Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ.  Λουκόπουλος για το Ξενία: «Κύριε Δήμαρχε αργήσατε…»

Published

on

Σε ανακοίνωσή του ο πρ. δήμαρχος και επικεφαλής της «Ενωτικής πρωτοβουλίας» Τάκης Λουκόπουλος, σε απάντηση της πρόσκλησης του δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα για την αξιοποίηση του Ξενία αναφέρει:

Κύριε Δήμαρχε αργήσατε..

Η δημόσια πρόσκληση που απεύθυνε ο Δήμαρχος κ. Γκίζας στον επικεφαλή της παράταξης μας και υποψήφιο Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο και στα στελέχη μας, για διάλογο πάνω στο σοβαρό θέμα του «Ξενία», δεν αποτελεί παρά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, που έχει ένα και μόνο στόχο, να «θολώσει τα νερά» στο θέμα της παντελούς έλλειψης οποιασδήποτε ουσιαστικής πρωτοβουλίας της Δημοτικής Αρχής στο σοβαρό θέμα της συνολικής τουριστικής ανάπτυξης της Ναυπακτίας.

Είναι σαφές πως η παράταξη μας δεν λέει ποτέ όχι στον εποικοδομητικό διάλογο που στοχεύει στην επίλυση προβλημάτων και τη δημιουργία προοπτικής για τον τόπο μας. Πολλά ερωτηματικά προκαλεί όμως αυτή η σπουδή της Δημοτικής Αρχής να ανακινήσει το θέμα με αυτόν τον τρόπο, μερικούς μόνο μήνες πριν τις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές, όταν δεν προχώρησε σε καμία απολύτως ενέργεια όλο το προηγούμενο διάστημα της θητείας της.

Η θέση μας για το θέμα του «Ξενία» ήταν και παραμένει σαφής και έχει πάρει την έγκριση των πολιτών της Ναυπάκτου από τις εκλογές του 2014, οπότε και γινόταν εκτενής αναφορά για αυτό στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου επί Δημαρχίας Λουκόπουλου και την θετική ψήφο αρκετών σημερινών στελεχών της παράταξής σας (Κοτρωνιάς, Κούκουνας, Τσουκαλάς κ.α.), συνεκτιμώντας την κατάστασή του (πηγή μόλυνσης και κίνδυνος σε μερικά χρόνια να καταπέσει από την υγρασία και την μη συντήρησή του) και το ότι η Ναύπακτος δεν είχε σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη αποφασίστηκε η ένταξη του σε πρόγραμμα (Π/Υ 2,466 εκ. ευρώ) για κτηριακές εργασίες στατικής ενίσχυσης, ενεργειακής αναβάθμισης και διαμόρφωσης εσωτερικών χώρων ώστε να διαμορφωθούν χώρος μουσείου εικονικής πραγματικότητας για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου, χώρος πινακοθήκης, χώρος εκδηλώσεων – συνεδρίων, 7 δωμάτια ξενοδοχείου (20 συνολικά κλινών) και αναψυκτήριο. Και επιπλέον νέο πρόγραμμα Leader 650.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του μουσείου εικονικής πραγματικότητας.

Επειδή όμως το θέμα εντάσσεται σαφώς σε έναν γενικότερο σχεδιασμό για την συνολικά ωφέλιμη τουριστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας, θα θέλαμε η Δημοτική Αρχή του κ. Γκίζα να μας απαντήσει σε μια σειρά από ουσιαστικά ερωτήματα:

✔️Γιατί μια σειρά από έργα που σαφώς θα συνέβαλλαν στην τουριστική ανάπτυξητα ακύρωσε ή δεν έκανε απολύτως τίποτα όλο αυτό το διάστημα, παρά το γεγονός πως τα περισσότερα ήταν από κάθε άποψη έτοιμα προς υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή του κ. Λουκόπουλου (πχ. τουριστικό καταφύγιο, ανάπλαση κεντρικού δρόμου με αντικατάσταση του καρκινογόνου αμιαντοσωλήνα και αγωγό αποχέτευσης για διαχωρισμό των ακαθάρτων από το βρόχινο νερό, η ανάπλαση της Άνω Χώρας και πολλά ακόμη στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς στο επόμενο διάστημα);

✔️Γιατί οι ακτές μας δεν πήραν για ακόμα μια χρονιά στη θητεία σας, «Γαλάζιες Σημαίες»;

✔️Γιατί με το φλέγον θέμα της στάθμευσης, που ειδικά το καλοκαίρι ταλαιπωρεί τους επισκέπτες της Ναυπάκτου, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;

✔️Γιατί δεν αξιοποίησε τη θέση του Δήμου μας στο Ευρωπαϊκό δίκτυο «Δρόμοι του Lepanto»;

Και για το Ξενία:

✔️Γιατί εφόσον η Δημοτική Αρχή είχε άλλη στρατηγική στο θέμα του «Ξενία» δεν φρόντισε να την καταθέσει προεκλογικά το 2019 ή έστω έπειτα στην αρχή της θητείας της, αλλά άφησε τα έργα που είχε εγκρίνει και για τα οποία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση η προηγούμενη Δημοτική Αρχή να προχωρούν, με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενο απένταξης ο Δήμος σήμερα, να πρέπει ΑΜΕΣΑ να επιστρέψει, το υπέρογκο για τις δυνάμεις του ποσό του περίπου 1.500.000€ εάν το έργο απενταχθεί από τα προγράμματα στα οποία έχει λάβει έγκριση και από τα οποία έχει εκταμιευθεί ήδη σχεδόν το παραπάνω ποσό; Το γνωρίζουν αυτό οι συνδημότες μας;

✔️Και ακόμη, γιατί βάζετε τώρα στο τραπέζι κάτι που δεν είναι εφικτό την δεδομένη στιγμή, αφού η επιστροφή των χρημάτων και η ολοκλήρωση των διαδικασιών της απένταξης πρέπει δεμευτικά να γίνουν μέχρι 31/12/2023 σύμφωνα με το έγγραφο απάντηση σε ερώτημά σας που πήρατε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων; (βλ. έγγραφο)

✔️Και επιπλέον, γιατί το ερώτημα στο Υπουργείο δεν το κάνατε το 2019, το 2020, το 2021 ή έστω το 2022 αλλά το θυμηθήκατε το Φεβρουάριο του 2023, τώρα που ακόμα και αν η πλειοψηφία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφιζε, δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος να προχωρήσει;

Στο θέμα του «Ξενία» η Δημοτική μας Αρχή είχε μια άλλη αντίληψη και προσέγγιση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει επισκεψιμότητα 12μηνης διάρκειας στον τόπο μας και πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η πρόταση μας εγκρίθηκε από τους συμπολίτες μας στις εκλογές και η Δημοτική Αρχή Λουκόπουλου προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς και αποφασιστικά βήματα στην υλοποίηση της, όπως είχε υποχρέωση. Παραλάβαμε «τρώγλη» και παραδίδουμε «στολίδι».

Φυσικά και δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή μας και θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα συμβάλλουμε όμως στην απέλπιδα προσπάθεια της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής να βρει άλλοθι για την ανυπαρξία της, όταν το μόνο στο οποίο διακρίνεται κατά τη θητεία της, είναι η αδιαφάνεια στη διαχείριση και οι αμέτρητες σκιώδεις απευθείας αναθέσεις, που έχουν δυσβάσταχτο κόστος για το Δήμο και τους Δημότες!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοικτή πρόσκληση Γκίζα προς Λουκόπουλο για το ΞΕΝΙΑ

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τον  Τάκη Λουκόπουλο, και τα στελέχη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» σχετικά με την αξιοιποίηση του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου. Αναφέρει η ανακοίνωση:

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση για το Ξενία στο Δημοτικό Συμβούλιο βρισκόμενοι στη φάση που τελειώνουν οι εργασίες που εκτελούνται σε αυτό και με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον σοβαρών επιχειρηματιών για τη συγκεκριμένη επένδυση, θα ήθελα να απευθυνθώ δημόσια προς τον κ.Λουκόπουλο και τα στελέχη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» και να ζητήσω όλοι μαζί να δούμε το σοβαρό αυτό θέμα,  όχι ως πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά ως μια ευκαιρία συνεργασίας. 

Σεβόμενοι τη βούληση του δωρητή, την επιθυμία της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας και τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εξωστρεφή και τουριστικά αναπτυσσόμενου δήμου, χωρίς αγκυλώσεις και εμμονές να διαμορφώσουμε άμεσα και από κοινού, τους όρους και τις προϋποθέσεις αξιοποίησής του ως ξενοδοχείο 4* και άνω μέσω δημοπράτησης και εκμίσθωσης σε ιδιώτη, διατηρώντας ταυτόχρονα τις χρήσεις πολιτισμού (μουσείο εμβαπτισμένης πραγματικότητας, χώρος συνεδρίων, πινακοθήκη) είτε στον ίδιο είτε σε άλλο χώρο.

Οι επενδύσεις τέτοιου είδους πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες στο δήμο μας, αλλά για να έρθουν οφείλουμε όλοι μας να εκπέμψουμε το σωστό μήνυμα, ότι δηλαδή τις επιθυμούμε και θα τις υποστηρίξουμε.

Και ναι, στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, τις οποίες θέτοντας τους όρους μας από κοινού, δεν πρέπει να διώξουμε ακόμη μία φορά.  Οφείλουμε προ πάσης άλλης επιλογής να τις διερευνήσουμε.  Άλλωστε στην περίπτωση αυτή δεν έχουμε τίποτα απολύτως να χάσουμε.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι το συμφέρον του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας είναι η δημιουργία 4* και άνω στο κέντρο της πόλης.  Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να κινηθούμε όλοι μαζί.”

Βασίλης Γκίζας

Δήμαρχος Ναυπακτίας

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Συνεργασία Πολιτών»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με διευρυμένο ωράριο και φέτος το Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με διευρυμένο θερινό ωράριο, 8:00’-20:00’.  Το διευρυμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το έτος 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας ισχύει έως και την 31η Οκτωβρίου 2023, το οποίο λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00’-19:30’

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00’-19:00’

1-15 Οκτωβρίου: 8:00’-18:30’

16-31 Οκτωβρίου: 8:00’-18:00’

Το ωράριο λειτουργίας του Κάστρου Αντιρρίου, διαμορφώνεται ως εξής: 8:30’-15:30’. 

To Φετιχιέ Τζαμί είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου.

Σημείωση: Οι αρχαιολογικοί χώροι του Δήμου Ναυπακτίας παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΞΕΝΙΑ: Προεκλογικό πυροτέχνημα της δημοτικής αρχής  Γκίζα

Published

on

By

Μπουλές-ναυπακτος-ΑΔΚΝ

Η δημοτική αρχή Γκίζα επέλεξε να βάλει  το ΞΕΝΙΑ στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Όπως αποδείχτηκε από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το μόνο που ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή  είναι να μπουν οι πολίτες σε μια διελκυστίνδα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παρατάξεων που διεκδικούν το δήμο, ώστε να επιλέξουν τον καλύτερο από τους δύο ακατάλληλους.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος στον επικεφαλής της ΑΔΚΝ κ. Μπουλέ και η εισήγηση που έκανε, στο σύνολο τους αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα κενού ρητορισμού.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος στα τέσσερα χρόνια της θητείας του και ενώ το ΞΕΝΙΑ πρόκειται να δοθεί στο δήμο για χρήση στις 6 Ιουλίου του 2023:

 • Δεν μπόρεσε να υπολογίσει το κόστος του υπολειπόμενου εξοπλισμού ώστε να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ σύμφωνα με το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί, και δεν φρόντισε να βρεθούν οι πόροι αυτοί μέσα απο άλλα προγράμματα.
 • Δεν μπόρεσε να οργανώσει τη δομή και να υπολογίσει το κόστος διοίκησης- διαχείρισης του ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα
 • Πρότεινε ξενοδοχείο, χωρίς να μας πει αν θα προσθέσει κτίσματα στο οικόπεδο και ποιο θα είναι το ποσοστό κάλυψής του.
 • Δεν μας είπε ποιος θα είναι ο συντελεστής δόμησης στο προτεινόμενο ξενοδοχείο.
 • Ο δήμαρχος εισηγήθηκε τη μετατροπή του ΞΕΝΙΑ σε ξενοδοχείο και την ίδια στιγμή μας είπε ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμος θα παραλάβει το έργο από τον εργολάβο τον Οκτώβριο του 2024. Δηλαδή σε διάστημα 15 μηνών από την ολοκλήρωσης του.
 • Ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πράξης απαιτεί διάστημα ετών (το 2023 έγινε η ολοκλήρωση της πράξης για το έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που ολοκληρώθηκε το 2016).
 • Αναγκάστηκε να διανείμει το έγγραφο που έλαβε το Φεβρουάριο του 2023 από τη διαχειριστική αρχή στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που θα αλλάξει τη χρήση του ΞΕΝΙΑ και γίνει απένταξη από το πρόγραμμα  θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στο πρόγραμμα μέχρι 31/12/2023. Ωστόσο η δημοτική αρχή Γκίζα δεν έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο και στην κοινωνία τεκμηριωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για το πως θα γίνει αυτό στο εναπομείναν ασφυκτικό χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά δείχνουν ότι: 

 • Στα 4 χρόνια της θητείας του ο δήμαρχος κ. Γκίζας  δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ΞΕΝΙΑ, επέλεξε όμως να το χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό πυροτέχνημα αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
 • Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά  ότι η πρότασή του δεν έχει καμία δυνατότητα να υλοποιηθεί. Απλά θέλει να παραπλανήσει τους πολίτες με στόχο την ψήφο τους.
 • Θέλει  να βγει από τα δύσκολα αφού από τις αρχές Ιουλίου το ΞΕΝΙΑ θα δοθεί στο δήμο για χρήση ως πολιτιστικός πολυχώρος και ο δήμαρχος δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ούτε την απαραίτητη οργάνωση για τη λειτουργία του. Συνεπώς το ΞΕΝΙΑ θα ολοκληρωθεί μεν ως κτίριο αλλά θα περιμένει ακόμα πολύ ώστε να λειτουργήσει ως πολιτιστικός πολυχώρος, όπως προβλέπεται από  το πρόγραμμα.

Ανεξάρτητα από προθέσεις, όταν συνειδητά λέγονται πράγματα ανέφικτα δεν υπηρετούν την κοινωνία αλλά το λαϊκισμό. 

Οι πολιτικές πρακτικές της ΑΔΚΝ

Η φιλοσοφία και οι πρακτικές της δημοτικής αρχής Γκίζα βρίσκονται στον αντίποδα της δικής μας θεώρησης και αντιμετώπησης των προβλημάτων.

 • Το 2014 ως δημοτική αρχή είχαμε εντάξει το ΞΕΝΙΑ στο πρόγραμμα Jessica, ώστε μέσω διεθνούς διαγωνισμού να δοθεί σε ιδιώτη για να γίνει ξενοδοχείο 4άρων αστέρων με συνεδριακό χώρο 700 θέσεων και πισίνα, ακριβώς όπως το ήθελε και ο μεγάλος δωρητής Γεώργιος Νόβας. Επειδή όμως βρεθήκαμε προ των εκλογών, με απόλυτο σεβασμό στην εκλογική διαδικασία, δεν θέλαμε να εντάξουμε το ΞΕΝΙΑ στις συνήθεις προεκλογικές πλειοδοσίες. Για το λόγο αυτό αναρτήσαμε στο διαδίκτυο την προκήρυξη, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες τι ακριβώς θα κάναμε αν μας έδιναν δεύτερη ευκαιρία στη διοίκηση του δήμου.
 • Το ΞΕΝΙΑ το ενσωματώσαμε στο όραμά μας για την πόλη συνδυάζοντας το με τη δημιουργία μαρίνας (χωροθετημένη στο Γρίμποβο) και με τη δημιουργία του Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης. Ενός πολιτιστικού πολυχώρου, που καταφέραμε και χωροθετήσαμε στο Γρίμποβο, στο χώρο που βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος.

 

 • Το Κέντρο Ναυπηγικής Τέχνης σχεδιάστηκε δωρεάν απο το σύλλογο αρχιτεκτόνων και θα ενσωματωνόταν όλη η ιστορική – πολιτιστική διαδρομή της πόλης μας από την εποχή της καθόδου των Δωριέων μέχρι και τη ναυμαχία της Ναυπάκτου. Θα ήταν μια σοβαρή πολιτιστική υποδομή που θα αναβάθμιζε τουριστικά την πόλη μας. Δυστυχώς τόσο η δημοτική αρχή Λουκόπουλου, όσο και η δημοτική αρχή Γκίζα δεν συνέχισαν την προσπάθεια, χωρίς ποτέ να αιτιολογήσουν τη στάση τους.

 

Αν είχαμε επανεκλεγεί το 2014 όλα αυτά σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένα έργα και θα τα απολάμβανε η Ναυπακτία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ