Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Το Al Jazeera στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου για την κλιματική αλλαγή

Published

on

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους ελληνικούς υγροτόπους και τα παραδοσιακά μέσα διαβίωσης.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ψαρόπουλος, βρέθηκαν στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου , στο πλαίσιο έρευνας για την κλιματική αλλαγή, τις προβλέψεις των ειδικών αλλά και τα βιώματα των ανθρώπων της Λιμνοθάλασσας:

Η άνοδος της θερμοκρασίας είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και σε άλλες πτυχές της ζωής στην Ελλάδα.

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, Ελλάδα – Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος περνά τον περισσότερο χρόνο του κρεμασμένος μισό μέτρο πάνω από το νερό.

Ο 52χρονος ψαράς, ο 17χρονος γιος του Αλέξης και ένας συνεργάτης τους ο Θωμάς, ζουν σε μια ξύλινη παράγκα με πασσάλους στη μέση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, στη νοτιοδυτική Ελλάδα

Νωρίς κάθε πρωί, ο Θωμάς μαζεύει δίχτυα που βγάζουν το προηγούμενο βράδυ και τους βγάζει ψάρια, ενώ ο Γιάννης και ο Αλέξης παίρνουν βάρκες με ρηχή καρίνα για να δουν τι έχουν πιάσει στο διβάρι τους – ένα περίβλημα μισού στρέμματος με ξύλινα κοντάρια εξοπλισμένα με δίχτυ που παγιδεύει τα ψάρια.

Είναι μια έξυπνη μέθοδος που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες στις λιμνοθάλασσες της Ελλάδας. Καθώς μπαίνει η παλίρροια, τα ψάρια κολυμπούν αντίθετα για να φάνε τα εισερχόμενα θρεπτικά συστατικά και οι ψαράδες ανοίγουν τις πύλες στην πλευρά του ιβαριού προς τη στεριά για να τα πιάσουν. Όταν η παλίρροια αντιστρέφεται, ανοίγουν πύλες στην πλευρά της θάλασσας. Ο Θεοδωρόπουλος φοβάται ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί πλέον αυτόν τον τρόπο ζωής
«Φέτος όλα τα ψάρια κρατήθηκαν πίσω», λέει. «Νομίζω ότι μπορεί να οφείλεται στη ζέστη, επειδή δεν υπήρχε καύσωνας όπως ο φετινός για πολλά χρόνια… όχι από το 1997, και τα ψάρια κρατούνταν επίσης τότε».

Η Ελλάδα υπέστη μια σειρά από πρωτοφανείς καύσωνες το περασμένο καλοκαίρι, που ορίστηκαν ως μέρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου (95 βαθμούς Φαρενάιτ).

«Αυτός ο καύσωνας ήταν ο μεγαλύτερος που έπληξε ποτέ τη χώρα μας», δήλωσε στο Al Jazeera ο γεωφυσικός Χρήστος Ζερεφός. Ο καύσωνας του 1997 θυμάται ο Θεοδωρόπουλος ότι δεν κατατάσσεται καν ως ένας από τους χειρότερους. «Το 1987 κράτησε πέντε μέρες. Το 2007 ήταν έξι μέρες. Και τώρα 11 μέρες. Συνεχίζει να αυξάνεται», λέει ο Ζερεφός.

Γιάννης και Αλέξης Θεοδωρόπουλος , πατέρας και γιός σε Ιβάρια της Λιμνοθάλασσας

Η Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, της οποίας ηγείται ο Ζερεφός, προέβλεψε το 2011 ότι η Ελλάδα θα βιώνει 35-40 περισσότερες ημέρες καύσωνα κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα.
Η γεωργία και η αλιεία θα υποφέρουν περισσότερο από άλλους τομείς, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής. Σε ένα σενάριο μη δράσης, το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί κατά 2 τοις εκατό το 2050 και κατά 6 τοις εκατό το 2100, με συνολικό κόστος 701 δισεκατομμυρίων ευρώ (814 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τιμές του 2008 – τρεισήμισι φορές το ΑΕΠ της χώρας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για αυτήν την έκθεση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών επιβεβαιώνουν ότι οι θερμοκρασίες ήδη ανεβαίνουν. Ο σταθμός παρακολούθησης καιρού του αστεροσκοπείου στο Αγρίνιο, 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) βόρεια του Μεσολογγίου, διαπίστωσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 2C (3,6F) σε λίγο κάτω από τους 22C (71,6F).

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανής στα προς το ζην του Θεοδωρόπουλου. Νοικιάζει την καλύβα και το διβάρι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για 12.000 ευρώ (14.000 $) το χρόνο. Φέτος η δουλειά ήταν τόσο κακή που έπρεπε να πουλήσει ένα σκάφος για να πληρώσει το ενοίκιο.

«Πούλησα το σκάφος για 2.800 ευρώ [3.235 δολάρια]», λέει. «Μου κόστισε περισσότερα από 9.000 ευρώ (10.400 $) για την κατασκευή. Αλλά αναγκάστηκα».

Η Περιφέρεια είναι θεωρητικά υπεύθυνη για τη συντήρηση της καλύβας στο πλαίσιο της σύμβασης ενοικίασης, αλλά στην πράξη δεν ασχολείται , λέει ο Θεοδωρόπουλος. Τον Οκτώβριο, η Ελλάδα γνώρισε δύο κύματα καταιγίδων που αποδυνάμωσαν σοβαρά την καλύβα. Από τη μία πλευρά, το δάπεδό της έχει καταρρεύσει.

«Πήγα στη περιφερειακή ενότητα και τους είπα για τις ζημιές που έκανε η τελευταία καταιγίδα και μου είπαν «φτιάξτε το μόνοι σας». Πως? Έχω τόσα λεφτά;» λέει ο Θεοδωρόπουλος, ο οποίος ήδη πληρώνει 5.000 ευρώ (5.800 δολάρια) ετησίως για να ανανεώσει τους ξύλινους πασσάλους του διβαριού. «Αυτά τα δάπεδα είναι όλα σάπια από κάτω. Αν έχουμε άλλη μια κακοκαιρία, θα φύγουμε όλοι μακριά».

Το μεταβαλλόμενο κλίμα προμηνύεται άσχημα όχι μόνο για τον αριθμό των ψαριών που εισέρχονται στη λιμνοθάλασσα, αλλά και για τα νερά της, που είναι το κλειδί για τη βιοποικιλότητά της.

Οι υφάλμυρες λιμνοθάλασσες όπως αυτές του Μεσολογγίου και του γειτονικού Αιτωλικού σχηματίζονται από το γλυκό νερό του ποταμού που ανακατεύεται με το θαλασσινό νερό στο δέλτα του ποταμού. Οι λιμνοθάλασσες βρίσκονται ανάμεσα στα δέλτα των ποταμών Αχελώου και Εύηνου.

Το χειρότερο σενάριο της Επιτροπής Ζερεφού προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 17 τοις εκατό σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι το τέλος του αιώνα, εξασθενώντας τα ποτάμια. Αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις βροχοπτώσεων.

Οι μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν αυξανόμενες βροχοπτώσεις στο σταθμό του Αγρινίου τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο αστεροσκοπείο, προειδοποιεί ότι οι αιτίες των βροχοπτώσεων είναι περίπλοκες και μπορούν να αλλάξουν απροσδόκητα.

Μελέτη του 2009 που ανατέθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού προβλέπει ότι το γλυκό νερό που εισέρχεται στις λιμνοθάλασσες από τον Αχελώο και τον Εύηνο θα πέσει κατά 30 τοις εκατό μέχρι τα μέσα του αιώνα, καθιστώντας το νερό λιγότερο υφάλμυρο και περισσότερο αλμυρό.

Τρία υδροηλεκτρικά φράγματα στο κάτω μέρος του ποταμού Αχελώου προκαλούν επίσης βλάβη, λέει ο Συντονιστής της Φορέα Γιάννης Σελιμάς.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Αχελώος και ο Εύηνος μεταφέρουν κοκκώδη υλικά και άμμο κατάντη, τα οποία εναποτίθεται με τη μορφή λουρονησίδων που περικλείουν και προστατεύουν τη λεπτή υδατική ισορροπία των λιμνοθαλασσών.

«Οι αμμοθίνες διαβρώνονται σταδιακά, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, εν μέρει επειδή η στερεοπαροχή από τον ποταμό Αχελώο συγκρατείται στα φράγματα», λέει ο Σελιμάς στο Al Jazeera.

«Για να τα διατηρήσουμε θα πρέπει να έχουμε περισσότερη στερεοπαροχή . Μπορεί να συμβεί τεχνητά, αλλά αυτό απαιτεί εξειδικευμένη μελέτη και θα θέλαμε να συμβεί φυσικά όπως συνέβαινε εδώ και χιλιάδες χρόνια».

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να εξαλείψει αυτές τις λουρονησίδες εντελώς, μετατρέποντας τις λιμνοθάλασσες σε ανοιχτή θάλασσα.
«Μια μελέτη που έγινε για εμάς από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δείχνει ότι οι παράκτιες περιοχές θα πλημμυρίσουν και τα δέλτα των ποταμών του Αχελώου και του Εύηνου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα», λέει ο Σελιμάς.

«Δεν θέλουμε οι λιμνοθάλασσες να μετατραπούν σε θαλασσινό νερό, γιατί το υφάλμυρο νερό έχει υψηλή βιοποικιλότητα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε είδη ψαριών, θηλαστικών, ακόμη και πτηνών»

Γιάννης Σελιμάς, Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων

Μια μελέτη του 2017 από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επιστήμονες υπολόγισε ότι η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 57-81 εκατοστά (22,4-31,9 ίντσες) σε όλη την Ευρώπη έως το 2100.

Η μελέτη του 2009 εξηγεί τι θα σημαίνει αυτό για το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής του Μεσολογγίου, η οποία φιλοξενεί τη γεωργία στις πλούσιες προσχωσιγενείς πεδιάδες των δέλτα και όπου λαμβάνει χώρα το 80 τοις εκατό της εξόρυξης αλατιού στην Ελλάδα.

Αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά 50 εκατοστά, 64 εκτάρια [158 στρέμματα] θα πλημμυρίσουν από το θαλασσινό νερό. Εάν πραγματοποιηθεί το χειρότερο σενάριο της αύξησης 100 εκατοστών, η εκτίμηση είναι ότι θα πλημμυρίσουν περίπου 165 στρέμματα, εκ των οποίων τα 132 στρέμματα κατοικούνται και τα 33 εκτάρια είναι γεωργική γη λέει η έκθεση.

Όσο καταστροφικές κι αν είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία, επεκτείνονται περαιτέρω.

«Ένα υγιές δάσος, ένας υγιής υγρότοπος, απορροφά CO2 και συμβάλλει στον μετριασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι πλημμύρες», λέει στο Al Jazeera ο Δημήτρης Ιμπραήμ από το World Wide Fund for Nature.

Ο Ιμπραήμ, ο οποίος ηγείται της υπεράσπισης του WWF για θέματα κλίματος και ενέργειας στην Ελλάδα, λέει ότι η χώρα ήδη βλέπει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η καλοκαιρινή περίοδος αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει περισσότερη ξηρασία και καύσωνες – στην πραγματικότητα, βλέπουμε τους πρώτους καύσωνες τον Μάιο τώρα – που οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι θα… Θα υπάρξει άνοδος της στάθμης της θάλασσας και αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα».

Ο Θεοδωρόπουλος ταΐζει μια 14μελή οικογένεια με τις τσιπούρες και τα μπαρμπούνια που πιάνει και πληρώνει δύο υπαλλήλους. Έχει χρίσει τον 17χρονο Αλέξη για να τον διαδεχθεί να ταΐσει την οικογένεια. Μια ζωή που ζει στο νερό και ανυψώνει δίχτυα του έχει προκαλέσει πόνο στην πλάτη.

«Έχω τον γιο μου. Σε άλλα 10 χρόνια περίπου θα ξεκουραστώ. Τι μπορώ να κάνω?” λέει.

Δεν φαίνεται να έχει σκεφτεί πώς θα τα καταφέρει ο Αλέξης σε μια πλήρη κατάρρευση του περιβάλλοντος που επέτρεψε στη γενιά του να βγάλει τα προς το ζην.

ΠΗΓΗ:Al Jazeera

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Συλλυπητήρια από το ΕΚΝΔ για το θάνατο του  Χρήστου  Κατσιγιάννη

Published

on

By

« Για τον θάνατο του εκλεκτού συναδέλφου  Χρήστου  Κατσιγιάννη, το Διοικητικό Συμβούλιο του  Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου  Ναυπακτίας & Δωρίδας  εκφράζει  την βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά στην οικογένεια του.
Ο εκλιπών διετέλεσε Γενικός  Γραμματέας του ΕΚΝΔ περίοδο 2001-2002  και επί σειρά ετών Μέλος της Διοίκησης  του Συνδικάτου  Οικοδόμων,  και του  Σωματείου Εργαζομένων  στην Κοινοπραξία  Γέφυρα, με έντονη πολιτική και συνδικαλιστική παρουσία.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για την πολύτιμη προσφορά του στο κοινωνικό  σύνολο.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ» -Ποιοι θα έχουν bonus

Published

on

By

Μπόνους επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που είναι νοικιασμένες προβλέπει ο τελικός Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ» που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα ίσως και σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σ.σ.συνημμένο το τελικό κείμενο).

Πρόκειται για ένα αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που έγινε δεκτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε περισσότερες κατηγορίες κατοικιών.

Έτσι τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί βάσει Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΥΠΕΝ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου και πιθανότατα θα μείνει ανοιχτή ως το τέλος Ιανουαρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-COV 2 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού SARS-COV 2 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παράλληλα με τον έλεγχο που πραγματοποιείται για ολόκληρη τη χώρα στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, έτσι ώστε να υπάρχουν επαρκή και ορθά επιδημιολογικά στοιχεία, αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο, αφού επιτρέπει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας. Επιπλέον εκτός από την παρακολούθηση της πανδημίας, τα δεδομένα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, τα οποία κατατίθενται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, βοηθούν στο σχεδιασμό εμβολίων, το κύριο εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – όπως και σε όλα τις περιοχές της χώρας – υπήρξε εκτεταμένη εξάπλωση του νέου κορωνοιού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έως τον Νοέμβριο του 2021 υπήρξαν αθροιστικά 42.574 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έως τώρα ανάλυσης που προέκυψε από το παραπάνω πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι τα ακόλουθα:

  • Πραγματοποιήθηκε ανάλυση 109 τυχαίων δειγμάτων σε άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με μοριακή μεθοδολογία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΠΓΝΠ, σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας. Τα θετικά ως προς τον ιό άτομα προσήλθαν για τυχαίο έλεγχο ή είχαν συμπτωματολογία ποικίλης κλινικής βαρύτητας. Ο έλεγχος αφορά την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο 2021. (Εικόνα 1).
  • Έγινε παρακολούθηση της συχνότητας διαφορετικών στελεχών του ιού από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2021. Αρχικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου υπήρχε επικράτηση του «Βρετανικού» στελέχους (Β.1.1.7 ή Alpha), ενώ σταδιακά αυξήθηκε η αντιπροσώπευση του «Ινδικού» στελέχους (Β.1.617.2 ή Delta) από τον Ιούλιο και μετέπειτα αποτέλεσε το επικρατέστερο στέλεχος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Εικόνα 2).
  • Κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρατηρήθηκαν κάποιες παραλλαγές της μετάλλαξης Δέλτα, ταυτόχρονα με την παρατήρησή τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία. Οι παραλλαγές αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πανευρωπαϊκά, βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα πανδημίας, το οποίο εμφανίζει καινούρια χαρακτηριστικά, αφού εμφανίζονται νέα  μεταλλαγμένα στελέχη του ιού με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κι ευκολότερη διασπορά του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνοντας τα σημαντικά υγειονομικά οφέλη που προσφέρει η γονιδιωματική επιτήρηση του νέου κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτεί τη γονιδιωματική παρακολούθηση του νέου κορωνοϊού. Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά της ανάλυσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα για το σύνολο της χώρας και προσφέρει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στους νομούς της Περιφέρειας.

Η γονιδιωματική ανάλυση του ιού μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί σε δείγματα τα οποία έχουν βρεθεί θετικά για την παρουσία του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια. Τα δείγματα προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εικόνα της εξέλιξης του γονιδιώματος του ιού.

Η σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε ένα παράδειγμα επιτυχίας για το πώς, τεχνολογίες αιχμής που έχουν αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Τα δεδομένα της αλληλούχισης διατέθηκαν παράλληλα στον ΕΟΔΥ, συνεισφέροντας στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας. Η ανάλυση των δειγμάτων και η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος επιτρέπει την αλληλούχηση πολλαπλών γονιδιωμάτων του ιού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως προσπάθεια αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ομάδας του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής, Σταύρου Ταραβήρα, με τις ερευνητικές ομάδες του Επίκουρου Καθηγητή Φυσιολογίας, Δημητρίου Καραμήτρου και της Καθηγήτριας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινής Παληογιάννη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ