Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το… πάρτι και οι παιδικές χαρές

Published

on

Για ένα θέμα το οποίο γίνεται συζήτηση το τελευταίο διάστημα είναι η προμήθεια του Δήμου Ναυπακτίας, μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές ύψους 250.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα να μας δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούστηκαν, γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το θέμα αυτό. Μας είπε:

«Μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ο Δήμος Ναυπακτίας συμπληρώνει μία σειρά από πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή. Να θυμηθείτε ότι το 2014, μόλις αναλάβαμε αναγκαστήκαμε με εισαγγελική παραγγελία ξηλώσουμε γύρω στις 80 παιδικές χαρές.  Αυτές λοιπόν αρχίζουν σιγά-σιγά και αντικαθίσταται και σήμερα ήδη λειτουργούν πάνω από 20 παιδικές χαρές.

Τον εξοπλισμό αυτό τον  προμηθεύτηκε ο Δήμος είτε με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης όταν χρειαζόταν, είτε με δημοπρασία που δεν ήταν  η μοναδική που κάνουμε σαν Δήμος Ναυπακτίας.  Υπήρξε δημοπρασία και πέρυσι και τοποθετήθηκαν ήδη οι παιδικές χαρές στα ορεινά.  Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 20 παιδικές χαρές και μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος θα έχουμε άλλες 15 παιδικές χαρές.

Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, έχουμε ανάδοχο και εκτιμάμε ότι γύρω στο Πάσχα θα έχουν τοποθετηθεί οι παιδικές χαρές σε Λυγιά, Ξηροπήγαδο, Δάφνη, στις Εργατικές κατοικίες στη Ναύπακτο, στο Τρίκορφο, στην Κάτω Βασιλική, στη Μαμουλάδα, στη Σκάλα, στην Αφροξυλιά, στο ΡΙγάνι, στη Βομβοκού και σε πολύ μεγάλες τοπικές κοινότητες του Δήμου».

Σχετικά με αυτά που ακούγονται για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια όλου αυτού του εξοπλισμού, τι έχετε να  απαντήσετε;

«Νομίζω ότι πλέον όλοι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ξεχωρίζουμε τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις. Αυτά που γράφτηκαν ή είναι ένα δημοσίευμα που γράφτηκε γιατί αυτός που το έγραψε έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης ή είναι υποβολιμαίο και μία ψεύτικη είδηση, με συγκεκριμένη στόχευση. Ελπίζω να γράφτηκε από άγνοια».

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις;

«Καλό είναι να ανοίξουμε μία τέτοια συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά. Θα πρέπει κανείς να οδηγείται σε διαψεύσεις κάθε φορά που γράφεται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να οδηγηθεί σε καταγγελίες;  Νομίζω δεν είναι αυτή η λύση. 

Η λύση είναι να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε σαν κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους τύπους του διαδικτύου, έχοντας σωστή πληροφόρηση. Ο καθένας πια μπορεί να ψάξει και να βρει ποια είναι η αλήθεια, ειδικά με τους δήμους και με το πρόγραμμα διαύγεια.

Ο λόγος που σήμερα μιλάω μαζί σας δεν είναι για να διαψεύσω το δημοσίευμα και όσα γράφτηκαν, είναι προφανές ότι πρόκειται για fake news, αλλά για να απευθύνω την έκκληση να προσπαθήσουμε να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, έτσι θα αφήσουμε όλο και πιο περιορισμένο χώρο στα τρωκτικά του διαδικτύου, που με τις ψεύτικες ειδήσεις προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εκτός, όπως είπα αν οφείλεται σε καθαρή άγνοια».

 Στο διά ταύτα, γίνεται λόγος για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια των παιδικών χαρών. Τι απαντάτε;

«Το δημοσίευμα όντως κάνει λόγο για μηδενική έκπτωση και κάνει λάθος γιατί η έκπτωση ήταν 3%. Το συγκρίνει δε με εκπτώσεις που έχουμε πάρει σε δημοπρασίες για έργα και αυτό είναι λάθος. Η προμήθεια υλικού είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από το έργο.

Οι μελέτες στις προμήθειες έχουν πραγματικές τιμές αγοράς και δεν μπορείς εύκολα να πετύχεις μεγάλες εκπτώσεις. Γράφεται μάλιστα ότι η μικρή έκπτωση προκάλεσε έκπληξη μεγάλη στον τεχνικό κόσμο της Ναυπάκτου!  Να πω ότι ο τεχνικός κόσμος της Ναυπάκτου δεν έχει καμία σχέση με τις προμήθειες, μία και δεν προμηθεύει κανείς παιδικές χαρές, είναι ένα εντελώς άλλο κομμάτι. Εσκεμμένα ή από άγνοια μπλέκει αυτά τα δύο πράγματα.

Εδώ πρόκειται για μία ηλεκτρονική δημοπρασία που έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο. Δεν δημοσιεύτηκε σε μια – δύο εφημερίδες, έλαβαν γνώση όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία εταιρεία δεν έκανε ένσταση που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός ήταν έτσι όπως πρέπει.

Σημαντικό είναι να πω ότι το ίδιο το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, για τις παιδικές χαρές έχει μία ασφαλιστική δικλείδα που αναγκάζει τους δήμους να κάνουν σωστές μελέτες για την προμήθεια των παιδικών χαρών.

Αναφέρει λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι όταν θα λήξει το πρόγραμμα θα βγει ένας μέσος όρος από τα τεχνικά δελτία που έχουν υποβάλλει οι δήμοι πανελλαδικά και κανένας Δήμος δεν έχει δικαίωμα να βάλει φουσκωμένες τιμές πάνω από τον μέσο όρο που θα προκύψει ανά τετραγωνικό μέτρο για τις παιδικές χαρές».

Υπάρχουν τέτοιες προμήθειες για παιδικές χαρές και σε άλλους Δήμους. Πόσο απέχουν τα ποσοστά έκπτωσης από αυτό που πήρε ο Δήμος Ναυπακτίας; 

«Κανένα ποσοστό σε έκπτωση δεν είναι διψήφιο ανά την Ελλάδα. Είναι η τρίτη δημοπρασία που κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας. Έχει γίνει μία στη θητεία του κυρίου Μπουλέ μέσα από το Πράσινο Ταμείο για παιδικές χαρές, με έκπτωση 7%.  Έγινε και πέρυσι από το Δήμο Ναυπακτίας δημοπρασία για παιδικές χαρές στα ορεινά, με ποσοστό μονοψήφιο και φέτος έχουμε έκπτωση 3%.  Να σας αναφέρω στοιχεία από δήμους οι οποίοι έχουν κάνει δημοπρασίες, κυρίως με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος για προμήθεια παιδικών χαρών.  Έχουμε τον Δήμο Φυλής με προϋπολογισμό 1,5 εκατ.  για παιδικές χαρές που πήρε έκπτωση 1%. Τον Δήμο Ξάνθης με 7,7%. Ο Δήμος Χαλκιδέων 3%, ο Δήμος Ζηρού 1%, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 1%, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης με έκπτωση 8,4% , Δήμος Φιλοθέης με ποσοστό 4,3%, ο Δήμος Μονεμβασίας ποσοστό 3,8%, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ποσοστό 0,5%, ο Δήμος Ανδρίτσαινας με ποσοστό 1%, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας ποσοστό έκπτωσης 1,78%.

Είναι φανερό λοιπόν ότι όλες οι δημοπρασίες για παιδικές χαρές στην Ελλάδα, επειδή δεν πρόκειται για κατασκευή έργου που να έχουν  μπετά, ασφαλτικά, μάντρες, τοιχία, κατασκευή κτιρίων και λοιπά, στα οποία δίνονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις, όπως και πήραμε τέτοιες εκπτώσεις στο Ειδικό σχολείο, στις Αναπλάσεις, στο Ξενία, οι εκπτώσεις είναι σε αυτά τα ποσοστά. Πρόκειται λοιπόν για προμήθεια και οι εκπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές.

Θα μπορούσε λοιπόν, ο οποιοσδήποτε Ναυπάκτιος έχει κάποιο ενδιαφέρον, να δει τι συμβαίνει με τις προμήθειες των παιδικών χαρών. Ένας τέτοιος πολίτης θα ήταν ενημερωμένος και θα μπορούσε ο ίδιος να αποκρούσει τέτοιου είδους δημοσιεύματα και να δώσει όλο και λιγότερο χώρο στο διαδίκτυο σε τέτοια δημοσιεύματα είτε αυτά προκύπτουν από άγνοια είτε προκύπτουν από κατασκευασμένες ειδήσεις για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Αλλάζουμε πλεύση» και νέος υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος

Published

on

By

Με το μήνυμα “Αλλάζουμε πλεύση, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας”, ανακοίνωσε την απόφασή του ο Ανδρέας Κωσταντόπουλος να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Προτάσσοντας την θέληση, τη γνώση, την πείρα και την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού “Αλλάζουμε πλεύση”, ο Ανδρέας Κωσταντόπουλος στο βίντεο της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του, μίλησε για μία νέα εποχή για τον Δήμο Ναυπακτίας.

Ανέφερε οτι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο παρελθόν, ο Δήμος Ναυπακτίας δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει έναν σύγχρονο βηματισμό και δεν έχει την εικόνα ενός Δήμου που κοιτάει προς το μέλλον, όπως του αξίζει, γεγονός που τον οδήγησε στο να θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Ναυπακτίας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και στο μήνυμά του: “Είμαι ένας νέος άνθρωπος με βαθειές ρίζες στη Ναυπακτία και όνειρα για το μέλλον της, η Ναυπακτία είναι ένας τόπος φιλόξενος και ευλογημένος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν άλλον στην Ελλάδα.

Σήμερα στην εποχή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που η πληροφορία ταξιδεύει γρήρορα, που τα αποτελέσματα απαιτείται να είναι μετρήσιμα, που η ανάπτυξη μετριέται με βάση την αειφορία, που η γνώση έχει συσσωρευτεί, δεν έχουμε καμία δικαιολογία χρειάζεται να αλλάξουμε πλεύση άμεσα και οργανωμένα!

Το μήνυμα της υποψηφιότητας του Ανδρέα Κωσταντόπουλου με τον συνδυασμό του “Αλλάζουμε πλεύση”.

Αλλάζουμε  πλεύση 

Καιρός  ήτανε ….

Ήρθε  η ώρα για τη Ναυπακτία μας !

Μέχρι χθες αλλάζανε πλεύση ο τουρισμός, οι επενδύσεις, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η ανάπτυξη.

 Προσπαθήσαμε … μα άλλοι προορισμοί αποδείχθηκαν πιο οργανωμένοι,  πιο δεκτικοί, πιο αποτελεσματικοί.

 Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τον πλούτο να αλλάζει πλεύση σαν πλησιάζει στη Ναυπακτία

και αποφασίσαμε να αλλάξουμε πλεύση εμείς !

Μόνο έτσι μπορεί να γίνει  η πραγματική αλλαγή, για τον τόπο μας, για όλους μας!

Με γνώμονα έναν σύγχρονο δημοτικό σχεδιασμό που στόχο έχει να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ευημερία όλων όσων ζουν,  εργάζονται, μεγαλώνουν και αγαπούν την Ναυπακτία  θέλουμε να αλλάξουμε πλεύση προς τον 21ο αιώνα της βιώσιμης ανάπτυξης, της τεχνολογικής έκρηξης, της συνεργασίας για τις επενδύσεις, Δήμος και πολεοδομία στην υπηρεσία της ανάπτυξης και όχι των μικροσυμφερόντων.

του τουρισμού με τελικό στόχο έναν τουρισμό υψηλής ποιότητας που αξίζει στον τόπο μας, που συνδυάζει ένα υπέροχο παραλιακό μέτωπο με ιστορία και δυνατότητες  και ένα πλούσιο τοπίο που εκτείνεται από το βουνό μέχρι τη θάλασσα.

Είμαι ένας νέος άνθρωπος με βαθιές ρίζες στη Ναυπακτία  και όνειρα για το μέλλον της,  η Ναυπακτία είναι ένας τόπος φιλόξενος και ευλογημένος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κανέναν άλλον στην Ελλάδα.

Σήμερα στην εποχή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που η πληροφορία ταξιδεύει γρήρορα, που τα αποτελέσματα απαιτείται να είναι μετρήσιμα, που η ανάπτυξη μετριέται με βάση την αειφορία, που η γνώση έχει συσσωρευτεί,  δεν έχουμε καμία δικαιολογία χρειάζεται να αλλάξουμε πλεύση άμεσα και οργανωμένα!

Αφού μάθατε αγαπητοί μου συμπολίτες το όνομα της παράταξής μας, την οποία εκπροσωπώ και θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023, σας καλώ να συμμετέχετε σε αυτή την αλλαγή πλεύσης!

Είμαι σίγουρος ότι έχουμε τη θέληση, τη γνώση, την πείρα και την αποφασιστικότητα για να τα αλλάξουμε όλα!

 Αλλάζουμε πλεύση λοιπόν, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού

Published

on

By

Στη Ναύπακτο βρέθηκαν λίγο πριν την έναρξη του σημαντικού έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού ο ανάδοχος εργολάβος, οι επιβλέποντες μηχανικοί της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και οι εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος όπου και συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλη Γκίζα.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαϊωαννίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας κ. Σπύρος Τσέλιος και στενοί συνεργάτες.

Με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 1.775.000 ευρώ, το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Όπως διαβεβαίωσαν τόσο ο εργολάβος όσο και οι επιβλέποντες του έργου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, νέα αρμολογήματα, τσιμεντοενέσεις, καθαρισμό και εξυγίανση του πυθμένα, αντικατάσταση των θραυσμένων λίθων και συμπλήρωση υλικού, κατασκευή νέου καταστρώματος από φυσικούς λίθους, συντήρηση των κρίκων περίδεσης του 19ου αιώνα, αλλά και νέο εξοπλισμό όπως ανοξείδωτους κρίκους περίδεσης, δέστρες, πυργίσκους τροφοδοσίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τον Τάκη Λουκόπουλο ο Κώστας Πλούμης

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η “Ενωτική πρωτοβουλία” καλωσορίζει τον Κώστα Πλούμη και την συμπόρευσή του με την παράταξη για τις  δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις και καλωσορίζουμε στην παράταξή μας την Ενωτική Πρωτοβουλία  τον γνωστό επιχειρηματία της πόλης μας κ. Κώστα Πλούμη.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ