Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ.  Λουκόπουλος για το Ξενία: «Κύριε Δήμαρχε αργήσατε…»

Published

on

Σε ανακοίνωσή του ο πρ. δήμαρχος και επικεφαλής της «Ενωτικής πρωτοβουλίας» Τάκης Λουκόπουλος, σε απάντηση της πρόσκλησης του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα για την αξιοποίηση του Ξενία αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε αργήσατε..

Η δημόσια πρόσκληση που απεύθυνε ο Δήμαρχος κ. Γκίζας στον επικεφαλή της παράταξης μας και υποψήφιο Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο και στα στελέχη μας, για διάλογο πάνω στο σοβαρό θέμα του «Ξενία», δεν αποτελεί παρά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, που έχει ένα και μόνο στόχο, να «θολώσει τα νερά» στο θέμα της παντελούς έλλειψης οποιασδήποτε ουσιαστικής πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής στο σοβαρό θέμα της συνολικής τουριστικής ανάπτυξης της Ναυπακτίας.

Είναι σαφές πως η παράταξη μας δεν λέει ποτέ όχι στον εποικοδομητικό διάλογο που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία προοπτικής για τον τόπο μας. Πολλά ερωτηματικά προκαλεί όμως αυτή η σπουδή της Δημοτικής Αρχής να ανακινήσει το θέμα με αυτόν τον τρόπο, μερικούς μόνο μήνες πριν τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, όταν δεν προχώρησε σε καμία απολύτως ενέργεια όλο το προηγούμενο διάστημα της θητείας της.

Η θέση μας για το θέμα του «Ξενία» ήταν και παραμένει σαφής και έχει πάρει την έγκριση των πολιτών της Ναυπάκτου από τις εκλογές του 2014, οπότε και γινόταν εκτενής αναφορά για αυτό στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου επί Δημαρχίας Λουκόπουλου και την θετική ψήφο αρκετών σημερινών στελεχών της παράταξής σας (Κοτρωνιάς, Κούκουνας, Τσουκαλάς κ.α.), συνεκτιμώντας την κατάστασή του (πηγή μόλυνσης και κίνδυνος σε μερικά χρόνια να καταπέσει από την υγρασία και την μη συντήρησή του) και το ότι η Ναύπακτος δεν είχε σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη αποφασίστηκε η ένταξη του σε πρόγραμμα (Π/Υ 2,466 εκ. ευρώ) για κτηριακές εργασίες στατικής ενίσχυσης, ενεργειακής αναβάθμισης και διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων ώστε να διαμορφωθούν χώρος μουσείου εικονικής πραγματικότητας για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, χώρος πινακοθήκης, χώρος εκδηλώσεων – συνεδρίων, 7 δωμάτια ξενοδοχείου (20 συνολικά κλινών) και αναψυκτήριο. Και επιπλέον νέο πρόγραμμα Leader 650.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του μουσείου εικονικής πραγματικότητας.

Επειδή όμως το θέμα εντάσσεται σαφώς σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την συνολικά ωφέλιμη τουριστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας, θα θέλαμε η Δημοτική Αρχή του κ. Γκίζα να μας απαντήσει σε μια σειρά από ουσιαστικά ερωτήματα:

✔️Γιατί μια σειρά από έργα που σαφώς θα συνέβαλλαν στην τουριστική ανάπτυξητα ακύρωσε ή δεν έκανε απολύτως τίποτα όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός πως τα περισσότερα ήταν από κάθε άποψη έτοιμα προς υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή του κ. Λουκόπουλου (πχ. τουριστικό καταφύγιο, ανάπλαση κεντρικού δρόμου με αντικατάσταση του καρκινογόνου αμιαντοσωλήνα και αγωγό αποχέτευσης για διαχωρισμό των ακαθάρτων από το βρόχινο νερό, η ανάπλαση της Άνω Χώρας και πολλά ακόμη στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς στο επόμενο διάστημα);

✔️Γιατί οι ακτές μας δεν πήραν για ακόμα μια χρονιά στη θητεία σας, «Γαλάζιες Σημαίες»;

✔️Γιατί με το φλέγον θέμα της στάθμευσης, που ειδικά το καλοκαίρι ταλαιπωρεί τους επισκέπτες της Ναυπάκτου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;

✔️Γιατί δεν αξιοποίησε τη θέση του Δήμου μας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο «Δρόμοι του Lepanto»;

Και για το Ξενία:

✔️Γιατί εφόσον η Δημοτική Αρχή είχε άλλη στρατηγική στο θέμα του «Ξενία» δεν φρόντισε να την καταθέσει προεκλογικά το 2019 ή έστω έπειτα στην αρχή της θητείας της, αλλά άφησε τα έργα που είχε εγκρίνει και για τα οποία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να προχωρούν, με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενο απένταξης ο Δήμος σήμερα, να πρέπει ΑΜΕΣΑ να επιστρέψει, το υπέρογκο για τις δυνάμεις του ποσό του περίπου 1.500.000€ εάν το έργο απενταχθεί από τα προγράμματα στα οποία έχει λάβει έγκριση και από τα οποία έχει εκταμιευθεί ήδη σχεδόν το παραπάνω ποσό; Το γνωρίζουν αυτό οι συνδημότες μας;

✔️Και ακόμη, γιατί βάζετε τώρα στο τραπέζι κάτι που δεν είναι εφικτό την δεδομένη στιγμή, αφού η επιστροφή των χρημάτων και η ολοκλήρωση των διαδικασιών της απένταξης πρέπει δεμευτικά να γίνουν μέχρι 31/12/2023 σύμφωνα με το έγγραφο απάντηση σε ερώτημά σας που πήρατε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων; (βλ. έγγραφο)

✔️Και επιπλέον, γιατί το ερώτημα στο Υπουργείο δεν το κάνατε το 2019, το 2020, το 2021 ή έστω το 2022 αλλά το θυμηθήκατε το Φεβρουάριο του 2023, τώρα που ακόμα και αν η πλειοψηφία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφιζε, δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος να προχωρήσει;

Στο θέμα του «Ξενία» η Δημοτική μας Αρχή είχε μια άλλη αντίληψη και προσέγγιση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επισκεψιμότητα 12μηνης διάρκειας στον τόπο μας και πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η πρόταση μας εγκρίθηκε από τους συμπολίτες μας στις εκλογές και η Δημοτική Αρχή Λουκόπουλου προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικά βήματα στην υλοποίηση της, όπως είχε υποχρέωση. Παραλάβαμε «τρώγλη» και παραδίδουμε «στολίδι».

Φυσικά και δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα συμβάλλουμε όμως στην απέλπιδα προσπάθεια της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής να βρει άλλοθι για την ανυπαρξία της, όταν το μόνο στο οποίο διακρίνεται κατά τη θητεία της, είναι η αδιαφάνεια στη διαχείριση και οι αμέτρητες σκιώδεις απευθείας αναθέσεις, που έχουν δυσβάσταχτο κόστος για το Δήμο και τους Δημότες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπακτίας και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Published

on

By

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της έξαρσης της Ιλαράς, κλιμάκιο του τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με  το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας και τον Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, πραγματοποίησαν την Παρασκευή  5 Απριλίου 2024, εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο εμβολιασμός υλοποιήθηκε με τη συμβολή των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στους καταυλισμούς Σκα, Πούντου, Αντιρρίου (Αμπελόκηποι) τηρώντας όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.  Αναλυτικότερα, το κλιμάκιο του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών, η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά κ.Αγγελική Σταματίου και ο Διαμεσολαβητής κ.Ιωάννης Παναγιωτόπουλος προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών κατέγραψαν τις εμβολιαστικές ανάγκες τους ελέγχοντας τα ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εμβολιασμών παρούσα ήταν και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ναυπακτίας, κ. Μαρίνα Ρισβά Πατακοπούλου, η οποία με δήλωσή της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο σύνολο του προσωπικού του ΕΟΔΥ, στον Προϊστάμενο Μετακινούμενων Πληθυσμών κ. Κωνσταντίνο Μήτρου, τις συνεργάτιδές του κ .Ελένη Πουλακίδα,  κ. Πολύμνια Βελκίδου και κ. Αικατερίνη Τσέκου, και στο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Δ.Ναυπακτίας για τον επαγγελματισμό και την άψογη οργάνωση της διαδικασίας.

Όπως σημείωσε η κ.Ρισβά-Πατακοπούλου «το σύνολο του προσωπικού επέδειξε επαγγελματισμό και εξαιρετικό συντονισμό, στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης εμβολιασμού.  Αντιμετώπισαν τη διαδικασία με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη αναδεικνύοντας ανάγκη του εμβολιασμού σε ύψιστο αγαθό για την υγεία».

 *Ο Δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά αξιοποιώντας χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027», δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ