Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας για την 1η Μάη

Published

on

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας αποτίει φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις όλων των εργαζομένων στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αυτό που έστειλαν πρώτοι οι εξεγερμένοι εργάτες και εργάτριες στο Σικάγο το 1886, 137 χρόνια μετά είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Η σημερινή κυβέρνηση καταργεί και τις τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία, την ώρα που η πανδημία κάλπαζε και που ως κράτος έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.

Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Η κυβέρνηση σε πλήρη ταύτιση με τα εγχώρια και ξένα εργοδοτικά επιχειρηματικά συμφέροντα συνεχίζει και επιτίθεται στους εργαζόμενους και στα δικαιώματα τους, όσα αυτά έχουν απομείνει από την λαίλαπα των μνημονίων. Δεν της καίγεται καρφί για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που ισχύουν, για τις τεράστιες ανισότητες που υπάρχουν και την τρομοκρατία στο εργασιακό περιβάλλον.

Το περασμένο χρονικό διάστημα με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές που ασκούνται.

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και στις 16 του Μάρτη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Είναι στο χέρι μας και επιβάλλεται να μπει ένας φραγμός στην καταστρατήγηση των κεκτημένων μας, των δικαιωμάτων μας, στον εργασιακό μεσαίωνα.

Οι εργάτες όλης της γης αρχίζουν να κινητοποιούνται. Εργατικές κινητοποιήσεις συγκλονίζουν την Ευρώπη. Η Πρωτομαγιά δείχνει το δρόμο, οι ήρωες εργάτες του Σικάγου μας καλούν σε διαρκή αγώνα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, τουλάχιστον ίσες με την     αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. 
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
  • Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Σύγχρονη σχολική στέγη. Ποιοτικά αναλυτικά προγράμματα. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
  • Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίαςτου υγειονομικού προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
  • Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στην υπηρεσία όλου του λαού για ποιοτική ζωή και όχι προς όφελος ελαχίστων.

 

   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΑΟΥΣΑΝΗ ΒΑΣΩ                                    ΜΑΛΑΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Published

on

By

Συγκέντρωση 11.00 π.μ. Κεφαλόβρυσο

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.

1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, θα νικήσουν!

Είναι απάντηση σε όλο το πολυσυλλεκτικό σινάφι κάθε πολιτικής απόχρωσης που στηρίζει το σύστημα της εκμετάλλευσης, που προεξοφλούσε με κροκοδείλια δάκρυα το τέλος της εργατικής τάξης, ανέφερε πως οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα και χαρακτήριζε ξεπερασμένες μορφές πάλης, τις απεργίες.

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, τα διδάγματα από την ματωμένη θυσία των εργατών του Σικάγου παραμένουν επίκαιρα, ζωντανά, αποτελούν φλόγα για κάθε εργάτη σε όλον τον κόσμο.

Δε θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τα κέρδη τους!

Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές

Η καπιταλιστική «ανάπτυξη» βασίζεται σε αυτόν το νόμο.  Για αυτό και οι πιο ρηξικέλευθες προτάσεις των «σωτήρων» που διεκδικούν την ψήφο στις εκλογές που ακολουθούν, αναφέρονται σε ένα δικαιότερο εκμεταλλευτικό σύστημα που τα κέρδη δε θα είναι πάνω από τη ζωή.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

1η ΜΑΗ, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής!

Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας.

Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου! Αυτό φοβούνται, αυτό τρέμουν! Να κάνουμε το φόβο τους, πράξη!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Βαδίζουμε στο δρόμο των εργατών του Σικάγο!

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

 

Συγκέντρωση 11.00 π.μ. Κεφαλόβρυσο

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΝΔ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ  ΕΚΝΔ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΣΥΝ/ΧΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 «Η Ναύπακτος από τους καλύτερους προορισμούς της Ελλάδας για mountain bike»

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης  Νικολακόπουλος,  Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού αναφέρει σχετικά με τους πρόσφατους αγώνες “SUPER CUP next generation Mountain Bike” που πραγματοποιήθηκαν στην Ναύπακτο: 

“Tους αγώνες κυπέλου “SUPER CUP next generation Mountain Bike” φιλοξένησε με επιτυχία η Ναύπακτος στις 22 και 23 Απριλίου 2023 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι πανελλήνιοι αγώνες κυπέλου ορεινής ποδηλασίας, για αθλητές και αθλήτριες μικρών κατηγοριών διοργανώθηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση Πράσινο Μπλε και το ποδηλατικό σωματείο ΣΥ.Φ.Α.ΓΕ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπακτίας, με συντονιστή του κυπέλου τον mittasmtb.gr.

Το SUPER CUP next generation Mountain Bike πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Ε.Ο.Π. και διοργανώθηκε σε πέντε διαφορετικές πόλεις: Σαλαμίνα, Τρίκαλα, Ναύπακτος, Γέρακας Αττικής και Θεσσαλονίκη, από τέσσερις διαφορετικές τοπικές επιτροπές και ενώσεις ποδηλασίας και με την συνεργασία σωματείων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ποδηλασίας.

Στη Ναύπακτο συμμετείχαν 23 αθλητικά σωματεία,190 μικροί και μεγάλοι αθλητές και αθλήτριες και πάνω από 150 συνοδοί, απ’ όλη την Ελλάδα.

Το SUPER CUP next generation Mountain Bike περιελάμβανε  την πρώτη ημέρα αγώνεςήταν αφιερωμένο στα αγωνίσματα του Eliminator (XCE) και τη δεύτερη στους αγώνες του ShortTrack (XCC). Απευθύνθηκε σε ηλικιακές ομάδες, Παίδων / Κορασίδων /παν Παίδων / παν Κορασίδων σε ηλικίες από 6 έως 14 ετών και Ανδρών / Γυναικών και Masters. Παράλληλα με τους αγώνες υλοποιήθηκαν, με μεγάλη προσέλευση και για τα baby μικρά 2 έως 5 ετών με ελεύθερη συμμετοχή, αγώνες baby balance bike με ποδήλατα ισορροπίας.

Υλοποιήθηκε στην παραλία Γρίμποβο, στο χωμάτινο τμήμα, το οποίο και  διαμορφώθηκε σε χωμάτινη ΜΤΒ πίστα αγώνων με εμπόδια , κορμούς, διαδρομή στη κοίτη του ποταμού Σκα κ.α

«Οι αγώνες  ορεινής ποδηλασίας, έδωσαν  την ευκαιρία σε αθλητές και επισκέπτες, τόσο κατά την διάρκεια των αγώνων όσο και κατά την παραμονή τους,  να απολαύσουν την περιοχή, τις  δασικές διαδρομές και την φιλοξενία, καθώς η Ναύπακτος, είναι από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδας κατάλληλος και για χειμερινές αλλά και για καλοκαιρινές αποδράσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απασχόληση και ανεργία των νέων στην Ελλάδα: υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές

Published

on

By

Η θέση των νέων στην ελληνική αγορά εργασίας είναι δυσχερής και ταυτόχρονα σημαντικά χειρότερη από αυτή των μεγαλύτερων ηλικιών.

Η παρούσα μελέτη, αφού αρχικά εξετάσει την εικόνα της απασχόλησης και της ανεργίας για το σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας, η οποία επίσης δεν είναι ενθαρρυντική, εστιάζει ειδικότερα στους νέους και τις νέες.
Αναλύοντας τα διαθέσιμα μικροδεδομένα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού των ΕΛΣΤΑΤ – Eurostat αναδεικνύει τη συνολική εικόνα της απασχόλησης και της ανεργίας των νέων ως προς πολλές τους διαστάσεις, όπως η περιφερειακή, η εκπαιδευτική, η μισθολογική, η διάσταση του φύλου, του χρόνου εργασίας και των συνθηκών απασχόλησης, η διάσταση του επαγγέλματος και άλλες.

Πραγματοποιεί επίσης σύγκριση των παραπάνω δεδομένων με Ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται ορόσημα για τη χώρα μας.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ενδιαφέροντα, κινούνται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και ενισχύονται ως προς την ερμηνεία τους με την πρόσθετη χρήση οικονομετρικών εργαλείων.

Γενικά, τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά για τη θέση της νέας γενιάς στην ελληνική  αγορά εργασίας, παρά το πολύ υψηλό εκπαιδευτικό της επίπεδο και τονίζουν την ανάγκη για τη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων πολιτικής για την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης.

Διαβάστε την έρευνα εδώ: https://imegsevee.gr/wp-content/uploads/2023/04/ioannidis_apasxolisi_neon.pdf

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δαβανέλλος Θέμης                                Μπακατσιάς Βασίλειος

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ