Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπάρχουν εμπόδια για τις δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;

Published

on

Στο δημοτικό Συμβούλιο της 30/8/21 έγινε προκαταρκτική συζήτηση για τη δυνατότητα επιστροφής του δημοτικού συμβουλίου στην κανονικότητα, ώστε οι επόμενες συνεδριάσεις του να γίνονται δια ζώσης.

Τόσο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές που συμμετέχει στη συνδιοίκηση, όσο και ο κ. Γούλας επέμεναν ότι μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις (ΦΕΚ 3958/Β/27-8-21) είναι δυνατή η επιστροφή στις δια ζώσης συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ανώτατου οργάνου του δήμου.

Στις συνεδριάσεις σύμφωνα με τους δύο επικεφαλής θα μπορούν να συμμετέχουν δια ζώσης όλοι όσοι έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει ενώ οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις δια ζώσης συνεδριάσεις θα πρέπει  να τηρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για το χώρο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των συνέδρων και 5 τ.μ ανά άτομο.

Με βάση τα παραπάνω για το δήμο Ναυπακτίας απαιτείται ένας ελάχιστος χώρος 150 τ.μ ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις. Προτάθηκε η  Παπαχαραλάμπειος αίθουσα η οποία υπερκαλύπτει τις ανάγκες του συμβουλίου και μπορεί να δεχθεί και δημότες, έχουν γίνει κατά το παρελθόν συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων και  δεν επιβαρύνει οικονομικά το δήμο αφού υπάρχει ετήσια σύμβαση για τη χρήσης της.

Ενώ λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο είχε σχεδόν καταλήξει στη λύση μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση του κ. Τσέλιου αν θα πρέπει το ΔΣ να συζητήσει προ ημερήσιας διάταξης για τις δια ζώσης συνεδριάσεις  του. Η πρόταση απορρίφτηκε αφού 13 σύμβουλοι ψήφισαν κατά της συζήτησης και 10 ψήφισαν για  να συζητηθεί. Με τον τρόπο αυτό η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάνθηκε  ότι δεν χρειάζεται ούτε συζήτηση για τις δια ζώσης συνεδριάσεις του οργάνου.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως εξελίχθηκε η συζήτηση και τι αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων μας στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων και ο δήμαρχος υπογράμμισαν ότι οι δια ζώσης συνεδριάσεις ενισχύουν τη δημοκρατική λειτουργία του συμβουλίου, τη διαφάνεια και την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών. Αν όντως πίστευαν όλοι αυτά που έλεγαν η λύση για την  Παπαχαραλάμπειο θα είχε υιοθετηθεί και η επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  θα γινόταν δια ζώσης.

Οι πολίτες έχουν συνηθίσει στις μεγαλόστομες διακηρύξεις για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια οι οποίες στη συνέχεια δεν υλοποιούνται επειδή  εμφανίζονται  πολλά εμπόδια. Τέτοια εμπόδια εμφανίστηκαν και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  από τον κ. Τσέλιο και από το δήμαρχο. Ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν προβλήματα και βολεύονται καλύτερα από το σπίτι τους. Αλήθεια ποιος τους εμποδίζει να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης από το σπίτι τους όπως σήμερα;

Ο δήμαρχος ενώ υπογράμμισε την ανάγκη στη δια ζώσης συνεδρίαση του σώματος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας η οποία δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει στο μέλλον και έθεσε τον προβληματισμό του για το κόστος της αίθουσας. Παράλληλα αναφέρθηκε στα τεχνικά προβλήματα που δημιουργούνται σχετικά με τα μικρόφωνα και τη  μετάδοση της συνεδρίασης.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχουν απλά προβλήματα που λύνονται πολύ εύκολα αν πράγματι θέλουμε τις δια ζώσης συνεδριάσεις και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Για παράδειγμα υπάρχει σύμβαση του δήμου με το ίδρυμα που διαχειρίζεται την Παπαχαραλάμπειο αίθουσα  και έτσι δεν θα υπάρξει επί πλέον οικονομική επιβάρυνση του δήμου. Όσον αφορά τα τεχνικά προβλήματα αυτά μπορούν εύκολα να επιλυθούν με την υπάρχουσα τεχνολογία.

Πολλοί αιρετοί που ασκούν διοίκηση (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι) φαίνεται να βολεύονται από τις συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων. Το σύστημα από απλή αναλογική που στόχο είχε τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης μετεξελίχθηκε σε απόλυτα δημαρχο-κεντρικό. Τα περισσότερα θέματα μεταφέρθηκαν στην οικονομική επιτροπή στην οποία η αντιπολίτευση συμμετέχει με ένα σύμβουλο ο οποίος είναι αδύνατο να παρακολουθεί τα θέματα χωρίς να έχει την παραμικρή υποστήριξη.

Αυτή η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο δήμαρχο ή στους προέδρους των οργανισμών μεταφέρει σ’ αυτούς αποκλειστικά και το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών. Ας το έχουν αυτό υπόψη τους διότι πολύ σύντομα θα κριθούν.

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κλειστές έως 1η Οκτωβρίου οι Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος λόγω μεταστέγασης

Published

on

By

Τεχνική-υπηρεσία-δημος-Ναυπακτίας
Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την αριθ. 548/24-9-2021 απόφαση οι υπηρεσίες των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος  (στην Παλαιοπαναγιά) δεν θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα 27.9.2021 έως και την Παρασκευή 1.10.2021, λόγω μεταστέγασής τους στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Αντιρρίου, όπου από την Δευτέρα 4.10.2021 θα λειτουργούν κανονικά.

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 189 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 189ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Οριστικό το ρήγμα -Παίρνει φωτιά το πολιτικό σκηνικό, έπονται εξελίξεις :

Φωτιά πήρε το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Ναυπακτίας, με τη σπίθα  εδώ και καιρό να   σιγοκαίει. Πλέον η δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας — ΑΔΚΝ», με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουλέ αποχώρησε  από την συνδιοίκηση αποσύροντας την στήριξή της στην δημοτική παράταξη «Συνεργασία πολιτών» του Δημάρχου Βασίλη Γκίζα…

#  Η πρόεδρος της Δημοκρατίας  εγκαινίασε την Έκθεση Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια :

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε  την έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της.

Κατά τον χαιρετισμό της, υπογράμμισε ότι η έκθεση αυτή…

#   ΚΔΑΠ:  Πράσινο φως για πρόσθετη χρηματοδότηση:

Συνάντηση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ   του Δήμου Ναυπακτίας μετά από αίτημά τους. Συγκεκριμένα,  η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚΝΔ…

#   450η Επέτειος της «Ναυμαχίας της Ναυπάκτου» – Πρόγραμμα των εκδηλώσεων:       

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 450η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, το ιστορικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία της Ευρώπης, με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, απόλυτα προσαρμοσμένες στους υγειονομικούς κανόνες…

#   Η πολιτική στο προσκήνιο του δήμου Ναυπακτίας   (ΚΥΡΙΟ ΆΡΘΡΟ) :   

Χρειάστηκε να φτάσουμε στη μέση της δημοτικής περιόδου, για να αρχίσουν να ζεσταίνονται οι μηχανές που παράγουν πολιτική στο δήμο Ναυπακτίας. Τα δύο πρώτα χρόνια πέρασαν πολιτικά άοσμα και άχρωμα…

#   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:  Πρωτοβουλίες για την προστασία και διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών:

Στην ημερίδα για το έργο «Φύλακες της Φύσης, Ενεργοί Πολίτες για την Αειφόρο Διαχείριση και Διαφύλαξη Προστατευόμενων Περιοχών», συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας…

 #   Ναύπακτος:  Πανελλήνιοι αγώνες τοξοβολίας –  Πέτυχαν τον στόχο τους:

Πετυχαίνοντας το στόχο τους, για την προβολή της πόλης της Ναυπάκτου και εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω πανδημίας,          υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας, όλων των κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών…

 #   Οδηγίες Κ.ΟΜ.Υ προς μαθητές  :

Με τα κρούσματα στην σχολική κοινότητα να έχουν  αυξητική τάση, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)      Μεσολογγίου – Ναυπακτίας σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου για την λειτουργία των σχολικών μονάδων 2021-2022, ενημερώνουν ότι…

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συνεχίζονται τα Rapid test στη Ναύπακτο

Published

on

By

Οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου – Ναυπακτίας, υπό την εποπτεία της Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου, θα διενεργήσουν τυχαίο έλεγχο με δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα βρίσκονται στη Ναύπακτο στο ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΩΝΗ  (ΨΑΝΗ) την επερχόμενη εβδομάδα:

  • Δευτέρα 27/09 εως Παρασκευή 1/10

και ώρες 09:00 – 14:00.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου και οι απαραίτητες οδηγίες θα δίνονται μέσα σε 15 λεπτά.  Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνεί άμεσα με τον θεράποντα ιατρό του.

…………………………………………………

Στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης των self tests που πραγματοποιούνται κατ’ οίκον, αλλά και για το συνεχή έλεγχο της διασποράς της Covid-19 στο ευρύ κοινό, οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στο Κτήριο Τσώνη (Παραλία Ψανής) την Κυριακή 03/10, τις ώρες 10:00 – 13:00.

Εκτάκτως αυτή την Κυριακή 26/09/2021 δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δειγματοληψία

…………………………………………………..

For the citizens from foreign countries who wish to take the Covid-19 rapid or PCR tests if needed, they can adress to the following places:

Monday to Friday : 09:00 – 14:00 at Tsoni Building (Psani Beach)

Τ.ΟΜ.Υ. Μεσολογγίου

Κ.ΟΜ.Υ Μεσολογγίου – Ναυπακτίας

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ