Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τ. Λουκόπουλος:  «Η ίδια η κοινωνία θα επιβάλει τα πεζοδρόμια »

Published

on

Λουκόπουλος-Ενωτική-πρωτοβουλία-πεζοδρόμια-Σκα

Με απόφαση της δημοτικής αρχής του Βασίλη Γκίζα, πλέον, η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ύψους 550.000 ευρώ, που η προηγούμενη δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου προόριζε για την συνέχιση της κατασκευής των πεζοδρομίων, μεταφέρεται στην αγορά τεσσάρων απορριμματοφόρων και ενός πλυστικού μηχανήματος κάδων.  Ωστόσο γκρίνια για τις μελέτες δημιουργήθηκε και για το κομμάτι των πεζοδρομίων το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί.  Για το θέμα αυτό, με στόχο την ενημέρωση των δημοτών, ζητήσαμε τις θέσεις τόσο της νέας δημοτικής αρχής όσο και της απελθούσας.            Ο  πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Τάκης Λουκόπουλος, καταθέτει τις θέσεις του μέσα από τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Nafsweek, τόσο για το αν  υπάρχουν μελέτες για το ήδη κατασκευασμένο τμήμα όσο και για το μέλλον του έργου.

 

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συζητάμε και να μου λες τρεις μαγικές λέξεις. “Το κατασκευασμένο κομμάτι των πεζοδρομίων”.

Ένα μεγάλο κομμάτι της κίνησης των πεζών και κυρίως που περιλαμβάνει πάρα πολλούς μαθητές που πηγαίνουν στο 3ο Γυμνάσιο και στο 6ο Δημοτικό, μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια.  Στο ερώτημα αυτό δεν είναι δύσκολη η απάντηση μου. Δεν υπάρχει έργο που να παίρνει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και να μην έχει μελέτες.

Δεν υπογράφει κανένας υπάλληλος από την τεχνική υπηρεσία και δεν παίρνει το ρίσκο. Είναι το αυτονόητο αυτό.  Για το συγκεκριμένο έργο υπάρχει η Μελέτη 18 του 2018, που παράχθηκε από την υπηρεσία αμέσως μετά την αδειοδότηση που μας έδωσε η αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας για να κατασκευάσουμε το έργο.

Η μελέτη αφορά στην κατασκευή οδοστρωσίας και ασφαλτικών, στην κατασκευή αγωγού ομβρίων και την φυσική παροχέτευση ομβρίων σε υπάρχοντα φυσικό αποδεκτή, δηλαδή στο Σκα και την προσαρμογή της στάθμης των καλυμμάτων φρεατίων επί της υψομετρικής θέσης του οδοστρώματος και με τέταρτο κομμάτι  την κατασκευή των πεζοδρομίων.

Όλα αυτά υπάρχουν στην Μελέτη, σε ένα έργο προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ και φαίνονται και εκ του αποτελέσματος.  Το αποτέλεσμα είναι ότι το μοναδικό κομμάτι της Παλιάς Εθνικής Οδού από το Σκά ως το Ξηροπήγαδο που δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα με τις βροχές είναι αυτό που κατασκευάσαμε τα πεζοδρόμια.

Μελέτη υπάρχει και η μελέτη ομβρίων που αναφέρουν όσοι δεν ξέρουν είναι ενσωματωμένη μέσα στη συνολική μελέτη του έργου.  Η δημοτική μας αρχή χαρακτηριζόταν από ένα πνεύμα και θέλησε να αναμετρηθεί με τα χρόνια  προβλήματα της περιοχής και να προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Να θυμίσω την αποκατάσταση του δρόμου της Παλαιοπαναγιάς, την προστασία του Ξενία, την ασφαλτόστρωση στα παζάρια και ένα σωρό άλλα χρόνια ζητήματα.  Εμείς, για το συγκεκριμένο έργο απευθυνθήκαμε στην περιφέρεια, όχι παρακαλώντας όπως έκαναν οι προηγούμενοι να εκτελέσει το έργο, μία και το έργο  ανήκει στην περιφέρεια.

Αναλάβαμε να το κάνουμε με δικό μας κόστος και δικές μας μελέτες, αφού ζητήσαμε να μας εγκρίνουν το πλάτος του δρόμου και το πλάτος των πεζοδρομίων.  Αυτή είναι και η διαφορά μας με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, οι οποίες έστελναν έγγραφα στην περιφέρεια, τους απαντούσε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να το υλοποιήσει,  και έμεναν εκεί, εκφράζοντας τη λύπη τους!

Εμείς από τη λύπη περάσαμε στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού κομματιού και μάλιστα πριν ακόμα τελειώσει αυτό το έργο είχαμε βάλει στον προϋπολογισμό άλλα τόσα χρήματα για να προχωρήσουμε από κει και πέρα.

Σταθήκαμε τυχεροί καθώς με το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”  ήρθε χρηματοδότηση από το κράτος και έτσι δεν θα χρησιμοποιούσαμε τα χρήματα του δήμου. Ουσιαστικά με το σχεδιασμό μας θα φτάναμε μέχρι το Ξηροπήγαδο».

 

Στο κατασκευασμένο έργο υπάρχει ένα πρόσθετο κομμάτι για το οποίο μπήκαν ερωτήματα για το πώς έγινε. Τι απαντάτε;

«Είχαμε ένα έργο προϋπολογισμού 250.000 ευρώ πού προέβλεπε να φτάσουν τα πεζοδρόμια από την αρχή του Σκα μέχρι την παλιά Renault.  Με αρχική σύμβαση 100.000 ευρώ, λόγω της έκπτωσης του εργολάβου, συν 50.000 ευρώ συμπληρωματική, υλοποιήθηκε έργο μέχρι τη Renault και άλλα 100 μέτρα ακόμη, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ροή των πεζών μέχρι το 3ο Γυμνάσιο.  Αντί για το αποτέλεσμα αυτό να ακούσουν, όχι οι αιρετοί, αλλά η υπηρεσία συγχαρητήρια, τέθηκε υπό αμφισβήτηση, ακούστηκαν ερωτήματα, αυτά ξέρετε που πετάμε σαν πυροτεχνήματα όταν δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε…  Το αποτέλεσμα είναι ότι με 150.000 ευρώ κάναμε το ίδιο έργο και παραπάνω».

 

Ποιες μελέτες χρειάζονται για να συνεχιστεί το κομμάτι από την τελευταία πλάκα που έχει ήδη τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο μέχρι το Ξηροπήγαδο και πόσο χρονοβόρες είναι αυτές οι μελέτες;

«Σαφώς και δεν υπάρχουν για εκεί μελέτες αλλά από τη στιγμή που εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση μέσα στον προγραμματισμό μας ήτανε σε δύο-τρεις μήνες να γίνουν οι μελέτες, έτσι ώστε να μπορούμε να δημοπρατήσουμε  το έργο.

Η χρηματοδότηση από το “ΦιλόΔημο” ήρθε το Μάιο του 2019 και καταλαβαίνετε ότι εκείνο το διάστημα, προεκλογικά, μελέτες δεν μπορούσαν να παραχθούν, αλλά και μετά τις εκλογές, αφού βάσει του νόμου έπρεπε να γίνουν από την καινούργια δημοτική αρχή.  Βάσει του προγραμματισμού μας τις μελέτες αυτές θα τις έκανε η τεχνική υπηρεσία του δήμου.  Ακούστηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι η μελέτη αυτή πρέπει να γίνει με δημοπράτηση, δηλαδή με εξωτερικούς μελετητές, όμως ξεχνούν ότι με έγγραφό του Επιτρόπου από το 2016, αν θυμάμαι καλά, απαγορεύεται αυτό, επειδή ακριβώς η υπηρεσία του δήμου έχει αγοράσει το κατάλληλο μηχάνημα και διαθέτει και το κατάλληλο προσωπικό, με την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Εφόσον λοιπόν η υπηρεσία στηριχθεί με πολιτικές πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, μπορεί να φτιάξει άμεσα αυτή τη μελέτη, που σε γενικές γραμμές είναι ίδια με αυτήν που έχει κάνει η τεχνική υπηρεσία για το ήδη κατασκευασμένο κομμάτι.  Μία μελέτη που μπορεί να παραχθεί άμεσα. Ότι κάποιοι επικαλούνται ότι αυτές οι μελέτες πρέπει να δημοπρατηθούν είναι άγνοια των πραγμάτων ή συνειδητό ψέμα  και δεν είναι καλό για τον οποιοδήποτε αιρετό».

 

Ένα ακόμα ζήτημα – ερώτημα που μπαίνει είναι ότι υπάρχει αγωγός αποχέτευσης μόνο στο βορεινό μέρος του κατασκευασμένου έργου για να συνδεθούν οι δημότες. Στην νότια πλευρά τι θα συμβεί, θα χρειαστεί να ξηλωθούν πάλι τα πεζοδρόμια και η άσφαλτος, ώστε να γίνει σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης;

«Υπάρχουν τεχνικές λύσεις νομίζω που μπορούν να εξυπηρετήσουν και τα σπίτια που βρίσκονται στη νότια πλευρά του δρόμου χωρίς να ξηλωθεί το έργο.  Επειδή υπάρχει έγγραφο από την αστυνομία που μιλάει για 44 ατυχήματα στο τμήμα αυτό του δρόμου και αντίστοιχα άλλα 20 στην οδό Θέρμου, έπρεπε κάποια κομμάτια να πάρουμε την απόφαση και να γίνουν εσπευσμένα.  Τεχνική λύση για την αποχέτευση υπάρχει και θα τη δώσει η ΔΕΥΑΝ όταν χρειαστεί, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στο ήδη κατασκευασμένο έργο.

Νομίζω είναι κρίμα ένα πολιτικό όργανο όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο να κάθεται να συζητάει τέτοιες λεπτομέρειες επί τεχνικών ζητημάτων.  Η άποψη της δημοτικής μας αρχής είναι να λύνει προβλήματα και όχι να τα παραπέμπουμε εν ονόματι των δυσκολιών σε ένα αβέβαιο μέλλον.

Μην ξεχνάμε ότι 20 – 30 χρόνια τώρα εν ονόματι αυτών των δυσκολιών καθυστερούσε το έργο.

Στην λογική που κινηθήκαμε στο πρώτο τμήμα, αντίστοιχα πάρα πολλά τμήματα, τουλάχιστον μέχρι τη διασταύρωση Ζωοδόχου Πηγής,  μπορούν άμεσα να κατασκευαστούν. Αν χρειαζόταν θα τοποθετούσαμε και κάποιους αγωγούς αποχέτευσης με την χρηματοδότηση που είχαμε από το “ΦιλόΔημο”».

 

Γιατί κατά την άποψή σας έγινε η αλλαγή – επιλογή από την νέα δημοτική αρχή,  αυτά τα 550.000 ευρώ από το σύνολο των 713.000 ευρώ από το “ΦιλόΔημο” αντί να πάνε στα πεζοδρόμια να οδηγηθούν στην αγορά 4 απορριμματοφόρων και ενός πλυντηρίου κάδων απορριμμάτων;

«Θεωρώ ότι είναι λάθος της σημερινής δημοτικής αρχής η οποία εξακολουθεί να έχει μία φοβική σχέση με τα προβλήματα, αυτό που δεν είχε η δικιά μας δημοτική αρχή.

Είναι πολύ εύκολος δρόμος η προμήθεια τεσσάρων απορριμματοφόρων και ενός πλυντηρίου κάδων, σε αντίθεση με την κατασκευή των πεζοδρομίων το οποίο ομολογουμένως θέλει δουλειά.

Τώρα μας λένε ότι μπορούν να βρουν χρήματα από το 2017 το 2018 και να σας θυμίσω εδώ ότι σε πρωτοσέλιδα και στις πρώτες δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι βρήκανε άδεια τα ταμεία του δήμου. Με το δεύτερο ψάξιμο τα βρίσκουν γεμάτα και φτάνουν και για πεζοδρόμια…

Ας αναρωτηθούν οι συμπολίτες μας ποια είναι η αλήθεια. Όταν μας έλεγαν ότι είναι άδεια τα ταμεία του δήμου ή τώρα που βρήκαν χρήματα και για απορριμματοφόρα και για πεζοδρόμια και για οτιδήποτε.

Ο χρόνος είναι ο μεγάλος κριτής θα αποδείξουν τις διαθέσεις τους.

Πιστεύω ότι και η αντιπολίτευση με την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά και η ίδια η κοινωνία.

Τα πεζοδρόμια, έστω και αν δεν είναι άμεση πολιτική επιλογή της σύμπραξης Γκίζα – Μπουλέ  -Τσουκαλά, θα τα επιβάλλει η ίδια η κοινωνία και θα γίνουν θέλοντας και μη».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανακύκλωση εν μέσω πανδημίας- (video)

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας είναι από τους πρωτοπόρους σε θέματα ανακύκλωσης,  με τα ποσοστά ανακυκλούμενων υλικών να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο πανελλαδικά.

Χρησιμοποιημένα υλικά, που ενώ πιστεύουμε ότι έχει χαθεί πια η αξία τους,  μέσα από την ανακύκλωση μπορούμε να τα  ξανά δημιουργήσουμε και να το επαναχρησιμοποιήσουμε.  Έτσι, αντί να τα απορρίψουμε στο περιβάλλον και να τα θεωρήσουμε άχρηστα, τους  ξανά δίνουμε «ζωή» και συνεχίζουν  να μας είναι χρήσιμα.  Μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης είναι βέβαιο ότι βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι.  Προστατεύουμε το περιβάλλον, αφού μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων, με ότι αυτό  συνεπάγεται για λιγότερη ανάγκη χώρων  ΧΥΤΑ  και λιγότερα έξοδα των Δήμων για την διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι, ζούμε σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, ενώ  εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια και πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων , και ο πρόεδρός του Ντίνος Ζορμπάς, οι αριθμοί τεκμηριώνουν τα όσα πιο πάνω αναφέρουμε και μάλιστα στην διάρκεια της  πανδημίας, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καρακώστας με… Αρκά κατά Κοτρωνιά

Published

on

By

Με ανακοίνωσή του ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Κώστας Καρακώστας, και με αφορμή ότι πλέον με τις απαντήσεις μέσω ανακοινώσεων, τα πράγματα πήραν  προσωπικό χαρακτήρα, απαντά μέσω του Αρκά στον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος Θωμά ΚοτρωνιάΑναφέρει στην ανακοίνωσή του:

 

“Στην αυτοδιοικητική κουλτούρα της Ναυπάκτου, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι προσωπικές επιθέσεις. Θεωρώ μάλιστα πως σε αυτό έχω συνεισφέρει και εγώ προσωπικά όπως και πολλοί άλλοι. Η πολιτική κριτική με προτάσεις, επιχειρήματα ακόμη και η πολιτική καταγγελία για λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις  είναι συχνή και τολμώ να πω και χρήσιμη.

Δεν έχω λοιπόν κανένα λόγο να ακολουθήσω τον κ. Κοτρωνιά στην νέα πορεία που χάραξε. Θεωρώ μάλιστα ότι με την προσωπικού χαρακτήρα επίθεσή του θα έχει πολύ λίγα και πρόσκαιρα οφέλη.

Αντίθετα, τιμώντας τα τέσσερα χρόνια της συνεργασίας που είχα μαζί του, είμαι υποχρεωμένος να πω, πως υπό την καθοδήγηση του Τάκη Λουκόπουλου, η ομάδα που διοίκησε τον δήμο Ναυπακτίας στην προηγούμενη θητεία κατέγραψε πολλές θετικές παρεμβάσεις και σε αυτές είχε συμμετοχή και ο κ. Κοτρωνιάς.

Δεν μου επιτρέπεται να πω ότι δεν ήξερα τι ψήφιζα, όταν ψήφιζα τον κ. Κοτρωνιά για πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ ή για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Και δεν μετανοιώνω αφού η αποτίμηση της θητείας του Τάκη Λουκόπουλου είναι θετική για τον τόπο μας. Με την ψήφο του κ. Κοτρωνιά, την δική μου και πολλών άλλων πετύχαμε την χρηματοδότηση πολλών και σημαντικών έργων.

Ελπίζω και ο κ. Κοτρωνιάς να ήξερε τι ψήφιζε (μαζί με εμένα και πολλούς άλλους) όταν ενέκρινε την μελέτη της Ανάπλασης του Κέντρου. Ας του θυμίσω λοιπόν ότι για το υλικό της ανάπλασης, η εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη μιλά σαφώς για λεία πέτρα. Αυτό ψήφισε ο κ. Κοτρωνιάς αλλά όταν ήρθε η ώρα της τοποθέτησης η επιλογή της διοίκησης Γκίζα ήταν η πιο φθηνή εκδοχή. Και αυτό δυστυχώς διευκολύνει μόνο τον εργολάβο του έργου και όχι την πόλη.

Για του λόγου το αληθές, ιδού και η φωτογραφία με τις δύο πέτρες.

Το ΚΑΣ και η εγκεκριμένη μελέτη παραπέμπει στην λείας επιφάνειας πέτρα. Αυτή όμως ατύχησε γιατί ήταν πιο ακριβή. Για να το κάνω πιο σαφές. Με Λουκόπουλο δήμαρχο θα βάζαμε την πέτρα στα αριστερά, γιατί αυτή προέβλεπε η μελέτη που ψήφισε ο κ. Κοτρωνιάς (μαζί με εμένα και πολλούς άλλους). Με δήμαρχο όμως τον κ. Γκίζα, που δικαιούται μα μην ξέρει αφού ο ίδιος δεν ήταν παρών όταν ψηφιζόταν η μελέτη, μπήκε η πιο φθηνή πέτρα στα δεξιά της εικόνας.

Θυμάστε κ. Κοτρωνιά ότι στην διάρκεια της συνεργασίας μας ο κ. Λουκόπουλος, ο κ. Φράγκος, ο κ. Σαλαμούρας και ο υπογραφόμενος παραβρεθήκαμε αρκετές φορές σε συνεδριάσεις του ΚΑΣ για να πετύχουμε την έγκριση και χρηματοδότηση σημαντικών έργων. Εύχομαι να βρεθείτε και εσείς σε αυτή την ευχάριστη θέση, στην διάρκεια της θητείας του κ. Γκίζα. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το βλέπω και πολύ πιθανό.

Επίσης κ. Κοτρωνιά, αφού θεωρώ ότι ξέρατε τι ψηφίζαμε μαζί, πρέπει να είναι σε γνώση σας ότι με το συγκεκριμένο έργο αλλάζουν οι αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης και αλλάζει το παντορροϊκό σύστημα της αποχέτευσης, στην Τζαβέλλα, από την πλατεία Φαρμάκη μέχρι την πλαζ. Θα το δουν εξ άλλου αυτό, όλοι οι συμπολίτες μας όταν ξεκινήσουν τα έργα και στην οδό Τζαβέλλα, αφού βέβαια ξεκολλήσουν από την περιοχή του Λιμανιού.  Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων, ποσοστό πάνω από 99% των ομβρίων θα διοχετευτούν εκτός του αγωγού των λυμάτων, όπως είναι και το σωστό. Απορώ λοιπόν γιατί δεν ξαναδιαβάζετε την μελέτη που μαζί ψηφίσαμε, (χωρίς να εκφράσετε καμία αντίρρηση ή αμφιβολία), για να βεβαιωθείτε.

Και επειδή η καταφυγή στο χιούμορ, είναι μια καλή λύση, σε τέτοιου είδους επιθέσεις θα μου επιτρέψετε να συνοδέψω το κείμενο με ένα «πειραγμένο» σκίτσο του Αρκά και δύο χιουμοριστικά (ελπίζω) υστερόγραφα.

Υ.Γ. 1 Μια φιλική προτροπή προς τους συνεπιβάτες στο πολιτικό όχημα του κ. Κοτρωνιά. Ας είστε προσεκτικοί γιατί με τις απότομες πολιτικές στροφές του κ. Κοτρωνιά φοβάμαι ότι τα κεφάλια σας θα κάνουν «γκαπ – γκαπ», χτυπώντας στα παράθυρα του αυτοκινήτου. Σας μιλάω εκ πείρας. Κι αν δεν γίνομαι πιστευτός μπορείτε να ρωτήσετε, όλους τους πρώην δημάρχους με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ο κ. Κοτρωνιάς. Αυτοί ξέρουν.

Υ.Γ. 2 Σε μερικές από τις παρέες που σχολιάζουν τα δημοτικά δρώμενα, κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες, μια φράση, ως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Και αυτή η φράση που προσφέρει ευφορία στις παρέες είναι η παρακάτω:

«Ο Κοτρωνιάς κατηγορεί τον Καρακώστα για διγλωσσία».

Βλέπετε, η Ναύπακτος είναι μικρός τόπος και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Ο αναλαμβάνων απολύτως την ευθύνη για ό,τι έχει προτείνει ή έχει ψηφίσει μέχρι πρότινος στο δημοτικό συμβούλιο.

Κώστας Καρακώστας, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγουν 1η Ιουνίου δημοτικά,νηπιαγωγεία,παιδικοί – Πως θα λειτουργούν

Published

on

By

Δημοτικά-σχολεία-ανοίγουν-Ναύπακτος

Επαναλειτουργούν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας έδωσαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο τρόπος  επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών  δομών:

 • Σχετικά με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου.
 • Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.
 • Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.
 • Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.
 • Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί.
 • Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.
 • Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.
 • Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια.  Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

 • Οι κανόνες λειτουργίας για τους παιδικούς σταθμούς

  Ίδιοι κανόνες λειτουργίας με τα δημοτικά σχολεία της χώρας ισχύουν για τους παιδικούς σταθμούς, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος,  για την επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών από 1η Ιουνίου.

  Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου.

  Όσον αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού ο υπουργός τόνισε ότι από την επόμενη Δευτέρα επιστρέφουν λειτουργούν κανονικά οι υπηρεσίες του Δημοσίου, με τους υπάλληλους σε αυτές να επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις εργασίας, με εξαίρεση όσους έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού καθώς υπάγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, οι οποίοι και θα εργάζονται με τηλεργασία.

  Τέλος σε ο, τι αφορά την άδεια ειδικού σκοπού γονέων που εργάζονται στο δημόσιο και έχουν παιδιά έως 15 ετών, αυτή θα συνεχίσει να χορηγείται εφόσον τα τέκνα τους τους βάσει του προγράμματος λειτουργίας της τάξης τους δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο, αυστηρά και μόνο για αυτές τις μέρες.

  Όπως εξήγησε ο υπουργός, καθώς έχει δοθεί η δυνατότητα η άδεια ειδικού σκοπού να εξαντλείται διακεκομμένα, ο κάθε γονιός μπορεί να κάνει χρήση της τις ημέρες εκείνες.

 • Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

  Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

   

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ