυξηθεί η συννεφιά και θα επιστρέψει ο βοριάς. Αυτός ο βοριάς θα δώσει πιο αυξημένη συννεφιά και πιθανότητα ασθενούς τοπικής ψιχάλας προς την πλευρά του Αιγίου αλλά προς το τέλος τη δύση του ηλίου περίπου 5-8 χιλιοστά βροχής.

Η Πάτρα όμως, ως υπήνεμη πλευρά έχει μικρή πιθανότητα για τοπικές ψιχάλες αραιά και που. Δεν υπάρχει βεβαιότητα για το αν θα βρέξει.

Πηγή: pelop.gr

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου Ναυπάκτου

Published

on

By

Με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 478.503 ευρώ και με χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Δυτική Ελλάδα», ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης της Ναυπάκτου αναβαθμίζεται ενεργειακά.

Στις εργασίες που ήδη ξεκίνησαν περιλαμβάνονται οι εξωτερικές μονώσεις στους τοίχους και τη στέγη του σχολικού συγκροτήματος, αντικαταστάσεις κουφωμάτων και φωτιστικών σωμάτων, αισθητήρες φωτισμού καθώς και φωτοβολταϊκοί συλλέκτες για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου.

«Στόχος μας η διασφάλιση ενός ασφαλούς, υγιούς και σύγχρονου περιβάλλοντος για τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό προσωπικό» σημείωσε ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεγάλη Παρασκευή στην Ναύπακτο

Published

on

By

Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη αναμένεται να βιώσουν και φέτος οι επισκέπτες που θα βρεθούν την Μεγάλη Παρασκευή στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου.

Η Ναύπακτος αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πέραν της φυσικής και ιστορικής ομορφιάς της, κερδίζει τις εντυπώσεις με το ιδιαίτερο έθιμο της Περιφοράς των Επιταφίων.  Ξεκινώντας η πομπή, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, από τις δύο κεντρικές Ενορίες, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής καταλήγει στο Ενετικό Λιμάνι.

Εκεί, δεκάδες ανάμενες δάδες έχουν τοποθετηθεί στις πολεμίστρες, ο φλεγόμενος σταυρός στέκει επιβλητικός στην είσοδο του Λιμανιού και η ατμόσφαιρα κυριαρχείται από τους Ύμνους της Ημέρας.

Φέτος, με φροντίδα του αρμόδιου Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Ναυπακτίας, στο πρώτο μέρος του τελετουργικού, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 19:00’,  θα ακουστεί το κουαρτέτο εγχόρδων με τους Γεράσιμο Λώλη (βιολί 1), Αλέξανδρο Λώλη (βιολί 2), Γιώργο Χλίτσιο (βιόλα) και τον Αμβρόσιο Βλαχόπουλο (βιολοντσέλο).  Ερμηνεύουν η Ελένη Βουγιουκλή και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Στο δεύτερο μέρος θα συμπράξουν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Μικτή Χορωδία Cantelena υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Συµµετέχει η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου και οι πιανίστες Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής.

Αφήγηση-απαγγελία: ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ