Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το… πάρτι και οι παιδικές χαρές

Published

on

Για ένα θέμα το οποίο γίνεται συζήτηση το τελευταίο διάστημα είναι η προμήθεια του Δήμου Ναυπακτίας, μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος, εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές ύψους 250.000 ευρώ. Ζητήσαμε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Κώστα Καρακώστα να μας δώσει απαντήσεις για όλα όσα ακούστηκαν, γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το θέμα αυτό. Μας είπε:

«Μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος ο Δήμος Ναυπακτίας συμπληρώνει μία σειρά από πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή. Να θυμηθείτε ότι το 2014, μόλις αναλάβαμε αναγκαστήκαμε με εισαγγελική παραγγελία ξηλώσουμε γύρω στις 80 παιδικές χαρές.  Αυτές λοιπόν αρχίζουν σιγά-σιγά και αντικαθίσταται και σήμερα ήδη λειτουργούν πάνω από 20 παιδικές χαρές.

Τον εξοπλισμό αυτό τον  προμηθεύτηκε ο Δήμος είτε με τη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης όταν χρειαζόταν, είτε με δημοπρασία που δεν ήταν  η μοναδική που κάνουμε σαν Δήμος Ναυπακτίας.  Υπήρξε δημοπρασία και πέρυσι και τοποθετήθηκαν ήδη οι παιδικές χαρές στα ορεινά.  Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 20 παιδικές χαρές και μέσα από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος θα έχουμε άλλες 15 παιδικές χαρές.

Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου, έχουμε ανάδοχο και εκτιμάμε ότι γύρω στο Πάσχα θα έχουν τοποθετηθεί οι παιδικές χαρές σε Λυγιά, Ξηροπήγαδο, Δάφνη, στις Εργατικές κατοικίες στη Ναύπακτο, στο Τρίκορφο, στην Κάτω Βασιλική, στη Μαμουλάδα, στη Σκάλα, στην Αφροξυλιά, στο ΡΙγάνι, στη Βομβοκού και σε πολύ μεγάλες τοπικές κοινότητες του Δήμου».

Σχετικά με αυτά που ακούγονται για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια όλου αυτού του εξοπλισμού, τι έχετε να  απαντήσετε;

«Νομίζω ότι πλέον όλοι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ξεχωρίζουμε τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις. Αυτά που γράφτηκαν ή είναι ένα δημοσίευμα που γράφτηκε γιατί αυτός που το έγραψε έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης ή είναι υποβολιμαίο και μία ψεύτικη είδηση, με συγκεκριμένη στόχευση. Ελπίζω να γράφτηκε από άγνοια».

Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα fake news, τις ψεύτικες ειδήσεις;

«Καλό είναι να ανοίξουμε μία τέτοια συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζονται αυτά. Θα πρέπει κανείς να οδηγείται σε διαψεύσεις κάθε φορά που γράφεται κάτι τέτοιο, θα πρέπει να οδηγηθεί σε καταγγελίες;  Νομίζω δεν είναι αυτή η λύση. 

Η λύση είναι να μάθουμε και να εκπαιδευτούμε σαν κοινωνία ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους τύπους του διαδικτύου, έχοντας σωστή πληροφόρηση. Ο καθένας πια μπορεί να ψάξει και να βρει ποια είναι η αλήθεια, ειδικά με τους δήμους και με το πρόγραμμα διαύγεια.

Ο λόγος που σήμερα μιλάω μαζί σας δεν είναι για να διαψεύσω το δημοσίευμα και όσα γράφτηκαν, είναι προφανές ότι πρόκειται για fake news, αλλά για να απευθύνω την έκκληση να προσπαθήσουμε να είμαστε ενημερωμένοι πολίτες, έτσι θα αφήσουμε όλο και πιο περιορισμένο χώρο στα τρωκτικά του διαδικτύου, που με τις ψεύτικες ειδήσεις προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Εκτός, όπως είπα αν οφείλεται σε καθαρή άγνοια».

 Στο διά ταύτα, γίνεται λόγος για μηδενική έκπτωση στην προμήθεια των παιδικών χαρών. Τι απαντάτε;

«Το δημοσίευμα όντως κάνει λόγο για μηδενική έκπτωση και κάνει λάθος γιατί η έκπτωση ήταν 3%. Το συγκρίνει δε με εκπτώσεις που έχουμε πάρει σε δημοπρασίες για έργα και αυτό είναι λάθος. Η προμήθεια υλικού είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα από το έργο.

Οι μελέτες στις προμήθειες έχουν πραγματικές τιμές αγοράς και δεν μπορείς εύκολα να πετύχεις μεγάλες εκπτώσεις. Γράφεται μάλιστα ότι η μικρή έκπτωση προκάλεσε έκπληξη μεγάλη στον τεχνικό κόσμο της Ναυπάκτου!  Να πω ότι ο τεχνικός κόσμος της Ναυπάκτου δεν έχει καμία σχέση με τις προμήθειες, μία και δεν προμηθεύει κανείς παιδικές χαρές, είναι ένα εντελώς άλλο κομμάτι. Εσκεμμένα ή από άγνοια μπλέκει αυτά τα δύο πράγματα.

Εδώ πρόκειται για μία ηλεκτρονική δημοπρασία που έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο. Δεν δημοσιεύτηκε σε μια – δύο εφημερίδες, έλαβαν γνώση όλες οι εταιρείες στην Ελλάδα που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία εταιρεία δεν έκανε ένσταση που σημαίνει ότι ο διαγωνισμός ήταν έτσι όπως πρέπει.

Σημαντικό είναι να πω ότι το ίδιο το πρόγραμμα ΦιλόΔημος, για τις παιδικές χαρές έχει μία ασφαλιστική δικλείδα που αναγκάζει τους δήμους να κάνουν σωστές μελέτες για την προμήθεια των παιδικών χαρών.

Αναφέρει λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι όταν θα λήξει το πρόγραμμα θα βγει ένας μέσος όρος από τα τεχνικά δελτία που έχουν υποβάλλει οι δήμοι πανελλαδικά και κανένας Δήμος δεν έχει δικαίωμα να βάλει φουσκωμένες τιμές πάνω από τον μέσο όρο που θα προκύψει ανά τετραγωνικό μέτρο για τις παιδικές χαρές».

Υπάρχουν τέτοιες προμήθειες για παιδικές χαρές και σε άλλους Δήμους. Πόσο απέχουν τα ποσοστά έκπτωσης από αυτό που πήρε ο Δήμος Ναυπακτίας; 

«Κανένα ποσοστό σε έκπτωση δεν είναι διψήφιο ανά την Ελλάδα. Είναι η τρίτη δημοπρασία που κάνει ο Δήμος Ναυπακτίας. Έχει γίνει μία στη θητεία του κυρίου Μπουλέ μέσα από το Πράσινο Ταμείο για παιδικές χαρές, με έκπτωση 7%.  Έγινε και πέρυσι από το Δήμο Ναυπακτίας δημοπρασία για παιδικές χαρές στα ορεινά, με ποσοστό μονοψήφιο και φέτος έχουμε έκπτωση 3%.  Να σας αναφέρω στοιχεία από δήμους οι οποίοι έχουν κάνει δημοπρασίες, κυρίως με το πρόγραμμα ΦιλόΔημος για προμήθεια παιδικών χαρών.  Έχουμε τον Δήμο Φυλής με προϋπολογισμό 1,5 εκατ.  για παιδικές χαρές που πήρε έκπτωση 1%. Τον Δήμο Ξάνθης με 7,7%. Ο Δήμος Χαλκιδέων 3%, ο Δήμος Ζηρού 1%, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής 1%, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης με έκπτωση 8,4% , Δήμος Φιλοθέης με ποσοστό 4,3%, ο Δήμος Μονεμβασίας ποσοστό 3,8%, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ποσοστό 0,5%, ο Δήμος Ανδρίτσαινας με ποσοστό 1%, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας ποσοστό έκπτωσης 1,78%.

Είναι φανερό λοιπόν ότι όλες οι δημοπρασίες για παιδικές χαρές στην Ελλάδα, επειδή δεν πρόκειται για κατασκευή έργου που να έχουν  μπετά, ασφαλτικά, μάντρες, τοιχία, κατασκευή κτιρίων και λοιπά, στα οποία δίνονται πολύ μεγάλες εκπτώσεις, όπως και πήραμε τέτοιες εκπτώσεις στο Ειδικό σχολείο, στις Αναπλάσεις, στο Ξενία, οι εκπτώσεις είναι σε αυτά τα ποσοστά. Πρόκειται λοιπόν για προμήθεια και οι εκπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές.

Θα μπορούσε λοιπόν, ο οποιοσδήποτε Ναυπάκτιος έχει κάποιο ενδιαφέρον, να δει τι συμβαίνει με τις προμήθειες των παιδικών χαρών. Ένας τέτοιος πολίτης θα ήταν ενημερωμένος και θα μπορούσε ο ίδιος να αποκρούσει τέτοιου είδους δημοσιεύματα και να δώσει όλο και λιγότερο χώρο στο διαδίκτυο σε τέτοια δημοσιεύματα είτε αυτά προκύπτουν από άγνοια είτε προκύπτουν από κατασκευασμένες ειδήσεις για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Βροντερό «παρών» στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου η απεργιακή επιτροπή εκλεγμένων σε Σωματεία Ναυπακτίας και Δωρίδας και το Π.Α.ΜΕ έδωσαν βροντερό «παρών» συμμετέχοντας στην 24ωρη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Μετά τους χαιρετισμούς από εκπροσώπους σωματείων της περιοχής ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για να μην ξεχαστεί και συγκαλυφτεί το έγκλημα στα Τέμπη – ενάντια στην ακρίβεια – για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς – για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας – για μόνιμες προσλήψεις σε υγεία παιδεία πρόνοια – για την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους στην Ουκρανία και στην αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα, καθώς και για την στελέχωση του κέντρου υγείας στην Άνω Χώρα και την υγειονομική κάλυψη της ορεινής Ναυπακτίας.

Στην  Πανελλαδική  απεργία συμμετείχαν η  ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), οι δάσκαλοι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με την  ΔΟΕ και την ΟΙΕΛΕ, αυτοκινητιστές οδηγοί ταξί, συνταξιούχοι, και πολλοί ακόμα κλάδοι και εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απεργία  Συνδικάτου Οικοδόμων την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του το  Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπακτίας & Δωρίδας αναφέρει:

“Συνάδελφοι οικοδόμοι,

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπακτίας & Δωρίδας, αποφάσισε  την συμμετοχή του στην 24ωρη Απεργία την Τετάρτη  28 Φεβρουαρίου  2024 που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής.
  • Άμεσα επαναφορά της  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.
  • Αναγνώριση & διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.)
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας.

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  

ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΩΡΑ 9:30 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ  

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ”

 

                                               ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΤΣIΑΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                         ΣΧΙΖΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυναμική η συγκέντρωση για την γέφυρα του Μόρνου (video)

Published

on

By

Με μία δυναμική κινητοποίηση κάτοικοι της Τοπικής κοινότητας Δάφνης του Δήμου Ναυπακτίας και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν στο κόμβο Μαλαμάτων διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας του Μόρνου ποταμού που παραμένει κλειστή για πεζούς και οχήματα ένα  χρόνο τώρα.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν εκατοντάδες κάτοικοι σε μία ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στον κόμβο Μαλαμάτων, μέσω του οποίου πλέον διεξάγεται η κυκλοφορία μετά το κλείσιμο της γέφυρας.

Αν και τα πρόσφατα νέα ήταν καλά,  μια και βρέθηκε η χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση της γέφυρας και από τις δύο περιφέρειες,  Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, οι κάτοικοι παραμένουν δύσπιστοι ως προς την εκταμίευση του ποσού αλλά και του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μία και η κατάσταση που έχει ως σήμερα διαμορφωθεί έχει αλλάξει άρδην τις ζωές των κατοίκων και των επαγγελματικών της περιοχής.

Παρόντες στην συγκέντρωση ήταν η βουλευτής Αιτωλ/νιας  του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  Χριστίνα Σταρακά, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Παίσιος, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραυτόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρίνα Πατακοπούλου -Ρισβά, Γιώργος Σιαμαντάς, Γιώργος Γούλας,  Γιώργος Ασημακόπουλος, Σπύρος Γουρζής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πάνος Κεχαγιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δάφνης  Νίκος Σιτίστας, η επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαρία Γράψα, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κατοίκων.

Ηχηρή ήταν η απουσία της δημοτικής αρχής του Δήμου Δωρίδας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ