Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο και το παλαιό στην πολιτική

Published

on

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που συζητήθηκαν τα έργα του τεχνικού προγράμματος έγινε εκτενής αναφορά στο νέο και στο παλιό, που φαίνεται να μην περιορίστηκε μόνο στα παλιά και τα νέα έργα. Με αφετηρία λοιπόν αυτές τις αναφορές και ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του χρόνου, όπου αποχαιρετούμε το παλαιό και ευελπιστούμε στο καλύτερο νέο, επιχειρούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις του νέου και του παλαιού στην πολιτική.

Γιατί είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης πολύ συχνά οι πολιτικοί αντίπαλοι επικαλούνται το νέο και το παλαιό δίνοντας τους  διαφορετικές διαστάσεις και ερμηνείες ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται και την ιδεολογία που υπηρετεί ο καθένας. Έτσι στην πολιτική σκηνή σε ευρύτερο αλλά και σε τοπικό επίπεδο δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις έννοιες του νέου και του παλαιού και τεχνηέντως τους βάζουν  στο δίλημμα τι να διαλέξουν και τι να υπερασπιστούν. Βρίσκονται δηλαδή αντιμέτωποι με το παλαιό και το ασαφές συχνά νέο.

Το νέο συνδέεται με την ηλικία. Στον «καιάδα» οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, στο προσκήνιο και στα ηνία της εξουσίας οι νεότεροι ηλικιακά. Τουλάχιστον ρατσιστική αυτή η προσέγγιση που κρίνει ανθρώπους με βάση τη χρονολογία γέννησης, τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες του προσώπου. Ο πιο εύκολος αλλά και ισχυρός  αντίλογος σε αυτόν τον ισχυρισμό  είναι το ιδιαίτερα διαδεδομένο ότι υπάρχουν γέροι με νέα μυαλά και εφηβική καρδιά και νέοι με γερασμένη ψυχή. Σε αυτή τη διάσταση το νέο συνδέεται με τις νέες ιδέες. Ασαφής κι αυτός ο προσδιορισμός. Νέες ιδέες με την έννοια της διαφορετικότητας ή της αντίθεσης στο παλαιό; Κι αν το παλαιό έχει γερές βάσεις τις οποίες επιχειρεί να γκρεμίσει το νέο; Τότε τι γίνεται; Στην πολιτική πολλές ιδεολογίες που παίρνουν το πρόθεμα του νέου λίγο απέχουν από το ακραίο και αντιλαϊκό.

Σε αυτή την πολυδιάστατη αντιπαράθεση αξιοποιείται και ο στίχος «ο νέος είναι ωραίος, μα πάντα ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς». Το νέο έρχεται σε αντιπαράθεση με την εμπειρία. Εμπειρία που συνδέεται με γνώσεις, βιώματα αλλά και  αναγνωρισμένα λάθη. Σε αυτή την περίπτωση τι προκρίνεται η ηλικία, οι νέες ιδέες  ή η εμπειρία; Κι όταν μάλιστα τυχαίνει οι πολιτικοί να έχουν την ίδια ηλικία αλλά με εντελώς διαφορετική εμπειρία όσον αφορά την ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική, τότε τι υπερτερεί; Πάντως σε άλλα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας συνήθως αναζητείται ο έμπειρος επιστήμονας π.χ. γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός κ.λ.π για να μας θεραπεύσει, να μας υπερασπίσει, να μας δώσει την καλύτερη λύση.

Στην πολιτική βέβαια η εμπειρία μπορεί να αποκτήσει και αρνητικό πρόσημο, όταν συνδέεται με ψέματα, λαϊκισμό, κακοδιοίκηση και γενικότερα παθογένειες που πλήττουν την έννοια της  δημοκρατίας.

Πολλές λοιπόν και διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου θέματος που πηγάζουν από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά και εξυπηρετούν διαφορετικές προθέσεις και στόχους. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος από τη φύση του πάντα επιζητεί το νέο και πάντα το παλιό και το νέο έρχονται σε αντιπαράθεση. Το χάσμα των γενεών είναι διαχρονικό, η εξέλιξη όμως και η πρόοδος της κοινωνίας τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται μέσα από τη σύνθεση. Το νέο προχωρά και ανδρώνεται μέσα από την ασφάλεια και τις γερές βάσεις του παλαιού.

Η πολιτική είναι ο κατεξοχήν χώρος που δεν επιδέχεται μονοσήμαντες προσεγγίσεις, γι’ αυτό και οι πολίτες οφείλουν να αξιολογούν πολύπλευρα τα θέματα. Κριτήριο επιλογής δεν μπορεί να είναι η ηλικία και η επίκληση του ασαφούς νέου έναντι του παλαιού. Εξάλλου  πολλά από τα προβλήματα σε κάθε τόπο είναι παλαιά, με την έννοια ότι παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.  Τι χρειάζεται για την επίλυσή τους; Αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Δυο αρετές που δεν εξαρτώνται από την επιφανειακή αντιπαράθεση του νέου και του παλαιού και παραμένουν ακόμα ζητούμενο.

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα υπηρεσία από την Τheocar

Published

on

By

Η εταιρεία Theocar πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο, δραστηριοποιείτε 20 και πλέον χρόνια παρέχοντας υπηρεσίες μεταφοράς καθώς και ενοικίασης οχημάτων, πλέον προσφέρει και μια νέα υπηρεσία.

Οι έμπειροι οδηγοί αναλαμβάνουν με αξιοπιστία την μεταφορά ατόμων με ειδικές ανάγκες, με απολυτή ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία, σε οποιοδήποτε σημείο επιθυμεί ο πελάτης έχοντας  ειδικό όχημα με ράμπα για την μεταφορά με αναπηρικό αμαξίδιο.

Επιπλέον υπάρχει  και η δυνατότητα ενοικίασης- μίσθωσης του οχήματος σε οδηγούς που πληρούν τις προαπαιτούμενος προϋποθέσεις για την ενοικίαση.

Για επιπλέον πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα καταστήματά μας.

Βρείτε μας στην Πάτρα, στο Αίγιο, στη Ναύπακτο, στο Αγρίνιο, στη Κυλλήνη αλλά και στο Κατάκολο.

Επίσης περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.theocar.com και στο τηλεφωνικό μας κέντρο 211 8008090.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό το πέρασμα στον Εύηνο

Published

on

By

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και με τον όγκο του νερού του Εύηνου ποταμού να είναι αυξημένος  λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, παραμένει κλειστή η ιρλανδικού τύπου γέφυρα.

Η διέλευση των κατοίκων της περιοχής και όσων θέλουν να φτάσουν εκεί διεξάγεται μέσω της Ιόνιας οδού.

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και μετά τον καθαρισμό της  γέφυρας από τα φερτά υλικά θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία ο δρόμος.         –photo Galatasnews

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκαίνια και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΟΜ Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Σάββατο 28/1/23 στις 6 μ.μ. σας καλούμε στα εγκαίνια του γραφείου μας (πλατεία Φαρμάκη 2), όπου θα κόψουμε πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα συζητήσουμε για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα παραβρεθούν οι βουλευτές, μέλη της ΚΕ και στελέχη του κόμματος.

Σας περιμένουμε!

Ο.Μ. Ναυπακτίας

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ