Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπόμνημα – αίτημα για την λειτουργία της Εφορίας Ναυπάκτου- Μεσολογγίου

Published

on

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και  Δωρίδας διοργάνωσε και πραγματοποίησε συζήτηση την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας με θέμα:

«Ενημέρωση για τη λειτουργία της Εφορίας Ναυπάκτου- Μεσολογγίου». Της συνάντησης αυτής  είχε προηγηθεί  ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου στις 3 Δεκεμβρίου 2018. Παρόντες κατά την συζήτηση στη Ναύπακτο ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τ. δήμαρχος Γιάννης Μπουλές, οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Γιώργος Γούλας και Ντίνος Τσουκαλάς, ο τ. δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου Αποστόλης Παπαϊωάννου, μέλη της Ομοσπονδίας και επαγγελματίες της πόλης.

Μετά από την ανάλυση των θεμάτων και διεξοδική συζήτηση κατέληξαν σε κοινό υπόμνημα – αίτημα των αρχών και των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, προς το υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τους βουλευτές του Νομού. Αναφέρονται στο Υπόμνημα τα παρακάτω:

 

«Οι υπογράφοντες εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Δήμου Δωρίδας και του Νομού Φωκίδας συνενώνουν τις δυνάμεις τους συνυπογράφοντες το παρόν Υπόμνημα – Αίτημα, που συντάχθηκε σε κοινή σύσκεψη Φορέων και πολιτών με πρωτοβουλία των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας και Δωρίδας που πραγματοποιήθηκε στη Πρωτεύουσα του Νομού Αιτ/νιας, στο Μεσολόγγι στις 3 Δεκεμβρίου 2018 και έχει ως εξής:

« Εκφράζοντας την θέληση και απαίτηση του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων, φορολογούμενων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Δήμου Δωρίδας Νομού Φωκίδας.

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση αναβάθμιση και στελέχωση της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας από ΑΒ’ τάξης σε Α’ τάξης, δικαιολογούν και συνηγορούν, επιβάλλουν και απαιτούν συνοπτικά τα ακόλουθα:

Αποτελούμε το μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της Ελλάδας με δύσβατο ανάγλυφο εκατοντάδων χιλιομέτρων, με προβληματικούς δρόμους και συγκοινωνίες. Αλλά και ακόμα πιο πέρα, και τη περιοχή του Δήμου Δωρίδας Νομού Φωκίδας. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εξυπηρετούμαστε, μετά το κλείσιμο και την συνένωση πέντε Δ.Ο.Υ. του Νομού μας, των Βάλτου (Αμφιλοχίας), Θέρμου Βόνιτσας και Ξηρομέρου (Αστακού, αρχικά στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου) στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και της Ναυπακτίας όπου υπάγεται και η περιοχή Δωρίδας Νομού Φωκίδας στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας.

Δυστυχώς, συνέχισε η αδικαιολόγητη μεταφορά υπηρεσιών και προπαντός φορολογούμενων και από τις υπάρχουσες Α’ τάξης Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας στη Πρωτεύουσα του Νομού μας στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου. Συγκεκριμένα, εντελώς ανορθόδοξα, δυσλειτουργικά και αντιοικονομικά τα τμήματα Δικαστικού και Ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας μεταφέρθηκαν (2013) στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, υποβαθμιζόμενη σε ΑΒ’ τάξης. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις Αρχών, Φορέων και κατοίκων με κατάληψη των σύγχρονων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου και υποσχέσεις διόρθωσης έκτοτε και από τους εκπροσώπους της σημερινής Κυβέρνησης.

Προπαντός αποδείχθηκε στην πράξη τα χρόνια που πέρασαν οργανωτικά και λειτουργικά. Δεδομένου ότι στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλίας και Ακαρνανίας υπάρχουν και λειτουργούν Δικαστήρια, Πρωτοδικείο (Πολιτικό και Ποινικό) και Διοικητικό (Φορολογικό), και Γραφείο Δικαστικού του Ελληνικού Δημοσίου. Αποτέλεσμα εκπρόσωποι υπάλληλοι του ελέγχου και του Δικαστικού ακόμη και Δικηγόρος-οι του Δημοσίου από το Αγρίνιο πολλές φορές ημέρες και ώρες που πολλαπλασιάζονται με τις τακτές και σύνηθες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους να βρίσκονται στο Μεσολόγγι. Μαζί τους στη ταλαιπωρία και στην κατασπατάληση χρόνου και οι Δικαστικοί Επιμελητές, Συμβολαιογράφοι, Λογιστές, μάρτυρες, φορολογούμενοι κ.α.

Επίσης, ο απαιτούμενος χρόνος των ελεγκτών απ’ το Αγρίνιο υπερδιπλασιάζεται σε βάρος του αντικειμένου και των στόχων λόγω των δημιουργούντων πρόσθετων αποστάσεων από τη Λευκάδα μέχρι και τμήμα της Φωκίδας.

Συνέπεια, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και η υποβαθμισμένη οργάνωση και αποτέλεσμα των υπηρεσιών. Προπαντός στην πράξη δοκιμάζονται οι αντοχές των Πολιτών και φορολογούμενων, φυσικών προσώπων και νομικών, σε απαιτούμενες ανθρωποώρες και κόστος τους, αναγκασμένοι να κινούνται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις με τα αυτοκίνητά τους πολλές ώρες και με συγκοινωνίες, λόγω μη ανταποκρίσεων, περισσότερες της μιας μέρας σε χερσαίο Νομό, το μεγαλύτερο της Χώρας μας και με τμήμα της Φωκίδας προς εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στο Κράτος.

 ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ λογική και εύρυθμη για το Δημόσιο και τους πολίτες μας είναι η συνύπαρξη δύο Δ.Ο.Υ. Α’ τάξης στην ευρύτερη περιοχή μας, στην έδρα του Νομού Αιτ/νιας, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και στη μεγάλη πόλη του Αγρινίου που θα αποσυμφορηθεί και θα καταστεί περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική με λιγότερες δημόσιες δαπάνες και σε όφελος εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αναγκαία η επαναφορά και η λειτουργία των τμημάτων Δικαστικού και Ελεγκτικού στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου με τοποθέτηση μέρος των υπό πρόσληψη και τοποθέτηση στο νομό μας και με χωρική αρμοδιότητα Ξηρομέρου (Αστακός) – Μεσολογγίου και Ναυπακτίας όπου το ΚΕΠ αυτής και για την εκτεταμένη και δύσβατη περιοχή αρμοδιότητας της με υπαγόμενο τμήμα της Δωρίδας Νομού Φωκίδας που πρέπει άμεσα να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί για την έστω μερική εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, που δραστηριοποιούνται και φορολογούνται.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση και αποδοχή του από κοινού δίκαιου αιτήματός μας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηλεκτροπληξία με το «τέλος ταφής»

Published

on

By

Πολύ φασαρία έγινε το τελευταίο διάστημα με το περιβόητο «τέλος ταφής» και ότι επιβαρύνονται δραματικά οι δήμοι με το υπέρογκο ποσό και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αν  θα αναγκαστούν οι δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη, με τα πιο επίσημα χείλη να δηλώνουν  πως αν υπάρξει καλή διαχείριση του πράγματος δεν θα έχουμε αυξήσεις δημοτικών τελών.

Η λύση βρέθηκε,  και με τον σκύλο χορτάτο … αφού απευθείας από τους πολίτες και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας θα εισπράττεται το τέλος ταφής απορριμμάτων, σύμφωνα με χθεσινή κοινή ανακοίνωση τριών υπουργείων (Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Εσωτερικών).

Για μια ακόμα φορά, το σύνηθες υποζύγιο θα πληρώσει το «μάρμαρο» και ας μη φταίει για την ανικανότητα της πολιτείας να διαχειρίζεται τα απορρίμματα.

Αυτό που θα  προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται και θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και, σύμφωνα πάντα με την  ανακοίνωση, «προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του τέλους [ταφής]» απεμπλέκονται από τις σχετικές διαδικασίες οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της χώρας και ο ΕΔΣΝΑ, όπου σε αυτούς τους φορείς θα πλήρωναν οι δήμοι της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πόροι που θα συλλεχθούν από το «τέλος ταφής» θα επιστρέψουν κατά 85% στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για έργα ανακύκλωσης, που θα μειώσουν τα μεγέθη ταφής απορριμμάτων, άρα και το συνολικό κόστος του «τέλους ταφής».

Να θυμίσουμε ότι ανάλογες δεσμεύσεις περί επιστροφής εισπραττόμενων τελών πίσω στην Αυτοδιοίκηση έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν, χωρίς να υπάρχουν απτά αποτελέσματα ως προς την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων που θα αποτρέπουν ουσιαστικά την ταφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι το προτεινόμενο μοντέλο να εφαρμοστεί από 1/4/2025.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές σε προμήθειες & Τραπεζικές χρεώσεις

Published

on

By

Οι αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις θα “φανούν” σταδιακά εντός της εβδομάδας αφού ο νόμος 5167 που τις υιοθέτησε, τίθεται σε εφαρμογή στις 20 Ιανουαρίου 2025

Συνεπώς θα έχουμε αλλαγή του “τοπίου” στις συναλλαγές.

Εν αρχή, εφαρμόζεται  η μείωση της χρέωσης για αποστολή και λήψη χρημάτων έως 5.000 ευρώ. Η προμήθεια γι’ αυτή τη συναλλαγή ήταν από 2,5 έως 5 ευρώ και πλέον, θα χρεώνεται με 0,50 ευρώ.

Γενικότερα, οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν διατραπεζικά εμβάσματα, μεταφέροντας ποσά από IBAN σε IBAN, από τη μία τράπεζα στην άλλη, σε χρόνο λιγότερο των 10 δευτερολέπτων και με κόστος μιας απλής μεταφοράς.

Ήδη οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες και είναι έτοιμες για την εναρμόνιση των μέτρων για να ανταποκριθούν χωρίς προβλήματα στις συναλλαγές.

Τι αλλάζει στο IRIS

Όσον  αφορά στις συναλλαγές μέσω IRIS προβλέπεται καθιέρωση διακριτών ορίων: 500 ευρώ μεταξύ πολιτών και 500 ευρώ για πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες (από 500 ευρώ συνολικά σήμερα). Οι πολίτες δεν έχουν προμήθειες στις συναλλαγές τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πολύ χαμηλότερες προμήθειες σε σχέση µε τα POS.

Η ενεργοποίηση των νέων ορίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 3 – 6 μηνών από σήμερα.

Αναλυτικά τα μέτρα για τις τράπεζες:

  • Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
  • Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000€ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
  • Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ATM μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  • Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
  • Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα).

Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων -Πώς θα παρεμβαίνουν οι δημότες

Published

on

By

Σε ισχύ (!!!) –χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ–   είναι πλέον ο νέος «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου» που ρυθμίζει ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών (17/1/2025)  και  όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  με σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,  παρέχει τη δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, εισάγοντας παρεμφερείς διαδικασίες διαφάνειας και λογοδοσίας αντίστοιχες με εκείνες της Βουλής των Ελλήνων, εμπλουτίζεται η πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο ρόλος των δημοσιογράφων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παρέχοντας την δυνατότητα ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δυνατότητα των κατοίκων να ερωτούν και να ελέγχουν την Δημοτική Αρχή για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, τον ευπρεπισμό των δημοτικών χώρων, τον φωτισμό ή ακόμη και ζητήματα ασφάλειας.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Η δυνατότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου: α) είτε δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του Δήμου, β) είτε με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, γ) είτε με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δίνεται έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών: Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητάς του.

Η δυνατότητα σε δημότες και κατοίκους με συγκεκριμένες διαδικασίες να υποβάλουν στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές, ερωτήσεις και αιτήσεις, τις οποίες απαντά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους. Στόχος είναι ο ενεργός πολίτης, ο ενημερωμένος πολίτης.

Διατάξεις που αφορούν στην τακτική διμηνιαία ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής, για τον έλεγχο των πεπραγμένων της και ρυθμίζεται αναλυτικά η διαδικασία διεξαγωγής της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής καθώς και οι χρόνοι των ομιλητών.

Ειδική συνεδρίαση απολογισμού των πεπραγμένων κάθε Δημοτικής Αρχής μέχρι τέλος Ιουνίου για κάθε έτος.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ