Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το νέο και το παλαιό…

Published

on

Τελευταίως  γίνεται μεγάλη κουβέντα για το νέο και το παλιό…  Με αφετηρία λοιπόν αυτές τις αναφορές και ενώ  αποχαιρετήσαμε τον παλαιό  χρόνο και  ευελπιστούμε στον καλύτερο νέο, επιχειρούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις του νέου και του παλαιού στην πολιτική.

Γιατί είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης πολύ συχνά οι πολιτικοί αντίπαλοι επικαλούνται το νέο και το παλαιό δίνοντας τους  διαφορετικές διαστάσεις και ερμηνείες ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται και την ιδεολογία που υπηρετεί ο καθένας. Έτσι στην πολιτική σκηνή σε ευρύτερο αλλά και σε τοπικό επίπεδο δεν είναι λίγες οι φορές που οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις έννοιες του νέου και του παλαιού και τεχνηέντως τους βάζουν  στο δίλημμα τι να διαλέξουν και τι να υπερασπιστούν. Βρίσκονται δηλαδή αντιμέτωποι με το παλαιό και το ασαφές συχνά νέο.

Το νέο συνδέεται με την ηλικία. Στον «καιάδα» οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, στο προσκήνιο και στα ηνία της εξουσίας οι νεότεροι ηλικιακά. Τουλάχιστον ρατσιστική αυτή η προσέγγιση που κρίνει ανθρώπους με βάση τη χρονολογία γέννησης, τα γκρίζα μαλλιά και τις ρυτίδες του προσώπου. Ο πιο εύκολος αλλά και ισχυρός  αντίλογος σε αυτόν τον ισχυρισμό  είναι το ιδιαίτερα διαδεδομένο ότι υπάρχουν γέροι με νέα μυαλά και εφηβική καρδιά και νέοι με γερασμένη ψυχή.

Σε αυτή τη διάσταση το νέο συνδέεται με τις νέες ιδέες. Ασαφής κι αυτός ο προσδιορισμός. Νέες ιδέες με την έννοια της διαφορετικότητας ή της αντίθεσης στο       παλαιό;    Κι αν το παλαιό έχει γερές βάσεις τις οποίες επιχειρεί να γκρεμίσει το νέο; Τότε τι γίνεται; Στην πολιτική πολλές ιδεολογίες που παίρνουν το πρόθεμα του νέου λίγο απέχουν από το ακραίο και αντιλαϊκό.

Σε αυτή την πολυδιάστατη αντιπαράθεση αξιοποιείται και ο στίχος «ο νέος είναι ωραίος, μα πάντα ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς».

Το νέο έρχεται σε αντιπαράθεση με την εμπειρία.  Εμπειρία που συνδέεται με γνώσεις, βιώματα αλλά και  αναγνωρισμένα λάθη. Σε αυτή την περίπτωση τι προκρίνεται η ηλικία, οι νέες ιδέες  ή η εμπειρία;  Κι όταν μάλιστα   τυχαίνει οι πολιτικοί να έχουν την ίδια ηλικία αλλά με εντελώς διαφορετική εμπειρία όσον αφορά την ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική, τότε τι υπερτερεί;

Πάντως σε άλλα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας συνήθως αναζητείται ο έμπειρος επιστήμονας π.χ. γιατρός,      δικηγόρος, μηχανικός κ.λ.π για να μας θεραπεύσει, να μας υπερασπίσει, να μας δώσει την καλύτερη λύση.

Στην πολιτική βέβαια η εμπειρία μπορεί να αποκτήσει και αρνητικό πρόσημο, όταν συνδέεται με ψέματα, λαϊκισμό, κακοδιοίκηση και γενικότερα παθογένειες που πλήττουν την έννοια της  δημοκρατίας.

Πολλές λοιπόν και διαφορετικές προσεγγίσεις του ίδιου θέματος που πηγάζουν από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά και εξυπηρετούν διαφορετικές προθέσεις και στόχους. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος από τη φύση του πάντα επιζητεί το νέο και πάντα το παλιό και το νέο έρχονται σε αντιπαράθεση. Το χάσμα των γενεών είναι διαχρονικό, η εξέλιξη όμως και η πρόοδος της κοινωνίας τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται μέσα από τη σύνθεση. Το νέο προχωρά και ανδρώνεται μέσα από την ασφάλεια και τις γερές βάσεις του παλαιού.

Η πολιτική είναι ο κατεξοχήν χώρος που δεν επιδέχεται μονοσήμαντες προσεγγίσεις, γι’ αυτό και οι πολίτες οφείλουν να αξιολογούν πολύπλευρα τα θέματα.

Κριτήριο επιλογής δεν μπορεί να είναι η ηλικία και η επίκληση του ασαφούς νέου έναντι του παλαιού. Εξάλλου  πολλά από τα προβλήματα σε κάθε τόπο είναι παλαιά, με την έννοια ότι παραμένουν άλυτα εδώ και πολλά χρόνια.

Τι χρειάζεται για την επίλυσή τους;

Αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.  Δυο αρετές που δεν εξαρτώνται από την επιφανειακή αντιπαράθεση του νέου και του παλαιού και παραμένουν ακόμα  ζητούμενο.

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα τρακτέρ της οργής στο Σύνταγμα

Published

on

By

Μετά τα απανωτά «όχι» που εισέπραξαν οι αγρότες από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, ξεκίνησαν με τα τρακτέρ τους από κάθε γωνιά της Ελλάδας για το  συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:30.

Οι αγρότες είχαν στο πλευρό τους σωματεία, εργαζόμενους και φοιτητές που έδωσαν το «παρών» στο κέντρο της Αθήνα, προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα τους.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκίνησαν σταδιακά από τις 12 το μεσημέρι και θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, όταν και είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση των αγροτών.

Στην Αθήνα υπολογίζεται ότι κατέφθασε τριψήφιος αριθμός τρακτέρ, καθώς και χιλιάδες αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα με λεωφορεία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 ανθρώπους.

πηγή: 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Mystery Event ιστορικών αυτοκινήτων στην Ναύπακτο!

Published

on

By

Σαράντα εντυπωσιακά ιστορικά αυτοκίνητα με πληρώματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στο φετινό Mystery Event που είχε ως τερματισμό την Ναύπακτο, μετά από περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή.

Στον ξεχωριστό αυτό αγώνα, η διαδρομή παραμένει άγνωστη έως και την τελευταία στιγμή, καθώς οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για το σημείο εκκίνησης από τους διοργανωτές μέσω sms τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας.  Εκεί, παραλαμβάνουν έναν κλειστό φάκελο με οδηγίες για τη διαδρομή.

Η αφετηρία για το φετινό Mystery Event ορίστηκε στο Αντίρριο, με τη διαδρομή να περιλαμβάνει το Αιτωλικό, το Θέρμο, τη Γέφυρα Μπανιά και τον τερματισμό να είναι στην ιστορική πόλη της Ναυπάκτου.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση, την εξαιρετική διαδρομή και το φυσικό τοπίο της περιοχής.  Σημειώνεται ότι, το παλαιότερο αυτοκίνητο που συμμετείχε ήταν ένα προπολεμικό MG και το νεότερο ένα μοντέλο του 1981.

Β. Γκίζας: «Ένας αγώνας προπομπός για ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις»

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας σημείωσε:

«Ο συγκεκριμένος αγώνας αποτελεί προπομπό επόμενων αντίστοιχων και ακόμη μεγαλύτερων διοργανώσεων αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ο Δήμος μας παραμένει ανοικτός σε σημαντικά και ποιοτικά γεγονότα που αναδεικνύουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».   Ενώ, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους διοργανωτές κ Γιάννη Καράμπελα και κ. Νίκο Τζελέπη, τους συνεργάτες τους και το σύνολο των συμμετεχόντων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

L’ Étape Greece by Tour de France: Αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο ποδηλατικό γεγονός (VIDEO)

Published

on

By

Με αφορμή τη διεξαγωγή του εμβληματικού ποδηλατικού αγώνα  L‘ Etape Greece by Tour de France presented by SKODA, ο οποίος διοργανώνεται τον Απρίλιο για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αρχαία Ολυμπία από την ΕΥ ΖΗΝ Greece και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε  στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, εκδήλωση και ανοιχτή συζήτηση για την αστική και τουριστική ποδηλασία και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν στη χώρα μας. 

Ο δημοφιλέστερος και πιο απαιτητικός αγώνας ποδηλασίας στον κόσμο, επιστρέφει στην Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, στις 6 Απριλίου 2024, με ένα ειδικά σχεδιασμένο σύνολο διαδρομών και σταδίων. Οι φίλοι της ποδηλασίας, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες, θα έχουν την ευκαιρία να διανύσουν 3 απολαυστικές διαδρομές στα μοναδικής ομορφιάς φυσικά τοπία της Δυτικής Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νικητής ή η νικήτρια του φετινού αγώνα θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει   στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024»!

Την εκδήλωση στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Περιφέρειας Δυτικής  Ελλάδας, Παναγιώτης Αντωνόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ Greece, Βάσια Μπιρλιράκηο Βλαδίμηρος Πέτσας, Race Director του L‘ Étape Greece by Tour de France presented by SKODA και η Βίκυ Καραδήμου, Corporate Affairs and Communication Professional της Kosmocar– Skoda, ονομαστικού χορηγού της διοργάνωσης.

Το L‘Étape Greece by Tour de France 2024 presented by SKODA αναμένεται να προσελκύσει στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας πάνω από 3.000 αθλητές, θεατές και επισκέπτες από 20 χώρες του κόσμου, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα και θέλει και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τις μεγαλύτερες και πιο φημισμένες διοργανώσεις παγκοσμίως με επιτυχία.

Οι εγγραφές για τον φετινό αγώνα θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 23 Μαρτίου 2024: https://greece.letapebytourdefrance.com/registration

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ