Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το υπόμνημα- θέση του δημάρχου για το Πρωτοδικείο στην Ναύπακτο

Published

on

Την Μ. Τετάρτη αναμένεται να ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, το οποίο συζητείται στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το θέμα που έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις και εντάσεις είναι αυτό των Πρωτοδικείων καθώς το Σχέδιο προβλέπει πως το κεντρικό Πρωτοδικείο της Αιτωλοακαρνανίας θα εδρεύει στο Αγρίνιο, με παράλληλη έδρα του στο Μεσολόγγι και Περιφερειακό στη Ναύπακτο.

Αναφορικά με τον Δήμο Ναυπακτίας, ο ορισμός του υφιστάμενου Ειρηνοδικείου σε Περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου αποτελεί αδιαμφισβήτητα αναβάθμιση, με την θέση αυτή να καταγράφεται   και σε υπόμνημα που κατατέθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει το υπόμνημα του δημάρχου Ναυπακτίας:

«κ. Πρόεδρε

Παρακαλώ να αναγνωσθεί στην επιτροπή που προεδρεύετε το παρακάτω υπόμνημά μου.

Ο Δήμος Ναυπακτίας εκφράζει την ικανοποίησή του για τον ορισμό του Δικαστικού σχηματισμού (Ειρηνοδικείο) σε Περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου.

Η απόφαση αυτή είναι απολύτως σωστή και τούτο εδράζεται στους παρακάτω λόγους:

  1. Η διατήρηση της Δικαστικής υπηρεσίας στην πόλη της Ναυπάκτου αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας. Με την απόφαση αυτή συντάσσονται και οι Δήμοι Ι.Π. Μεσολογγίου και Ξηρομέρου συμπαρατάσσονται και οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Ξηρομέρου, καθώς και

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις τους.

  1. Η ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με έκταση 5.500 τ.χιλ. και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η λειτουργία τρίτου δικαστικού σχηματισμού στην τρίτη σε πληθυσμό πόλη, δοθέντος ότι σε μικρότερες ΠΕ (Κορινθία, Σέρρες) θα λειτουργούν τρεις Δικαστικοί Σχηματισμοί πρώτου βαθμού.
  2. Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι μια διαρκώς αναπτυσσόμενη περιοχή είκοσι πέντε (25.000) μονίμων κατοίκων, οι οποίοι γίνονται πολλαπλάσιοι, αν ληφθεί υπόψη ότι μεγάλος αριθμός Ναυπακτίων εγκαταβιούν σε άλλες περιοχές (Πάτρα, Αθήνα κα), οι οποίοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή και ως εκ τούτου δοσοδικούν στην Δικαστική Υπηρεσία της Ναυπάκτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πόλη της Ναυπάκτου έχουν τις επαγγελματικές τους έδρες τριάντα ένας (31) δικηγόροι, και στην υπηρεσία του Ειρηνοδικείου υπηρετούν έντεκα (11) Δικαστικοί Υπάλληλοι.
  3. Διαθέτει ιδιόκτητο σύγχρονο κτήριο, που κατασκευάστηκε το έτος 1980, στο οποίο σήμερα γίνονται εργασίες υποστύλωσης, λόγω της βλάβης που υπέστη από σεισμό. Οι εργασίες αυτές βρίσκονται στο τελικό στάδιο και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Με την ευκαιρία των εργασιών κατασκευάστηκαν τέσσερεις (4) νέοι χώροι γραφείων που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της υπηρεσίας. Σε περίπτωση, όμως, που κριθεί απαραίτητο, ο Δήμος δεσμεύεται ότι, θα διαθέσει αίθουσα σε παρακείμενο Δημοτικό κτήριο για την ενίσχυση της κτηριακής υποδομής.
  4. Η Δικαστική υπηρεσία της Ναυπάκτου εξυπηρετεί, όπως προαναφέρθηκε, πληθυσμό είκοσι πέντε (25.000) χιλιάδων μονίμων κατοίκων εκ των οποίων ένα μέρος κατοικεί σε σαράντα και πλέον ορεινές κοινότητες με δύσκολη πρόσβαση, ορισμένες εκ των οποίων απέχουν 80 και πλέον χιλιόμετρα, χωρίς σταθερή και ασφαλή συγκοινωνία. Ο δε πληθυσμός της περιοχής υπερδιπλασιάζεται λόγω της τουριστικής επισκεψημότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία.
  5. Η παραμονή της Δικαστικής υπηρεσίας της Ναυπάκτου δεν θα προκαλέσει «βλάβη» σε καμία άλλη υπηρεσία, αφού η Δικαστηριακή ύλη της χωρικής αρμοδιότητάς της θα αποτελεί αντικείμενο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι οι τριάντα ένας (31) δικηγόροι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Τουναντίον θα εισφέρει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι και ζητούμενο του νομοσχεδίου.

Κατά τα ως άνω, εμμένουμε στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας,το οποίο ως και τα λοιπά υπ αριθμ. 5/2024 ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, το υπ άριθμ. 1/2024 του Δήμου Μεσολογγίου και το υπ αριθμ. 114/2023 του Δήμου Ξηρομέρου, παραμένουν σε ισχύ, ως και στις σχετικές αποφάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου».

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου επί της οδού Αθ. Νόβα

Published

on

By

Με την τοποθέτηση των σημάνσεων από τον εργολάβο στο ένα ρεύμα της οδού Αθ. Νόβα/ Μεσολογγίου ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της Ναυπάκτου.

Το έργο και για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση στην πόλη θα εκτελείται τμηματικά και ανά οικοδομικό τετράγωνο, αρχής γενομένης από την συμβολή της Νόβα με την οδό Θέρμου, έως την οδό Κοτίνη.

Αναφορικά με την κυκλοφορία, η αμφίδρομη κίνηση των οχημάτων επί της Νόβα θα γίνεται μέσω φωτεινού σηματοδότη και εκ περιτροπής.

Να  θυμίσουμε πως το έργο αφορά την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης που είναι από αμιαντοσωλήνα και την τοποθέτηση δίδυμων αγωγών, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων, που θα ξεκινούν από την συμβολή της Νόβα με την οδό Θέρμου μέχρι την Λαγκαδούλα και την συμβολή της Νόβα με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και έχει προϋπολογισμό  530.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά την Δευτέρα 27/5 το έργο αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθ.Νόβα (Μεσολογγίου)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, ξεκινά την Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024 η εκτέλεση του έργου αντικατάστασης του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα (Μεσολογγίου).

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο προβλέπει την κατάργηση των παλαιών σωλήνων ύδρευσης αμιάντου και την αντικατάστασή τους με ένα σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης που πληροί τις νέες προδιαγραφές.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των παροχών,  θα τοποθετηθούν εκατέρωθεν της οδού Αθανασιάδη Νόβα (από τη συμβολή με την οδό Θέρμου έως και την οδό Εθνικής Αντιστάσεως) δύο δίδυμοι αγωγοί, συνολικού μήκους 1.270 μέτρων.

Βασίλης Γκίζας: «Έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και την υγεία»

Με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης των εργασιών, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας δήλωσε: «Ένας από τους βασικότερους στόχους που θέσαμε από την πρώτη θητεία μας ως δημοτική αρχή ήταν η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών με παρεμβάσεις και δημιουργία υποδομών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Με την έναρξη εκτέλεσης και του συγκεκριμένου έργου βρισκόμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε αυτό μας το στόχο.  Η αντικατάσταση του αμιαντοσωλήνα στην οδό Αθανασιάδη Νόβα είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας για το περιβάλλον και τη υγεία όλων μας».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραδίνεται η νέα γέφυρα του Εύηνου ποταμού

Published

on

By

Μετά από τριάντα μήνες παραδίνεται στην κυκλοφορία η γέφυρα του Εύηνου ποταμού. Η νέα γέφυρα που κατασκευάστηκε στην ίδια θέση με την παλιά δίνει οριστική λύση στο σημαντικό πρόβλημα της μετακίνησης των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, μια και πρακτικά συνδέει και πάλι την Αιτωλοακαρνανία με την υπόλοιπη χώρα μέσα από την παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.

Τα εγκαίνια της γέφυρας θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη 23 Μαΐου στις 6 το απόγευμα παρουσία του υπουργού μεταφορών και υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, του περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αιτωλ/νίας Θανάση Μαυρομάτη και του του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική πλευρά της γέφυρας προς το Ευηνοχώρι.

Είναι γεγονός πως το έργο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, λόγω της κρισιμότητας της αλλά και της ασφυκτικής πίεσης της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και του δήμου Ναυπακτίας.

Tο οδόστρωμα της γέφυρας είναι μήκος 242 μέτρα και έχει συνολικό πλάτος στα 13,5 μέτρα.

Να θυμίσουμε ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, και πέραν της γέφυρας περιλαμβάνει και υδρομηχανικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην κοίτη του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ