Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το… πάρτι και οι παιδικές χαρές

Published

on

Για ένα θέμα το οποίο γίνεται συζήτηση το τελευταίο διάστημα είναι η προμήθεια του Δήμου Ναυπακτίας, μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές ύψους 250.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα να μας δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούστηκαν, γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το θέμα αυτό. Μας είπε:

«Μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ο Δήμος Ναυπακτίας συμπληρώνει μία σειρά από πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή. Να θυμηθείτε ότι το 2014, μόλις αναλάβαμε αναγκαστήκαμε με εισαγγελική παραγγελία ξηλώσουμε γύρω στις 80 παιδικές χαρές.  Αυτές λοιπόν αρχίζουν σιγά-σιγά και αντικαθίσταται και σήμερα ήδη λειτουργούν πάνω από 20 παιδικές χαρές.

Τον εξοπλισμό αυτό τον  προμηθεύτηκε ο Δήμος είτε με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης όταν χρειαζόταν, είτε με δημοπρασία που δεν ήταν  η μοναδική που κάνουμε σαν Δήμος Ναυπακτίας.  Υπήρξε δημοπρασία και πέρυσι και τοποθετήθηκαν ήδη οι παιδικές χαρές στα ορεινά.  Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 20 παιδικές χαρές και μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος θα έχουμε άλλες 15 παιδικές χαρές.

Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, έχουμε ανάδοχο και εκτιμάμε ότι γύρω στο Πάσχα θα έχουν τοποθετηθεί οι παιδικές χαρές σε Λυγιά, Ξηροπήγαδο, Δάφνη, στις Εργατικές κατοικίες στη Ναύπακτο, στο Τρίκορφο, στην Κάτω Βασιλική, στη Μαμουλάδα, στη Σκάλα, στην Αφροξυλιά, στο ΡΙγάνι, στη Βομβοκού και σε πολύ μεγάλες τοπικές κοινότητες του Δήμου».

Σχετικά με αυτά που ακούγονται για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια όλου αυτού του εξοπλισμού, τι έχετε να  απαντήσετε;

«Νομίζω ότι πλέον όλοι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ξεχωρίζουμε τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις. Αυτά που γράφτηκαν ή είναι ένα δημοσίευμα που γράφτηκε γιατί αυτός που το έγραψε έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης ή είναι υποβολιμαίο και μία ψεύτικη είδηση, με συγκεκριμένη στόχευση. Ελπίζω να γράφτηκε από άγνοια».

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις;

«Καλό είναι να ανοίξουμε μία τέτοια συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά. Θα πρέπει κανείς να οδηγείται σε διαψεύσεις κάθε φορά που γράφεται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να οδηγηθεί σε καταγγελίες;  Νομίζω δεν είναι αυτή η λύση. 

Η λύση είναι να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε σαν κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους τύπους του διαδικτύου, έχοντας σωστή πληροφόρηση. Ο καθένας πια μπορεί να ψάξει και να βρει ποια είναι η αλήθεια, ειδικά με τους δήμους και με το πρόγραμμα διαύγεια.

Ο λόγος που σήμερα μιλάω μαζί σας δεν είναι για να διαψεύσω το δημοσίευμα και όσα γράφτηκαν, είναι προφανές ότι πρόκειται για fake news, αλλά για να απευθύνω την έκκληση να προσπαθήσουμε να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, έτσι θα αφήσουμε όλο και πιο περιορισμένο χώρο στα τρωκτικά του διαδικτύου, που με τις ψεύτικες ειδήσεις προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εκτός, όπως είπα αν οφείλεται σε καθαρή άγνοια».

 Στο διά ταύτα, γίνεται λόγος για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια των παιδικών χαρών. Τι απαντάτε;

«Το δημοσίευμα όντως κάνει λόγο για μηδενική έκπτωση και κάνει λάθος γιατί η έκπτωση ήταν 3%. Το συγκρίνει δε με εκπτώσεις που έχουμε πάρει σε δημοπρασίες για έργα και αυτό είναι λάθος. Η προμήθεια υλικού είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από το έργο.

Οι μελέτες στις προμήθειες έχουν πραγματικές τιμές αγοράς και δεν μπορείς εύκολα να πετύχεις μεγάλες εκπτώσεις. Γράφεται μάλιστα ότι η μικρή έκπτωση προκάλεσε έκπληξη μεγάλη στον τεχνικό κόσμο της Ναυπάκτου!  Να πω ότι ο τεχνικός κόσμος της Ναυπάκτου δεν έχει καμία σχέση με τις προμήθειες, μία και δεν προμηθεύει κανείς παιδικές χαρές, είναι ένα εντελώς άλλο κομμάτι. Εσκεμμένα ή από άγνοια μπλέκει αυτά τα δύο πράγματα.

Εδώ πρόκειται για μία ηλεκτρονική δημοπρασία που έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο. Δεν δημοσιεύτηκε σε μια – δύο εφημερίδες, έλαβαν γνώση όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία εταιρεία δεν έκανε ένσταση που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός ήταν έτσι όπως πρέπει.

Σημαντικό είναι να πω ότι το ίδιο το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, για τις παιδικές χαρές έχει μία ασφαλιστική δικλείδα που αναγκάζει τους δήμους να κάνουν σωστές μελέτες για την προμήθεια των παιδικών χαρών.

Αναφέρει λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι όταν θα λήξει το πρόγραμμα θα βγει ένας μέσος όρος από τα τεχνικά δελτία που έχουν υποβάλλει οι δήμοι πανελλαδικά και κανένας Δήμος δεν έχει δικαίωμα να βάλει φουσκωμένες τιμές πάνω από τον μέσο όρο που θα προκύψει ανά τετραγωνικό μέτρο για τις παιδικές χαρές».

Υπάρχουν τέτοιες προμήθειες για παιδικές χαρές και σε άλλους Δήμους. Πόσο απέχουν τα ποσοστά έκπτωσης από αυτό που πήρε ο Δήμος Ναυπακτίας; 

«Κανένα ποσοστό σε έκπτωση δεν είναι διψήφιο ανά την Ελλάδα. Είναι η τρίτη δημοπρασία που κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας. Έχει γίνει μία στη θητεία του κυρίου Μπουλέ μέσα από το Πράσινο Ταμείο για παιδικές χαρές, με έκπτωση 7%.  Έγινε και πέρυσι από το Δήμο Ναυπακτίας δημοπρασία για παιδικές χαρές στα ορεινά, με ποσοστό μονοψήφιο και φέτος έχουμε έκπτωση 3%.  Να σας αναφέρω στοιχεία από δήμους οι οποίοι έχουν κάνει δημοπρασίες, κυρίως με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος για προμήθεια παιδικών χαρών.  Έχουμε τον Δήμο Φυλής με προϋπολογισμό 1,5 εκατ.  για παιδικές χαρές που πήρε έκπτωση 1%. Τον Δήμο Ξάνθης με 7,7%. Ο Δήμος Χαλκιδέων 3%, ο Δήμος Ζηρού 1%, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 1%, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης με έκπτωση 8,4% , Δήμος Φιλοθέης με ποσοστό 4,3%, ο Δήμος Μονεμβασίας ποσοστό 3,8%, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ποσοστό 0,5%, ο Δήμος Ανδρίτσαινας με ποσοστό 1%, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας ποσοστό έκπτωσης 1,78%.

Είναι φανερό λοιπόν ότι όλες οι δημοπρασίες για παιδικές χαρές στην Ελλάδα, επειδή δεν πρόκειται για κατασκευή έργου που να έχουν  μπετά, ασφαλτικά, μάντρες, τοιχία, κατασκευή κτιρίων και λοιπά, στα οποία δίνονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις, όπως και πήραμε τέτοιες εκπτώσεις στο Ειδικό σχολείο, στις Αναπλάσεις, στο Ξενία, οι εκπτώσεις είναι σε αυτά τα ποσοστά. Πρόκειται λοιπόν για προμήθεια και οι εκπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές.

Θα μπορούσε λοιπόν, ο οποιοσδήποτε Ναυπάκτιος έχει κάποιο ενδιαφέρον, να δει τι συμβαίνει με τις προμήθειες των παιδικών χαρών. Ένας τέτοιος πολίτης θα ήταν ενημερωμένος και θα μπορούσε ο ίδιος να αποκρούσει τέτοιου είδους δημοσιεύματα και να δώσει όλο και λιγότερο χώρο στο διαδίκτυο σε τέτοια δημοσιεύματα είτε αυτά προκύπτουν από άγνοια είτε προκύπτουν από κατασκευασμένες ειδήσεις για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πλατεία της Κ. Δάφνης εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο

Published

on

By

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας για το έργο Ανάπλασης-Ανάδειξης του κοινόχρηστου χώρου της Κάτω Δάφνης στη θέση Αγία Παρασκευή και εντάσσεται προς χρηματοδότηση στον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

Με προϋπολογισμό 255.000 ευρώ, η μελέτη του έργου που συντάχθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις επιστρώσεων με κυβόλιθους, φυτεύσεις και διαμορφώσεις χώρων πρασίνου με τοποθέτηση δέντρων, αλλά και διαμόρφωση δύο επιπέδων που η καθεμία αντιστοιχεί στις εκάστοτε εισόδους του Ιερού Ναού.

«Επιθυμία και στόχευσή μας ήταν εξαρχής να εξυπηρετήσουμε τη βασική ανάγκη της Κοινότητας, που δεν είναι άλλη από την ενεργοποίηση του κοινόχρηστου χώρου και την ανάδειξή του σε σημείο αναφοράς της καθημερινότητας των κατοίκων», ανέφερε με δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης για να προσθέσει πως «εργαστήκαμε από κοινού με τα στελέχη των Υπηρεσιών μας, την Κοινότητα και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, ώστε να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες.  Η απόφαση του Πράσινου Ταμείου μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγμάτωση του στόχου μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Πέμπτη 30/6 Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Ανάπλασης

Published

on

By

Την Πέμπτη 30  Ιουνίου 2022  και  ώρα  18:30 θα έρθει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπακτίας το έργο της Ανάπλασης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προέδρου του Σώματος θα γίνει  Συζήτηση – ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου «Αστική Ανάπλαση εντός Ιστορικού Κέντρου Πόλεως Ναυπάκτου» και λήψη απόφασης για την συνέχιση ή μη της υλοποίησης του υπόλοιπου ανεκτέλεστου τμήματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

Published

on

By

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των υπόγειων  συστημάτων  κάδων απορριμμάτων σε 14 σημεία του κέντρου της Ναυπάκτου. Το έργο με προϋπολογισμό 218.656,64 ευρώ αφορά συγκεκριμένα στην εγκατάσταση «Ημιυπόγειου και Υπόγειου Συστήματος Συλλογής Απορριμμάτων για την Αισθητική Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού Κοινοχρήστων Χώρων».

Έναν μήνα περίπου μετά την υπογραφή της  σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο εργολάβο ξεκίνησαν οι εργασίες και τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι.

Με την τοποθέτηση των κάδων επιτυγχάνεται:

·         Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

·         Βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου

·         Τα πεζοδρόμια είναι καθαρότερα

·         Τα σκουπίδια δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες

·         Αποτελεσματική αντιμετώπιση των οσμών

·         Μεγαλύτερη ασφάλεια λόγω της υπογειοποίησης

·         Εξάλειψη της πιθανότητας μετακίνησης των κάδων

·         Ευκολότερη αποκομιδή των απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος λειτουργίας συγκριτικά με άλλα συστήματα συλλογής απορριμμάτων

·         Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης καυσίμων, καθώς για την αποκομιδή απαιτούνται ελαφρότερα μέσα (διαξονικά απορριμματοφόρα).

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, δήλωσε σχετικά:

«Προχωρούμε σε μία ακόμη παρέμβαση με θετικό πρόσημο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Ναυπάκτου. Σε συνεργασία με τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, επιθυμία μας είναι να δρομολογήσουμε την εγκατάσταση και άλλων υπόγειων και ημιυπόγειων συστημάτων λαμβάνοντας ωστόσο υπ’ όψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα υπόγεια δίκτυα και τις σωληνώσεις που ήδη υπάρχουν.  Βασική μας στόχευση συνεχίζει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ