Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τρεις νέες Προσκλήσεις 380 εκατ. από το “Αντώνης Τρίτσης”

Published

on

Την έκδοση τριών νέων Προσκλήσεων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, συνολικού προϋπολογισμού 380 εκατομμυρίων ευρώ (220, 40 και 120 ανά Πρόσκληση) ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα βασικά στοιχεία κάθε Πρόσκλησης, έχουν ως εξής:

I]     Η Πρόσκληση ΑΤ04 «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» αφορά τη χρηματοδότηση των Δήμων για έργα που αφορούν σε υποδομές, προμήθειες και εξοπλισμούς που συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, στην προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων για:

– την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή (χωριστής συλλογής) βιοαποβλήτων,

– τη δημιουργία «γωνιών ανακύκλωσης», που συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων,

– τη δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και

– την αποκατάσταση των «χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)» που δεν εντάχθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙΙΙ του “Φιλόδημος Ι”.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.

II]     Η Πρόσκληση ΑΤ10 «Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων, προσβασιμότητα ΑμΕΑ» αφορά τη χρηματοδότηση των Δήμων για τις εξής δράσεις:

Ομάδα Α

– Συντήρηση και επισκευή δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού.

– Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει τη βελτίωση των υποδομών της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ομάδα Β

– Παρεμβάσεις διασφάλισης πρόσβασης στο χώρο των παραλιών κολύμβησης, καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει την προσβασιμότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και τη διασφάλιση της αυτονομίας, άνεσης και ασφάλειας των ΑμΕΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της είναι 40 εκατ. ευρώ και ειδικότερα 30 για την Ομάδα Α’ και 10 για την Ομάδα Β’.

ΙΙΙ]    Η Πρόσκληση ΑΤ12 «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους» αφορά τη χρηματοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων (αμιγώς ηλεκτρικών, υβριδικών εξωτερικής φόρτισης ή κυψέλης καυσίμου). Συγκεκριμένα τύπου:

– επιβατηγών οχημάτων (συμβατικών, διθέσιων, SUV κλπ),

– δίκυκλων οχημάτων (μοτοσυκλέτες, μοτοποδήλατα, ποδήλατα με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση),

– μικρών φορτηγών (pick-up, van κλειστού τύπου, για δυσπρόσιτα μέρη κλπ),

– μικρών λεωφορείων (με προδιαγραφές για ΑμΕΑ).

Ακόμα, προβλέπεται η χρηματοδότηση για μεγαλύτερα οχήματα, όπως:

– μέσων δημοτικής συγκοινωνίας (λεωφορεία, τρενάκια κ.λπ., με προδιαγραφές για ΑμΕΑ),

– οχημάτων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (απορριμματοφόρα, πλυντήρια κάδων κλπ),

– οχημάτων έργου/μεταφορών (φορτηγά κλπ).

Επίσης, χρηματοδότηση της κατασκευής/προμήθειας των απαραίτητων Σταθμών Φόρτισης (σημεία επαναφόρτισης κανονικής ή υψηλής ισχύος) και λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού (π.χ. ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης, μέτρα πυροπροστασίας) των ανωτέρω οχημάτων. Επιπρόσθετα, καλύπτεται το εναλλακτικό καύσιμο των οχημάτων με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), ως επικουρική δράση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφάπαξ ειδικό βοήθημα σε δημότες για την επανασύνδεση ρεύματος

Published

on

By

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας όρισε τριμελή Επιτροπή για την εξέταση των αιτημάτων

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, με απόφαση του Δημάρχου κ. Βασίλη Γκίζα ορίστηκε τριμελής Επιτροπή για τη διάθεση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος για την επανασύνδεση στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των δημοτών, των οποίων η παροχή έχει απενεργοποιηθεί λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30.4.2020 και παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής και εξέτασης των σχετικών αιτημάτων τους.

Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος, για να υποβάλλουν αίτημα στην Επιτροπή, πρέπει:

  1. Να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ύδρευσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι την 30.4.2020 και να παραμένουν χωρίς σύνδεση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων τους.
  2. Να έχει γίνει αποσύνδεση από την παροχή ρεύματος της κύριας κατοικίας τους.
  3. Να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Οι σχετικές αιτήσεις για την υποβολή αιτήματος παραλαμβάνονται στα Γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Οδός Θ.Νόβα 16), τηλ. επικοινωνίας: 2634038631 (Στ. Πολυζώη).

*Σε όλους τους χώρους των Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

5 Νοεμβρίου ξεκινά εσωτερικός διάλογος στην ΚΕΔΕ για τις αρμοδιότητες

Published

on

By

Χαμηλότερος των προσδοκιών, αλλά πολύ σημαντικός διάλογος για την μεταρρύθμιση (αρμοδιότητες) ξεκινάει με τα μίνι συνέδρια της ΚΕΔΕ.
Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το Δ.Σ. για την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, με την οποία ζητά να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου με στόχο την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της αυτοδιοίκησης, με στόχο την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετά από πρόταση του Προέδρου απάντησε θετικά στην πρόσκληση για διάλογο. Επισημάνθηκε ότι αν και ακόμη δεν έχει παραδοθεί από την Επιτροπή Κοντιάδη το κείμενο με τις θέσεις του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει άμεσα στην επικαιροποίηση των δικών της θέσεων, στη βάση αποφάσεων προηγούμενων συνεδρίων της, πάνω σε βασικούς πυλώνες όπως είναι το ξεκαθάρισμα των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων και η κατανομή νέων αρμοδιοτήτων, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους αλλά και το αναγκαίο προσωπικό που θα πρέπει να συνοδευτούν. Αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, την υγεία, την παιδεία, κλπ.


Αν και οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί υπάρχει μια υποβόσκουσα σύγκρουση με τις Περιφέρειες καθώς μιλάμε και για αρμοδιότητες και για πόρους. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί και σκληρές εκφράσεις από τους δημάρχους καθώς εκείνοι νιώθουν από την μία ως επαίτες και από τη άλλη να νιώθουν να καπελώνονται από τις επιλογές των Περιφερειαρχών.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ναι μεν πολλές αρμοδιότητες δεν ανήκουν στο Δήμο αλλά όταν κάτι δεν πάει καλά (πχ τα νοσοκομεία) στους δημάρχους τρέχει ο κόσμος για να λύσει το πρόβλημά του.
Οι θέσεις της ΚΕΔΕ θα τεθούν υπόψη των αυτοδιοικητικών στελεχών στις διαδικασίες του συνεδριακού διαλόγου που θα διεξαχθεί σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με αφετηρία στις 5 Νοεμβρίου από την Κρήτη, ώστε να υπάρξει ένα τελικό κείμενο που θα απηχεί τις απόψεις για την Αυτοδιοίκηση που όλοι οραματίζονται αιρετοί των δήμων, το οποίο θα κατατεθεί στο διάλογο. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η ΚΕΔΕ θα ζητήσει παράταση στο χρονοδιάγραμμα του διαλόγου που προτείνεται από το ΥΠ.ΕΣ., ως το Δεκέμβριο, κι όχι ως τις 5 Νοεμβρίου που είναι η πρόταση του Υπουργού.


Σύμφωνα πάντως με τα συμφραζόμενα και λόγω κορονοϊού βέβαια που απασχόλησε πολύ τόσο το Υπουργείο όσο και τους δήμους, οι φιλοδοξίες για μια μεγάλη και ουσιαστική μεταρρύθμιση έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και όπως έχει αφήσει να διαφανεί ο Πρόεδρος κ. Παπαστεργίου μάλλον θα πάμε σε ένα κείμενο που κατ΄αρχήν θα ξεκαθαρίζει (αν το κάνει κι αυτό) τις υπάρχουσες αρμοδιότητες και θα αφήνει ένα παράθυρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Το σημαντικό πάντως είναι οι αιρετοί που διαμαρτύρονται συνεχώς για την αδυναμία τους να επιλύσουν προβλήματα στην περιοχή τους, λόγω της εξάρτησής τους από τις Περιφέρειες και το κράτος να καταθέσουν προτάσεις και να αναδείξουν προβλήματα για να αποδοθούν με ένταση τουλάχιστον τα καθολικά οριζόντια ζητήματα. Ενα σημαντικό πρόβλημα π.χ. που το βάζουν όλοι στο τραπέζι είναι τα ΣΒΑΚ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ενα άλλο ζήτημα είναι τα σχολεία, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα χωροταξικά τους ζητήματα.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκατάσταση πεζοδρομίων από τον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας προχωρά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση πεζοδρομίων δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των μαθητών και των ΑμεΑ.
Εργασίες αναμόρφωσης και αποκατάστασης βλαβών, δημιουργίας διαβάσεων πρόσβασης ΑμεΑ και οδηγού όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια ξεκίνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, υπό την επίβλεψη του αρμοδίου Αντιδημάρχου Ζαχαρία Χοχτούλα, δίνοντας προτεραιότητα σε όσα βρίσκονται δίπλα σε σχολικές μονάδες.
Ταυτόχρονα, οριοθετούνται οι θέσεις parking των σχολικών λεωφορείων και της αστικής συγκοινωνίας.
Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι εργασίες στην οδό Μεσολογγίου και το 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο και θα συνεχιστούν στον 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο και το ΕΠΑΛ.
 Στόχος  η βελτίωση των υποδομών και των καθημερινών  μετακινήσεων των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ