Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το… πάρτι και οι παιδικές χαρές

Published

on

Για ένα θέμα το οποίο γίνεται συζήτηση το τελευταίο διάστημα είναι η προμήθεια του Δήμου Ναυπακτίας, μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές ύψους 250.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα να μας δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούστηκαν, γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το θέμα αυτό. Μας είπε:

«Μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ο Δήμος Ναυπακτίας συμπληρώνει μία σειρά από πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή. Να θυμηθείτε ότι το 2014, μόλις αναλάβαμε αναγκαστήκαμε με εισαγγελική παραγγελία ξηλώσουμε γύρω στις 80 παιδικές χαρές.  Αυτές λοιπόν αρχίζουν σιγά-σιγά και αντικαθίσταται και σήμερα ήδη λειτουργούν πάνω από 20 παιδικές χαρές.

Τον εξοπλισμό αυτό τον  προμηθεύτηκε ο Δήμος είτε με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης όταν χρειαζόταν, είτε με δημοπρασία που δεν ήταν  η μοναδική που κάνουμε σαν Δήμος Ναυπακτίας.  Υπήρξε δημοπρασία και πέρυσι και τοποθετήθηκαν ήδη οι παιδικές χαρές στα ορεινά.  Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 20 παιδικές χαρές και μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος θα έχουμε άλλες 15 παιδικές χαρές.

Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, έχουμε ανάδοχο και εκτιμάμε ότι γύρω στο Πάσχα θα έχουν τοποθετηθεί οι παιδικές χαρές σε Λυγιά, Ξηροπήγαδο, Δάφνη, στις Εργατικές κατοικίες στη Ναύπακτο, στο Τρίκορφο, στην Κάτω Βασιλική, στη Μαμουλάδα, στη Σκάλα, στην Αφροξυλιά, στο ΡΙγάνι, στη Βομβοκού και σε πολύ μεγάλες τοπικές κοινότητες του Δήμου».

Σχετικά με αυτά που ακούγονται για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια όλου αυτού του εξοπλισμού, τι έχετε να  απαντήσετε;

«Νομίζω ότι πλέον όλοι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ξεχωρίζουμε τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις. Αυτά που γράφτηκαν ή είναι ένα δημοσίευμα που γράφτηκε γιατί αυτός που το έγραψε έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης ή είναι υποβολιμαίο και μία ψεύτικη είδηση, με συγκεκριμένη στόχευση. Ελπίζω να γράφτηκε από άγνοια».

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις;

«Καλό είναι να ανοίξουμε μία τέτοια συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά. Θα πρέπει κανείς να οδηγείται σε διαψεύσεις κάθε φορά που γράφεται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να οδηγηθεί σε καταγγελίες;  Νομίζω δεν είναι αυτή η λύση. 

Η λύση είναι να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε σαν κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους τύπους του διαδικτύου, έχοντας σωστή πληροφόρηση. Ο καθένας πια μπορεί να ψάξει και να βρει ποια είναι η αλήθεια, ειδικά με τους δήμους και με το πρόγραμμα διαύγεια.

Ο λόγος που σήμερα μιλάω μαζί σας δεν είναι για να διαψεύσω το δημοσίευμα και όσα γράφτηκαν, είναι προφανές ότι πρόκειται για fake news, αλλά για να απευθύνω την έκκληση να προσπαθήσουμε να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, έτσι θα αφήσουμε όλο και πιο περιορισμένο χώρο στα τρωκτικά του διαδικτύου, που με τις ψεύτικες ειδήσεις προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εκτός, όπως είπα αν οφείλεται σε καθαρή άγνοια».

 Στο διά ταύτα, γίνεται λόγος για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια των παιδικών χαρών. Τι απαντάτε;

«Το δημοσίευμα όντως κάνει λόγο για μηδενική έκπτωση και κάνει λάθος γιατί η έκπτωση ήταν 3%. Το συγκρίνει δε με εκπτώσεις που έχουμε πάρει σε δημοπρασίες για έργα και αυτό είναι λάθος. Η προμήθεια υλικού είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από το έργο.

Οι μελέτες στις προμήθειες έχουν πραγματικές τιμές αγοράς και δεν μπορείς εύκολα να πετύχεις μεγάλες εκπτώσεις. Γράφεται μάλιστα ότι η μικρή έκπτωση προκάλεσε έκπληξη μεγάλη στον τεχνικό κόσμο της Ναυπάκτου!  Να πω ότι ο τεχνικός κόσμος της Ναυπάκτου δεν έχει καμία σχέση με τις προμήθειες, μία και δεν προμηθεύει κανείς παιδικές χαρές, είναι ένα εντελώς άλλο κομμάτι. Εσκεμμένα ή από άγνοια μπλέκει αυτά τα δύο πράγματα.

Εδώ πρόκειται για μία ηλεκτρονική δημοπρασία που έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο. Δεν δημοσιεύτηκε σε μια – δύο εφημερίδες, έλαβαν γνώση όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία εταιρεία δεν έκανε ένσταση που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός ήταν έτσι όπως πρέπει.

Σημαντικό είναι να πω ότι το ίδιο το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, για τις παιδικές χαρές έχει μία ασφαλιστική δικλείδα που αναγκάζει τους δήμους να κάνουν σωστές μελέτες για την προμήθεια των παιδικών χαρών.

Αναφέρει λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι όταν θα λήξει το πρόγραμμα θα βγει ένας μέσος όρος από τα τεχνικά δελτία που έχουν υποβάλλει οι δήμοι πανελλαδικά και κανένας Δήμος δεν έχει δικαίωμα να βάλει φουσκωμένες τιμές πάνω από τον μέσο όρο που θα προκύψει ανά τετραγωνικό μέτρο για τις παιδικές χαρές».

Υπάρχουν τέτοιες προμήθειες για παιδικές χαρές και σε άλλους Δήμους. Πόσο απέχουν τα ποσοστά έκπτωσης από αυτό που πήρε ο Δήμος Ναυπακτίας; 

«Κανένα ποσοστό σε έκπτωση δεν είναι διψήφιο ανά την Ελλάδα. Είναι η τρίτη δημοπρασία που κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας. Έχει γίνει μία στη θητεία του κυρίου Μπουλέ μέσα από το Πράσινο Ταμείο για παιδικές χαρές, με έκπτωση 7%.  Έγινε και πέρυσι από το Δήμο Ναυπακτίας δημοπρασία για παιδικές χαρές στα ορεινά, με ποσοστό μονοψήφιο και φέτος έχουμε έκπτωση 3%.  Να σας αναφέρω στοιχεία από δήμους οι οποίοι έχουν κάνει δημοπρασίες, κυρίως με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος για προμήθεια παιδικών χαρών.  Έχουμε τον Δήμο Φυλής με προϋπολογισμό 1,5 εκατ.  για παιδικές χαρές που πήρε έκπτωση 1%. Τον Δήμο Ξάνθης με 7,7%. Ο Δήμος Χαλκιδέων 3%, ο Δήμος Ζηρού 1%, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 1%, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης με έκπτωση 8,4% , Δήμος Φιλοθέης με ποσοστό 4,3%, ο Δήμος Μονεμβασίας ποσοστό 3,8%, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ποσοστό 0,5%, ο Δήμος Ανδρίτσαινας με ποσοστό 1%, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας ποσοστό έκπτωσης 1,78%.

Είναι φανερό λοιπόν ότι όλες οι δημοπρασίες για παιδικές χαρές στην Ελλάδα, επειδή δεν πρόκειται για κατασκευή έργου που να έχουν  μπετά, ασφαλτικά, μάντρες, τοιχία, κατασκευή κτιρίων και λοιπά, στα οποία δίνονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις, όπως και πήραμε τέτοιες εκπτώσεις στο Ειδικό σχολείο, στις Αναπλάσεις, στο Ξενία, οι εκπτώσεις είναι σε αυτά τα ποσοστά. Πρόκειται λοιπόν για προμήθεια και οι εκπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές.

Θα μπορούσε λοιπόν, ο οποιοσδήποτε Ναυπάκτιος έχει κάποιο ενδιαφέρον, να δει τι συμβαίνει με τις προμήθειες των παιδικών χαρών. Ένας τέτοιος πολίτης θα ήταν ενημερωμένος και θα μπορούσε ο ίδιος να αποκρούσει τέτοιου είδους δημοσιεύματα και να δώσει όλο και λιγότερο χώρο στο διαδίκτυο σε τέτοια δημοσιεύματα είτε αυτά προκύπτουν από άγνοια είτε προκύπτουν από κατασκευασμένες ειδήσεις για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από  Σάββατο 15 Ιουνίου  πεζόδρομοι οι  παραλιακοί δρόμοι

Published

on

By

 Από αύριο Σάββατο, 15 Ιουνίου εφαρμόζονται οι πεζοδρομήσεις των παραλιακών οδών Γριμπόβου και Ψανής.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δήμιο Ναυπακτίας  από το Σάββατο, 15 Ιουνίου 2023 τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πεζοδρόμησης στις οδούς Καθόδου Δωριέων (παραλιακή οδός Γριμπόβου) και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή οδός Ψανής).

Για την οδό Καθόδου Δωριέων το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο και από 26 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου, λόγω της εμποροπανήγυρις του Αγίου Δημητρίου, σε εκτέλεση της 157/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για την οδό Ναυμαχίας Ναυπάκτου το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο 2023.

Λόγω της εφαρμογής του μέτρου πεζοδρόμησης των παραλιακών οδών, καλούνται οι επαγγελματίες να πραγματοποιούν τις φορτοεκφορτώσεις τους τις ώρες μεταξύ 7:00’-9:00’ (πρωί).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκίνησε να εκτελείται το σημαντικό έργο υπογειοποίησης του εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ ευρώ, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου έναντι των καιρικών φαινομένων.

Το έργο εκτελείται από τον ΔΕΔΔΗΕ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον Δήμο Ναυπακτίας προβλέπει την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης μήκους 11 km περίπου.

Αναλυτικότερα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

  • Υπογειοποίηση του Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης στην περιοχή του Κάστρου Ναυπάκτου, μήκους 0,5 km
  • Υπογειοποίηση του Δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης στην οδό Αθ.Νόβα και των κάθετων οδών προς τη θάλασσα, μήκους 5 km
  • Υπογειοποίηση του Δικτύου Μέσης Τάσης από την Περιμετρική Ναυπάκτου Βομβοκού έως Αγροτικές Αποθήκες, μήκους 3,5 km.
  • Υπογειοποίηση του Δικτύου Μέσης Τάσης από Δάφνη έως Παλαιοχωράκι, μήκους 2,2 km

Το σημείο όπου ξεκίνησε η εκτέλεση του έργου στην Δάφνη, επισκέφθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Ντίνος Τσουκαλάς, ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Αγρινίου κ. Λάζαρος Λαζαρίδης, η Προϊσταμένη ΔΕΔΔΗΕ Πρακτορείου Ναυπάκτου κ. Μαριάννα Κοτρώτσου και ο Υπεύθυνος Μελετών ΔΕΔΔΗΕ Πρακτορείου Ναυπάκτου κ .Κώστας Αγγελόπουλος.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος κ. Γκίζας «Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το έργο του ΔΕΔΔΗΕ πέρα από το ότι ενισχύει την ανθεκτικότητα του δικτύου, ταυτόχρονα εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει σε επίπεδο ασφάλειας και αισθητικής τον Δήμο μας».

Σημειώνεται ότι, τις ημέρες αυτές ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την υπογειοποίηση του δικτύου στις οδούς Δημοκρατίας και Ελευθερίας στην περιοχή της Ψανής, με τις εργασίες στην περιοχή να συνεχίζονται από τον Σεπτέμβριο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου, Τετάρτη & Πέμπτη στην Ναύπακτο

Published

on

By

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σχετικά με τις επόμενες ημέρες όπου αναμένεται στη χώρα εκτεταμένος καύσωνας.

Οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και την κεντρική Μεσόγειο επεκτείνονται ανατολικότερα και θα προκαλέσουν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τρίτη (11/6) η θερμοκρασία θα φθάσει:

Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη (12/6/2024) και την Πέμπτη (13/6/2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς.

Την Παρασκευή (14/6/2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

Το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Στην περιοχή της Ναυπάκτου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ