Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τ. Λουκόπουλος και Β. Γκίζας στο Nafsweek

Published

on

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία. Λίγο πριν από την «μάχη» της Κυριακής, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος  και Βασίλης Γκίζας μιλούν στο Nafsweek, και δίνουν απαντήσεις στις κοινές ερωτήσεις που τους θέσαμε.   

Τάκης Λουκόπουλος:  «Θα χρειαστεί όλοι να αλλάξουμε περπατησιά»

 

Με την εμπειρία σας στα αυτοδιοικητικά της Ναυπακτίας, που αποκτήσατε στην προηγούμενη θητεία σας κύριε Λουκόπουλε, ποια είναι η γεύση από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα;

«Δώσαμε μια μάχη με όρους καθαρούς. Απολογηθήκαμε για το έργο μας, το παρουσιάσαμε στους συμπολίτες μας με υπερηφάνεια. Προτείναμε τις νέες πρωτοβουλίες που σκεφτόμαστε να πάρουμε στην επόμενη θητεία. Είχα δίπλα μου παλιούς και νέους συνεργάτες που ανανέωσαν την παράταξη. Είδα την παράταξή μου να «πετάει» απαλλαγμένη από ανθρώπους που έβαλαν το «Εγώ» πάνω από το «Εμείς». Ήρθα σε επαφή με πολλούς συμπολίτες, συνομίλησα μαζί τους και νομίζω ότι και από αυτή την διαδικασία βγαίνω σοφότερος».

 

Η πρώτη «μάχη» τελείωσε, με την παράταξή σας να έχει κρατήσει τις δυνάμεις της. 

Η Κυριακή στις 2 Ιουνίου είναι όμως αυτή που ο ναυπακτιακός λαός θα αποφασίσει για το ποιον θα εκλέξει δήμαρχο. Με δεδομένο ότι η παρουσία σας σε έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, είναι απαραίτητες συνεργασίες.  Πάνω σε ποια βάση θα γίνουν αυτές;

«Τελειώνει μια θητεία που αφήνει στα χείλη γεύση δημιουργίας! Δεν ήταν στρωμένος ο δρόμος με ροδοπέταλα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μας αποζημιώνει. Βλέποντας τι καταφέραμε και κάτω από ποιες συνθήκες, αισθάνομαι βαθύτατα ικανοποιημένος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η χαρά της επιτυχίας.

Γι’ αυτό τον λόγο ζητώ κατ’ αρχήν από τους Ναυπάκτιους να σπάσουν την παράδοση που δεν θέλει την επανεκλογή του δημάρχου. Ζητώ την ευκαιρία να ολοκληρώσω το έργο μου.

Όσο για τις απαραίτητες συνεργασίες έχω να πω ότι αν είναι μια παράταξη έτοιμη για καθαρές συνεργασίες, αυτοί είμαστε εμείς. Μια πολυσυλλεκτική και ανεξάρτητη παράταξη. Ο ίδιος θα εγγυηθώ κλίμα συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο. Η επιμονή μου στη συνεννόηση και το χαμηλό προφίλ, που πιστεύω ότι προσπαθώ να κρατήσω ο ίδιος, θα δημιουργήσει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο καλό κλίμα. Και να ξέρετε πως όταν λέω κάτι, το εννοώ. Δεν έχω δεύτερες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Οι συνεργασίες που εμείς σκεφτόμαστε πρέπει να είναι τέτοιες που πρέπει να πηγαίνουν τον τόπο μπροστά. Θα χρειαστεί όλοι να «αλλάξουμε περπατησιά» και να βαδίσουμε σε δρόμους δημιουργικής σύνθεσης. Μακάρι όλο το δημοτικό συμβούλιο να συνεισφέρει με αυτό τον τρόπο. Θα μάθουμε να συζητάμε χωρίς «κορώνες», να συμφωνούμε χωρίς προσωπικά προαπαιτούμενα.

Η μόνη συμπεριφορά που θα με βρει αντίθετο είναι αυτή που έχει ως κριτήριο το προσωπικό όφελός και όχι το κοινωνικό. Νομίζω μάλιστα, ότι κανείς συμπολίτης δεν θα έχει αντίρρηση σε αυτό».

 

Θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε εκείνες τις απαραίτητες συνθέσεις, εφόσον είστε δήμαρχος, για να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα για τη Ναυπακτία, μέσα μάλιστα σε ένα δημοτικό συμβούλιο με επτά δημοτικές παρατάξεις;

«Στο δημοτικό συμβούλιο, μετά την εκλογή του, για μένα θα υπάρχει μόνο μια παράταξη.  Η παράταξη «Αγαπάω τον τόπο μου». Θα απευθυνθώ σε όλους. Προγραμματικά υπάρχει το υλικό για την σύγκλιση. Αφού και στην προηγούμενη θητεία ένα ποσοστό περίπου 90% των αποφάσεων ήταν ομόφωνες. Τώρα η ευθύνη της αποτελεσματικότητας θα μοιράζεται σε όλους τους συμβούλους. Κάθε θέμα που θα έρχεται για συζήτηση, δεν θα προετοιμάζεται από μια μόνο παράταξη. Μπορούμε από την αρχή κάθε πρωτοβουλίας να μπαίνουμε στην βάσανο της δημιουργικής συζήτησης».

 

Πέρα από τα έργα υποδομών που απαιτούν σχεδιασμό και χρόνο για την υλοποίησή τους, σε ποια τρία σημεία θα δώσετε άμεσα βαρύτητα, ίσως και να επανασχεδιάσετε τις δράσεις σας, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα της νέας θητεία σας;

«Πέρα από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και πρέπει να επιβλέψουμε την υλοποίησή τους καθώς και τις κοινωνικές δομές που θα διατηρηθούν και θα διευρυνθούν θα προτείνω τρία άμεσα σημεία στους συναδέλφους μου του δημοτικού συμβουλίου. Την ανανέωση του εξοπλισμού του δήμου σε οχήματα και μηχανήματα.

Την μετατροπή της πόλης μας σε «έξυπνη πόλη» με την γενικευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Την ενεργειακή αναβάθμιση των παρεμβάσεων του δήμου, με στόχο την με οικολογική εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποιώντας κυρίως την νέα νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες».

 

Βασίλης Γκίζας: «Οι συνθέσεις έπρεπε να είναι η πραγματικότητα και όχι να επιβάλλονται»

 Είστε το νέο πρόσωπο που μπήκε στα αυτοδιοικητικά της Ναυπακτίας, κ. Γκίζα. Ποια είναι η γεύση από την πρόσφατη προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα;

«Είναι η ικανοποίηση από τις καθημερινές επαφές που είχαμε όλο αυτό το διάστημα με ανθρώπους σε ολόκληρη την Ναυπακτία, είναι η επαφή μας και με προβλήματα τα οποία έγιναν κτήμα μας. Προβλήματα τα οποία πλέον τα γνωρίζουμε και θα μπορέσουμε την επόμενη ημέρα να σταθούμε πάνω από αυτά και να βρούμε και να δώσουμε λύσεις.

Κυρίως όμως είναι η μεγάλη ικανοποίηση από την αποδοχή του κόσμου η οποία φάνηκε έμπρακτα  με το αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής και θα κορυφωθεί την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου».

 

Η πρώτη «μάχη» τελείωσε, με την παράταξή σας να έχει σημειώσει το ποσοστό εκείνο που την φέρνει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η Κυριακή 2 Ιουνίου είναι όμως αυτή που ο ναυπακτιακός λαός θα αποφασίσει για το ποιον θα εκλέξει δήμαρχο. Με δεδομένο ότι η παρουσία σας σε έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία, είναι απαραίτητες συνεργασίες.

Πάνω σε ποια βάση θα γίνουν αυτές;

« Αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι ότι η πρώτη Κυριακή, 26 Μαΐου, ανέδειξε τα πρόσωπα, τους συμβούλους από τις δημοτικές παρατάξεις που θα τις εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο.

Η δεύτερη Κυριακή θα αναδείξει το Δήμαρχο Ναυπακτίας. Εκεί θα κληθεί και θα πρέπει να επιλέξει η κοινωνία με καθαρά ποιοτικά χαρακτηριστικά το ποιος θα είναι δήμαρχος αποφασιστικός, εργατικός που θα μπορέσει να βάλει πλάτη για την επίλυση των προβλημάτων σε ολόκληρο τον Δήμο Ναυπακτίας.

Όσον αφορά τις συνεργασίες, όταν γίνουν και οι όποιες γίνουν, θα έχουν ως βάση τις αρχές και τις θέσεις μας, την διαφάνεια και με μοναδικό γνώμονα το καλό του Δήμου Ναυπακτίας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς επιλέξαμε ως δημοτική παράταξη και κινούμαστε με τρόπο ξεκάθαρο,  έντιμο και αξιοπρεπή και έτσι ακριβώς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και την επόμενη ημέρα των εκλογών».

 

Θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε εκείνες τις απαραίτητες συνθέσεις, εφόσον είστε δήμαρχος, για να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα για τη Ναυπακτία, μέσα μάλιστα σε ένα δημοτικό συμβούλιο με επτά δημοτικές παρατάξεις;

«Οι συνθέσεις έπρεπε να είναι η πραγματικότητα και όχι να επιβάλλονται από την νομοθεσία, εν προκειμένω το νόμο Κλεισθένη. Οι συνθέσεις είναι η απάντηση στην επίλυση των προβλημάτων.

Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε και να αφήσουμε κατά μέρος αυτά που μας χωρίζουν, που είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ενώνουν, έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να  επιλύσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της Ναυπακτίας».

 

Πέρα από τα έργα υποδομών που απαιτούν σχεδιασμό και χρόνο για την υλοποίησή τους, σε ποια τρία σημεία θα δώσετε άμεσα βαρύτητα, τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα της νέας θητεία σας;

«Πρωτίστως σε θέματα της καθημερινότητας, τα οποία δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα έπρεπε να βρίσκονται, και στα οποία θα στοχεύσουμε άμεσα.  Οτιδήποτε δηλαδή αφορά την καθαριότητά, τους δρόμους και γενικά ότι έχει να κάνει με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.  Επίσης θα πρέπει να στοχεύσουμε σε βασικά έργα όπως είναι το θαλάσσιο μέτωπο, όπως είναι η μαρίνα της Ναυπάκτου, όπως είναι η καστροπολιτεία, η αξιοποίηση του πανέμορφου ορεινού όγκου του δήμου  και της περιφέρειας. Μέσα από έργα τα οποία θα μας δώσουν ανάπτυξη, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα η Ναυπακτία να εκτιναχθεί και να έχει τη θέση που της αξίζει πραγματικά».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας jet ski σε παραλίες Ναυπακτίας και Δωρίδας

Published

on

By

Με απόφαση του Λιμεναρχείου  απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιδιωτικής χρήσης ή εκμισθούμενων θαλάσσιων μοτοποδηλάτων ανεξαρτήτως τύπου ή/και ονομασίας ( SEA BEETLE, SEA BIKE, SURF JET, JET SKI κτλ) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο έτους 2019, μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00 στις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας Α΄ Λ/Τ Ναυπάκτου τα όρια των οποίων συμπίπτουν με κατοικημένες περιοχές όπως περιγράφονται παρακάτω:

Εξαιρείται η είσοδος και έξοδος σκαφών από τους λιμένες και αλιευτικά καταφύγια ανωτέρω περιοχών με ταχύτητα έως 5 ν.μ. την ώρα και κατεύθυνση από και προς την ανοικτή θάλασσα.

Οι παραβάτες της παρούσας Απόφασης ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο επίκεντρο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τράβηξε το ενδιαφέρον και μάλιστα έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί Τσίπρας και Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξαν την Αχαΐα για να είναι υποψήφιοι.

Σαφώς η κίνηση αυτή έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Μήπως εμείς οι από το «πάνω αυλάκι» απλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις γιατί είναι βέβαιο ότι η κατανομή των εδρών παίζεται και σε επίπεδο περιφέρειας.

 

#Δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα e-mail των συνδρομητών μας. 

Γίνε σήμερα συνδρομητής ΕΔΩ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναβίωσαν τα “Ριζικάρια” στο κάστρο στη Ναύπακτο

Published

on

By

«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αη Γιαννιού τη χάρη, όπου ‘ναι καλορίζικος να βγει το ριζικάρι».

Με αυτά τα λόγια άνοιγε κάθε χρόνο ο Κλήδονας, ανήμερα τ’ Αη Γιαννιού του Ριγανά κι οι νέοι και οι νέες καρδιοχτυπούσαν απ’ τη νύχτα της παραμονής, ώσπου να ακούσουν τα μαντέματα της Ριζικάρισσας.

Αναβίωση του παλιού εθίμου,  ανήμερα του Αη Γιάννη του Ριγανά,  πραγματοποίησε για μια ακόμα χρονιά  ο Σύλλογος «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές»,  φέρνοντας  στις μνήμες των παλαιοτέρων  τ’ αμίλητο νερό και τον Κλήδονα.

Το έθιμο αναβίωσε την  Κυριακή 23 Ιουνίου στο Τζαμί στο κάστρο με ένα εξαιρετικό μουσικοθεατρικό δρώμενο, που  σηματοδοτούσε το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού. Παρόντες, ο απερχόμενος δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος αλλά κι ο νέος Βασίλης Γκίζας, που δέχτηκαν τις ευχές και τις παραινέσεις της «Ριζικάρισσας».

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ