Σε εθνική τραγωδία εξελίσσεται η σύγκρουση των δύο τρένων στις 23:15 το βράδυ της Τρίτης 28η Φεβρουαρίου στα Τέμπη, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 40, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.
Συνολικά 85 είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι 66 νοσηλεύονται (έξι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετά άτομα εγκλωβισμένα στα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Hellenic Train, την οποία επικαλείται η Πυροσβεστική, στα δύο τρένα επέβαιναν συνολικά 354 άτομα (342 επιβάτες και 12 άτομα προσωπικό, δύο εκ των οποίων στην εμπορική αμαξοστοιχία).
Το επιβατικό τρένο που είχε κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία που είχε αντίθετη κατεύθυνση. Τα δύο τρένα βρέθηκαν – υπό άγνωστες συνθήκες – να κινούνται στην ίδια γραμμή, κάτι που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση.
Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών την ώρα του δυστυχήματος, αναδεικνύοντας – με τον πλέον τραγικό τρόπο – και το ζήτημα της γενικότερης λειτουργίας των σιδηροδρομικών δικτύων στη χώρα.
Στον τόπο του δυστυχήματος ο πρωθυπουργός
Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έως τώρα εξελίξεις από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων των σωστικών συνεργείων.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Το λάθος του σταθμάρχη
Ο σταθμάρχης φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί ότι το επιβατικό τρένο κινείτο στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό θα είχε δώσει εντολή και στα δύο να ακινητοποιηθούν πριν να προσεγγίσουν το ένα το άλλο δεδομένου ότι η σύγκρουση έγινε περίπου 25 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας και το σημείο της αλλαγής τροχιάς. Σε κάθε περίπτωση από τον ΟΣΕ έχει ζητηθεί και αναμένεται η απομαγνητοφώνηση πιθανής συνομιλίας μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγών.
Συλλήψεις και διώξεις
Στη σύλληψη του σταθμάρχη Λάρισας προχώρησαν οι αρχές, μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
Ο σταθμάρχης, που θεωρείται ότι φέρει καθοριστική ευθύνη για το δυστύχημα, απολογείται παρουσία εισαγγελέα στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης.
Ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, έφτασε επί τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές, όταν συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία για τις ευθύνες που προκάλεσαν την τραγωδία, θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.
Οι διώξεις θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει -με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 ετών και μπορούν υπό προϋποθέσεις να φθάσουν μέχρι και ισόβια.
Επίσης οι διώξεις θα αφορούν και την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, στις οποίες πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.