Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υπόμνημα – αίτημα για την λειτουργία της Εφορίας Ναυπάκτου- Μεσολογγίου

Published

on

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας και  Δωρίδας διοργάνωσε και πραγματοποίησε συζήτηση την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας με θέμα:

«Ενημέρωση για τη λειτουργία της Εφορίας Ναυπάκτου- Μεσολογγίου». Της συνάντησης αυτής  είχε προηγηθεί  ευρεία σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου στις 3 Δεκεμβρίου 2018. Παρόντες κατά την συζήτηση στη Ναύπακτο ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τ. δήμαρχος Γιάννης Μπουλές, οι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Γιώργος Γούλας και Ντίνος Τσουκαλάς, ο τ. δήμαρχος Γιάννης Νταουσάνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου Αποστόλης Παπαϊωάννου, μέλη της Ομοσπονδίας και επαγγελματίες της πόλης.

Μετά από την ανάλυση των θεμάτων και διεξοδική συζήτηση κατέληξαν σε κοινό υπόμνημα – αίτημα των αρχών και των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, προς το υπουργείο Οικονομικών, την ΑΑΔΕ και τους βουλευτές του Νομού. Αναφέρονται στο Υπόμνημα τα παρακάτω:

 

«Οι υπογράφοντες εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων του νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Δήμου Δωρίδας και του Νομού Φωκίδας συνενώνουν τις δυνάμεις τους συνυπογράφοντες το παρόν Υπόμνημα – Αίτημα, που συντάχθηκε σε κοινή σύσκεψη Φορέων και πολιτών με πρωτοβουλία των Εργατοϋπαλληλικών Κέντρων Ι.Π. Μεσολογγίου και Ναυπακτίας και Δωρίδας που πραγματοποιήθηκε στη Πρωτεύουσα του Νομού Αιτ/νιας, στο Μεσολόγγι στις 3 Δεκεμβρίου 2018 και έχει ως εξής:

« Εκφράζοντας την θέληση και απαίτηση του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων, φορολογούμενων της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Δήμου Δωρίδας Νομού Φωκίδας.

ΖΗΤΑΜΕ την άμεση αναβάθμιση και στελέχωση της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας από ΑΒ’ τάξης σε Α’ τάξης, δικαιολογούν και συνηγορούν, επιβάλλουν και απαιτούν συνοπτικά τα ακόλουθα:

Αποτελούμε το μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της Ελλάδας με δύσβατο ανάγλυφο εκατοντάδων χιλιομέτρων, με προβληματικούς δρόμους και συγκοινωνίες. Αλλά και ακόμα πιο πέρα, και τη περιοχή του Δήμου Δωρίδας Νομού Φωκίδας. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που εξυπηρετούμαστε, μετά το κλείσιμο και την συνένωση πέντε Δ.Ο.Υ. του Νομού μας, των Βάλτου (Αμφιλοχίας), Θέρμου Βόνιτσας και Ξηρομέρου (Αστακού, αρχικά στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου) στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου και της Ναυπακτίας όπου υπάγεται και η περιοχή Δωρίδας Νομού Φωκίδας στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας.

Δυστυχώς, συνέχισε η αδικαιολόγητη μεταφορά υπηρεσιών και προπαντός φορολογούμενων και από τις υπάρχουσες Α’ τάξης Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας στη Πρωτεύουσα του Νομού μας στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου. Συγκεκριμένα, εντελώς ανορθόδοξα, δυσλειτουργικά και αντιοικονομικά τα τμήματα Δικαστικού και Ελέγχου της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου – Ναυπακτίας μεταφέρθηκαν (2013) στη Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, υποβαθμιζόμενη σε ΑΒ’ τάξης. Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις Αρχών, Φορέων και κατοίκων με κατάληψη των σύγχρονων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου και υποσχέσεις διόρθωσης έκτοτε και από τους εκπροσώπους της σημερινής Κυβέρνησης.

Προπαντός αποδείχθηκε στην πράξη τα χρόνια που πέρασαν οργανωτικά και λειτουργικά. Δεδομένου ότι στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλίας και Ακαρνανίας υπάρχουν και λειτουργούν Δικαστήρια, Πρωτοδικείο (Πολιτικό και Ποινικό) και Διοικητικό (Φορολογικό), και Γραφείο Δικαστικού του Ελληνικού Δημοσίου. Αποτέλεσμα εκπρόσωποι υπάλληλοι του ελέγχου και του Δικαστικού ακόμη και Δικηγόρος-οι του Δημοσίου από το Αγρίνιο πολλές φορές ημέρες και ώρες που πολλαπλασιάζονται με τις τακτές και σύνηθες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους να βρίσκονται στο Μεσολόγγι. Μαζί τους στη ταλαιπωρία και στην κατασπατάληση χρόνου και οι Δικαστικοί Επιμελητές, Συμβολαιογράφοι, Λογιστές, μάρτυρες, φορολογούμενοι κ.α.

Επίσης, ο απαιτούμενος χρόνος των ελεγκτών απ’ το Αγρίνιο υπερδιπλασιάζεται σε βάρος του αντικειμένου και των στόχων λόγω των δημιουργούντων πρόσθετων αποστάσεων από τη Λευκάδα μέχρι και τμήμα της Φωκίδας.

Συνέπεια, το αυξημένο λειτουργικό κόστος και η υποβαθμισμένη οργάνωση και αποτέλεσμα των υπηρεσιών. Προπαντός στην πράξη δοκιμάζονται οι αντοχές των Πολιτών και φορολογούμενων, φυσικών προσώπων και νομικών, σε απαιτούμενες ανθρωποώρες και κόστος τους, αναγκασμένοι να κινούνται σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις με τα αυτοκίνητά τους πολλές ώρες και με συγκοινωνίες, λόγω μη ανταποκρίσεων, περισσότερες της μιας μέρας σε χερσαίο Νομό, το μεγαλύτερο της Χώρας μας και με τμήμα της Φωκίδας προς εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στο Κράτος.

 ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ λογική και εύρυθμη για το Δημόσιο και τους πολίτες μας είναι η συνύπαρξη δύο Δ.Ο.Υ. Α’ τάξης στην ευρύτερη περιοχή μας, στην έδρα του Νομού Αιτ/νιας, την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και στη μεγάλη πόλη του Αγρινίου που θα αποσυμφορηθεί και θα καταστεί περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική με λιγότερες δημόσιες δαπάνες και σε όφελος εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αναγκαία η επαναφορά και η λειτουργία των τμημάτων Δικαστικού και Ελεγκτικού στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου με τοποθέτηση μέρος των υπό πρόσληψη και τοποθέτηση στο νομό μας και με χωρική αρμοδιότητα Ξηρομέρου (Αστακός) – Μεσολογγίου και Ναυπακτίας όπου το ΚΕΠ αυτής και για την εκτεταμένη και δύσβατη περιοχή αρμοδιότητας της με υπαγόμενο τμήμα της Δωρίδας Νομού Φωκίδας που πρέπει άμεσα να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί για την έστω μερική εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής, που δραστηριοποιούνται και φορολογούνται.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση και αποδοχή του από κοινού δίκαιου αιτήματός μας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών: Χάνεται η ακτογραμμή Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας

Published

on

By

Με ανοικτή επιστολή, κάτοικοι των περιοχών Αντιρρίου – Μακύνειας και  Ρίζας και όχι μόνο, επαναφέρουν το θέμα της διάβρωσης της ακτής, προς ενημέρωση των πολιτών, παραθέτοντας ένα μικρό ιστορικό των ενεργειών τους μέχρι και σήμερα, ζητώντας ταυτόχρονα από τους αρμόδιους ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Αναφέρουν στην ανοικτή επιστολή τα ακόλουθα :

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετατόπιση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας, με ταυτόχρονη εμφάνιση συχνών έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γης οικολογικής αξίας, απώλεια γης οικονομικής αξίας, αυξημένους κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές, κ.λπ..

Παρακολουθούμε το φαινόμενο με αγωνία για την εξέλιξή του, έχοντας υποβάλει, εκτός από ατομικές αιτήσεις ήδη από το 2019, ομαδικές αιτήσεις, η πρώτη το Δεκέμβριο του 2021 με 49 υπογράφοντες προς το Υπουργείο Υποδομών, την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Ναυπακτίας και η δεύτερη μόλις πριν λίγες μέρες (με αρ. πρωτ. Δήμου Ναυπακτίας 18046/29-08-2024 και 19228/12-09-2024) προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με σχετικές κοινοποιήσεις.

Με πρωτοβουλία εκπροσώπων των 49 αρχικά υπογραφόντων (που στη συνέχεια αναφερόντουσαν σε εμάς ως επιτροπή κατοίκων) το 2023 ενεργοποιήσαμε βουλευτές να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή (κ. Σαράκης, κ. Ζαμπάρας, κ. Χουρδάκης, κ. Φλώρος, κ. Βαλτογιάννης) και την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας στο κτίριο Ναυπακτία στη Ναύπακτο.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Μίλτος Ζαμπάρας, κα Χριστίνα Σταρακά και κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Σπύρος Τσέλιος, ο επικεφαλής της “Ενωτικής πρωτοβουλίας” κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε πλεύση” κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Θέμης Δαβανέλλος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αντιρρίου, Μακύνειας-Ρίζας, Κάτω Βασιλικής και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Τη συνάντηση κάλυψαν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Lepanto, NafpaktiaNews, Nafsweek.gr).

Καθώς όμως από τότε έως και σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια από τους αρμόδιους προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για να διαπιστώσει και να εκτιμήσει το μέγεθος της μετατόπισης της ως άνω ακτογραμμής και να προτείνει έργα αποκατάστασης, στις 12 Αυγούστου 2024 καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου στην πλατεία Χορμόβα στο Αντίρριο.

Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να σταλεί εκ νέου αίτηση εκπόνησης μελέτης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 215 του ν.3463/2006 “3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.”

Αυτή τη φορά υπέγραψαν την αίτηση 65 άτομα, από τους οποίους μάλιστα τουλάχιστον οι 28 είναι δημότες Ναυπάκτου.

Αρχικά εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κάθε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στα τοπικά συμβούλια του Δήμου Ναυπακτίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δε γνωρίζαμε ότι έπρεπε να σταλεί στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων (Τ.Υ.Π.Ο) του Δήμου Ναυπακτίας.

Καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10/9/2024 ως θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιρρίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του έπρεπε να είχε σταλεί στο Τ.Υ.Π.Ο.

Θεωρούμε, ωστόσο, πως θα έπρεπε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που το έλαβαν να το προωθήσουν στο Τ.Υ.Π.Ο και να ζητήσουν να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι υπογράφοντες την αίτηση ξεπερνούν κατά πολύ τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτηση στο Δήμο Ναυπακτίας, και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας.

Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής για τις μέχρι τώρα ενέργειες, αλλά κυρίως για την ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Καλούμε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή για το καλό του τόπου μας».

Από την επιτροπή των κατοίκων

Κωνσταντίνος  Ντούνης του Γεωργίου

Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη του Αλεξάνδρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκύκλιος για υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία

Published

on

By

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2024 – 2025».

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρει:

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2024-2025 και δεδομένων των  διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή  περίοδο στη μεταξύ των οποίων και της Covid-19, υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Κατά την διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες  διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των  σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με την ανωτ.(4) σχετ. Υγ. Διάταξη.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π. – Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28 εκ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων- Τι ποσό παίρνει ο δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (28.000.000,00 €) σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 76.380 ευρώ.

Για την κατανομή του ανωτέρω χρηματικού ποσού λήφθηκαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ